Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam.

Wpadam tutaj co 4 lata zapytać o to samo, jak odświeżenie trochę mojego sprzętu. 😉

Mój aktualny sprzęt:

Cytat

Procesor:                   AMD Ryzen 5 3600 3,6GHz                       
Chłodzenie:               SilentiumPC Spartan 4 100mm                
Płyta główna:            Msi B450 Gaming Plus Max                   
Pamięć RAM:             GoodRam 16GB (2x8GB) 3600MHz CL17 IRDM PRO     
Dysk SSD:                  ADATA 1TB M.2 PCIe NVMe XPG SX8200 Pro              
Dysk twardy:             SEAGATE ST1500DM003 1500GB 64MB 7200 SATA3   
Karta graficzna:         MSI GeForce GTX 1060 GAMING X 6G       
Zasilacz:                    Chieftec A-80 750W   8 letni
Nagrywarka DVD:     ASUS DVD/RW SATA   
Obudowa:                 Zalman z9 u3

Podkreśliłem co ma być do wymiany, budżet na kartę to 1500 zł, a zasilacz 300-400 zł. Komputer do grania FHD i obróbki graficznej.

Oczywiście pytanie, czy to się w ogóle opłaca, czy nie powinienem wymienić procka lub płyty dodatkowo, aby nie było wąskiego gardła?

Myślałem nad RTX 3060 12GB, choć kusi też RTX 4060 lecz już 8GB, co do zasilacza to kiedyś mi polecano ENDORFY Vero 700W, tylko ciekawe czy coś jest lepszego na jego miejsce w tej cenie. Plany kupna, wymiana to miesiąc lub dwa, bez spiny, powoli znowu muszę zapoznać się z rynkiem. 😛

Tutaj koszyk poglądowo:

To jest ukryta treść, proszę

Pzdr.

Edytowane przez Vanqisz

;=)

Opublikowano

Aktualny. Patrzyłem ostatnio, tylko czy mi te karty wejdą do obudowy, ale na to wynika, że nawet są mniejsze od tej co posiadam.

Także czekam na jakieś rady czy propozycje.

;=)

Opublikowano

Co do zasilacza, ja bym tu widział MSI A650BN, szczególnie, że cena atrakcyjna i dłuższa gwarancja - https://www.ceneo.pl/117241141;0284-0.htm

Co do GPU - cena Gigabyte RTX 3060 słaba, ale x-kom ostatnio to ma w ogóle ceny GPU z innej rzeczywistości. Bierz tu poprawkę na to, że RTX 4060 działa w PCI-E 4.0 x8, co przy twoim configu będzie ta karta ograniczona, ale nadal będzie wydajniejsza od RTX 3060.

W przypadku RTX 3060 patrzyłbym po ASUS RTX 3060 Dual OC V2, w morele czy sferis za ~1350 PLN - https://www.ceneo.pl/113450208;0284-0.htm

W przypadku RTX 4060 znowu ASUS, jako jeden z lepszych modeli pod względem ogólnej kultury pracy, do dorwania do 1500 PLN - https://www.ceneo.pl/154513919;0284-0.htm

Spojrzałbym na Twoim miejscu również na RX 6700 XT, bo do 1600 PLN jesteś w stanie kupić Sapphire RX 6700 XT Pulse, która jest wydajniejsza od obu RTXów pod względem czystem wydajności - https://www.ceneo.pl/105960194;0284-0.htm

Jeśli nie interesują cię feature taki jak DLSS (RTX 3060, RTX 4060) czy FG (RTX 4060) to RX 6700 XT będzie lepszym wyborem. W niedalekiej przyszłości ewentualny upgrade do R5 5600 i zapominasz o tej platformie i za kilka lat skupiasz się na kompletnie nowym PC.

Opublikowano (edytowane)

Dzięki za zainteresowanie tematem.

Otóż zasilacz MSI A650BN patrzyłem już na początku, ale od razu go skreśliłem z powodu negatywnych opinii co do głośnego wentylatora (chyba, że ktoś trafiał na wadliwe sztuki). Jeszcze celowałem coś z be quiet!, ale są już trochę drogie.
Co do do ASUS RTX 3060 Dual OC V2 to ciekawa propozycja bo już 12 GB no i ten RTX 4060 kusi, ale ma 8 GB niby nowszy, ale czy ja to jakoś odczuję użytkując go na monitorze FHD. No i też właśnie interesuję mnie ta funkcja DLSS. Co do kart RX to już trzeba coś tam kręcić, aby uzyskać odpowiednie temp i dobrą kulturę pracy, no chyba, że ktoś lubi mieć piec pod nogami. No i co mnie odrzuca to pobór prądu. A co do xkom, to podałem tak orientacyjne, jak już się zdecyduję na zakup to oczywiście będę szukał oczywiście dobrych okazji. ;]

Edytowane przez Vanqisz

;=)

Opublikowano

W MSI trafiają się terkoczące wentylatory (podobno z powodu przewodu, który haczy), na kilka tanich konfiguracji, gdzie dobierałem ten zasilacz nikt się nie skarżył. Jeśli więc MSI nie to może Be Quiet! System Power 10 650W lub Corsair CV 650W? Możesz też śmiał iść w modele 550W jeśli będą zauważalnie tańsze.

RTX 4060 to nadal wydajniejsza karta od RTX 3060 i te 12GB VRAM mu nie pomogą, nawet przy obciętej szynie w RTX 4060, a w grach z FG to RTX 4060 po prostu odleci RTX 3060.
UV na RX 6700 XT jest łatwy, a poradników jak to zrobić na YT jest cała masa. Na modelach Gigabyte też trzeba nomenomen "kręcić", bo fabryczna krzywa wentylatorów to tragedia.
Z ciekawostek to RTX 3060 mimo, że słabszy od RTX 4060 to pobiera 50W więcej. Patrzenie na VRAM to ostatnio jakieś fatum - ludzie wolą kupić realnie słabsze GPU, byle miała VRAM więcej, który nie przełoży się jakoś specjalnie na wydajność. Wystarczy spojrzeć na o wiele wydajniejsze karty takie jak RTX 4070 oraz RTX 4070 SUPER - 12GB VRAM dla GPU do grania w 1440p. Dodatkowo warto mieć na uwadze to, że DLSS oraz FG nie jest remedium na wszystko.

Opublikowano

No dobrze, to kwestie zasilacza mam już z głowy, będę w takim razie szukał MSI A650BN lub Be Quiet! System Power 10 650W w dobrej cenie.
Teraz kwesta karty. Zawsze miałem karty od zielonych, może teraz pora spróbować coś od czerwonych. Piszą właśnie o tych wysokich temp. w Sapphire RX 6700 XT Pulse, ale czy ja po zakupie tej karty będę miał je także wysokie, przy użytkowaniu go na monitorze FHD, po za tym przy pracy w PS lub Ilustratorze, aż tak jej chyba nie będę męczył. Po za tym jak piszesz, że UV jest w niej łatwy to chyba się na nią skuszę. Dzięki za pomoc. Pzdr.

;=)