Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Czesc w najblizszym czasie mam zamiar zakupic nowa k.graficzna.
Aktualnie posiadam GTXa 1660 Super OC 6gb.
Myślę się nad RTX 3060 jednak nie wiem czy przy aktualnej konfiguracji była by to opłacalna modernizacja.
No i wiadomo czy zasilacz by wytrzymał taka konfiguracje i czy nie będzie występowało wąskie gardło.

PC:
Ryzen 5 3600
ASUS GeForce GTX 1660 SUPER TUF Gaming OC 6GB GDDR6
ADATA XPG Gammix S11 Pro 512GB SSD
Samsung EVO 860 500GB
Kingston FURY 16GB (2x8GB) 3200MHz CL16 Beast Black
be Quiet! Pure Power 11 500W 80+ Gold

Patrzyłem też za alternatywa czyli karty od AMD ale nie widziałem czegoś co było by na tym samym poziomie co RTX(chyba za ja po prostu ślepy jestem już i są lepsze alternatywy niż ten RTX).

Edytowane przez Insigin

• Insigin zmienił(a) tytuł na Wymiana GTXa na coś lepszego
Opublikowano

@gucio88pl RX 6700 XT to poziom RTX 3070, a nie RTX 3060.

@Insigin Jeśli nie zależy Ci na technologiach NVIDII (Ray Tracing tutaj raczej w grę w nie wchodzi, bo zabije wydajność nawet na RTX 3060) to masz dwa ciekawe modele ciekawe od AMD (jeśli mowa tylko o grach):

Oba modele wydajniejsze od RTX 3060 w tradycyjnej rasteryzacji, na RX 6700 może występować bottleneck ze strony procesora w specyficznych scenariuszach, ale zawsze możesz wymienić procesor na R5 5600. Możesz też patrzeć po promkach na RX 6600 XT.

Opublikowano (edytowane)

Dzięki za opdowiedzi @Anhin @gucio88pl

Tez myślałem nad rx 6650 xt oraz rx 6700 xt tylko właśnie pytanie który z tych byłby najlepszym wyborem przy tej konfiguracji.
Chodzi o o to ze po prostu wole kupić grafikę która posłuży mi kilka dobrych lat a nie ze 2 lata i trzeba będzie myśleć nad zmiana.

Co do funkcji ray tracing to jedynie w grach takich jak minecraft i wiedźmin z chęcią chciałbym to popróbować, bo i tak reszta gier to csgo czy metin zazwyczaj, czasami trafi się jakiś black desert czy cos innego.

W takim razie co tutaj było by najlepsze do zakupienie przy tej konfiguracji? RTX 3060 czy rx 6650 xt / rx 6700 xt?

I mam takie jeszcze pytanko żeby nie tworzyć innych tematów, mój współlokator dostanie mojego aktualnego GTXa i tutaj pytanie czy jego PC da rade tej grafice.

Jego aktualny PC:

Intel i5-6500 3.20GHz 6MB

Corsair 16GB (2x8GB) 2133MHz CL13 Vengeance LPX Black
SSD WD BLUE 1TB
Zasilacz: PeakPower 450w

MSI Nvidia GTX 1060 3GB OC.

Edytowane przez Insigin

Opublikowano

Przy RX 6700 XT (RX 6700 to nie to samo co RX 6700 XT/6750 XT) może występować już bottleneck.

Nikt też Ci nie zagwarantuje, że GPU posłuży kilka dobrych lat, bo nie wiadomo jakie wymagania będą miały gry w przyszłości. Czysto teoretycznie RX 6700 pozwoli na granie w zadowalających detalach w nowe gry przez 2 lata, potem i tak będzie trzeba myśleć o zmianie platformy.

Ray Tracing zabija mocno wydajność, niemniej jeśli dla Ciebie Ray Tracing jest wymagany to skup się na GPU NVIDII ze względu na lepszą wydajność w RT oraz na DLSS. Przy odpaleniu Wiedźmina na Ultra + Pełny RT + DLSS otrzymasz wydajność poniżej 60 fps w 1080p, więc zabawa ustawieniami jest nieunikniona.

W komputerze współlokatora zasilacz może nie podołać, mimo, że pobór energii obu GPU jest do siebie zbliżony.