Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Coś się posypało ( nie wiem nawet co ) system nie działa prawidłowo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

witam, zmagam się ostatnio z poważnym i irytującym problemem,
otóż system nie działa prawidłowo na wskutek zaniku prądu, ( grać, przeglądać neta, ogólnie korzystać z tego komputera mogę )
podczas grania był zanik prądu, nic poważnego, tylko że po 3 sekundach prąd wrócił i PC postanowił zacząć robić aktualizacje, 
W trakcie aktualizacji której zrobiło się może z 5%, wywaliło ponownie prąd, z tym że już na 20 minut,
jak prąd wrócił, zaczęły być problemy, komputer nie mógł wczytać systemu, resetował się do biosu z 8 razy, 
po chyba 30 minutach uruchomił się system, tylko wtedy jeszcze nie wiedziałem że zaczną się schody, stało się to w tamtym miesiącu gdzieś 22 listopada,
po czym pojechałem nie istotne gdzie na kilkanaście dni urlopu, po powrocie, czyli 3 dni temu okazało się, 
że nie mogę cofnąć systemu przed tą aktualizacją co teraz mam gdyż minęło 10 dni,
no dobra, pozostawała opcja druga, przywracanie systemu, okazało się że też to nie działa, na wskutek uruchomienia tego i próby cofnięcia, nic się nie działo, komputer niby ciągle się przygotowywał ale... tylko się przygotowywał, chciałem również usunąć aktualizacje z systemu ręcznie bo tak można ale... też nie działa, tylko jest animacja ładowania paska i tyle,
mało tego, skanowałem dysk w poszukiwaniu problemów używając power shell to nic nie znalazło i pokazuje że wszystko gra, po 1 uruchomieniu komputera bo długim postoju, próbował się jeszcze raz z aktualizować, ale nie dawał rady, na dzień disiejszy 6.12 pokazuje że system jest aktualny,co jest w sumie ciekawe bo próbując zainstalować minecraft launcher ( przykładowo ) pokazuje mi ciągle " system jest w trackie aktualizacji " no i nic więcej się nie dzieje, również nie działa mi experience, chcąc go uruchomić, wyskakuje okienko które mnie informuje " przygotowanie do instalacji " iiii w sumie to tyle, nic się nie dzieje... mam wrażenie że w systemie wysypało się cos pod względem instalowania bądź względem obsługi instalacji i aktualizacji czegokolwiek...
tak samo nie mogę nic zainstalować z microsoft store, wczoraj dodatkowo zauważyłem że nie mogę wejść w start -> ustawienia -> system, jak klikam w system, to całe okienko od ustawień zawiesza się i nawet tego wyłączyć nie mogę, mało tego, mam HWinfo, chciałem zobaczyć czy ten program zadziała, ale nie działa, pogram zawiesza sie, jest brak odpowiedzi i nawet tego też zamknąć się nie da bo wyskakuje odmowa dostępu przy próbie zamknięcia okienka.
 Chciałbym to naprawić, nie instalując na nowo systemu, wiem ze to mógłby być najprostszy sposób na to. Zrobić kopie zapasową czy to ręcznie czy to przez system, 
ale chciałbym to naprawić w jakiś inny sposób o ile się da... chciałem cofnąć aktualizacje z poziomu trybu awaryjnego, ale nie wiem czy to jakkolwiek pomoże, nie próbowałem, 
postanowiłem że przed tym stworzę napiszę o tym na tym forum, 

z dodatkowych informacji, jak próbowałem zainstalować minecrafta, chodzi o zwyczajną istalację ( taką jak by się istalowało sterowniki czy coś podobnego ) too... też się nie dało, nic innego nie próbowałem instalować, przed wczoraj przy próbie instalacji tego mc, PC mi się zwiesił do tego stopnia, że nie mogłem nic zrobic, ALE byłem połączony na kanale discord i z znajomymi mogłem nadal rozmawiać, słyszeli mnie dobrze jak ja ich, ale nie mogłem przełączaś się pomiędzy okienkami, nie działało ALT +F4, ctrl + alt + del, win + x, Alt + tab.... 
dzisiaj odpalając tę instalacje, nic się nie dzieje, nie instalują się żadne pliki, instalacja po prostu sobie działa bez żadnego rezultatu

mam szczerą nadzieje że można to jakoś naprawić,
na wszelkie odpowiedzi jestem wstanie odpowiadać w godzinach od 17 do 23.
załączam dodatkowe ss'y które może cos pomogą rozwikłać wstępnie.

screen zrobiony 05.062023
( dnia 06.12.2023 pokazuje już że system jest aktualny ) 
image.png

A tutaj bebechy PC'ta
image.png
dyski image.png
system jest zainstalowany na dysku o pojemności 512 GB.

Edit
Zrobiłem dodatkowo zapis podglądu zdarzeń, załączam go do analizy.

To jest ukryta treść, proszę

Edytowane przez bosmen5
Dodanie dodatkowych informacji które mogą pomóc w weryfikacji
Opublikowano

Pewnie masz uszkodzone pliki systemowe, standardowo DISM i SFC, komendy wklejasz w PowerShellu uruchomionym jako administrator:

Oprócz tego, jeśli nie próbowałeś to warto skorzystać wbudowanego narzędzia do rozwiązywania problemów z usługą Windows Update - https://support.microsoft.com/pl-pl/windows/narzędzie-do-rozwiązywania-problemów-z-usługą-windows-update-19bc41ca-ad72-ae67-af3c-89ce169755dd

Można też spróbować zresetować komponenty Windows Update - https://learn.microsoft.com/en-us/troubleshoot/windows-client/deployment/additional-resources-for-windows-update

Sprecyzuj proszę co oznacza to wywalanie prądu? Odcina prąd w całym lokalu? Wywala bezpieczniki na tablicy? Odcina sam komputer? Jest to ważne, bo według logu systemowego masz problem, który generalnie występuje dosyć często na tej płycie i powoduje wyłączenie komputera po prostu. Potencjalnymi rozwiązaniami tego problemu (bo sam z tym się nie spotkałem) jest:

• Aktualizacja BIOS do najnowszej wersji
  • Aktualizacja firmware Intel ME
  • Wyłączenie stanów C w UEFI (C-States)

Oprócz tego według logu systemowego miałeś BSOD'y:

• 30.08 BugCheck 0x101 (procesor nie przetworzył przerwań). Został utworzony zrzut pamięci w lokalizacji C:\WINDOWS o nazwie MEMORY.DMP.
  • 17.09 BugCheck 0xEF (krytyczny proces został zakończony). Został utworzony zrzut pamięci w lokalizacji C:\WINDOWS o nazwie MEMORY.DMP.

Podeślij te zrzuty.

Dodatkowo:

• NTFS 55 - Uszkodzenia struktury plików na woluminie I:
  • Masa błędów związanych z usługi, MS Store i Windows Update

Przy takim nasypie problemów nie wiem czy nie będzie konieczna naprawa In-Place Upgrade. Generalnie porada na przyszłość - jak coś z systemem/komputerem jest nie tak to zainteresuj się tym od razu, a nie czekasz kilka miesięcy, bo potem trudniej jest przywrócić system do używalności.

Zobaczyłbym dodatkowo listę sterowników, podłączonych urządzeń,  uruchomionych procesów oraz status Defendera. Możesz je wyeksportować do odpowiednich plików .txt za pomocą następujących komend PowerShell:

Wszystkie pliki pojawią się na pulpicie.

Opublikowano (edytowane)

witaj, dzięki za to wszystko, ale niestety z godzinę temu ( jakieś 10 minut przed tym jak odpisałeś ) potrzebowałem wyłączyć i włączyć PC ponownie,
niestety... wraz z ponownym uruchomieniem już niechciał się uruchomić jak to było przez te kilka dni,

wywaliło prąd, czyli cała wioska nie posiadała prądu, nie wywaliło korków, po prostu był zanik prądu na samym początku,
Czyli był zanik w wiosce na 5 sekund, moze 10, powrócił na 20-25 sekund a potem nie było go wcale w całej wiosce przez kolejne x minut
zainstalowałem inny system zachowując cały tamten system gdyż nawet kopii zapasowej nie mógłbym zrobić, 
chciałem dobrze, w sensie starałem się też samemu coś naprawić, ale kilka dni starania poszło na marnę...

Nigdy nie aktualizowałem biosu, nie wiem jak się to robi i gdzie szuka się sterowników do biosu ( jest to dla mnie nowość, sądzę że nie będzie to trudne, ale muszę się z tym zapoznać )

2 godziny temu, Anhin napisał:

Aktualizacja firmware Intel ME

y, a to co to jest? sądząc po nazwie ma to związek z procesorem, raczej teraz jak to będę instalował to będzie aktualne

2 godziny temu, Anhin napisał:
  • 30.08 BugCheck 0x101 (procesor nie przetworzył przerwań). Został utworzony zrzut pamięci w lokalizacji C:\WINDOWS o nazwie MEMORY.DMP.
  • 17.09 BugCheck 0xEF (krytyczny proces został zakończony). Został utworzony zrzut pamięci w lokalizacji C:\WINDOWS o nazwie MEMORY.DMP.

Podeślij te zrzuty.

to waży ponad 2GB... jeżeli chcesz mogę nadal je załączyć, bo tak jak wspomniałem, mam system na nowo wgrany, ( teraz zaś nie chce się windows z aktualizować i wywala ciągle błąd:
Aktualizacja funkcji dla systemu Windows 10, wersja 22H2 — błąd 0x80070020

Teraz już nie wiem sam co mam robić dalej. w sensie prócz tego że z windows old muszę poprzenosić to co dla mnie ważne a potem skasować ten błąd.
nikt chyba nie przepadał nigdy za wgrywaniem systemu na nowo, zawsze tyle roboty jest przy tym do zrobienia...

chciałbym jeszcze zapytać, czy to, że w trakcie instalacji a raczej aktualizacji wywaliło prąd, mogło dojść o uszkodzenia danych i przez to własnie zaczynały się schody? bo tak jak wspomniałem, nie mogłem nic zrobić, cofnąć, z aktualizować sterowników do karty graficznej, włączyć HWinfo, itd...

EDYCJA

ZAŁAMIE SIE!
Jakim cudem! jakim... coś mi skasowało folder windows.OLD!!
nie wiem co, nie wiem jak, po prostu skasowało mi cały ten folder, już nic nie odzyskam, wszystko poszło się walic...
mam dośc, naprawdę.... czy aktualizacja systemu mogła sprawic że to zostało skasowane? czy siedzi mi jakiś wirus gdzieś głębiej który mógł to zrobić, to jest bardzo dziwne, ja nic kompletnie nie zrobiłem w tą strone aby to zostało skasowane...

Edit 2

wiesz może o co chodzi w tym miejscu? nie wiem co mi zajmuje pozostałe 70gb, znaczy wiem że powinien być to system, ale on powinien być widoczny dla mnie, tak mam pokazane ukryte pliki i foldery
image.png

Edit 3.

Po aktualizacji systemu, powrócił Folder ten, który sądziłem że został skasowany, szkoda tylko że niektórych rzeczy jak np gniew, frustracja i załamania nie da się cofnąć, z tego głupiego incydentu stwierdzam że w trakcie przygotowywanie systemu do aktualizacji, foldery zostały gdzieś w dysku zabezpieczone, aby nie uległy uszkodzeniu bądź usunięciu w trakcje aktualizacji systemu, 
jestem tak szczęsliwy że ten folder jednak nadal istnieje... naprawdę, tylko teraz gdzie jest te prawie że 30gb ? o.O

image.png

Edytowane przez bosmen5
Po aktualizacji systemu ( bo się udało ) wrócił folder
Opublikowano

Aktualizacja BIOS jest prosta - ściągasz z strony producenta BIOS, wrzucasz go na pendrive i z poziomu UEFI/BIOS go aktualizujesz. Tutaj ważne jest, żeby zapewnić stabilność zasilania, bo uwalenie układowego oprogramowania może zbrickować MOBO.
Intel ME (Management Engine) to Spyware by Intel, który jest zaszyty w sprzęcie. Nie ma on związku z procesorem, a chipsetem. Aktualizacje tego firmware najczęściej się rozprowadzane poprzez pliki BIOS, albo rzadziej jako osobny plik - takie pliki da się bez problemu znaleźć w internecie jeśli wie się gdzie i czego szukać. Generalnie obie rzeczy zrobiłbym raczej po ustabilizowaniu systemu.

2 godziny temu, bosmen5 napisał:

chciałbym jeszcze zapytać, czy to, że w trakcie instalacji a raczej aktualizacji wywaliło prąd, mogło dojść o uszkodzenia danych i przez to własnie zaczynały się schody? bo tak jak wspomniałem, nie mogłem nic zrobić, cofnąć, z aktualizować sterowników do karty graficznej, włączyć HWinfo, itd...

Tak, każdy BSOD, każda nagła utrata zasilania może prowadzić do uszkodzenia plików. Jeśli ktoś nie interesuje się tym wcale, a sobie przypomina gdy już system zaczyna się sypać to potem jest jak jest. To nie problem po awarii systemu odpalić DISM i SFC w celu naprawy ewentualnych uszkodzeń, tak samo jak nie jest problemem robić naprawę In-Place Upgrade (która zastępuje aktualny obraz systemu nowym, przy zachowaniu plików użytkownika) zamiast robić przywracanie do ustawień fabrycznych czy formaty - to nie era Windows XP. Warto zastanowić się nad robieniem backupów systemu, skoro masz takie problemy z utratą zasilania.

Ciekawy jestem jaką posiadasz kompilacje/build systemu - mógłbyś sprawdzić i podesłać ss'a po wpisaniu następującej komendy? 

Aktualnie za bardzo nie mam co Ci poradzić, bo nie wiem na czym teraz stoimy - czy problem z Windows Update dalej jest, czy już zniknął. Wyeksportowanych list sterowników firm trzecich, podłączonych urządzeń, uruchomionych procesor oraz statusu Defendera nie podesłałeś, więc nie mam co pomagać. Generalnie ja to bym pod ten sprzęt ładował się w Win 11.

2 godziny temu, bosmen5 napisał:

to waży ponad 2GB... jeżeli chcesz mogę nadal je załączyć, bo tak jak wspomniałem, mam system na nowo wgrany, ( teraz zaś nie chce się windows z aktualizować i wywala ciągle błąd:
Aktualizacja funkcji dla systemu Windows 10, wersja 22H2 — błąd 0x80070020

Zrzuty pamięci nie są już potrzebne skoro postawiłeś system na nowo - następnym razem warto się tak nie rozpędzać, bo postawić system każdy potrafi, ale znaleźć przyczynę problemów nie. Mogę Cie poinformowac, że BugCheck 0x101 jest stosunkowo poważnym BSOD'em, które może sugerować uszkodzone sterowniki, a nawet uszkodzony procesor. Przerwania nie są czymś błahym - to podstawowa funkcjonalność systemu, która musi działać poprawnie, inaczej pojawiają się problemy z stabilnością lub responsywnością systemu. Taki BSOD w połączeniu z tym co masz/miałeś sugeruje, że uszkodzenie systemu jest/było poważne.

Opublikowano

image.png

W takim razie zainwestuje w dobrego UPS'a,
zawsze to ratuje skórę w takiej sytuacji, a na czym stoimy, ja podepnę ponownie dziennik zdarzeń, gdyż nawet na teraz widzę ponownie błędy, oczywiście jeszcze nie wszystko jest zainstalowane ale już mi się nie podoba to że są błędy, jeżeli widzisz że jest jakiś problem z sprzętem pod USB to mam problem z mikrofonem, dość często się bez powodu odłącza, musze mu odciąć zasilanie ( czyli go odłączyć ) i zasilić ponownie by system go widział,  Mikrofon mam prawie 10 miesięcy, a problem z nim mam od 2 miesięcy, może 3. 
Nadal też widze te błędy DCOM, czy mam się tym przejmować? 

Opublikowano

Okej, masz najnowszy build systemu.
Przejrzałem sobie, po kolei. Problem z DistributedCOM odnosi się do Windows.Gaming.GameBar.PresenceServer.Internal.PresenceWriter - jest to znany błąd (wina Microsoftu), możesz go zignorować.

Procesy:

Po co ci FrameView SDK? Korzystasz z tego? Generalnie zalecam wywalenie całego GeForce Experience, bo to muł. Najlepiej to w ogóle zainstalować czysty sterownik za pomocą NVCleanstall uprzednio deinstalując sterownik GPU za pomocą DDU.

Masz zainstalowany soft od Gigabyte, zanim go odinstalujesz (bo nie jest Ci potrzebny, to zbędny szajs) - wyłącz jego pobieranie i instalację w UEFI/BIOS - Advanced Mode: Settings -> IO Ports -> APP Center Download & Install Configuration i wyłącz APP Center Download & Install (Disabled). Po tym możesz usunąć soft od Gigabyte, po aktualizacji BIOS ta opcja będzie znów włączona, więc znowu będzie trzeba ją wyłączyć.

Urządzenia i Sterowniki:
ACPI\INTC1070\2&DABA3FF&0 - Error, co sugeruje, że jest uszkodzony lub brakuje sterownika Intel HID Event Filter.
ACPI\MSFT8000\1 - Error, prawdopodobnie brak sterowników I2C i GPIO.
ACPI\INTC1056\2&DABA3FF&0 - Error, prawdopodobnie brak sterownika GPIO.

Najpewniej brakuje sterowników, więc proszę bardzo - Paczka sterowników + Firmware Intel ME: https://wormhole.app/za0Y6#TOFNo3RvYxAoSPcYLQ8HGA

Jak zaktualizować Firmware Intel ME?
Uruchom Check.cmd jako admin, jeśli FW Version jest mniejszy niż 16.1.30.2307 to uruchom jako admin Install.cmd, po aktualizacji komputer uruchomi się ponownie.

Jak zaktualizować Sterowniki Intel MEI?

1. Odłącz komputer od Internetu (ważne)
  2. Uruchom DriverStoreExplorer (Rapr.exe) i zaznacz (jeśli występują): heci.inf | dal.inf | dal_wc.inf | iclsclient.inf | lms.inf | mesrl.inf | mewmiprov.inf | wiman.inf | wiman_wlan_extension.inf
  3. Zaznacz Wymuś Usunięcie, kliknij Usuń Sterownik i uruchom ponownie komputer
  4. Uruchom Install.cmd w folderze z sterownikiem jako administrator, po instalacji sterownika komputer uruchomi się ponownie. Po tej operacji możesz podłączyć ponownie Internet.

W przypadku sterowników Audio Realteka także warto na czas instalacji odłączyć komputer od Internetu.

Jak zaktualizować sterownik LAN?

1. Otwórz Menadżer Urządzeń
  2. PPM na Realtek Gaming 2.5GbE Family Controller -> Aktualizuj Sterownik -> Przeglądaj mój komputer w poszukiwaniu sterowników
  3. Wybierz folder 6. Realtek LAN -> Dalej

Sterownik zostanie zainstalowany. Połączenie z Internetem może na chwilę zniknąć, w celu przeładowania sterownika.

Na koniec możesz zaktualizować BIOS, sprawdź rewizję MOBO na pudełku lub na samej MOBO w lewym dolnym rogu:

Rev. 1.0: https://www.gigabyte.com/Motherboard/Z690-GAMING-X-DDR4-rev-10/support#support-dl-bios

Rev. 1.1: https://www.gigabyte.com/Motherboard/Z690-GAMING-X-DDR4-rev-11/support#support-dl-bios

Instrukcja jak zaktualizować BIOS za pomocą Q-Flash: https://www.gigabyte.com/FileUpload/global/WebPage/20/images/utiltiy_qflash_uefi.pdf

Po udanej aktualizacji należy ponownie wyłączyć APP Center Download & Install oraz włączyć profil XMP.

Opublikowano

w wolnej chwili zrobie wszystko to co napisałeś, ciągle coś mam na głowie i nie moge do tego pożądnie Zasiąść.
co do sterowników od Nvidia, używam w sumie z tego wszystkie najbardziej shadow play, jeżeli zrobie czystą instalacje z tego co podałeś + zainstaluje shadow play ( to jest to do nagrywania, kiedyś było osobno ( kiedyś czyli jak jeszcze były gtx 960/80TI ) a teraz jest to już razem zgrane, to tez cały syf mi się zainstaluje?

uzywam shadow play bo ma opcję nagrywania wstecznego i jest to podobno mało uciążliwe dla pc-ta i w sumie po części się z tym zgadzam,
nie szukałem niczego alternatywnego do tego programu, 

co do biosu to znalazłem opcje aktualizacji chyba w którym miejscu mogę to zrobić,
nie do końca jeszcze wszystko ogarniam z wyłączeniem pewnych funkcji w bios, bo też nie do końca znam ich lokacje, ale to jeszcze poszukam,
wziąłbym PC'ta do pracy bo mam godziny do poodrabiania i zbyt często teraz w pracy siedzę a jak wracam do domu to już sił na to nie mam...
( ale nie wezme pc bo musiałbym ściągać kartę + chłodzenie na procek bo jest to tak duże, że przy przewozie do pracy bałbym się że na większych nierównościach uległo by coś uszkodzeniu więc nie będę ryzykował z tym )

myślę że jak ogarnę temat to odpowiem,
jeszcze jedno pytanie ( nie odnoszące się do tematu ), jak ty to wszystko ogarniasz?
twoja znajomość odnosząca się do tego wszystkiego jest naprawdę ogromna, ja jestem pod dużym wrażeniem.
zazdroszczę, ale zamiast zazdrościć to chciałbym jakoś sam w ten kierunek pójść ale nie do końca wiem nawet od czego... w dodatku gdzie bym miał zacząć,
tego wszystkiego jest tak dużo... że głowa mała,

Opublikowano

Niestety, ale do działania ShadowPlay potrzebny jest również Experience. W NVCleanstall jest opisane co jest wymagane do danego składnika.

Alternatywami dla ShadowPlaya z funkcjami Instant Replay mogą być funkcje wbudowane w systemowym Game Barze lub OBS z Replay Buffer - tutaj możesz znaleźć trochę przydatnych informacji o OBS z Replay Buffer: https://github.com/MFGAVIN/OBS-Alternative-to-Shadowplay

UEFI/BIOS:
Klawiszem F2 przełączasz się między trybem Easy Mode a Advanced Mode.
Klawiszem F8 przechodzisz do funkcji Q-Flash, gddzie możesz zaktualizować BIOS z pendrive. Do Q-Flash możesz przejśc także podczas rozruchu komputera wciskająć klawisz END.
W poszukiwaniu lokalizacji opcji pomocne są manuale na stronie pomocy technicznej Twojej MOBO.

Profil XMP możesz włączysz z poziomu Easy Mode pod DRAM Status, poniżej powinny byc profile X.M.P.. Możesz go włączysz również przechodząc do trybu Advanced Mode, następnie zakładka Tweaker, a w niej szukasz pozycji Extreme Memory Profile(X.M.P.) gdzie tez możesz wybrać profile XMP. Najlepiej nawigować klawiaturą, a zmiany wprowadzasz Enterem.
Pobieranie i instalowanie bloatware Gigabyte również wyłączasz w trybie Advanced Mode, zakłada Settings, następnie pozycja IO Ports, a potem APP Center Download & Install Configuration, tam znajduje się APP Center Download & Install, którą przełączasz na Disabled.
Wszelkie zmiany w UEFI/BIOS zatwierdzasz klawiszem F10.

BIOS aktualizujesz przez funkcję Q-Flash, w tym celu musisz pobrać nowy BIOS z strony Gigabyte, wypakować archiwum i wrzucić na pendrive obraz BIOS. W UEFI/BIOS przechodzisz do Q-Flash (F8) i wybierasz opcję Update BIOS, następnie wybierasz obraz BIOS, który wrzuciłeś na pendrive i rozpoczynasz aktualizację.
W razie konieczności filmik:

Jak to ogarniam? Interesuje się tym. Nie jesteś pierwszą osobą, która chce w tym kierunku iść. Odpowiem to samo co chyba wszystkim.
Nie ma tutaj żadnych szkół/szkoleń, czy czegokolwiek. Masz komputer - to twoja książka do uczenia się. Wystarczy używać wyszukiwarki internetowej w celu znajdowania informacji i bycia po prostu ciekawym. Jeśli ktoś się boi, że coś zepsuje to nigdy nie nauczy się niczego. Jest YouTube, jest Reddit.
Głównym kluczem jest tutaj umiejętność wyszukiwania informacji w internecie. Dodatkowo potrzebne są chęci i czas. Nie jest to dla każdego.

Zawsze w razie konieczności szybszy kontakt do mnie można mieć poprzez Discorda.