Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Otwierasz zapinkę, wkładasz CPU do socketu, zamykasz zapinkę. Nic się nie pognie - AMD o wiele lepiej przemyślało ILM, więc Contact Frame jest zbędnym gadżetem.

Opublikowano (edytowane)

I teraz pytanie jaka jest szansa ze te ramy będą działać ? Czy od razu kupować inne ? są na A-die cokolwiek to znaczy

11.jpg

Zdecydowałem się na płytę asrock x670 steel legend, tylko dlatego ze z xkomu i wiem ze jutro bede mial. 

Edytowane przez roberto12123
Opublikowano

Pisałem o tym wcześniej. Mogą być niestabilne na profilu XMP, jeśli będą niestabilne to po prostu ustawiasz w UEFI/BIOS parametry dla modelu 6000MHz CL30 - CL30-36-36-68, 1.35V. MOBO prawie na pewno ustawi dla tych pamięci dzielnik 1:2, więc musisz go zmienić ręcznie na 1:1, inaczej wydajność poleci w dół. Dzielnik 1:2 będzie dobrym dzielnikiem jak Ryzeny będą mogły bez problemów obsługiwać prędkości powyżej 8000MHz. Na AGESA 1.1.0.0 jest większa szansa na to, że profil XMP będzie niestabilny, dlatego zacząłbym od BIOS'u z AGESĄ 1.0.0.7.

Jeśli nie wiesz co znaczy A-Die to się nie przejmuj na jakich kościach są moduły. Natomiast - Hynix A-Die to aktualnie najlepsze kości do OC na DDR5.

Opublikowano (edytowane)

Okej, złozyłem komputer, uruchomił się, start jest bardzo szybki, coś jak na intelu, niczego w biosie nie ustawiałem, ram mam ustawione na auto i jest 5200mhz

Bios asrocka jest brzydki w porownaniu do msi, i teraz , wykrywa mi profil xpm 6400mhz, ale wtedy zmienia sie voltage czegos zaznaczone w biosie na czerwone, czy moge ustawic czy nie ?

https://i.postimg.cc/Ls3W97PW/1.jpg
https://i.postimg.cc/50PkvCnq/2.jpg
https://i.postimg.cc/d3LN9VfM/3.jpg

bios wgrałem najnowszy

Póki co to zaobserwowałem to działanie systemu jest wolniejsze, brakuje takiego dojebania jak na intelu, co uruchomiłem to było z prędkością światła, tutaj jest jak na starym procku 9600k, zwykłe uruchomienie Chrome jest sekunde wolniejsze

Postawię teraz na nowo system, bo zawsze to jakieś mogą być konflikty sterowników, o dziwo uruchomił się komp z starej konfiguacji 14700k 

Edytowane przez roberto12123
Opublikowano

Wszystkie informacje już napisałem wcześniej. Opisałem, że niektóre MOBO pompują VSOC do 1.3V i można (a nawet trzeba) go zbić do 1.2-1.25V, 1.3V SOC to wartość maksymalna dla modeli X3D. Pisałem również, że MOBO ASRocka ustawiają dzielnik wszystkiego powyżej 6000MHz na asynchroniczny i trzeba zmienić UCLK DIV1 MODE na UCLK=MEMCLK.