Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej. Mam problem w procesorze i5-11600k z kontrolerem pamięci. Dlatego chciałbym kupić nowy, wydajniejszy procesor. Mam nadzieje, że jest tu ktoś doświadczony i dobrze mi poradzi jaki kupić

Specyfikacja komputera:

-TUF GAMING B560M-PLUS

-zasilacz thermaltake 750w

-Karta graficzna msi 3060Ti trio

-patriot 4x8 gb 3600 hz

ps: nie jestem pewien czy w dobrym dziale zamieściłem post. Z góry przepraszam.

Opublikowano

Zmiana CPU nic nie da, bo nadal te RAM'y będą zapewne niestabilne. Twoim problemem jest obsadzenie wszystkich 4 banków pamięci, co przy takiej prędkości (XMP jak mniemam) albo trzeba ręcznie się bawić w ustawienie ich i/albo wygrać w loterię krzemową, żeby IMC CPU to utrzymał.

Moja propozycja jest taka - sprzedaj/oddaj te moduły RAM i kup 2x16GB 3600MHz CL16. Na koniec napluj w twarz temu, kto Ci taki komputer zaproponował (jeśli wydałeś na niego 5000 PLN).

Opublikowano

Dobra to opisze temat od początku. Jak kupiłem zestaw(składany tutaj) jakieś 2/3 lata temu ktoś zaproponował w zestawie ten ram: https://www.x-kom.pl/p/545500-pamiec-ram-ddr4-patriot-16gb-2x8gb-3200mhz-cl16-viper-steel.html od początku miałem problem z uruchomieniem komputera. Pomyślałem, że to wina płyty głównej firmy MSI. Oddałem ją na gwarancje i dali mi nową płytę firmy Asus z malutką dopłatą. Co ciekawe problem nie zniknął. Nadal musiałem wkładać po kolei jedną kość ramu, odpalać komputer, wyłączyć komputer i włożyć drugą z protokołem xmp. Czasem mam wrażenie, że komputer pod pewnymi względami nie działa odpowiednio. Śmieszne jest to, że czasem gra Lost Ark nie odpala się, tzn nie wyświetlany jest obraz gry, tak jakby gra cały czas była zminimalizowana. Tak samo jest w league of legends. 
Widzę też, że są ramy 2x16GB 3600Mhz CL16/18/19, czym one się różnią? Może warto dopłacić parę zł?

Opublikowano

Skoro tutaj składałeś PC (ja się sugerowałem Twoim poprzednim tematem, gdzie szukałeś PC za 5000 PLN) to czemu nie zgłosiłeś się po pomoc? Jeśli ja ten koszyk składałem to bez problemu bym pomógł.
Trochę rozjeżdża się to co piszesz - w pierwszym poście piszesz o modułach Patriota 4x8GB 3600MHz, a linkujesz Patrioty 2x8GB 3200MHz. Mam wrażenie, że sam nie wiesz co za moduły posiadasz, więc, żeby nie było niedomówień i nieporozumień podeślij raport z HWiNFO:

• Pobierz HWiNFO w wersji Portable: https://www.hwinfo.com/download/
  • Wypakuj i uruchom HWiNFO, wyskoczy okienko, w którym odznaczasz opcje (jeśli są zaznaczone) Tylko czujniki i Tylko podsumowanie, a następnie klikasz Rozpocznij.
  • W programie klikasz Raport, w kolejnym okienku zaznaczasz Format eksportu - MHTML i zapisujesz raport.
  • Raport zostanie zapisany w folderze HWiNFO, raport ten załączasz do postu.

1 godzinę temu, RadioActive017 napisał:

Czasem mam wrażenie, że komputer pod pewnymi względami nie działa odpowiednio.

Może to być placebo, mogą to być problemy z sterownikami, systemem, problemy z temperaturami.

Śmieszne jest to, że czasem gra Lost Ark nie odpala się, tzn nie wyświetlany jest obraz gry, tak jakby gra cały czas była zminimalizowana.

Jeśli gra odpalana jest poprzez Steam to czasem wystarczy przed odpalić Steam jako Administrator, czasem wystarczy zaktualizować sterowniki GPU. Ewentualnie jest to problem po stronie EAC, którego albo trzeba zresetować albo dodać do wykluczeń w Twoim antywirusie. Nie zaszkodzi także przejechać systemu za pomocą DISM i SFC.

Widzę też, że są ramy 2x16GB 3600Mhz CL16/18/19, czym one się różnią? Może warto dopłacić parę zł?

Timingami - im mniejsze tym większa wydajność w zastosowaniach gdzie podsystem pamięci i/lub CPU mają dużo do gadania. Jeśli dopłata jest niewielka to bierz CL16, jeśli jest przesadzona to bierz CL18. Tanio i dobrze - https://www.morele.net/pamiec-g-skill-ripjaws-v-ddr4-32-gb-3600mhz-cl18-f4-3600c18d-32gvk-6337760/

Informacyjnie - to, że MOBO są wyposażone w 4 banki pamięci nie oznacza, że procesor sobie poradzi z nimi na profilu XMP. W przypadku DDR4 przy obsadzeniu wszystkich 4 banków CPU może sobie często poradzić maksymalnie do prędkości 3200MHz.

Opublikowano (edytowane)

Ten komputer nie ma nic wspólnego z tamtym postem. To drugi komputer i przy okazji chciałem podziękować za pomoc w tamtym poście 🙂 Nie mogę wstawić tutaj tego raportu. Jakiś kod błędu-200 wyskakuje przy próbuje załączenia

2024-06-17 20 51 26.jpg

Edit: wyślę ten raport w formacie pdf bo inaczej się nie da.

To jest ukryta treść, proszę

Edytowane przez RadioActive017
Opublikowano

Zrobiłeś bardzo popularny błąd - zakupiłeś kit 2x8GB, potem dokupiłeś ten sam kit 2x8GB i go dołożyłeś, ale problemem jest to, że te kity różnią się rokiem produkcji (2021 vs 2022), co oznacza, że nie ma żadnej gwarancji, że oba kity się nie pogryzą ze sobą, dodatkowo obsadzanie wszystkich banków mocno obciąża IMC. Sam profil XMP wchodzi ładnie, nastawy są takie jak powinny, Gear 1 jest.

Jak rozumiem Twoim problemem są jakieś freezy lub restarty PC, tak? Wystarczy wymienić te dwa kity 2x8GB na jeden 2x16GB, a aktualne sprzedać - przy odrobinie szczęścia może nawet wyjdziesz na tym in plus.

Co do wydajności całego komputera - mogę się temu przyjrzeć i ewentualnie coś poradzić, ale to już poprzez Discorda, bo będzie wygodniej.

Opublikowano

Miałem te same problemy nawet jak miałem jeden zestaw 2x8GB. Gdy zostanie włączony profil XMP, wyciągnę obie pamięci, komputer się nie uruchamia. Gdy włożę jedną kość, odapala. A gdy wyłączę kompa(cały czas jedna kość włożona) i dołożę drugą, a następnie uruchomie komputer, odpala po 10/15 sekundach. 

Problemy które u mnie występują:

-szturchnięcie lekkie kompa powoduje freeza i trzeba resetować go przyciskiem

-Bardzo rzadko ale występuje jeden długi sygnał dźwiękowy i dwa krótkie = nie pokazuje obrazu

Opublikowano
2 godziny temu, RadioActive017 napisał:

szturchnięcie lekkie kompa powoduje freeza i trzeba resetować go przyciskiem

Prawdopodobnie coś nie styka i w czasie szturchnięcia zrywa połączenie z sprzętem. Mogą to być lekko pogięte piny gniazda CPU, może to być niedopięty RAM, może to być GPU (blokada PCI-E się nie zapięła) - może to być również jakiś luźny przewód.

2 godziny temu, RadioActive017 napisał:

Bardzo rzadko ale występuje jeden długi sygnał dźwiękowy i dwa krótkie = nie pokazuje obrazu

Wskazuje to na błąd RAM (np. niekompatybilność lub uszkodzenie). Zapewne w czasie Beepów świeci się dioda DIMM nad bankami pamięci, jeśli cały czas świeci się któraś z pierwszych 3 diod (CPU, DIMM, VGA) to oznacza, że jest jakiś błąd.

Generalnie ze względu na to, że masz problemy z RAM'em od początku to sprawdziłbym za pomocą MemTest oba kity osobno, poprawnie je montując (DIMM A2/B2). Na początek starszy kit zamontowany aktualnie w bankach A1/A2, który powinien zostać na czas testu zamontowany w bankach A2/B2, następnie sprawdziłbym nowszy kit zamontowany w bankach B1/B2, również na czas testów montując je w bankach A2/B2. Jeśli pojawiłyby się błędy to wtedy przetestowałbym moduły osobno w banku B2 w celu upewnienia się który moduł jest uszkodzony.

Aktualnie masz dwa różne kity:

• Starszy kit (41 tydzień 2021) na kościach SK Hynix, obsadzony w bankach A1/A2
  • Nowszy kit (52 tydzień 2022) na kościach Microna, obsadzony w bankach B1/B2

Różnica w dacie produkcji nie byłaby niczym problematycznym, gdyby nie to, że na modułach znajdują się kości dwóch różnych producentów. Dodatkowo kity są obsadzone nieoptymalnie - jeden kit powinien być obsadzony w bankach A2/B2, drugi w B1/A1.

Jeśli od początku miałeś starszy kit obsadzony w bankach A1/A2 to całkiem możliwe, że stąd wynikały problemy z RAM.

Zobaczyłbym chętnie zdj wnętrza tego komputera, oprócz tego chętnie zobaczyłbym log systemowy - taki log możesz wyeksportować przy pomocy komendy (komendę wklejasz w Powershellu z prawami administratora):

To jest ukryta treść, proszę

Na pulpicie się pojawi plik System.evtx, zapewne nie przejdzie jako załącznik do postu, więc możesz skorzystać z Send i wkleić link.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Wszystko teraz działa pięknie 😄 Dla pewności jeszcze sprawdziłem każdy zestaw ramów i co okazało się, na nowych odpala bez problemu w slotach 2:4, a na starych kościach w ogóle nie odpala. Zatrzymuje się na vramie. Co ciekawe, kupiłem nowy monitor i gdy jest wyłączony przy uruchomieniu komputera płyta wydaje jeden długi dźwięk i 3 krótkie co wskazuje na błąd karty graficznej. Dlaczego tak się dzieje? 

Opublikowano

Po kolei:

Jeśli na którymś z starych kitów nie odpala komputer lub cokolwiek złego się dzieje to tak jak pisałem wcześniej - przejechać MemTestem i zdiagnozować, który moduł jest uszkodzony i nadaje się do wymiany w ramach RMA.

Nie wiem co znaczy "zatrzymuje się na VRAM'ie", nic mi to nie mówi. RAM a VRAM to dwie osobne pamięci.

Producenci MOBO miewają customowe Beep Codes jak właśnie ASUS. Tak więc ten kod (1 long, 3 shorts) mogą wskazywać GPU lub RAM, a w Twoim przypadku raczej wskazuje na brak aktywnego wyświetlacza (wyłączony monitor, który się w tym czasie nie zgłasza jako aktywny wyświetlacz). Zapewne przy włączonym monitorze żadnych dźwięków nie ma.

Opublikowano

Na starych kościach bootowanie zatrzymuje się na żółtej diodzie. 

W dniu 3.07.2024 o 18:01, Anhin napisał:

Producenci MOBO miewają customowe Beep Codes jak właśnie ASUS. Tak więc ten kod (1 long, 3 shorts) mogą wskazywać GPU lub RAM, a w Twoim przypadku raczej wskazuje na brak aktywnego wyświetlacza (wyłączony monitor, który się w tym czasie nie zgłasza jako aktywny wyświetlacz). Zapewne przy włączonym monitorze żadnych dźwięków nie ma.

Już myślałem, że znowu coś jest nie tak.