Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. 
Niedawno przypiąłem ogłoszenie na którym pytałem się ile ramu potrzebuję do mojego servera, tym razem chciałem jednak zapytać jaki byście mi polecili hosting? Na początku byłem oczarowany hostingiem IceHost jednak jeden użytkownik napisał mi że to nie jest dobry pomysł bo ten hosting dzieli się zasobami. Od tego momentu szukam nowego hostingu jednak nie wiem tak naprawdę czego dokładnie szukam. Na serverze będzie ok 30 graczy oraz mody. dokładnie 19
-architectury
-ars_nouveau
-BOMD
-Bosses-of-Mass-Destruction
-brutalbosses
-bygonenether
-Cataclysm-Mod
-citadel
-cloth-config
-curios-forge
-FarmersDelight
-iceandfire
-Incendium
-jei
-L_Enders+Cataclysm
-OptiFine
-Patchouli
-Shoppy
-Supernatural

i to tyle
na początku chciałem użyć silnika Mohist jednak odwiódł mnie od tego także jeden użytkownik. Obecnie server bedzie postawiony na Forge.

Nie wiem ile dokładnie będę potrzebował ramu ale zdaję sobie sprawę z tego że potrzebny tez jest dobry procesor, baaardzo mi zależy na bardzo szybkim ładowaniu chunków (też generowaniu). Ponieważ gracze będą się przemieszczać na Smokach które są szybkie. mowa o hostingu za ok 40-45 zł więcej na razie nie chce płacić. Macie jakieś ciekawe propozycje? 
Póki co mam chwilowe wykupienie servera właśnie na IceHost jest na nim 3 GB budowałem na nim spawn dla graczy wraz z 2 kolegami, łącznie nas było 3 i server się bardzo ciął, jak lecieliśmy to cofało, wyrzucało nas i czasem nie dało sie wykonywać podstawowych czynności (dlatego też szukam innego hostingu). Więc tym bardzo nie wiem ile ramu będę potrzebował, jak server ciął się na 3 osobach a ja chce żeby 30 było. Jest to w ogóle w tym budżecie wykonalne? A jeżeli cięło z innego powodu i ktoś wie dlaczego to też bym bardzo prosił o informacje. 
Z góry dziękuję. 

Opublikowano

Maszynę w tym budżecie jeśli jesteś gotów na parę ograniczeń poleciłem ci już w poprzednim temacie. Napisałem też tam co możesz zrobić aby poprawić wydajność serwera. Jeśli nie będzie to ci wystarczać, możesz ulepszyć maksymalnie do pakietu Performance+ 12gb od hostingu Bloom (w jeszcze mocniejszych maszynach nie zauważysz różnicy, ponieważ prawdopodobnie dobijesz tu do limitu skalowalności).

Opublikowano

Bardzo dziękuję za odpowiedź. Zastosowałem się do twoich wskazówek i dodałem na server mody które mi poleciłeś: canary, ferritecore, moderfix. Tyle ze to u mnie było dziwne, zużycie danych servera było niskie, mimo to pojawiały się powyższe lagi.

Jakie są ograniczenia w serverze który mi poleciłeś? jest jakaś znacząca różnica która może wpłynąć na konfigurację? czy samą grę?

Polecałeś mi hosting Pufferfish, ale jak patrzę to on absolutnie nie jest w moim przedziale cenowym bo jest drogi, wychodzi 28USD miesięcznie

Opublikowano
1 godzinę temu, BlueMoon7 napisał:

zużycie danych servera było niskie, mimo to pojawiały się powyższe lagi.

Tak to właśnie wygląda na współdzielonych hostingach. Zasoby które na nich kupujesz nie należą tylko do ciebie i wiele różnych serwerów musi o nie walczyć.

Jakie są ograniczenia w serverze który mi poleciłeś? jest jakaś znacząca różnica która może wpłynąć na konfigurację? czy samą grę?

Nie do końca rozumiem co masz na myśli mówiąc "ograniczenia". Przy obu hostingach konfiguracja wygląda podobnie do tego co masz teraz, dostajesz panel wraz z dostępem do sftp.

Polecałeś mi hosting Pufferfish, ale jak patrzę to on absolutnie nie jest w moim przedziale cenowym bo jest drogi, wychodzi 28USD miesięcznie

Dokładnie to poleciłem pakiet Budget 4gb, który kosztuje 8 dolarów i mieści się w twoim budżecie. Jeśli posiadasz konto w banku i trochę czasu na naukę to możesz spróbować swojego szczęścia z darmowym Oracle Cloud, sporym minusem jest to, że system weryfikacji nie zawsze przepuszcza rejestrację konta, a także jest trudniejszy w zarządzaniu (zamiast panelu dostajesz czysty system z samym terminalem).

Opublikowano
14 godzin temu, Helios1993 napisał:

Korzystałem juz kiedyś z Orlance ale za pomocą hamachi. Jakoś nie przemawia to do mnie. Co do Pufferfish to też nie jestem przekonany (nigdy o nim nie słyszałem) 
Mógłbyś mi polecić jakieś server np z CraftServer, HostingGier, ZenWay, enderchest? który z tych byłby najlepszy twoim zdaniem? (enderchest wydaje mi się ze ma obecnie dość atrakcyjne ceny) 
Czy któryś z serverów które wymieniłem też jest współdzielnym hostingiem?

Opublikowano
Godzinę temu, BlueMoon7 napisał:

Mógłbyś mi polecić jakieś server np z CraftServer, HostingGier, ZenWay, enderchest? który z tych byłby najlepszy twoim zdaniem? (enderchest wydaje mi się ze ma obecnie dość atrakcyjne ceny) 
Czy któryś z serverów które wymieniłem też jest współdzielnym hostingiem?

To też są współdzielone hostingi i nie mają szans na utrzymanie takiego serwera. Możesz je rozpoznać po tym, że zasoby w pakietach skalują się nierównomiernie (przykład: jeden pakiet ma 4gb ramu, 2 wątki procesora i 10gb dysku, a drugi 8gb ramu, 3 wątki procesora i 15gb dysku).

Co do Pufferfish to też nie jestem przekonany (nigdy o nim nie słyszałem)

Rzadko kiedy słyszy się o tych dobrych hostingach podczas gdy te duże na oversellingu zarabiają wielokrotnie więcej pieniędzy i sporo wrzucają w marketing.

Korzystałem juz kiedyś z Orlance ale za pomocą hamachi

Chyba z czymś to pomyliłeś, na maszynie od oracle cloud dostajesz w pełni otwarty adres ip, więc nie używa się tu hamachi.

Opublikowano

ale 4GB mnie nie przekonuje... Nie jestem pewien czy to utrzyma 30 graczy, szybkie renderowanie+ mody

Boje sie tego hostingu, w sumie jak kazdego na chwile obecną. Co do orlance to nie działa na zasadzie ze stawiasz server na własnym kompie i go udostępniasz? 

Opublikowano
22 minuty temu, BlueMoon7 napisał:

ale 4GB mnie nie przekonuje... Nie jestem pewien czy to utrzyma 30 graczy

Szybciej zabraknie ci mocy procesora niż ramu.

24 minuty temu, BlueMoon7 napisał:

Co do orlance to nie działa na zasadzie ze stawiasz server na własnym kompie i go udostępniasz?

Nie, Oracle Cloud to hosting należący do jednej z największych firm na świecie, który w darmowym pakiecie daje ci vpsa z 4 rdzeniami procesora Ampere, 24gb ramu i 200gb dysku na "zawsze" (dopóki z niego korzystasz).

Opublikowano
1 minutę temu, BlueMoon7 napisał:

w takim razie Orlance nie brzmi zbyt dobrze? takie parametry za darmo? Jest to w ogóle możliwe?

Składa się na to wiele czynników:
1. Procesory w architekturze ARM biorą dużo mniej prądu niż tradycyjne
2. Firma która stworzyła te procesory produkuje je bezpośrednio dla Oracle
3. Oracle jest jedną z największych firm na świecie, mogą sobie na to pozwolić w ramach budżetu na marketing

Opublikowano

Pomógłbyś mi zrobić server na tym Orlance? 
Nie wiem czy sam dam radę... Albo wysłać mi chociaż jakiś poradnik? Bardzo proszę. 

Opublikowano

Jak napisałem wyżej, główny wątek szybko stanie się tu bottleneckiem. Serwer minecraft główną część logiki wykonuje na jednym wątku (Server Thread), a procesory od Ampere, podobnie jak Epyce i Xeony, są stworzone z myślą o wydajności wielowątkowej. Procesory Ryzen skupiają się na wydajności jednowątkowej, więc serwery Minecraft lepiej się na nich skalują. Większa ilość ramu nie wpłynie na wydajność, a większa ilość rdzeni procesora przyspieszy tylko czynności wykonywane na pozostałych wątkach (np. ładowanie chunków, networking). Tpsy serwera zależą głównie od mocy pojedynczego rdzenia.

Opublikowano

@BlueMoon7 Trzymaj się z daleka od Oracle. Niech cię ręka boska broni podawać im dane karty płatniczej. I rób częste backupy bo zapewniam cię, że będziesz zdziwiony pewnego dnia.

Opublikowano
3 godziny temu, BlueMoon7 napisał:

Dlaczego mam się trzymać z dala od Orlance? Miałeś kiedyś jakiś wypadek przy nim? 

Monsune naczytał się teorii spiskowych na reddicie, już mu kiedyś wszystko dokładnie wytłumaczyłem, jednak jego ego nie pozwala mu przyznać się do błędu i tylko wzmacnia jego toksyczne zachowanie na sam widok słowa "oracle".

Oracle Cloud działa na zasadzie "godzinowych zasobów". W darmowym pakiecie co każdy miesiąc dostajesz 18000 "gigabajtoramogodzin" i 3000 "rdzeniogodzin", z których możesz korzystać do woli. Problem pojawia się wtedy, gdy ktoś postanowi utworzyć wirtualną maszynę z przykładowo 48gb ramu. Osoba taka pomyśli sobie "znalazłem błąd, mam dodatkowy darmowy ram", jednak po połowie miesiąca ram sam zacznie się opłacać z wirtualnej waluty otrzymywanej podczas rejestracji (300 dolarów). Gdy ta waluta się skończy, pieniądze za dodatkowy ram będą pobierane z konta w banku i stąd właśnie te wszystkie posty "oracle mnie okradł".

Drugim częstym problemem z którym spotykają się osoby niepotrafiące czytać regulaminu jest usunięcie wirtualnej maszyny. Dzieje się tak w dwóch sytuacjach:
1. Użycie zasobów przez dłuższy czas jest poniżej danego progu i maszyna zostaje uznana za nieużywaną.
2. Właściciel przypadkowo wgra sobie na serwer wirusa, np. ze spiraconego pluginu.
Na odzyskanie plików jest czas, jednak niech to cię nie zniechęca do robienia backupów - są one podstawą w każdej sytuacji.

• AlexsanderARG zmienił(a) tytuł na Jaki hosting wybrać dla serwera Minecraft