Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Was.

Mam dosyć denerwujący problem. Mianowicie po aktualizacji BIOS do najnowszej wersji, zacząłem mieć stuttering lub coś jak przycinanie. Czy to w windowsie, czy w grze co jakies 5-10 sec jest przycięcie, nawet ruszajac myszka na pulpicie czasami ona sie zatrzyma albo dziwny ruch zrobi. Przed aktualizacja BIOSA było wszystko jak trzeba tylko problem w tym ,ze aktualizacje musialem przeprowadzic z racji zmiany CPU. Po kupnie nowego CPU nic się nie zmieniło a stuttery zostały. Nowy Windows jest wlasnie postawiony ale to także nic nie zmienilo. Reset CMOS był, to także nie zmieniło. Backup BIOS też raczej nie wchodzi w grę bo poprzedni procesor juz sprzedany. Sprzęt jaki posiadam na tą chwilę:

-MOBO ROG Strix B660F-Gaming Wifi

-I7 14700k

-RTX 3080 Ti Suprim X

-Corsair Vengeance 2x16 GB DDR5 6000Mhz

-CoolerMaster MWE 750W 80+ Gold

Pytanie moje brzmi... Przemęczyć się i modlić, że będzie jakiś update BIOS czy raczej jechać i kupić nowe MOBO tylko juz Z790 ? Jezeli tak to jakiego, bo myslalem akurat nad MSI MAG Z790 🙂

Opublikowano

Sprawdź temperatury - zachowanie typowe dla thermal throttlingu. To chyba najbardziej prawdopodobny powód stutteringu.

Aktualizacja sterowników była przeprowadzona?

Jeśli to problem samego BIOS (w co wątpię) to zrób downgrade do wersji niżej (2802), nie stracisz wsparcia dla 14. generacji, bo ta jest wspierana od wersji 2603.

Opublikowano
2 godziny temu, Anhin napisał:

Sprawdź temperatury - zachowanie typowe dla thermal throttlingu. To chyba najbardziej prawdopodobny powód stutteringu.

Jeśli to problem samego BIOS (w co wątpię) to zrób downgrade do wersji niżej (2802), nie stracisz wsparcia dla 14. generacji, bo ta jest wspierana od wersji 2603.

No to tak. temperatury sa mega w porządku jak na 14gen, w grze nie dochodzi nawet do 70 stopni bo jest dobre chłodzenie, ale stuttering jest nawet na pulpicie nie grajac, cos robisz myszka sama przeskakuje itp takze to nie tylko kwestia gier. Sterowniki wszystkie sa nowe bo i Windows 11 i Windows 10 probowalem i nowo postawiony. Bios zrobilem downgrade i nic to nie zmienilo ani nie pomoglo... Nie wiem juz gdzie szukac problemu bo przed aktualizacja biosu na poprzednim procku nigdy czegos takiego nie mialem. I np gram w Mordhau gdzie procesor prawie nie ma nic do gadania jedynie gpu to 64-66 stopni mam stale 250 fps i caly czas urywa co iles sekund. No i tak procesor odrzucam bo i na poprzednim i na nowym jest to samo, chlodzenie jest nowe a cala reszta jak siedziala tak siedzi nie byla nawet ruszana. I teraz mam zagwozdke czy to moze nie jest kwestia juz MOBO czy zasilacz chociaz zasilacz ma jakies 0,5 roku. HW monitor podczas grania byl sprawdzany, max temp byly kolo 74-75, Cinebench dochodza do 89 ale nie ma throttlingu ani zegarow nie zbija . Wynik porownywalem z kolega ktory ma podobny build tylko na DDR4 a ja na DDR5 i w Cinebench mam 2,5 k więcej. Juz mi rece opadaja 😄 

3 godziny temu, Anhin napisał:

Okej ja juz calkiem zglupialem.... Mialem poprzednia wersje biosu, pomyslalem ze zainstaluje znowu najnowsza. I jakby.... pomoglo. Poki co gram i w Windowsie zadnych Stutteringow??? Nie wiem jakim cudem hahah

Opublikowano

Na przyszłość gdyby ktoś miał taki problem!! Ja nie mialem tego przez długi czas aż do teraz z niewiadomych przyczyn. Kable zasilające z PSU do GPU… mialem 2 bo one rozdzielaja sie na dwa do wejscia GPU… Gdzies przeczytalem ze to moze byc problem. Faktycznie podlaczylem GPU na 3 oddzielnych kablach a nie na łączonym jednym i jak reka odjął… tylko ciekawy jestem dlaczego tyle czasu to dzialalo, a teraz sie wysypalo dopóki nie zmienilem 😄

Opublikowano

Miałem ten procek (14700k) chodził gorzej w grach niż na starym i5 9600k, oczywiście generował więcej klatek, ale często stuttery ( ta sama karta graficzna rtx 2060 super), w takim rimworld ten sam save, co chwilę zacinki, obrazu, w lolu również jakieś szapania obrazu przy ruchu postacią, ogólnie straszny niewypał. Procek oddany, ale ponieważ jestem już na intelu tyle lat, to postanowiłem dać drugą szansę, kupiłem ten sam procek ale teraz wziałem do tego asrock z790 NOVA i zobaczymy, ale nadzieji sobie nie robię .

A jak zrobiłeś upgrade biosu to na starym procku tez były zacinki ?

Myszkę masz przewodową czy bez ?

Opublikowano

@karoleq99

Przyczyną pobór prądu - zmieniłeś CPU, który pobiera 2x więcej energii. GPU zje sobie w grach 400W średnio, CPU 150W średnio, reszta też swoje zje. Do tego zasilacze CoolerMastera nie są najwyższych lotów oprócz V Series. Nie sądziłem, że ktoś tak prądożerną kartę podłączy w Daisy-Chain.

@roberto12123 Jak się zmienia CPU z kolejnej iteracji Skylake na iterację Alder Lake wyposażonego w dwa różne rdzenie to wypada zadbać o porządek i aktualność sterowników oraz o aktualność systemu operacyjnego. Do tego trzeba pomyśleć o czymś takim jak zasilacz czy przypadkiem już nie daje rady. Dużo jest zmiennych.

Opublikowano

Oj pomyślałem, zasilacz nowy msi 1000w gold 80+, stara karta graficzna rtx 2060super, nowy ssd kc 3000 2tb, msi z790 tomahawk, lexar 32gb 6400 i nieszczesny 14700k. W większości gier miałem większe scinki w grach niz na starym 9600k, wyłączenie e cores trochę pomogło ale daleka droga do normalności. System postawiony na nowo oczywiście, większość porad jakie uzyskałem na zagranicznych forach nie pomogło, ale bardzo widzę duzo ludzi boryka się z stuteringiem na tych prockach. REDDIT o tym huczy

Co próbowałem ? 

DDU

wylaczenie ecores

proces lasso

probowalem tez ze starym zasilaczem seasonic 650w focus gold

testowałem procka przez 3 tygodnie i nic nie pomogło

Opublikowano (edytowane)

@Anhin no nie koniecznie wina PSU bo na i5 12600k chodzil jak zloto do czasu az nie zaktualizowalem bios. Takze to tez nie wina PSU bo i5 latal na tym PSU dobre 1,5 roku albo 2 lata a ostatni miesiac stuttery byly, a na nowym cpu doslownie nic sie nie zmienilo. Druga sprawa stuttery nawet na pulpicie gdzie obiazenie procesora i karty byly praktycznie 0 wiec to nie tylko w grach.  GPU jest po undervoltingu i nie zjada az tyle W. Sorry moj blad, zasilacz to Seasonix GX 750W Gold, moj poprzednik byl CoolerMastera

1 godzinę temu, roberto12123 napisał:

Oj pomyślałem, zasilacz nowy msi 1000w gold 80+, stara karta graficzna rtx 2060super, nowy ssd kc 3000 2tb, msi z790 tomahawk, lexar 32gb 6400 i nieszczesny 14700k. W większości gier miałem większe scinki w grach niz na starym 9600k, wyłączenie e cores trochę pomogło ale daleka droga do normalności. System postawiony na nowo oczywiście, większość porad jakie uzyskałem na zagranicznych forach nie pomogło, ale bardzo widzę duzo ludzi boryka się z stuteringiem na tych prockach. REDDIT o tym huczy

Co próbowałem ? 

DDU

wylaczenie ecores

proces lasso

probowalem tez ze starym zasilaczem seasonic 650w focus gold

testowałem procka przez 3 tygodnie i nic nie pomogło

No powiem Ci, że ja mocno żałuję przesiadkę na ta i7 myslalem ze bedzie wow a jest kibel. Warzone itp chodzi troche lepiej okolo 40 klatek w gore i jest ponad 200+ na 2k rozdzialce ale np Mordhau, CS2 ( o dziwo gdzie Cs jest gra co na procku sie opiera) jest wiecej klatek ale sa one niestabilne mocno. Zastanawiam sie czy nie zwrócić tego procka tylko nie mam pojecia na co sie przesiasc. Czy pchac sie w Ryzena i zmienaic MOBO czy moze moja B660 jest problemem bo nie moge undervoltingu zrobic na tej MOBO czy ten zasilacz zmieniac chociaz on swiezy jest dosc… nadmienie ze bede zmienial GPU teraz jok wyjdzie 4070Ti super ktory prawdopodobnie bedzie mniej jadl prądu 

Edytowane przez karoleq99
Opublikowano

@roberto12123

Reddit nie huczy o stutteringu na 14. gen, takie informacje pojawiały się głównie w przypadku 12. gen i początkowo 13. gen.

Przy 12. gen w górę instalować wypada tylko Win 11 z powodu poprawionego Schedulera i kolejnych zmian w nim, których Win 10 nie posiada, do tego dochodzi Thread Director, którego czasem Win 10 nie ogarnia. Oprócz tego jest APO, który może powodować problemy gdy sterownik DTT nie jest najnowszy, tylko zassany z Windows Update.

Intel udostępnia sporo sterowników, nie tylko Chipsetu, ale od lat nie potrafią tego spakować w jedną paczkę jak to robi AMD. Poza tym z czym Intel nie ma problemów? Problemy z ILM, problemy z temperaturami, problemy z sterownikami GPU, problemy z kartą sieciową i225-V oraz i226-V.

@karoleq99

Może źle to ująłem - nie chodzi o to, że to problem zasilacza i on jest winny, winne było GPU podłączone przewodami zasilającymi poprzez Daisy-Chain. Większość zasilaczy jest jednoszynowych - jedna szyna 12V zasila MOBO, CPU i GPU. Przewody zasilające mają swoje ograniczenia, czasem niedopięta wtyczka może powodować, że są straty energii. Zasilacz z pakietem zabezpieczeń takie anomalie najczęściej wykrywa i dostarczana moc jest przycinana na danym przewodzie.

Nie wiem w jakiej rozdzielczości grasz, ale jeśli jest to 1080p to zmiana CPU na mocniejszy powoduje przy mocnych kartach przeznaczonych do wyższych rozdzielczości, że GPU "może więcej", a skoro "może więcej" to przekłada się to na większe obciążenie. Większe obciążenie = większy pobór prądu.

Opublikowano
7 minut temu, Anhin napisał:

@roberto12123

Reddit nie huczy o stutteringu na 14. gen, takie informacje pojawiały się głównie w przypadku 12. gen i początkowo 13. gen.

Przy 12. gen w górę instalować wypada tylko Win 11 z powodu poprawionego Schedulera i kolejnych zmian w nim, których Win 10 nie posiada, do tego dochodzi Thread Director, którego czasem Win 10 nie ogarnia. Oprócz tego jest APO, który może powodować problemy gdy sterownik DTT nie jest najnowszy, tylko zassany z Windows Update.

Intel udostępnia sporo sterowników, nie tylko Chipsetu, ale od lat nie potrafią tego spakować w jedną paczkę jak to robi AMD. Poza tym z czym Intel nie ma problemów? Problemy z ILM, problemy z temperaturami, problemy z sterownikami GPU, problemy z kartą sieciową i225-V oraz i226-V.

@karoleq99

Może źle to ująłem - nie chodzi o to, że to problem zasilacza i on jest winny, winne było GPU podłączone przewodami zasilającymi poprzez Daisy-Chain. Większość zasilaczy jest jednoszynowych - jedna szyna 12V zasila MOBO, CPU i GPU. Przewody zasilające mają swoje ograniczenia, czasem niedopięta wtyczka może powodować, że są straty energii. Zasilacz z pakietem zabezpieczeń takie anomalie najczęściej wykrywa i dostarczana moc jest przycinana na danym przewodzie.

Nie wiem w jakiej rozdzielczości grasz, ale jeśli jest to 1080p to zmiana CPU na mocniejszy powoduje przy mocnych kartach przeznaczonych do wyższych rozdzielczości, że GPU "może więcej", a skoro "może więcej" to przekłada się to na większe obciążenie. Większe obciążenie = większy pobór prądu.

Jezeli chodzi o Windows to zainstalowalem 11 ale gry chodzily tragicznie, wiec cofnalem do 10 i o wiele lepiek to wszystko chodzi i gra nie wiem dlaczego. Jade wlasnie po zasilacz bo w dobrej cenie jest a ten sprzedam jeszxze z gwarancja. Co powiesz o Corsair HX1000i? Oczywiscie nowy

Opublikowano

Nie widzę sensu zmian zasilacza, skoro aktualnie wszystko chodzi tak jak powinno. Czemu na Win 11 chodziły Ci gorzej gry? Pewnie dlatego, że na Win 11 domyślnie włączone są zabezpieczenia oparte na wirtualizacji i od jakiegoś czasu gdy wykorzystywane jest Konto Microsoft to Bitlocker może automatycznie zaszyfrować dysk, co przekłada się na wydajność głównie po stronie SSD.

Pod gaming wypada w Windows 11 wyłączyć integralność pamięci (Zabezpieczenia Windows -> Zabezpieczenia Urządzenia -> Izolacja Rdzenia). Dodatkowo wyłączyć funkcję FastBoot (na SSD/NVMe nie potrzebne, wyłączam to zawsze, bo powoduje więcej problemów niż pożytku):

To jest ukryta treść, proszę

lub wyłączyć kompletnie Hibernację:

W ustawieniach systemu wyłączyć można zbędne funkcje opcjonalne (ja wyłączam wszystkie z appletu ustawień) oraz wszystkie funkcje systemu Windows oprócz .NET Framework 3.5 oraz .NET Framework 4.8. Wiele z tych funkcji albo są niebezpieczne, albo przestały być rozwijane, albo nie są kompletnie potrzebne.

Do tego wywalić wszelki soft, który się pobrał lub samodzielnie się pobrało i zainstalowało od producenta MOBO. Wywalić kombajn jakim jest GeForce Experience i ogarnąć na dzień dobry autostart.

Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, Anhin napisał:

Nie widzę sensu zmian zasilacza, skoro aktualnie wszystko chodzi tak jak powinno. Czemu na Win 11 chodziły Ci gorzej gry? Pewnie dlatego, że na Win 11 domyślnie włączone są zabezpieczenia oparte na wirtualizacji i od jakiegoś czasu gdy wykorzystywane jest Konto Microsoft to Bitlocker może automatycznie zaszyfrować dysk, co przekłada się na wydajność głównie po stronie SSD.

Pod gaming wypada w Windows 11 wyłączyć integralność pamięci (Zabezpieczenia Windows -> Zabezpieczenia Urządzenia -> Izolacja Rdzenia). Dodatkowo wyłączyć funkcję FastBoot (na SSD/NVMe nie potrzebne, wyłączam to zawsze, bo powoduje więcej problemów niż pożytku):

lub wyłączyć kompletnie Hibernację:

W ustawieniach systemu wyłączyć można zbędne funkcje opcjonalne (ja wyłączam wszystkie z appletu ustawień) oraz wszystkie funkcje systemu Windows oprócz .NET Framework 3.5 oraz .NET Framework 4.8. Wiele z tych funkcji albo są niebezpieczne, albo przestały być rozwijane, albo nie są kompletnie potrzebne.

Do tego wywalić wszelki soft, który się pobrał lub samodzielnie się pobrało i zainstalowało od producenta MOBO. Wywalić kombajn jakim jest GeForce Experience i ogarnąć na dzień dobry autostart.

Kurde wszystko to zrobilem praktycznie w Win11 i dzialalo to wszystko jakby chcialo a nie moglo, tak na oko 20% mniej fps w grach niz na Win10 i cofnalem do Win10, na wczesniejszym sprzecie tez probowalem win 11 i nie pykło. Druga sprawa zastanawiam sie nad mobo bo chcialvym obnizyc troche temp i walnac male OC a niestety na mojej B660 nie idzie nic zrobic bo jak nawet leciutki undervolt robie to fakt temp spada ale wydajnosc mocno tez, wiec musialbym sie przezucic na Z790. Niestety w Norwegii ciezko dostepne sa te Z790 jedynie u mnie w sklepie maja Z790-p ASUS PRIME ale nie jestem pewnien czy to dobry wybor bo mialem juz przygody wczesniej z ta plyta glowna. Chcialem MSI MAG Z790 ale wykupili. Co do zasilacza tak pomyslalem bo mam w smiesznej cenie tego H1000i a mojego na gwarancji mam juz kupca wiec pomyslalem ze moze warte upgrade jak bede chcial sie bawic w male OC to zawsze jakis zapas jest. Tym bardziej ze moja obudowa mam 6 wiatrakow RGB i 420 mm aio tez rgb wiec nie wiem czy ten 750W wytrzyma to wszystko 

Opublikowano
2 godziny temu, roberto12123 napisał:

https://www.reddit.com/r/blackdesertonline/comments/1980c2c/i7_14700k_or_swap_completely/

naprwdę jest tego duzo więcej ...

@karoleq99

grasz w league of legends ?

Jest jest, narazie wlasnie zlozylem kompa, wsadzilem zasilacz 1000W Platinum Corsaira i zobaczymy. Jeszcze bije sie z myslami i chyba jutro pojade po MOBO bo jednak chcialbym ten undervolting zrobic zeby te temp poszly troche do dolu. Gralem w Lige ale ten sezon jest tak chujowy, te itemy sa mocno niezbalansowane, że odpuściłem ten sezon ale tak 😄 Skonczylem na smurfie z Diamentem 3 a na mainie na ktorym mniej gralem plat 1 niestety XD

Postanowilem ostatecznie, ze na i7 leci zwrot i zaopatrze sie w Ryzena 7800x3d, meczy mnie juz ten Intel szczerze mowiac 😄

Opublikowano

powiem ci szczerze ze chyba zrobie to samo, po prostu nawet nie bede rozpakowywał tylko od razu zwróce, bo nie wierze ze bedzie jakos inaczej

powiedz mi czy w lolu miales szarpanie takie obrazu przy ruchu postaci ? było plynnie ? było zacinki ?

Opublikowano
Godzinę temu, roberto12123 napisał:

powiem ci szczerze ze chyba zrobie to samo, po prostu nawet nie bede rozpakowywał tylko od razu zwróce, bo nie wierze ze bedzie jakos inaczej

powiedz mi czy w lolu miales szarpanie takie obrazu przy ruchu postaci ? było plynnie ? było zacinki ?

Dokladnie takie same… w kazdej jebanej grze mialem gak samo a najgorzej wlasnie takie cos miec w strzelankach, srodek akcji w Warzone a tu stutter i Cie zabijaja… kaszana

Opublikowano

Ja w lolu miałem tak , ze ( tutaj na filmie nie widać tego ) ale jak za kazdym razem kliknąłem postać do góry w dól czy w bok to było takie szarpnięcie obrazu, które nie mam na 9600k.

A fpsy trzyma bardzo solidnie. 

W rimworld również jakieś drgania obrazu, albo np. jak przychodzi wiadomość w rimworld to od razu całkowita zacinka za 3 sekundy ... dramat, na starym 9600k niczego takiego nie ma

ale nie miałem tak we wszystkich grach taki guild wars 2 dzialal dosc dobrze, kurwa sam nie wiem,

zamówiłem 7800x3d z xkom na allegro w 2 ratach za 1800zł (allegro pay), no i poluje na b650e taichi lite mysle ze to dobra plyta, w sklepie sferis widze mozna kupic za 1432zł. 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, roberto12123 napisał:

Ja w lolu miałem tak , ze ( tutaj na filmie nie widać tego ) ale jak za kazdym razem kliknąłem postać do góry w dól czy w bok to było takie szarpnięcie obrazu, które nie mam na 9600k.

A fpsy trzyma bardzo solidnie. 

W rimworld również jakieś drgania obrazu, albo np. jak przychodzi wiadomość w rimworld to od razu całkowita zacinka za 3 sekundy ... dramat, na starym 9600k niczego takiego nie ma

ale nie miałem tak we wszystkich grach taki guild wars 2 dzialal dosc dobrze, kurwa sam nie wiem,

zamówiłem 7800x3d z xkom na allegro w 2 ratach za 1800zł (allegro pay), no i poluje na b650e taichi lite mysle ze to dobra plyta, w sklepie sferis widze mozna kupic za 1432zł. 

No ja wlasnie wracam ze sklepu, i7 oddalem na zwrot a swoja plyte glowna uzywana opchne. Kupilem tez 7800x3d ale plute glowna x670e plus od Asusa. Zaraz bede skladal to dam znac jak skoncz. mozesz na priv podeslac messengera to sie dodamy i Ci zdam relacje

Opublikowano

No to jestem ciekaw, zdawaj relację, najlepiej tutaj jak możesz, nie mam messengera, na asusie bedziesz mial dlugi boot time

No to jestem ciekaw, zdawaj relację, najlepiej tutaj jak możesz, nie mam messengera, na asusie bedziesz mial dlugi boot time

zalozylem meesengera, na priv wyslalem nr telefonu

Przetestuj proszę league of legends, ja w to głównie gram 🙂

Opublikowano

@roberto12123 W pierwszym wątku problemem mogło być GPU, a nie CPU. CS2 to technologiczny crap, który jest zepsuty bardziej niż był CSGO - ta gra od zawsze ma problemy z stabilnością frametime. Mądrość ludowa - CS ma problemy z fluktuacją fpsów i frametime do tego stopnia, że nawet wbudowany fps cap jest jaki jest i lepiej robi to Riva Tuner.

@karoleq99 Zmieniasz, bo nadal stuttering masz?

Stutteringu na Intelu:

Jednym z powodów stutteringu są E-Cores, które nie są we wszystkich grach dobrze obsługiwane - warto je wyłączyć. Czasem wyłączenie C-States może pomóc, innym razem fps cap w grach. Są też gry, które nie ogarniają po prostu E-Cores i wina leży po ich stronie, natomiast większość sutteringu może wywoływać sam Windows, bo Microsoft ciągle coś robi w Schedulerze i zmienia a znając passę Microsoftu ostatnio więcej rzeczy psuje niż naprawia - tutaj nic byście nie zrobili tylko mogli czekać aż Microsoft naprawi problemy. Może też customowy powerplan by coś zdziałał, jednakże jeśli wina leży po stronie Schedulera systemu to wtedy można się modlić tylko, żeby to zostało naprawione.

Skoro jednakże oboje przechodzicie na Ryzena 7 7800X3D to kilka informacji dla was:

• IMC tego procesora często nie ogarnia taktowania RAM powyżej 6000MHz, wynika to z IMC ale też z AGESA. AGESA 1.1.0.0 może wpływać na profil XMP/EXPO powyżej 6000MHz, co przekłada się na niestabilność tego profilu i generalnie tych taktowań, AGESA 1.0.0.7 wydaje się być stabilniejsza pod tym względem.
  • Płyty ASRocka ustawiają dzielnik 1:2 dla wszystkiego powyżej 6000MHz.
  • Jeśli chcecie się bawić w OC RAM oraz CO to zróbcie pierw RAM, potem CO. Generalnie CO w Ryzenach to must-have według mnie, a mało osób chce się tym pobawić, mimo, że daje zysk wydajności praktycznie za free.
  • Czas bootowania może być długi na wielu MOBO (najtańszy ASRock na B650 ma chyba najszybszy boot-time), wynika to głównie z tego, że MOBO za każdym razem trainuje pamięci. Można przyśpieszyć czas bootowania systemu włączając w UEFI/BIOS Memory Context Restore oraz Power Down Mode.
  • Niektóre MOBO pompują VSOC do 1.3V - warto to zbić to 1.2-1.25V.
  • Nie podkręcicie tego CPU standardowymi metodami, nie bawcie się w PBO itd. Metodą "OC" w tym CPU to Curve Optimizer (CO), który pozwala CPU wyżej boostować z racji ujemnego offsetu VCore, możliwości VRM oraz Chłodzenia.
  • Ryzen 7 7800X3D mimo, że walczy z najszybszymi Intelami to nie jest wymagający pod względem VRM ani Chłodzenia - wystarczy Peerless Assassin. W przypadku stosowania AIO Arctica wykorzystać warto Offset w czasie montażu.
  • Strony ASRocka i ASUS'a mają nowsze sterowniki Chipsetu niż strona AMD - można bezpośrednio pobrać od nich.
  • Jak zawsze - nie instalować zbędnego softu od producenta MOBO jeśli nie jest on potrzebny - więcej będzie problemów niż pożytku.

Jeszcze co do MOBO:

ASRock zrobił chyba jedne z lepszych MOBO pod AM5. ASRock B650E Taichi Lite to świetna MOBO (VRM jest OP) jednakże ostrzegam, że mogą pojawić się problemy z LAN'em, który tam użyto - Killer E3100G, który bazuje na Intelowskim i225-V. Nazwa "Killer" zobowiązuje do robienia problemów, a odkąd producenta wykupił Intel to i on ma problemy z swoimi LAN'ami, czego sztandarowym przykładem jest właśnie i225-V, który dostał aż 3 "wersje", które miały naprawić losowe zrywanie połączenia, po części się udało, po części nie i w końcu Intel wypuścił na rynek i226-V, który miał być wolny od wad poprzednika, ale nie jest. Nie zagłębiam się już w temat i nie wiem czy Intel rozwiązał problemy poprzez firmware/sterowniki czy nie. To nie przypadek, że zdecydowana większość MOBO nie posiada sieciówki Intela. Pocieszę, że większość użytkowników nie ma w domu internetu powyżęj 1Gbps, więc w zdecydowanej większości nie zobaczą żadnych problemów z tymi siecówkami (Realtek też miał problemy z LAN'ami 2.5G).

Opublikowano

no własnie, ja cały czas waham się miedzy taich b650 lite a x670 asrock steel legend ( tylko tutaj mamy realtek LAN + gorszy kodek audo alc 1220 zamiast 4082) akurat zalezy mi na dźwiekowce. Co do lanu w z790 taomhawk jest i226v albo i225-v, i nie miałem żadnych problemów. 

Znalazłem 2 komentarze odnośnie b650 taichi i nikt z tych dwoch nie skarzyl sie na lan, wszystko dziala dobrze. 

Opublikowano
11 minut temu, Anhin napisał:

@roberto12123 W pierwszym wątku problemem mogło być GPU, a nie CPU. CS2 to technologiczny crap, który jest zepsuty bardziej niż był CSGO - ta gra od zawsze ma problemy z stabilnością frametime. Mądrość ludowa - CS ma problemy z fluktuacją fpsów i frametime do tego stopnia, że nawet wbudowany fps cap jest jaki jest i lepiej robi to Riva Tuner.

@karoleq99 Zmieniasz, bo nadal stuttering masz?

Stutteringu na Intelu:

Jednym z powodów stutteringu są E-Cores, które nie są we wszystkich grach dobrze obsługiwane - warto je wyłączyć. Czasem wyłączenie C-States może pomóc, innym razem fps cap w grach. Są też gry, które nie ogarniają po prostu E-Cores i wina leży po ich stronie, natomiast większość sutteringu może wywoływać sam Windows, bo Microsoft ciągle coś robi w Schedulerze i zmienia a znając passę Microsoftu ostatnio więcej rzeczy psuje niż naprawia - tutaj nic byście nie zrobili tylko mogli czekać aż Microsoft naprawi problemy. Może też customowy powerplan by coś zdziałał, jednakże jeśli wina leży po stronie Schedulera systemu to wtedy można się modlić tylko, żeby to zostało naprawione.

Skoro jednakże oboje przechodzicie na Ryzena 7 7800X3D to kilka informacji dla was:

• IMC tego procesora często nie ogarnia taktowania RAM powyżej 6000MHz, wynika to z IMC ale też z AGESA. AGESA 1.1.0.0 może wpływać na profil XMP/EXPO powyżej 6000MHz, co przekłada się na niestabilność tego profilu i generalnie tych taktowań, AGESA 1.0.0.7 wydaje się być stabilniejsza pod tym względem.
  • Płyty ASRocka ustawiają dzielnik 1:2 dla wszystkiego powyżej 6000MHz.
  • Jeśli chcecie się bawić w OC RAM oraz CO to zróbcie pierw RAM, potem CO. Generalnie CO w Ryzenach to must-have według mnie, a mało osób chce się tym pobawić, mimo, że daje zysk wydajności praktycznie za free.
  • Czas bootowania może być długi na wielu MOBO (najtańszy ASRock na B650 ma chyba najszybszy boot-time), wynika to głównie z tego, że MOBO za każdym razem trainuje pamięci. Można przyśpieszyć czas bootowania systemu włączając w UEFI/BIOS Memory Context Restore oraz Power Down Mode.
  • Niektóre MOBO pompują VSOC do 1.3V - warto to zbić to 1.2-1.25V.
  • Nie podkręcicie tego CPU standardowymi metodami, nie bawcie się w PBO itd. Metodą "OC" w tym CPU to Curve Optimizer (CO), który pozwala CPU wyżej boostować z racji ujemnego offsetu VCore, możliwości VRM oraz Chłodzenia.
  • Ryzen 7 7800X3D mimo, że walczy z najszybszymi Intelami to nie jest wymagający pod względem VRM ani Chłodzenia - wystarczy Peerless Assassin. W przypadku stosowania AIO Arctica wykorzystać warto Offset w czasie montażu.
  • Strony ASRocka i ASUS'a mają nowsze sterowniki Chipsetu niż strona AMD - można bezpośrednio pobrać od nich.
  • Jak zawsze - nie instalować zbędnego softu od producenta MOBO jeśli nie jest on potrzebny - więcej będzie problemów niż pożytku.

Jeszcze co do MOBO:

ASRock zrobił chyba jedne z lepszych MOBO pod AM5. ASRock B650E Taichi Lite to świetna MOBO (VRM jest OP) jednakże ostrzegam, że mogą pojawić się problemy z LAN'em, który tam użyto - Killer E3100G, który bazuje na Intelowskim i225-V. Nazwa "Killer" zobowiązuje do robienia problemów, a odkąd producenta wykupił Intel to i on ma problemy z swoimi LAN'ami, czego sztandarowym przykładem jest właśnie i225-V, który dostał aż 3 "wersje", które miały naprawić losowe zrywanie połączenia, po części się udało, po części nie i w końcu Intel wypuścił na rynek i226-V, który miał być wolny od wad poprzednika, ale nie jest. Nie zagłębiam się już w temat i nie wiem czy Intel rozwiązał problemy poprzez firmware/sterowniki czy nie. To nie przypadek, że zdecydowana większość MOBO nie posiada sieciówki Intela. Pocieszę, że większość użytkowników nie ma w domu internetu powyżęj 1Gbps, więc w zdecydowanej większości nie zobaczą żadnych problemów z tymi siecówkami (Realtek też miał problemy z LAN'ami 2.5G).

Dzieki za ta dawke info! Moje ramy to 6000mhz corsairy wiec nie problem bo slyszalem ze powyzej 6000 juz problemy. Kupilem asus tuf gaming x670e plus i zaraz zabieram sie za składanie. Undervolting na pewno maly pojdzie. A wytlumacz mi co to jest CO Ryzena? Moze sie w to pobawie jezeli darmowa wydajnosc. Niestety nie mam offsetu do amd, mialem przy lga 1700 ale to nie dalo jakiegos skutku

Opublikowano

@roberto12123 Nie napisałem, że te problemy będą, tylko, że mogą występować i to w dodatku głównie w przypadku połączeń powyżej 1Gbps. Głównymi problemami tych sieciówek jest albo zbijanie duplexa do minimum (naprawione poprzez firmware, żeby zbijało do 1Gbps) albo losowe zrywanie połączenia. Na Realtekach mogą pojawiać się podobne problemy.

Tutaj news na TPU: https://www.techpowerup.com/303854/psa-intel-i226-v-2-5gbe-on-raptor-lake-motherboards-has-a-connection-drop-issue-no-fix-available

Tutaj wątek nt. i226-V, który miał naprawiać problemy, które były na i225-V: https://www.techpowerup.com/forums/threads/psa-intel-i226-v-2-5gbe-on-raptor-lake-motherboards-has-a-connection-drop-issue-no-fix-available.303854/

Dodam od siebie, że problem nie jest nowy, a ma swoje początki od razu jak zaczęła i225-V pojawiać się w MOBO na Z490.

Jak nie potrzebujesz funkcjonalności X670 to bierz B650, to nie Intel, więc różnice są głównie hardwarowe, nie ma tu zbytnio mowy o sztucznym blokowaniu funkcjonalności poprzez software.

Co do kodeka Audio - nie ma co na to patrzeć za bardzo, numerek wyżej nie oznacza wcale, że będzie lepiej, liczy się tutaj głównie implementacja tego kodeka. ALC4080/4082 to de facto kodek USB, gdzie wszystkie poprzednie to były I2S/I2C, różnice między ALC1220 a ALC4080/4082 to głównie to właśnie połączenie (I2S/I2C vs USB), w jakości dźwięku przy poprawnej implementacji nie odczujesz różnicy. Koniec końców jak ktoś chce mieć dobre Audio w PC to musi skończyć na DAC'u.

A jak korzystasz z mikrofonu czy słuchawek po USB to wtedy karta dźwiękowa jest pomijana, bo DAC czy Karty Dźwiękowe służą do konwersji sygnału cyfrowego na analogowy.

@karoleq99 Na pewno masz offset na AM4/AM5, bo to jest po prostu zestaw montażowy, który ma wywiercone dodatkowe dziury, żeby obniżyć blokopompę na CPU, żeby środek coldplate'a był tam gdzie Ryzeny generują najwięcej ciepła. Po resztę odsyłam do instrukcji montażu.

CO to Curve Optimizer i działa jak undervolting. Ujemne wartości powodują, że obniżane jest napięcie w jakimś przedziale. Nie można jednak z tym przesadzić, bo CPU może przejść wszystkie testy obciążeniowe a wysypywać się w idle. Wpływ temperatury ma tutaj duże znaczenie dlatego lepiej robić pierw OC RAM, a potem Curve Optimizer, bo na odwrót może się okazać, że pierwotnie stabilne nastawy CO są po OC RAM niestabilne.

Do testowania Curve Optimizer służy Core Cycler lub funkcja Core Cycler w OCCT.

Opublikowano
4 godziny temu, Anhin napisał:

@roberto12123 Nie napisałem, że te problemy będą, tylko, że mogą występować i to w dodatku głównie w przypadku połączeń powyżej 1Gbps. Głównymi problemami tych sieciówek jest albo zbijanie duplexa do minimum (naprawione poprzez firmware, żeby zbijało do 1Gbps) albo losowe zrywanie połączenia. Na Realtekach mogą pojawiać się podobne problemy.

Tutaj news na TPU: https://www.techpowerup.com/303854/psa-intel-i226-v-2-5gbe-on-raptor-lake-motherboards-has-a-connection-drop-issue-no-fix-available

Tutaj wątek nt. i226-V, który miał naprawiać problemy, które były na i225-V: https://www.techpowerup.com/forums/threads/psa-intel-i226-v-2-5gbe-on-raptor-lake-motherboards-has-a-connection-drop-issue-no-fix-available.303854/

Dodam od siebie, że problem nie jest nowy, a ma swoje początki od razu jak zaczęła i225-V pojawiać się w MOBO na Z490.

Jak nie potrzebujesz funkcjonalności X670 to bierz B650, to nie Intel, więc różnice są głównie hardwarowe, nie ma tu zbytnio mowy o sztucznym blokowaniu funkcjonalności poprzez software.

Co do kodeka Audio - nie ma co na to patrzeć za bardzo, numerek wyżej nie oznacza wcale, że będzie lepiej, liczy się tutaj głównie implementacja tego kodeka. ALC4080/4082 to de facto kodek USB, gdzie wszystkie poprzednie to były I2S/I2C, różnice między ALC1220 a ALC4080/4082 to głównie to właśnie połączenie (I2S/I2C vs USB), w jakości dźwięku przy poprawnej implementacji nie odczujesz różnicy. Koniec końców jak ktoś chce mieć dobre Audio w PC to musi skończyć na DAC'u.

A jak korzystasz z mikrofonu czy słuchawek po USB to wtedy karta dźwiękowa jest pomijana, bo DAC czy Karty Dźwiękowe służą do konwersji sygnału cyfrowego na analogowy.

@karoleq99 Na pewno masz offset na AM4/AM5, bo to jest po prostu zestaw montażowy, który ma wywiercone dodatkowe dziury, żeby obniżyć blokopompę na CPU, żeby środek coldplate'a był tam gdzie Ryzeny generują najwięcej ciepła. Po resztę odsyłam do instrukcji montażu.

CO to Curve Optimizer i działa jak undervolting. Ujemne wartości powodują, że obniżane jest napięcie w jakimś przedziale. Nie można jednak z tym przesadzić, bo CPU może przejść wszystkie testy obciążeniowe a wysypywać się w idle. Wpływ temperatury ma tutaj duże znaczenie dlatego lepiej robić pierw OC RAM, a potem Curve Optimizer, bo na odwrót może się okazać, że pierwotnie stabilne nastawy CO są po OC RAM niestabilne.

Do testowania Curve Optimizer służy Core Cycler lub funkcja Core Cycler w OCCT.

Wszystki postawione system itp, narazie jeszcze zadnego undervoltingu ani nic nie robilem tylko XMP i wszystko pieknie dziala bez zarzutów. Żadnych ścinek, stutterow kompletnie nic. Nie zaluje przejscia na Ryzena jak narazie. 

Opublikowano

@AnhinZastosowalem sie do tego co pisales, jest Curve Optimizer na -30, OC RAM itp wszystko zrobione, wszystko dziala pieknie, dawno nie byłem tak zadowolony 😄 Prawdopodobnie jezeli chodzi o procesory to do Intela juz niestety nie wrócę bo tylko same problemy z nimi byly  od 12 gen. Dzieki wielkie za rady, czas i cala mase informacji 🙂  Temperatury podczas intensywnego grania kolo 59-60 stopni, przy cinebench nie ma wiecej jak 70. Super wybór to był na pewno 🙂  Teraz zastanawiam sie i czekam na nowe gpu nvidii, jak cenowo bedzie wygladal 4070Ti super i 4080 Super bo waham sie miedzy 7900XTX albo 4070Ti super lub 4080 super zalezy cenowo bo 7900xtx stoi bardzo dobrze cenowo u mnie i moze byc tak ze jak wyjda te nowe nvidii to jeszcze cena moze troche pojdzie do dołu.