Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Jak pisalem w poprzednim poscie bede skladal wlasnego dedyka.Wszystko ogarniam tylko potrzebuje jakie czesci i przy max ilosci graczy ile.

Dolecowo na start pewnie bedzie max 500 graczy ale tak maksymalnie jakby iles  graczy grało na trybie.Moge przesadzac z iloscia graczy ale wole miec ten zapas wrazie w dla stabilnej gry.

1.ChestPVP ok 30 pluginów (mapa 1kx1k) ok 80 stałych graczy

2.Freebuild ok 30 pluginów ok 50 stałych graczy

3.EasyHC ok 25pluginów (mapa 5kx5k) ok 100 stałych graczy

4.Hardcore ok 25 pluginów (mapa 5kx5k) ok 100 stałych graczy

5.Vampirez ok 15 pluginów ok 60 graczy

6.Villager Defense ok 20 pluginów ok 60 graczy

7.RPG oko 25 pluginów i od ch*ja skryptów (duzo map i swiatów) ok 80-150 graczy

8.SkyBlock z 25 pluginów ok 100 graczy

9.Lobby ok 10 pluginów (mała mapa) do 250 graczy online

10.BedWars z 10 -20 map ok 25 pluginów i do 250 stałych graczy

Mam stara obudowe i chcialbym tam wsadzic

1-2 dyski SSD po 1TB/szt

Jaka karta graficzna (tak zeby były 2-3 wejscia na kostki ramu)

Ramu bym chcial przeznaczyc tak 64/96GB ram

Procesor myslalem nad i7 lub ryzen 7

I jeszcze jaki zasilacz

Licze ze bedzoe bez hejtu bo mi zalezy na tym projekcie i siedze kilka godzin dziennie robiac cos aby miec przygotowane na start.

Siec przepustownosc 0.5/1gbs itp mam zamiar ogarnac

Edytowane przez servermc123
Opublikowano

Procesor - Ryzen 9 5950x

Ram - 128gb

Zasilacz - przynajmniej gold, z długą gwarancją i dobrymi opiniami

Obudowa - dowolny 1u pizza box

Chłodzenie - Dynatron L3

Płyta - ASRock Rack x570d4u

Karta graficzna nie jest potrzebna serwerowi 

Opublikowano

REAKTYWUJE SERVER I wolałbym miec cos wlasnego a placenie np 900zl/mies to srednio placic.A tak zrobie własna maszyne znajde dobry internet wylacznie pod server i bym zaczał

Opublikowano (edytowane)

Tak jak pisałem, będziesz miał problem z tym netem i lepiej od tego zacznij, a nie od serwera. Żaden ISP z tych popularnych nie pozwoli ci generować takiej ilości stojących godzinami połączeń, zwłaszcza przez całą dobę. Net konsumencki nie bez powodu właściwie nigdy nie jest symetryczny (a nawet jak jest w niektórych małych firmach to w praktyce stosuje się shape'owanie ruchu i inne sztuczki w sposób mniej lub bardziej transparentny dla użytkownika), a do tego dochodzą różne inne ograniczenia, takie właśnie jak ilość sesji TCP/IP w jednostce czasu, latencja, jitter, peeringi, itd. Są to kwestie i bezpieczeństwa i wewn. umów pomiędzy operatorami i konfiguracji urządzeń dostawcy netu, np. routera brzegowego, których nikt nie będzie specjalnie dla ciebie zmieniał. W efekcie będą lagi i ściny i nie przeskoczysz tego, a w skrajnym przypadku operator może z tobą rozwiązać umowę za to, że używasz łącza niezgodnie z założeniem i/lub polityką fair usage, którą ma wdrożoną każdy dostawca netu.

Na serwerze chcesz oszczędzić (choć i tak władujesz kupę kasy w niego na start przecież), ale wydasz znacznie więcej co miesiąc na odpowiednie łącze bez restrykcji (jeśli dostaniesz je w ogóle jako osoba prywatna, raczej bez szans). A bzdurą jest też twierdzenie, że serwer dedykowany na twoje potrzeby musi kosztować akurat 900zł/mc, wystarczyłby taki za +/- połowę tej kwoty lub kilka mocnych vps-ów. Policz na początek ile sam prąd cię wyniesie w domu (o łączu nie mówiąc) w skali miesiąca to szybko się okaże, że dedyk bądź vpsy wychodzą po prostu taniej, ew. różnica na korzyść samodzielnego hostowania będzie pomijalna. Pamiętaj, że koszt dzierżawy to nie tylko sprzęt, ale też solidne łącze i oczywiście zasilanie. Przelicz to sobie w ten sposób, pokalkuluj i zobaczysz co ci wyjdzie.

Temat od lat znany, wałkowany przez różnych ludzi, nie jesteś pierwszy który chciał hostować serwer w domu i nic mu z tego nie wyszło.

A tak naprawdę mam wrażenie, że trollujesz bo robiąc tak wielki projekt i twierdząc, że masz na start 500 graczy lekko - wiadomo, że kasa z tego będzie, więc w czym problem żeby parę stówek na dzierżawę wykładać. Jednocześnie masz niby parę tysięcy na wydanie na sprzęt od ręki, a potem na stałe i wysokie opłaty za energię i łącze. Dostrzegam tu jakieś dziwne sprzeczności. Co prawda pisałeś, że masz fotowoltaikę, ale to latem, a nie zimą gdzie produkuje ona 5-10% tego co latem i nie nadążysz magazynu energii ładować. Tak więc czeka cię obecnie z 5 miesięcy opłacania rachunków za energię z sieci.

Ale zakładając, że to jednak ew. nie troll, policz ile wyłożysz kasy na swój serwer, na pierwsze rachunki za energię i łącze, ile cię to wyniesie łącznie w ciągu np. 6 miesięcy. A potem policz ile wydałbyś na dzierżawę przez 6 miesięcy, nie mając tych wszystkich innych wydatków. I wszystko będzie jasne.

Edytowane przez monsune
Opublikowano (edytowane)

Nie trolluje, reaktywuje stary server który generował dziennie 500-1500 graczy i start mam zapewniony.Ewentualnie według waszych rad to ogarne vpsa,dedyka z ovh albo lvl up jak wszystko juz skoncze pisac i jak bedzie generował dobre zyski to zaloze dzialalnosc gospodarcza i ogarne mocny net.Wczesniej był to dedyk z ovh ale wiadomo to było lata temu.

Opublikowano

Ovh to słaby wybór. Kontakt z supportem do łatwych nie należy, jakość ochrony przed ddosami jest niska, a ceny są wysokie. Lvlup już od prawie roku nie istnieje.

Opublikowano (edytowane)

To co ja bym mógl w takim przypadku zrobic skoro chce serverownie postawic? Masyzne moge ale moze faktycznie byc problem z internetem i zabezpieczeniami.Mógłbym postawic niby na titanaxe ale tez niby rznie na ram.Dobra konfiguracja na hostingu + zapas ramu myslisz ze da rade?

Edit - Start planuje na przyszłe wakacje bo chce zrobic pare trybów i sie obawiam ze niedam rady obslugiwac vps czy dedyka dlatego przychodze z prosba o pomoc.

Opublikowano

Titanaxe to już w ogóle czyste oszustwo. Skoro rezygnujesz z kolokacji to do wakacji istnieje szansa, że Bloom wprowadzi już własne maszyny w europejskiej lokalizacji, w tym ofertę dedyków. Jeśli jednak się tak nie stanie, świetną opcją jest dedyk od Pufferfisha (Hetzner + bardzo dobre filtry, doświadczony support, customowy silnik, opcjonalny rozbudowany panel). W obu przypadkach możesz wybrać opcję dedyka zarządzanego (sam panel, bez terminala), co może ułatwić ci obsługiwanie serwera.

Opublikowano

Bierzesz vpsy od Hetznera bez pośredników plus TCPShield i jesteś zadowolony, przynajmniej na start. Poleciłem i pomogłem konfigurować niejednej osobie, nikt nie narzeka.

Opublikowano

Vpsy od Hetznera są bardzo nieopłacalne, a tcpshieldowi do porządnej ochrony trochę brakuje. Porównując: vps CCX63 od Hetznera kosztuje 2x więcej niż dedyk T2 od Pufferfisha (uwzględniając cenę tcpshielda), a oferuje jedynie połowę jego wydajności (źródło). Bardzo niska wydajność pojedynczych rdzeni procesorów używanych przez Hetznera znacząco pogorszy także skalowalność trybów - na procesorach innych niż AMD Ryzen (lub Intel Core, ale te są bardzo nieopłacalne z powodu energooszczędnych rdzeni) możesz zapomnieć o planowanych na początku tematu ilościach graczy na pojedynczych serwerach. Jeśli decydować się na bezpośredniego Hetznera to jedynie dedyk AX102 + tcpshield jest wyborem wartym uwagi.

Opublikowano

Sam jesteś nieopłacalny. Tak jak i shit od Oracle, który wciskasz przy każdej możliwej okazji, ładując ludzi w kanał. Czy ja coś pisałem o CCX63, manipulancie? I daruj sobie już te, tradycyjnie, paranoiczne uwagi o "bardzo niskiej wydajności" rdzeni procesorów Hetznera bo się ośmieszasz kolejny raz.

• AlexsanderARG zmienił(a) tytuł na Jakie podzespoły wybrać do hostowania serwera