Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Ostatnio zacząłem robić serwer MC i potrzebowałem serwera Bungeecord i skorzystałem z poradnika:

Nie wiedziałem że to będzie takie duże...

Chcę tylko powiedzieć że mam jakby 3 serwery. Jeden proxy (który stoi na moim laptopie), serwer lobby i BoxPvP. Serwery Lobby i BoxPvP stoją na aternos. Zrobiłem wszystko co było powiedziane w poradniku ale mam problem. Nie mogę dołączyć na ten serwer Proxy nawet gdy jest odpalony. Pisze że host nie jest znany. 

W config.yml na serwerze proxy w linijce ,,Host:" mam zapisane: 
localhost:25577
Nie wiem czy mogę zmienić ,,localhost" na cokolwiek zechcę czy musi być jakiś wyznaczony. Nie wiem co z tym faktem zrobić...

Jeżeli się okaże że to jakiś głupi i prosty błąd to nie wytrzymam... Jestem w stanie przesyłać screeny lub przesłać zawartość jakiegoś pliku np: ,,Config.yml" czy inne...

Wiem że problem skomplikowany i że pewnie nie napisałem tu wszystkich informacji dotyczących problemów. Ale potrzebuję pomocy z tym... Nie wiem co robić... 

Będę wdzięczny każdemu kto zna odpowiedź albo wie co można zrobić...

Opublikowano

Adres localhost (127.0.0.1) oznacza, że możesz połączyć się z serwerem jedynie z tej samej sieci, na której jest on postawiony - w twoim przypadku będzie można na niego dołączyć jedynie z twojego laptopa. Domyślny port dla serwera Minecraft używany przez klienta gry gdy port ten nie został zdefiniowany w domenie to 25565, więc jeśli nie chcesz wpisywać ręcznie portu w miejscu adresu to zmień port serwera proxy z 25577 na 25565. Stawiając serwer na własnym komputerze narażasz się na ataki, odradzam tego robić. Masz tylko jeden serwer Minecraft, więc nie ma potrzeby aby stawiać także proxy i lobby.

Opublikowano

Chodzi o to że planuję zrobić więcej serwerów... Ale dziękuję za pomoc. Serwer Proxy może stać jedynie na moim laptopie... kiedy próbowałem zrobić serwer Proxy za pomocą serwera Aternos nie mogłem wejść w config i musiałem zrobić to w ten sposób.

Jeszcze jedno pytanie... W miejscu gdzie napisałem ,,localhost" mogę napisać co zechcę czy muszę wstawić tam coś konretnego?

Dziękuję za odpowiedź 🙂

Opublikowano
10 godzin temu, Dragons Den napisał:

W miejscu gdzie napisałem ,,localhost" mogę napisać co zechcę czy muszę wstawić tam coś konretnego?

Musisz wpisać tam 0.0.0.0, czyli placeholder dostępnych adresów IP.

10 godzin temu, Dragons Den napisał:

Serwer Proxy może stać jedynie na moim laptopie

Jeśli tak bardzo chcesz to zrobić to skonfiguruj proxy według tego poradnika, łącznie z punktem 7. W poradniku z którego korzystałeś popełniono wiele błędów, co naraża serwer na włamania.

Opublikowano

Szczerze mówiąc... jest to dla mnie strasznie skomplikowane... co się dziwić?
Zainstalowałem silnik Velocity.jar i wszystko byłoby fajnie gdyby nie to że nic nie mogę z tym silnikiem zrobić... Mam w planach zrobić więcej serwerów niż Box PvP. I dlatego potrzebne mi jest Lobby i połączenie serwerów... 

Na aternos nie mogę zrobić serwera Proxy więc zdecydowałem że będzie stał na laptopie... Mam uruchomić silnik komendą... Problem jest taki że nie wiem gdzie ją wpisać XD
Wpisałem w terminalu i pokazuje mi się błąd:
Error: A JNI error has occurred, please check your installation and try again
Exception in thread "main" java.lang.UnsupportedClassVersionError: com/velocitypowered/proxy/Velocity has been compiled by a more recent version of the Java Runtime (class file version 55.0), this version of the Java Runtime only recognizes class file versions up to 52.0
        at java.lang.ClassLoader.defineClass1(Native Method)
        at java.lang.ClassLoader.defineClass(Unknown Source)
        at java.security.SecureClassLoader.defineClass(Unknown Source)
        at java.net.URLClassLoader.defineClass(Unknown Source)
        at java.net.URLClassLoader.access$100(Unknown Source)
        at java.net.URLClassLoader$1.run(Unknown Source)
        at java.net.URLClassLoader$1.run(Unknown Source)
        at java.security.AccessController.doPrivileged(Native Method)
        at java.net.URLClassLoader.findClass(Unknown Source)
        at java.lang.ClassLoader.loadClass(Unknown Source)
        at sun.misc.Launcher$AppClassLoader.loadClass(Unknown Source)
        at java.lang.ClassLoader.loadClass(Unknown Source)
        at sun.launcher.LauncherHelper.checkAndLoadMain(Unknown Source)

Mam problem ze zrobieniem tego serwera Proxy... Z poradnika mało co rozumiem... Problemy zaczynają się już w podpunkcie numer 1. Czy jest jakiś inny sposób by połączyć serwery w jedną sieć? Jeżeli istnieje taki sposób to prosiłbym o napisanie jaki jest to sposób...

Oczywiście istnieje szansa że komendę wpisuję we właściwym miejscu ale błąd pojawia się z jakiegoś nieznanego mi powodu...

Dziękuję jeżeli ktoś wie co mogę zrobić w takiej sytuacji... jeżeli jednak nie uda się naprawić to będę musiał zrezygnować z lobby i serwera Proxy a zostawić same Box PvP...

Opublikowano
3 godziny temu, Dragons Den napisał:

Mam uruchomić silnik komendą... Problem jest taki że nie wiem gdzie ją wpisać XD

Komendę wpisujesz w terminalu będąc w folderze z silnikiem, możesz też wrzucić ją do pliku startowego (start.bat).

java.lang.UnsupportedClassVersionError

Masz starą wersję Javy, zainstaluj wersję 17 z adoptium.net.

Czy jest jakiś inny sposób by połączyć serwery w jedną sieć?

Jest na to pełno sposobów, ale ten jest z nich najbezpieczniejszy (waga bezpieczeństwa staje się dużo wyższa gdy stawiasz serwer na własnym, domowym komputerze).

Jeśli masz kartę w banku to polecam zerknąć na Oracle Cloud, w darmowym pakiecie otrzymasz 4 rdzenie procesora Ampere A1, 24gb ramu i 200gb dysku.

Opublikowano

Jest problem... Nie wiem jak włączyć ten serwer Proxy XD
Ogólnie mam z nim problem... Obawiam się że będę musiał zrezygnować z serwera Proxy 😞
Zależało mi na serwerze Proxy bo chciałem dodać na serwer nie tylko Box PvP ale też inne serwery jak SkyGen... Widocznie nie jestem Godny w jakiś sposób mieć serwer Proxy XD

Nie wiem co robię źle ale zapewne coś głupiego...

Czy mogę wiedzieć jak odpalić serwer Proxy na silniku Velocity?

• AlexsanderARG zmienił(a) tytuł na Potrzebuje pomocy z konfiguracją BungeeCord