Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

model laptopa: asus vivobook X1502ZA

Witam, nie działa touchpad w laptopie, nie wyświetlają się nawet ustawienia płytki dotykowej w windows, sterowniki aktualizowałem choć nie wiem czy wszystkie, jeżeli ktoś podpowie co trzeba dokładnie zainstalować będę wdzięczny. Na stronie producenta znalazłem tylko serowniki do win 11 a mam win 10, może to być problem? Próbowałem włączyć klawiszami funkcyjnymi, też nie działa. Może wyświetla się w menadżer urządzeń jako nieznane? Jak to zmienić?

Opublikowano

Ten laptop był fabrycznie bez zainstalowanego OS'a? Na karcie produktu widzę, że występuje bez zainstalowanego OS'a i z Windows 11. ASUS zapewne nie przygotował sterowników pod Win 10, ze względu na to, że laptop jest wyposażony w CPU Intela 12. gen.

Jak aktualizowałeś sterowniki? Poprzez Windows Update, aplikację ASUS'a, ręcznie czy jakimś dziwnym programem?

Na początek sprawdziłbym to: https://www.asus.com/support/FAQ/1042539

Jeśli nie pomoże to możesz spróbować zainstalować te sterowniki z Win 11 pod Win 10, czasem w takich plikach .exe są sterowniki pod Win 10, albo uniwersalne pod Win 10/11. A czasem producent przygotowuje paczkę stricte pod dany sprzęt.

Inna opcją jest wyciągnięcie Identyfikatora Sprzętu z tego touchpada i próba samodzielnego szukania sterowników po tym identyfikatorze.

Najlepszym wyjściem będzie po prostu migracja na Windows 11, bo wychodzi na to, że ASUS po prostu zaprojektował laptop do działania z Win 11.