Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam trochę problem z laptopem bo co jakiś czas zacina się tak że nie da się nic zrobić. Pamięć i dysk wyskakuje na 100% również czasem procesor. Co może być przyczyną?

Opublikowano

Podaj specyfikację laptopa, jaki posiadasz system operacyjny.

Przyczyną może być wszystko. Jeśli dysk to HDD to często jest to po prostu wina dysku - zmiana na SSD poprawi sytuację. Jeśli na SSD występują takie anomalie to pierw trzeba sprawdzić jaki proces powoduje tak wysokie użycie.

Opublikowano

Ogólnie stary laptop ale problemów dużo z nim nie było. Jedynie dysk wymieniany na Segate FireCuda 1 TB SATA 3 (ST1000LX015-1U7172)

Działa on na win 10.

A reszta to:

Procesor: Intel core i5-3230M 2.60GHz

Grafika: Intel HD graphics 4000

Ram: 4 GB

Opublikowano

A da się go w jakikolwiek sposób przyspieszyć lub cokolwiek zrobić z tym użyciem 100%?

Kiedyś miałem podobny problem z tym laptopem i coś kojarzę że musiałem jakieś logi podawać a później wklepać coś do jakiegoś programu i to pomogło.

Opublikowano

Zmienić na początek dysk na SSD, przez co system nie będzie zamulać. Innym sposobem (darmowym), który jest od lat praktykowany na starych laptopach to instalacja jakiejś lekkiej dystrybucji Linuxa lub ChromeOS'a, laptop pewnie to bardzo podstawowych rzeczy - przeglądanie internetu, bankowość oraz YT.

Żadne programowe sztuczki nie poprawią ograniczeń sprzętowych - jeśli komuś pomogły to najczęściej burdel w systemie, który da się ogarnąć bez przedpotopowych "sposobów na przyśpieszenie Windowsa". W wielu przypadkach to placebo.