Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, nie jestem za bardzo w temacie komputerów, ale kupować gotowego na allegro nie zamierzam, chciałem kupić części i podzespoły żeby go złożyć, kolega mi podesłał co nie co. I pytanie do Was czy wszystko będzie ze sobą pasować, coś zamienić, czegoś brakuje? Chciałem ze wszystkim zmieścić się w 2.5k.

Płyta główna - MSI B450M PRO-VDH MAX

Procesor - AMD Ryzen 5 5600

Obudowa - Natec Helix

Dysk główny - Lexar 512GB M.2 PCIe NVMe NM620

Zasilacz - SilentiumPC Elementum E2 550W 80 Plus (BULK)

Karta graficzna - Sapphire Radeon RX 6600 GAMING Pulse 8GB GDDR6

Opublikowano

Strasznie obcięty budżet, patrząc po konfiguracji to chcesz złożyć komputer, który by normalnie kosztował ok. 3000 PLN, a Ty chcesz go złożyć w cenie 2500 PLN.

Gdzie w tym pamięć RAM?

Dopłać do dysku 1TB, kosztują poniżej 200 PLN aktualnie, 500GB szybko się zapełni.

Do zmiany zasilacz na MSI MAG A550BN lub SeaSonic S12III. Różnica w cenie niewielka, a jednak lekko lepsze są, Elementum to zasilacz do komputerów biurowych.

Przy GPU możesz zbić cenę wybierając ASRock RX 6000 Challenger D, który w morele kosztuje aktualnie 890 PLN z kodem PROMO23. Ewentualnie w proline.

MOBO może nie mieć fabrycznie wgranego BIOS'u obsługującego R5 5600, także będziesz musiał go sobie ręcznie zaktualizować, a do tego będzie potrzebny CPU starszej generacji, chyba, że w sklepie Ci zaktualizują.

Opublikowano (edytowane)

Jeśli chodzi o pamięć RAM to przekładam ze starego komputera 16GB.

Dzięki za pomoc 🙂

Edytowane przez KoJonek
Opublikowano (edytowane)
22 godziny temu, Anhin napisał:

Strasznie obcięty budżet, patrząc po konfiguracji to chcesz złożyć komputer, który by normalnie kosztował ok. 3000 PLN, a Ty chcesz go złożyć w cenie 2500 PLN.

Gdzie w tym pamięć RAM?

Dopłać do dysku 1TB, kosztują poniżej 200 PLN aktualnie, 500GB szybko się zapełni.

Do zmiany zasilacz na MSI MAG A550BN lub SeaSonic S12III. Różnica w cenie niewielka, a jednak lekko lepsze są, Elementum to zasilacz do komputerów biurowych.

Przy GPU możesz zbić cenę wybierając ASRock RX 6000 Challenger D, który w morele kosztuje aktualnie 890 PLN z kodem PROMO23. Ewentualnie w proline.

MOBO może nie mieć fabrycznie wgranego BIOS'u obsługującego R5 5600, także będziesz musiał go sobie ręcznie zaktualizować, a do tego będzie potrzebny CPU starszej generacji, chyba, że w sklepie Ci zaktualizują.

A jeśli zamienię sobie MSI B450M PRO-VDH MAX na Gigabyte B450 AORUS ELITE V2, obejdzie się wtedy te aktualizacje?? Nie chce sobie komplikować...

Edytowane przez KoJonek
Opublikowano

Jaki to RAM przekładasz? Dla Ryzena absolutnym minimum powinny pamięci o taktowaniu nie niższym niż 3000 MHz, inaczej wydajność spada.

Co do MOBO - B550 obsługują w standardzie Ryzena 5 5600, natomiast MOBO z chipsetem B450 mogą mieć już wgrany BIOS obsługujący Ryzeny 5000, w końcu te procesory wyszły już jakiś czas temu. Nie ma co zmieniać na B450 Aorus Elite - to ulep, jeśli chodzi o sekcję zasilania.

Jak przedstawisz jak Ci wychodzą kosztowo te podzespoły lub podlinkujesz skąd je kupujesz to może uda się jakoś dopasować MOBO. Na ceneo MSI B450M PRO-VDH MAX wychodzi ~310 PLN, za 360 PLN w x-komie jest ASRock B550M Phantom Gaming 4.

Opublikowano (edytowane)

Wszystko planuję zamówić na x-komie, bo wiem że mają opcje płatności na ratki i domyślam się że wszystko przyjdzie w jednej paczce.

A więc tak:

ASRock B550M PHANTOM GAMING 4 - 359,00 zł

Lexar 1TB M.2 PCIe NVMe NM620 - 179,00 zł

AMD Ryzen 5 5600 - 599,00 zł

Natec Helix - 109,00 zł

SilentiumPC Elementum E2 550W 80 Plus (BULK) - 199,00 zł

Sapphire Radeon RX 6600 GAMING Pulse 8GB GDDR6 - 989,00 zł

Karta sieciowa Wi-Fi TP-Link TL-WN722N - 46,99 zł

G.SKILL 16GB (2x8GB) 3200MHz CL16 Aegis - 165,00 zł

(+ pasta termoprzewodząca 25 zł), co daje razem 2 671,00 zł.

Dla porównania na morele wychodzi: 2 499,20 zł (bez karty sieciowej, tylko routery mi się jakieś pokazały).

Ale do morele jakoś nie jestem przekonany, chyba mają też opcje że na raty, jednak coś czytałem że każda część przychodzi osobno? Pasuje mi żeby to przyszło wszystko w jednej paczce, a nie na kilka razy.

Co do ASRock B550M PHANTOM GAMING 4, strasznie mało opinii i nie wiem co myśleć.

Okazuje się że moja pamięć RAM ze starego komputera jest krótko mówiąc śmieciowa, nie ma 3000 MHz z pewnością, więc też dokupię.

Edytowane przez KoJonek
Opublikowano

Tak, morele też mają możliwość zakupu na raty, dodatkowo w większości przypadków wszystko przychodzi w jednej paczce. W przypadku zakupu w morele polecam po zakupie sprawdzić czy wszystko co wysłali jest nowe (zdarza się, że wysyłają sprzęt po zwrotach).

Koszyk na morele, dołożona lepsza karta sieciowa: https://www.morele.net/inventory/info/b06b35ca/

Jeśli uważasz, że taka karta sieciowa nie jest Ci potrzebna to ją usuń z koszyka i dodaj sobie tą co pierwotnie wybrałeś: https://www.morele.net/karta-sieciowa-tp-link-tlwn722n-284524/

Pasty termoprzewodzącej nie potrzebujesz - na boxowym chłodzeniu jest już nałożona fabrycznie pasta. Koniec końców polecałbym i tak zmienić to boxowe chłodzenie na inne w przyszłości.

ASRock B550M Phantom Gaming 4 to jedna z najtańszych i sensowniejszych płyt na B550, w podobnej cenie w morele masz Gigabyte B550M DS3H, jeśli bardziej Cie przekonuje. Dopiero powyżej 400 PLN zaczynają się ciekawsze modele, natomiast Ty chcesz jak najtaniej i jak najsensowniej.

Generalnie - jakie masz podzespoły z starego komputera? Może obudowa by się nadała i nie trzeba by było wydawać 100 PLN na obudowę.

Opublikowano

Kurczę co do karty sieciowej to sam nie wiem co wybrać, czy faktycznie przyda się lepsza, bo mój internet jest baardzo słaby, nie mam możliwości podłączenia kablem bezpośrednio z routera do kompa. 

Zrobiłem speed testa jeśli pomoże to w wyborze:

- PING opóźnienie w ms 10

- DOWNLOAD pobieranie w Mb/s 16.27

- UPLOAD wysyłanie w Mb/s 18.58.

Wynik chyba i tak jest nieco lepszy bo aktualnie nie ma mojego współlokatora który za ścianą właśnie ma ten router. 

Z tego koszyka który wysłałeś, podmieniłem zasilacz na MSI MAG A550BN i płytę główną na Gigabyte B550M DS3H, mają zdecydowanie więcej opinii, a jako iż średnio się znam to przynajmniej tym mogę się sugerować.

Co do starego komputera to wstyd wspominać o jego podzespołach i ogólnie częściach, ma spokojnie kilka bądź kilkanaście lat, już wolę więcej dołożyć niż cokolwiek z niego przekładać, myślałem jedynie o tej pamięci RAM ale okazuje się że nawet ona jest słaba. 

Opublikowano

Jeśli nie ma planów na zmianę internetu na coś lepszego to ta tańsza karta sieciowa powinna być wystarczająca. Skoro nie chcesz zostawiać nic z starego PC to i tak na Twoim miejscu przejrzałbym czy nie da się tych starych podzespołów sprzedać.