Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć
Odkąd mam komputer używam monitora Acer Nitro VG240YBMIIX - czas na zmianę. 

Budżet : 1000zł

Ważne wymagania: 144hz, 23,8-25 cali, regulacja góra-dół. 

Zastosowanie:

Głównie gram w gry typowo e-sportowe typu CS i lol. Do tego sporadycznie dochodzą luźne gry z Xbox gamepassa, chociaż rzadziej na PC bo od tego mam xklocka podpiętego pod TV.
Podobno jest spora różnica w odczuciach podczas grania w gry FPS między 75hz a 144, dlatego zdecydowałem się na zmianę.

We wszystkich grach zdecydowanie wystarcza mi 1920x1080, w CS gram na 1280x1024 - dodaje bo może to ważne.

Biorąc pod uwagę poniższą specyfikację jest sens celować w monitor 240hz? Nie wydaje mi się, żeby ten sprzęt osiągał stałe 250-300 klatek w CS2, ale ekspertem nie jestem. Może da się coś z niego wycisnąć ekstra? Wszystko jest tak jak od nowości. 
I5 10400F
Asrock b460 phantom gaming
ram 2x8GB ddr4-2666
Geforce GTX 1060 6gb palit super jetstream
SSD na m2 nie pamiętam marki.

image.pngimage.png
image.pngimage.png

Edytowane przez Tosieko1
Opublikowano

Czemu ten CPU został sparowany z 2666MHz RAM'em, a nie z 3000/3200MHz? Nie będę natomiast wyrokować jaką wydajność będziesz miał w CS2 - jak masz dostęp do bety to sobie to sprawdź.

Z monitorów do wyboru:

Pooglądaj/poczytaj recenzje tych monitorów i zdecyduj, który będzie dla Ciebie bardziej odpowiedni.

Opublikowano
2 godziny temu, Anhin napisał:

Czemu ten CPU został sparowany z 2666MHz RAM'em, a nie z 3000/3200MHz?

Bo w specyfikacji płyty głównej istnieje taki zapis, a że mam i5 to wychodzi, że najwyżej może być 2666MHz, tak? Jak dobrze rozumiem to żeby wsadzić mocniejsze ramy musiałbym zmienić płytę główną. 
image.png

Cytat

Z monitorów do wyboru:

Gigabyte G24F 2

AOC 24G2SPU

Widzisz, jak szukałem to najbardziej wpadł mi w oko ten monitor iiyama G-Master GB2470HSU-B1 Red Eagle. Mógłbyś mi powiedzieć w czym Gigabyte i Aoc będą lepsze od tego?

Opublikowano

Kompletnie wypadło mi z głowy, że Intel bawił się w ograniczanie prędkości RAM, żeby nie było za dobrze w 10. generacji. Moje niedopatrzenie.

Wszystkie trzy monitory (a nawet cztery jeśli bierzesz także pod uwagę GB2470HSU-B5) są do siebie podobne. Natomiast Gigabyte i AOC znajdziesz poniżej 800 PLN, a Iiyamy są w wielu sklepach powyżej tej kwoty.