Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam Serdecznie, pisze ten temat ponieważ potrzebuje propozycji nowego sprzętu pod CS2 który niedługo wyjdzie. 

Podam niżej specyfikacje komputera i co ewentualnie w nim zmienić, jak wiadomo CS to gierka która w głównej mierze ciągnie z procesora więc to jego chciałbym wymienić jako pierwszego tylko na jaki? - po to właśnie zakładam ten temat. 

Płyta Główna: Tuf b450m-plus gaming
Procesor: ryzen 5 3600 6core 3600mhz rdzenie 6

Karta Graficzna: GTX GeForce 1080 Ti 8gb

Pamieć: 16gb

Ewentualnie czy trzeba dodać także ramu trochę czy wystarczy wymiana procesora?

Dodam jeszcze że mam monitor 240 hz wiec chciałbym by tyle fpsów wyciągał komputer w grze bo inaczej nie bedzie to miało żadnego sensu.

Edytowane przez hapen1g
Opublikowano

Jaki posiadasz budżet? Jakie to dokładnie pamięci? Jaki zasilacz (model)?

Na szybko - zmiana CPU na Ryzen 5 5600, lub na bogato na Ryzen 7 5800X3D. W CSGO 3D V-Cache nie daje nic, natomiast w CS2 robi różnicę. Do tego solidne chłodzenie (tutaj przydałoby się wiedzieć jaką posiadasz obudowę, żeby nie było problemów z kompatybilnością).

Opublikowano
W dniu 29.07.2023 o 15:53, Anhin napisał:

Jaki posiadasz budżet? Jakie to dokładnie pamięci? Jaki zasilacz (model)?

Na szybko - zmiana CPU na Ryzen 5 5600, lub na bogato na Ryzen 7 5800X3D. W CSGO 3D V-Cache nie daje nic, natomiast w CS2 robi różnicę. Do tego solidne chłodzenie (tutaj przydałoby się wiedzieć jaką posiadasz obudowę, żeby nie było problemów z kompatybilnością).

Doczekałem się w końcu na odpowiedź, przepraszam że tak późno odpisuję, ale byłem po formacie i nawet nie miałem chwilowo czasu na siedzenie na komputerze.

Budżet myślę, że do 1500zł lekką ręką. 

Zasilacz to jest Chieftec GPS 700A8 ale mogę wymienić na coś lepszego jeżeli podeślesz - nie znam się na tyle żeby sobie sam to ogarnąć, a wolę dopytać się tutaj najpierw niż chodzić po jakiś dziwnych serwisach.

Obudowa nawet nie pamiętam, ale przesyłam tutaj zdjęcie może ktoś będzie wiedział. 

Dodam że dysk to jest 1T SSD

364621202_1334234217495427_5923484350297237597_n.jpg

Opublikowano

Ryzen 5 5600 oraz Ryzen 7 5800X3D nie żrą zbytnio prądu, więc zasilacz w porządku. Obudowa wygląda na jakiś chiński OEM-piekarnik w stylu MSI Gungnir. Chłodzenie nie mam pojęcia co to za wynalazek.

Budżet masz na oba procesory, przy obu poczujesz wzrost wydajności, oba pozwolą na zmianę GPU. Tutaj generalnie dużą rolę może odgrywać to czy chcesz ten komputer potem dalej ulepszać. Pod R7 5800X3D aż się prosi wrzucić coś mocnego - jakiegoś RTX 4070, 4070 Ti czy RX 7900 XT, jednakże wtedy wypadałoby zmienić zasilacz na coś pewniejszego i ewentualnie obudowę na coś, co nie będzie piekarnikiem.

Jak chcesz zmieniać tylko CPU to myślę, że Ryzen 5 5600 będzie odpowiednim wyborem, a potem już można myśleć nad zmianą platformy na AM5.

Opublikowano
16 godzin temu, Anhin napisał:

Ryzen 5 5600 oraz Ryzen 7 5800X3D nie żrą zbytnio prądu, więc zasilacz w porządku. Obudowa wygląda na jakiś chiński OEM-piekarnik w stylu MSI Gungnir. Chłodzenie nie mam pojęcia co to za wynalazek.

Budżet masz na oba procesory, przy obu poczujesz wzrost wydajności, oba pozwolą na zmianę GPU. Tutaj generalnie dużą rolę może odgrywać to czy chcesz ten komputer potem dalej ulepszać. Pod R7 5800X3D aż się prosi wrzucić coś mocnego - jakiegoś RTX 4070, 4070 Ti czy RX 7900 XT, jednakże wtedy wypadałoby zmienić zasilacz na coś pewniejszego i ewentualnie obudowę na coś, co nie będzie piekarnikiem.

Jak chcesz zmieniać tylko CPU to myślę, że Ryzen 5 5600 będzie odpowiednim wyborem, a potem już można myśleć nad zmianą platformy na AM5.

Myślę nad tym Ryzenem 5 5600, zmienić obudowę. Chłodzenie wodne jakieś i ramy zmienić.

Jak tak policzyłem mniej więcej to do 2000 bym się zmieścił z wszystkim. 

Jak chłodzenie to jakie?

Jak ramy to jakie?

Opublikowano

Nie widzę sensu zmiany obudowy, dla samego CPU - co innego jakby tam szło wydajne GPU, które swoje oddać musi i może z powodu zabudowanego frontu powodować podwyższone temperatury podzespołów i/lub spory hałas. Tak samo nie widzę sensu zakupu chłodzenia AIO - z Ryzenem 5 5600 poradzi sobie Fera, aktualne chłodzenie też powinno sobie z nim poradzić.

W przypadku RAM - jeśli mają one prędkość 3000MHz lub więcej to także bym ich nie zmieniał. Tutaj do weryfikacji jakie masz pamięci przyda się CPU-Z i zakładka Memory oraz SPD - jeśli nie wiesz jak je odczytywać to możesz podesłać screenshot tych zakładek.

Opublikowano
W dniu 4.08.2023 o 14:11, Anhin napisał:

Nie widzę sensu zmiany obudowy, dla samego CPU - co innego jakby tam szło wydajne GPU, które swoje oddać musi i może z powodu zabudowanego frontu powodować podwyższone temperatury podzespołów i/lub spory hałas. Tak samo nie widzę sensu zakupu chłodzenia AIO - z Ryzenem 5 5600 poradzi sobie Fera, aktualne chłodzenie też powinno sobie z nim poradzić.

W przypadku RAM - jeśli mają one prędkość 3000MHz lub więcej to także bym ich nie zmieniał. Tutaj do weryfikacji jakie masz pamięci przyda się CPU-Z i zakładka Memory oraz SPD - jeśli nie wiesz jak je odczytywać to możesz podesłać screenshot tych zakładek.

1.png

2.png

Opublikowano
2 godziny temu, Anhin napisał:

Włącz profil XMP w UEFI/BIOS, bo siedzisz na podstawowym profilu JEDEC i sobie zaniżasz na własne życzenie wydajność po stronie CPU. Instrukcja: https://www.asus.com/support/FAQ/1042256#B

Po zmianie CPU czy aktualizacji UEFI/BIOS trzeba każdorazowo włączać profil XMP.

Już ustawione, nawet nie wiedziałem. Może masz jeszcze jakieś tipy które pomogłyby mi zwiększyć wydajność w CS? Aktualnie gram w GO, a nie znam się na tyle na wszystkim żeby wiedzieć czy wszystko mam dobrze ustawione. Może moge coś zmienić w opcjach co pomoże mi jeszcze wyciągać więcej FPS i nie tylko. Chętnie jak masz chwile i chciałbyś pomóc to posprawdzałbym.

Opublikowano

Pod CSGO nie ma sensu czegokolwiek tweakować skoro za rogiem CS2, nie wiem jak wypada wydajność u Ciebie w grze, nie wiem na jakich ustawieniach grasz. Ciężko mi jest generalnie coś polecać komukolwiek, kto nie ma wiedzy, którą mam ja. Ja wiem co wyłączam, co zmieniam i wiem po co to robię i dlaczego, wiem jak to zmienić, osoby nietechniczne i bez wiedzy nie wiedzą co robią nawet z poradnikiem, bo szybko zapominają co zrobiły. Gdy pojawiają się problemy to z powodu braku doświadczenia i wiedzy nie wiedzą co dane objawy prezentują i jak temu zaradzić.

Jeśli chodzi o surową wydajność to standardowo OC. Tutaj warto pierw pozmieniać to co masz pozmieniać, a potem bawić się w OC. Ogólnie w temacie OC reddit to kopalnia wiedzy, szczególnie r/AMD oraz r/overclocking. Co możesz podkręcić:

CPU - Tweakowanie Ryzenów to generalnie prosta rzecz, a jednak trzeba trochę czasu poświęcić. Tutaj zasada jest prosta - ma być stabilny i wysoki zegar, a przy tym procesor ma się nie gotować.
Odpalone PBO, poustawiane PPT, TDC, EDC i Scalar. Następnie ustawienie offsetu dla Fmax Boost, później Curve Optimizer (lub używać CoreCycler, który trwa dłużej, ale działa per rdzeń) na takich nastawach, żeby system był stabilny. Da się na R5 5600 osiągnąć wartości 4.65GHz All-Core. Przykładowe nastawy w BIOS:
PPT: 88W
TDC: 60A
EDC: 90A
Scalar: 1x
Fmax Boost: +200MHz
Curve Optimizer: -15 All Cores - Tutaj generalnie ustawia się w przedział od -10 do -30. Jeśli brakuje stabilności to wyłącza się C-States lub zmienia Curve Optimizer.
LLC w razie konieczności
Następnie pozostaje testowanie - w przypadku CoreCycler to będzie 12h + OCCT z 3/4h. Ponadto nie ma co żyłować CPU do granic możliwości, bo może szybko się zdegradować.

RAM - Masz dobre pamięci pod OC, które często potrafiły latać 3600MHz CL16 - tutaj jednak potrzeba dużo czasu, testowania i tweakowania, żeby wszystko dobrze i stabilnie latało. Poradnik: https://github.com/integralfx/MemTestHelper/blob/oc-guide/DDR4 OC Guide.md

GPU - Tutaj też można trochę osiągnąć, lecz lepiej by było po prostu myśleć nad nowym GPU.

Większość optymalizacji robi się w UEFI/BIOS, a nie w systemie. Instrukcja obsługi, wyszukiwarka i chęć nauczenia się czegoś i można samemu sobie wszystko poustawiać jak nie ma się wiedzy, doktoratu do tego nie potrzeba. Trzeba pamiętać, że w grach nie liczy się jak najwyższy FPS, ale żeby on był stabilny i nie fluktuował (wraz z frametime) - co z tego, że masz w CS'ie średnio 400 FPS, skoro on fluktuuje od 100 do 700, lepiej mieć fluktuację od 350 do 450.

Po stronie systemu to przejrzeć ustawienia systemu i programów (w tym Steam czy Discorda), wywalić z autostartu programy, odinstalować zbędne programy lub znaleźć dla kobył lżejsze alternatywy (Korzystasz z GHuba? Wywal go i zainstaluj Onboard Memory Manager), które nie są Ci potrzebne. Wyłączyć cichy autostart przeglądarek itd. itp.
Na pewno unikać poradników optymalizacyjnych na YouTube - osoby, które je tworzą nigdy na oczy dokumentacji Microsoftu nie widziały, polecają tweaki, które przynoszą efekty odwrotne do zamierzonego lub po prostu już dawno nie działają. Przeklejają brednie i nie są nawet w stanie poprawnie wytłumaczyć dlaczego tak to ma być. Jak widzisz chłopa, który sugeruje wyłączyć funkcję TRIM dla SSD, albo chce nadawać jakieś "priorytety" MCSS dla gier to wiedz, że jest idiotą i nie wie o czym mówi.