Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

🔥 [60 FPS] 🔥[S6+Wiele zmian] [x200] GoldMU | START: 05.06.26, godz: 17:00 | ✔Nowa Edycja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No i minely 2 miesiace i jest jeszcze gorzej niz obstawialem. W lepszym stanie zamknieta zostala poprzednia edycja z ta roznica ze tym razem pozbyliscie sie jeszcze graczy long term ;D To teraz wnioski sa proste, jeszcze bardziej zjebac itemizacje, dowalic p2w i skrocic nie do 6 miesiecy tylko do 2 oficjalnie i fajrant 🤡

• Odpowiedzi 157
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Wiesz, jak obstawia się od kilku lat ciągle ten sam wynik to w końcu się trafi 🙂 Od lat słyszymy tę samą śpiewkę, w końcu się spełniła i to nie jest nic strasznego. Życie to nie wieczna passa tylko wzloty i upadki. Wyciągniemy wnioski i ciśniemy dalej! 💪

Opublikowano
W dniu 9.08.2026 o 09:49, GoldMU napisał:

Wiesz, jak obstawia się od kilku lat ciągle ten sam wynik to w końcu się trafi 🙂 Od lat słyszymy tę samą śpiewkę, w końcu się spełniła i to nie jest nic strasznego. Życie to nie wieczna passa tylko wzloty i upadki. Wyciągniemy wnioski i ciśniemy dalej! 💪

No był jeden wzlot ale potem to już tylko został upadek xD 

Opublikowano

No cóż po taki czasie gry jestem w stanie coś powiedzieć o serwerze. Serwer z potencjałem bo ma ciekawe ustawienia, ilość contentu w mojej opini nie jest przesadzona, ale też i nie mała - dla mnie odpowiednia. Drobne głupoty w questach ... no i to na tyle.

Jestem "przerażony" jak administracja pozwala na robienie śmietnika na discordzie a przede wszystkim serwerze. Zachowanie graczy z topki sięgające dna - dawno tak toksycznych zachowań w grze nie widziałem. A jak mniemam soporo z tych ludzi ma 30+ (aczkolwiek moge sie mylic) a zachowują się jak dzieci - bluzgi, najgłupsze wyzwiska niczym z czasów podstawówki, pisanie bredni, oskarżanie o molestowanie dzieci, wyzywanie się od szonów, arogancja wylewająca sie na głównym, jak im sie nie spodobasz to będą utrudniać ci caly czas grę przez PK a ty i tak im nic nie zrobisz bo nie masz dostepu do najlepszych itemów. *tak jak dziś panowie staneli sobie na na początku Raklionu i wszystkich po kolei PK - bo tak im się uwidziało i mając z tego niesamowitą bekę. Do tego zrobili sobie z serwera własne podwórko, tworząc swoja "mafię" i monopol na najlepsze itemy, dyktując ceny. Barykadując przy tym dostępność dla zwykłego gracza który nie zapłaci. I wiszą pozniej ity po 8000gp bo gosc ma wyj*** czy to sprzeda czy nie. Chcesz mieć to zapłać... a finalnie wiemy co to na końcu napędza. Piniożki muszą spłynać bo przecież nie zdobedziesz 8000gp z Votowania na serwer w rankingach.

I tak oczywiście serwer ma swój regulamin i na discord rowniez. Ale jest to "sprytnie" ogólnikowo napisane żeby admini nie mieli zbyt dużo roboty - odpowiedz na wszystko "mute;" na serwerze i na discord. I to jest według nich rozwiązanie, a małpy dalej skaczą 🙂 

Z tego co wiem (bo ludzie opowiadają co się wcześniej działo), i łącząc kropki - to niezłe kolesiostwo tutaj widzę...

I nie, nie jest to mój płacz i lament bo mam wywalone w tych toksyków... to tylko moje zwrócenie uwagi na realny problem. Szkoda tylko że moje słowa nic nie zmienią 🙂 dlatego mówie Arrivederci, Sayōnara, Adiós, Au revoir. Nie do zobaczenia dopóki będzie tak to bagno wyglądało.

Zaznaczam że są to moje wnioski i admini czy inni gracze nie muszą się z tym zgadzać. Są to moje przemyślenia którymi chciałem się podzielić. 

Opublikowano
9 godzin temu, Georgh napisał:

No cóż po taki czasie gry jestem w stanie coś powiedzieć o serwerze. Serwer z potencjałem bo ma ciekawe ustawienia, ilość contentu w mojej opini nie jest przesadzona, ale też i nie mała - dla mnie odpowiednia. Drobne głupoty w questach ... no i to na tyle.

Jestem "przerażony" jak administracja pozwala na robienie śmietnika na discordzie a przede wszystkim serwerze. Zachowanie graczy z topki sięgające dna - dawno tak toksycznych zachowań w grze nie widziałem. A jak mniemam soporo z tych ludzi ma 30+ (aczkolwiek moge sie mylic) a zachowują się jak dzieci - bluzgi, najgłupsze wyzwiska niczym z czasów podstawówki, pisanie bredni, oskarżanie o molestowanie dzieci, wyzywanie się od szonów, arogancja wylewająca sie na głównym, jak im sie nie spodobasz to będą utrudniać ci caly czas grę przez PK a ty i tak im nic nie zrobisz bo nie masz dostepu do najlepszych itemów. *tak jak dziś panowie staneli sobie na na początku Raklionu i wszystkich po kolei PK - bo tak im się uwidziało i mając z tego niesamowitą bekę. Do tego zrobili sobie z serwera własne podwórko, tworząc swoja "mafię" i monopol na najlepsze itemy, dyktując ceny. Barykadując przy tym dostępność dla zwykłego gracza który nie zapłaci. I wiszą pozniej ity po 8000gp bo gosc ma wyj*** czy to sprzeda czy nie. Chcesz mieć to zapłać... a finalnie wiemy co to na końcu napędza. Piniożki muszą spłynać bo przecież nie zdobedziesz 8000gp z Votowania na serwer w rankingach.

I tak oczywiście serwer ma swój regulamin i na discord rowniez. Ale jest to "sprytnie" ogólnikowo napisane żeby admini nie mieli zbyt dużo roboty - odpowiedz na wszystko "mute;" na serwerze i na discord. I to jest według nich rozwiązanie, a małpy dalej skaczą 🙂 

Z tego co wiem (bo ludzie opowiadają co się wcześniej działo), i łącząc kropki - to niezłe kolesiostwo tutaj widzę...

I nie, nie jest to mój płacz i lament bo mam wywalone w tych toksyków... to tylko moje zwrócenie uwagi na realny problem. Szkoda tylko że moje słowa nic nie zmienią 🙂 dlatego mówie Arrivederci, Sayōnara, Adiós, Au revoir. Nie do zobaczenia dopóki będzie tak to bagno wyglądało.

Zaznaczam że są to moje wnioski i admini czy inni gracze nie muszą się z tym zgadzać. Są to moje przemyślenia którymi chciałem się podzielić. 

Postaramy się bardziej zwrócić uwagę na zachowanie graczy, tym bardziej, że wiek graczy prawdopodobnie oscyluje w wieku około 30 lat. Pamiętaj, że nasz serwer jest PVP i oczywistym jest, że gracze, którzy zaczęli grę na początku serwera, grając w guildiach mają większe możliwości w walkach o bossach, a co za tym idzie, mają również lepszy ekwipunek. Kolesiostwa nigdy nie było i nie będzie na tym serwerze, nikt nie jest specjalnie tutaj traktowany i parę osób już się o tym przekonało. Każdy ma prawo złożyć na drugą osobę skargę poprzez forum i nigdy żadna skarga nie została odrzucona, jeśli zostala złożona zgodnie ze wzorem. Administracja nie ma interesu by bronić lub wchodzić w głębsze relacje z graczami. Wszystko jest na zasadach fair play i zgodnie z regulaminem. Serwer jest polski, do polskich serwerów przykleiło się łatkę kolesiostwa na bazie tego, że kiedyś nastolatki zakładały swoje serwery na domowych komputerach i w pociągu za jakimkolwiek pieniądzem rozsprzedawało itemy "kolegom". Nie mniej jednak to Twoja opinia i odczucia, więc weźmiemy ją pod uwagę na przyszłość.

Opublikowano (edytowane)

Bardzo Ci dziękuję za odpowiedź której się nie spodziewałem, ale na którą miałem trochę nadzieję.

Otwiera to pole do dyskusji. I uwierzcie mi lub nie jeśli piszę o Waszym potencjale to jest to przemyślane przeze mnie - nie wiem czy to akurat coś znaczy, ale dla mnie tak 🙂 A projekty z potencjałem jestem w stanie wspierać słowem jak i VP na miarę możliwości 😉 

I tak masz w 100% rację mają takie prawo i możliwości - bo się zgadali, grają razem, mają swój (toksyczny) klimat, ale zapewne też koordynują swoje działania. A najważniejsze mają zapewne wiedzę i doświadczenie jaką ścieżką iść na serwerze żeby szybko przegonić innych, ponieważ rr mają znaczenie tylko do pewnego momentu - reszta to eq. I to powinno budować przewagę. Ale też powinni czuć oddech na plecach, że jeśli spuszczą gardę to dostaną w zęby. A w tej chwili widzę tylko taką możliwość że znudzi im się logowanie do gry. Poprwa mnie jeśli istniej droga dłuższa ale jestem w stanie jakoś ich dogonić eq ? bez posiadania wielkiej ilości GP a napewno już ich nie wspierać przelewając na ich konta GP - która powoduje następną przewagę - oczywiście rozumiem że to ekonomia gry, ale nie chce im pomagać bo uważam że ich ceny mocno zawyżają rynek w stosunku do ilości GP.

W sprawie dotyczącej "kolesiostwa" - przepraszam bo nie napisałem że część rzeczy to domysły przez łączenie kropek - co nie znaczy że jest prawdą (choć uważam że można to wywnioskować). A oczywiście też dzielę przez dwa to co piszą inni gracze. Problem tylko taki że to nie jedna opinia, więc to mnie przekonywało w tę stronę. Ale skoro piszesz że nie ma czegoś takiego warto zweryfikować - kiedyś tam...

Wiesz nie zagłębiałem się w składanie skargi ale wyobrażasz sobie to jeśli dzieje się tak teraz na serwerze że za darmo masz PK bo im się nie podobasz nie robiąc wcześniej nic. Przebiegają na inny spot, widzą Twój nick/postać i PK tylko na tobie. To wyobraź sobie co by było gdybym doniósł 🙂 Od wyzwisk, wygadywania o tobier bzdur wyssanych z palca i ciągłym polowaniu na ciebie. 
Druga sprawa że macie tak napisany ogólnie regulamin discord/serwerowy że interpretacja pozostaje dowolna i nawet nie wiadomo co można zgłaszać a co nie. 

Trzy spora ta część ludzi musi leczyć tutaj swoje chore charaktery z codziennego życia i swoje braki - bo nie widzę innego powodu ich zachowani.

Wróciłem do gry po 15-20 latach, z powróceniem do korzeni - zwykły grind, rr i jedziemy. Dużo się zmieniło MU w tym czasie, sporo nowej zawartości i celów do realizacji. Ale na samym końcu naprawdę nie spodziewałem się takich zachowań graczy którymi jestem zniesmaczony. 

Reasumując to wszystko to nie jest trudne do okiełznania i pomimo dozwolonego PK są pewne granice i tej zasady. A według mnie podchodzi to pod "nękanie" a głupie PK na wyjściu z mapy również nie jest śmieszne, co nie znaczy że nie mam poczucia humoru i wiecznie jestem poważny bo mam 39 lat 😏I nie chce tu dyktować jak ma serwer wyglądać bo nigdy nie da się wszystkim dogodzić. Natomiast myślę że ten problem jest czymś co powinno się poprawić. Albo wy się musicie przyjrzeć albo jeśli nie ma na to czasu to zatrudnić Moderatora, jednego czy dwóch aby mógł nieco studzić ego niektórych graczy - z obu stron barykady. A regulaminy powinien mieć niektóre punkt szczegółowiej opisane (punkt o rodzinie spoko ale to za mało). Ja będę wiedział co mogę zgłosić a oni czego robić nie mogą.
Nawet próba polemiki z tymi ludźmi (tak próóbowałem) na argumenty z mojej strony to w odpowiedzi słyszę *nie i ch, będzie tak jak mówimy bo my dyktujemy tu warunki* *będziesz jechany bo tak nam się podoba* - to nie cytaty ale taki jest kontekst ich odpowiedzi.

Trochę wypociny wyszły, ale naprawdę do pewnego momentu było fajnie i przyjemnie. A zależało mi na serwerze bo widzę tutaj bardzo dużą ilość pracy włożoną od początku. Ale ja zbyt długo nie jestem w stanie tego znosić. Pora na chwilę przerwy, zobaczymy czy coś się zmieni.

*EDIT*

Zamieszczę to jak reklamę i to co sie dzieje:
A gościo terroryzują serwer bo musisz napisać NIENAWIDZĘ DARKSEDA wtedy będziesz expił bez problemu. CO samo w sobie jest niepoważnym pomysłem a do tego nawołują do nienawiści. 

Goście nie umieją się pogodzić że są topką a jakiś gość ich jedzie na afk i mają z tym problem terroryzując serwer. O tym właśnie mówię. I chcesz mi powiedzieć że możliwość PvP/PK to tłumaczy ?

P.S. I nie, nie jestem Darksedem 

1.png

2.png

3.png

4.png

Edytowane przez Georgh
Opublikowano (edytowane)

Mamy w planach zaostrzyć regulamin na publicznym czacie, jeśli chodzi o kulturę wypowiedzi graczy, ale musimy zebrać odpowiednia ilość punktów, bo nie chcemy ciągle zmieniać regulaminu serwera. Prywatne wiadomości nie będą brane pod uwagę w tym planie i będą tylko rozpatrywane przez dział skargi. Ewentualnie w przyszłości będzie w grze moduł zgłoszeń, który będzie umożliwiał zgłoszenie wypowiedzi gracza z prywatnych wiadomości. 

Aktualnie zaostrzyliśmy automoderatora  na post, więc powinno być trochę mniej słownych przepychanek.

Co do walk na spotach. Na tym polega gra MMORPG, że silniejszy robi co chce. Jeśli zaczniemy ingerować w ten sposób w grę broniąc słabszych to dopiero będzie kolesiostwo, a nie wypracowany przez kogoś fair-play 🙂

Obecnie na x200 nie ma dla nowego gracza sposobu by szybko dogonił topkę, tylko zostaje market i handel w grze. Nie mniej jednak przy planowaniu low serwera x60-x20 mamy to na uwadze by zdobywanie itemów przez nowego gracza mogło odbywać się poza udziałem walk o bossy. Gdy sprawdzi się to na low serwerze to zmiany zostaną wprowadzone na następne edycje x200.

Edytowane przez GoldMU
Opublikowano

Dziękuję że dzieje się coś w tej sprawie...

Ja już nie mówię o walkę na spotach tylko o uprzykrzaniu gry innym.

Ok mam dobry spot i go przejmują, ale uwzięcie się na gracza za całkiem darmo -zdejmują tylko ciebie a resztę party zostawiaj i lecą dalej. Do tego terroryzowanie serwera bo gość się mianował królem serwera jest co najmniej chore. Tu już wjeżdża na grubo psychologia i w mojej opinie nie są to akceptowalne zachowania nigdzie.