Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Siemka, potrzebuję porady przy złożeniu kompa, w temacie nie jestem, poza tym jak komputer działa to te wszystkie śmieszne znaczki i cyferki przy komponentach mówią mi całe ogromne nic.
Wiem, że są miliony gotowych zestawów na necie, patrzyłem m.in. na techmagazyn i chyba mają to sensowne ale co ja tam wiem. Szukam więc second-hand opinii, na pewno nie zaszkodzi.

Jaki posiadasz budżet na kupno? 7-8k
Kiedy zamierzasz kupić zestaw (za ile dni, tygodni, miesięcy, lat)? jak najszybciej, nawet jutro, raczej nie chce czekać
Jaka jest dotychczasowa specyfikacja sprzętu, a jaka rozdzielczość monitora? brak
Do czego ma służyć komputer? Gry + Praca (6+ programów na chromium odpalonych na raz), renderowanie filmów grafiki raczej nie wymagające ale może się pojawić
Czy w koszyku ma się znajdować monitor albo inne peryferia (myszka, klawiatura, słuchawki, etc.)? nie w tym budżecie; na monitor mam dodatkowe jakieś 1-2k
Czy do zestawu ma być dołączony system operacyjny? nie
Czy zamierzasz podkręcać podzespoły? nie
Masz jakieś dodatkowe wymagania dotyczące sprzętu? nie
Czy części mogą być używane? nie

Ramu chciałbym 32GB, a SSD 2GB. To są osobiste preferencje, chce kupić ten komputer na lata i mieć z głowy nie martwić się tym że za cztery lata będę musiał kminić co wyrzucić bo mi brakuje miejsca albo zamykać połowę aplikacji jak odpalam gierkę. Dokupować ramu czy dysków też nie mam szczególnie zamiaru, te 300zł teraz w tą czy we w tą jest dla mnie tego warte.

Monitor rozważam ultra wide 21:9/34'' i mocno zastanawiam się nad zakrzywionym. Nie jestem jeszcze w pełni przekonany, bo słyszałem ze może się słabo na zakrzywionym pracować. Nie wiem też jak się ma granie na takim dużym ekranie do mocy kompa, czy za te 7-8k można złożyć coś co to udźwignie. 
Widziałem dobre opinie o tym, ale szczerze to nie mam pojęcia 🤷‍♂️:
https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/monitory-led/monitor-iiyama-g-master-gb3467wqsu-b5-34-3440x1440px-165hz-0-4-ms-curved?gclid=CjwKCAjw_YShBhAiEiwAMomsEALkZDZegosxsXyqK7TSmDibQ93DW8jyIdv2jItvVlJMdO6ID9dD0xoCo8sQAvD_BwE

Tu jest lista która znalazłem na techmagazyn i dołożyłem ramu i ssd; patrzyłem bechmarki tej karty i wygląda to wszystko nieźle, nie wiem tylko jak to będzie jakbym się zdecydował na ten szeroki monitor. 
https://www.x-kom.pl/lista/cl27uwesw
Biorąc te listę jako punkt odniesienia mam też prośbę czy dałoby radę wyjaśnić mi jakbym miał 5 lat: Co warto wziąć droższe, a co nie zrobi większej różnicy?
Wszelkie inne tipy oczywiście mile widziane!

Jeżeli chodzi o wyjście ponad budżet na PC to z 1,5k by się znalazło jeżeli byłaby to naprawdę dobra i cenna inwestycja; jak miałoby to nie zrobić większej różnicy to raczej sobie odpuszczę.

Edytowane przez Boost88
literówka
Opublikowano

Zestaw dobry typowo pod gry (oprócz tego RAM'u w dwóch zestawach 2x8GB) - napiszesz w jakich programach działasz? Oprócz tego - gry ogólnie czy jakieś konkretne tytuły? Komputer planujesz składać samodzielnie czy nie?

Co do zakrzywionego monitora - jeśli sam nie siądziesz przez nim i nie sprawdzisz to się nie dowiesz, duże znaczenie ma tutaj odległość w jakiej siedzisz od monitora oraz same zakrzywienie - ta Iiyama ma zakrzywienie 1500R, więc może nie być to komfortowe jak siedzisz daleko od monitora. Co do wydajności w rozdzielczości 3440x1440 - zawsze możesz wyskalować monitor do 2560x1440 z czarnymi paskami, w niektórych grach to będzie mogło być nawet wymagane ze względu na brak wsparcia dla Ultra-Wide.

Opublikowano

Dzięki za szybką odpowiedź!

1. Figma (duże pliki z setkami frame'ow na strone), dużo zakładek potwieranych w chromie, do tego slack, discord, telegram (tego typu programy które muszę mieć otwarte praktycznie non-stop). Jak chodzi o tą wzmiankę z renderowaniem filmów/grafiki to After Effects i Blender, może kiedyś Unreal Engine ale to hobbystycznie specjalnie pod to nie chce składać kompa, raczej innych nie przewiduje w przyszłości.
Gry ogółem, ale raczej najnowsze tytuły będa sporo ogrywane (cyberpunk czy hogwarts legacy chętnie bym ograł); jak chodzi o multiplayer to nie zależy mi szczególnie na posiadaniu jakiejś kompetetywnej przewagi, pro graczem nie jestem.
2. Samodzielnie, jakieś podstawowe doświadczenie w składaniu mam + mam znajomych (nie-profesjonalistów) co by mi z tym pomogli w razie czego.
3. Od monitora mam i będę mieć 50-80cm w zależności jak się odchylę.
4. Zastanawiają mnie te czarne paski w niektórych grach, w sumie rozważyłbym jakąś alternatywę dla tej Iiyamy przynajmniej z tego powodu.

Opublikowano

W UE oraz Blenderze NVIDIA demoluje AMD - https://www.pugetsystems.com/labs/articles/nvidia-geforce-40-series-vs-amd-radeon-7000-for-content-creation/

Zaproponuję coś takiego: https://www.morele.net/inventory/info/2534d54d/

• Intel Core i5-13600KF
  • SPC Fortis 5
  • Gigabyte B760 Gaming X DDR4
  • Kingston Fury Renegade (2x16GB) 3600MHz CL16
  • Palit RTX 4070 Ti GameRock OC
  • Kingston KC3000 2TB NVMe
  • Endorfy Supremo FM5 750W
  • Endorfy Regnum 400 Air

Zestaw kosztuje ~8900 PLN, głównie ze względu na GPU - wydajniejsze, bardzo dobrze radzące sobie w 1440p i w programach użytkowych, dodatkowo wsparcie DLSS 3.0 oraz Frame Generator. RAM w dwóch modułach 16GB, dysk na PCIe 4.0, high-end na ten moment. Jeśli chcesz samodzielnie poskładać sprzęt to można poszukać ciekawszych podzespołów lub tych samych w niższych cenach (o ile są).

Opublikowano

Dzięki, wygląda super chyba się na to decyduje!
Jeszcze tylko jedno pytanie:
Czy jest jakaś alternatywa dla tej karty? Obecnie jest dostępna tylko na morele a tam mam problem z płatnością, może znalazła by się jakaś z oferty x-koma? No i w tym przypadku nie muszę kupować więc z jednego sklepu więc jak masz jakieś zamienniki do zaproponowania to jestem otwarty.

Opublikowano

Skoro możesz zakupić wszystko w różnych sklepach to:

1. Palit RTX 4070 Ti GamingPro - https://www.ceneo.pl/148783659;0280-0.htm
  2. Palit RTX 4070 Ti GameRock OC - https://www.ceneo.pl/148642953;0280-0.htm
  3. Gainward RTX 4070 Ti Phoenix - https://www.ceneo.pl/149381338;0280-0.htm

Navis F240 jako alternatywa jeśli chciałbyś AIO - nie jest to wymagane chłodzenie do tego procesora.

Pure Power 12 M względem Supremo to przede wszystkim 10 lat gwarancji oraz norma ATX 3.0, co za tym idziesz obecność kabla zasilającego 12VHPWR, więc nie trzeba bawić się w przejściówki, a co za tym idzie ograniczamy potencjalną usterkę. Jeśli kupisz Supremo również źle na tym nie wyjdziesz - rada przy montażu natomiast jest taka - upewnij się, że zasilanie jest dobrze wpięte do GPU i nie ma na nim luzów, a także, żeby sama przejściówka nie była nadmiernie pogięta.

Co do monitora, bo wcześniej nie napisałem - zakrzywienie 1500R może nie być bardzo komfortowe, ale to kwestia indywidualna. Alternatywą dla 3440x1400 34" to de facto są dwa monitory 27" 1440p. Co do pasków - najnowsze gry raczej wszystkie mają już wsparcie dla Ultra-Wide.

Z 34" jako alternatywy dla tej Iiyamy:

• 1 rok później...
Opublikowano

Właśnie odgrzebałem temat z uwagi na potrzebę kolejnej porady, szczerze mówiąc myślałem że dałem tu jakiś updejt ale najwyraźniej gdzieś się to mi zapodziało. No cóż, lepiej późno niż wcale.

Bardzo dziękuje za porady i poświęcony czas!

Zestaw oraz monitor zakupiłem, złożyłem i spisuje się wyśmienicie.
Korzystam już ponad rok i nie miałem żadnych problemów. FPS w każdej grze były co najmniej zadowalające, policzę na palcach jednej ręki sytuacje w których doświadczyłem jakichś spadków. O zamykaniu programów można śmiało powiedzieć ze zapomniałem; zestaw spokojnie ciągnie kilka dużych programów lub nawet gier jednocześnie.

Sam monitor spisuje się fenomenalnie. Zakrzywienie jest idealne, praktycznie nieodczuwalne. UItrawide to najlepszy wybór jaki podjąłem, większość gier oferuje wsparcie więc w grach spisuje się obłędnie. Jakość pracy jest również najwyższa, posiadam jeszcze zwykły 24'' biurowy monitor, a wiec jest to czysta przyjemność. Ultrawide spokojnie można podzielić na pół co oferuje praktycznie kolejne 2 ekrany.

Z uwag po korzystaniu rok:
1. 2TB to wystarczająco, lecz przy dzisiejszych rozmiarach gier i tak co jakiś czas coś trzeba usuwać (ale to akurat już osobista fanaberia by gromadzić tyle GB tytułów).
2. 32GB to absolutne minimum, cieszę się że nie brałem mniej.

3D mark świeżo po zakupie:
https://www.3dmark.com/spy/37349994
3D mark z dzisiaj:
https://www.3dmark.com/spy/48911859

Wszystko zakupiłem na x-kom, to był koszyk:

image.png