Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Nie działający onboard LAN na nowej płycie głownej ASRock B650E Riptide wifi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, 
Czy ktoś może spotkał się z podobnym problemem nie działającego lan na płycie głownej?
Jeśli chodzi o sterowniki to na stronie producenta jest opisane:
Nie musisz się martwić o brak sterowników! Płyta ASRock przychodzi z pre-instalowanym sterownikiem LAN, oferując Ci wygodną opcję instalacji pozostałych sterowników.
Krok1: Zainstaluj Auto Driver Installer
Krok2: Dokonaj aktualizacji sterowników
Krok3: Zrobione!
Płyta ma również wifi ale wolę korzystać jednak z portu LAN.
Manualna instalacja sterowników LAN killer 2.5GBs kończy się informacją o braku zgodnych urządzeń (a sterownik jest pobrany pod daną płytę główną.
Próbowałem format, restart ustawień bios (bios był też aktualizowany - było to konieczne pod procesor)
Zostaje mi chyba jedynie reklamacja ale takie rzeczy pewnie mogą długo trwać :(

Opublikowano

Nigdy nie instaluj softu do aktualizacji sterowników od producenta MOBO - te programy są mierne (repozytoria z starymi sterownikami), tak samo jak Driver Booster i jemu pochodne wynalazki. Sterowniki instaluje się ręcznie albo poprzez pliki .inf za pomocą Menadżera Urządzeń, albo poprzez instalatory, które pobiera się z stron producentów. 

Nie do końca wiem co rozumieć mam poprzez "nie działa LAN", ale mam nadzieję, że chodzi o to, że internet na MOBO po prostu nie działa.

1. Odinstaluj ten Auto Driver Installer.
  2. Pobierz sterowniki stąd (są to najnowsze dostępne sterowniki prosto od producenta): https://www.intel.com/content/www/us/en/download/19779/intel-killer-performance-suite.html
  3. Odinstaluj aktualny sterownik LAN i uruchom ponownie komputer.
  4. Uruchom i zainstaluj pobrany sterownik LAN, podłącz internet i sprawdź czy działa.

Jeśli pobrałeś z Auto Driver Installer dodatkowy soft to go też odinstaluj - jest zbędny, bez sensu i powoduje problemy bez względu na producenta MOBO. Dodatkowo sprawdź czy w UEFI/BIOS w zakładce Tool - Auto Driver Installer jest na Disabled.

W przypadku tej MOBO potrzebujesz tylko sterowniki Chipsetu, LAN, WIFI, Bluetooth i GPU (te pobierz z strony AMD lub NVIDIA w zależności czy masz Radeona czy GeForce). Tylko tyle i aż tyle - cała reszta to tylko potencjalne pakowanie się w problemy z kompatybilnością albo wydajnością.

Opublikowano

Otwórz Powershell/Terminal jako administrator i wklej następujące komendy:

To jest ukryta treść, proszę

Na pulpicie wygenerują się dwa pliki tekstowe Devices.txt oraz Drivers.txt, podeślij je.

Oprócz tego sprawdź Identyfikator Sprzętu w Menadżerze Urządzeń (PPM na Karcie Sieciowej -> Właściwości -> Szczegóły -> Identyfikatory Sprzętu), skopiuj i wklej w post wszystkie widoczne Identyfikatory Sprzętu.

Jeszcze tak dla upewnienia się - BIOS aktualizowałeś z poziomu Windowsa czy z poziomu BIOS lub z wykorzystaniem Flashback?

Opublikowano

Typowe dla takich kombajnów do aktualizowania sterowników - zrobiony burdel w sterownikach.

Sterowniki LAN:

• Killer - e3xw10x64.inf, 10.45.928.2020 28.09.2020
  • Realtek - rt640x64.inf, 10.53.1001.2021 01.10.2021

Bardzo aktualne sterowniki... Spróbujmy to naprawić

Pobierz dołączony plik .reg i scal go do rejestru (PPM -> Scal). Ten wpis rejestru to zwykła Zasada Grupy, która blokuje aktualizacje sterowników poprzez Windows Update.

Następnie pobierz, wypakuj i uruchom RAPR, podeślij Screenshota z tego programu, żebym wiedział co dokładnie możesz usunąć.

Opublikowano

Do zaznaczenia:

• nv_dispig.inf, wersja 31.0.15.3623
  • mtkwl6ex.inf, wersja 3.3.0.467
  • rt640x64.inf, wersja 10.53.1001.2021
  • e3xw10x64.inf, wersja 10.45.928.2020

Następnie kliknij Usuń Sterownik, jeśli wyskoczy jakiś błąd to zaznacz Wymuś Usunięcie i jeszcze raz usuń sterowniki. Następnie uruchom ponownie komputer i sprawdź czy karta sieciowa pojawiła się w Menedżerze Urządzeń, jeśli się pojawi to możesz spróbować zainstalować sterowniki LAN.

Jeśli nie korzystasz z oprogramowania Citrix to je usuń z komputera.

Opublikowano

Sterowniki usunięte, karta wciąż się nie pojawiła w menedżerze urządzeń. Z Citrix korzystam do łączenia się ze służbowym cloud pc.
Martwię się, że to jednak padnięty moduł na samej płycie głownej.

Opublikowano

Przewód Ethernet jest podłączony do komputera?

Sprawdź w UEFI/BIOS w zakładce Advanced -> Onboard Devices Configuration czy widnieja opcja Onboard LAN i czy jest ona ustawiona na Enabled. Następnie(jeśli tego jeszcze nie zrobiłeś) pobierz i zainstaluj sterowniki Chipsetu: https://download.asrock.com/Drivers/AMD/CPU/Chipset(v5.11.02.217).zip

Po zainstalowaniu sterowników Chipsetu, w Powershellu/Terminalu z prawami admina wklej komendę (komenda wymaga restartu systemu):

Następnie w Menadżerze Urządzeń w zakładce Widok zaznacz Pokaż wszystkie urządzenia, następnie sprawdź czy LAN jest widoczny. Jeśli nie jest to spróbuj w zakładce Akcja kliknąć Skanuj w poszukiwaniu zmian sprzętu. Następnie spróbuj zainstalować sterowniki, jeśli instalator nadal nie wykrywa sprzętu to pewnie ten LAN jednak jest padnięty i trzeba będzie robić RMA.

Opublikowano

417548874_1105741257120676_4408718384511596348_n.jpg

W biosie jest ustawione enabled. Przewód ethernet oczywiście był pierwszą rzeczą jaką sprawdziłem. Testowałem drugim przewodem, inne porty w routerze czy też połączenie do drugiego pc i w tym drugim diody normalnie się zaświeciły od portu natomiast w nowym nic. 
Wykonałem wszystkie pozostałe kroki i dalej bez zmian. W poniedziałek odeślę płytę, od zeszłej środy mam 15 dni na dokonanie zwrotu lub wymiany na ten sam bądź inny sprzęt. Po tym czasie zostaje mi już tylko reklamacja. Spróbuję jeszcze wymienić na nową tą samą płytę. Dziękuję bardzo za pomoc oraz poświęcony czas.
Zastanawiałem się też nad dokupieniem osobnej karty sieciowej lub tymczasowym pozostaniu na wifi ze względu na prawdopodobnie długi czas realizacji zwrotu jeśli powodem będzie nie sprawny moduł. Ale jednak wymiana na nową będzie najrozsądniejszym wyborem.
Dziękuję bardzo za pomoc oraz poświęcony czas.

Opublikowano

Kupiłeś MOBO w której moduł LAN nie działa, rób RMA. Jeśli kupiłeś MOBO np. w x-komie i masz ich salon w pobliżu to czasem da się wymienić niesprawny sprzęt od ręki.

Opublikowano

Tak, kupiłem w x-komie, zgłosiłem już na stronie zwrot i czekam na zatwierdzenie. Nie wiedziałem, że są w stanie wymienić od ręki wtedy pewnie bym się przejechał (mam ok.70 km). Ale akurat będę jechać pojutrze może da się cofnąć tą wysyłkę i jednak podjechać na miejsce. Dzięki jeszcze raz.