Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, szukam monitora w kwocie 1000-2000 zł.

Zależy mi na filtrze światła niebieskiego, ponieważ spędzam dużo czasu przed ekranem. 

Odświeżanie nie jest mega ważne, używam od zawsze 75Hz i jakoś mi to nie przeszkadza. 

Tak minimum 27" znajdzie się coś ciekawego? 

Opublikowano
1 godzinę temu, Anhin napisał:

Nie wiem do czego ten monitor ma służyć, ale myślę, że możesz zerknąć na kultowy już LG 27GP850P, ewentualnie patrzeć czy nie ma dostępnego w sklepach Gigabyte M27Q P.

Do wszystkiego i do niczego 🙂 Jeżeli gry, to głównie jakieś MMO/RPG, w FPSy nie gram. Uczę się też programowania i czasem jest wiele okienek pootwieranych.

Ten Gigabyte, ale rev 2.0  będzie okej? 

Opublikowano (edytowane)
17 godzin temu, Anhin napisał:

Też może być. Alternatywnie jakieś Ultrawide na matrycach VA co zwiększy przestrzeń roboczą:

Hm, te proporcje 21:9 są powszechnie używane w grach? 

I czy np. przy oglądaniu YT, czy filmów są paski po boku? 

A coś takiego iiyama g-master   ?

Edytowane przez Swifty
Opublikowano

Nowe gry bez problemu obsługują proporcje 21:9, ale to oczywiście powoduje narzut na GPU ze względu na większą ilość pikseli. Jeśli filmy nie mają wsparcia dla 21:9 to będą paski po bokach. To alternatywy, które głównie mają zwiększyć przestrzeń roboczą.

Generalnie pod twoją specyfikę możesz bez problemu celować w matryce VA. Iiyama też jest ok, generalnie wiele monitorów na rynku. Przed zakupem polecałbym Ci podjechać do jakiegoś sklepu, żeby sobie zobaczyć jak wyglądają IRL monitory Ultrawide oraz Curved, bo nie każdemu może to podchodzić.

Jeśli by Ci podpasowało to możesz sobie kupić 27" 1440p 144Hz AOC Q27G2U, który jest poniżej Twojego budżetu i też powinieneś być zadowolony. Do 2000 PLN znajdziesz również Samsung Odyssey G7.

Poczytaj/Pooglądaj sobie recenzje monitorów np. na RTINGS, albo na kanale morele.