Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, powróciłem do używania komputera do gier i chciałbym go niskim kosztem usprawnić. W planach mam zmianę jednostki na ryzen 5 3600/5600. Póki co mam płytę ASRock H81M, i5 4400, GTX 660, SSD 240gb, ram w sumie jest po mieszany bo 4gb Vulcan 9-9-9-24 i Kingston 8gb HyperX 10cl, zasilacz corsair 450w, chłodzenie silentium z jednym wiatrakiem. Przeczytałem wiele wątków o procesorze na lga 1150. Xeon E3-1270 V3 3.5GHz Byłby idealnym rozwiązaniem. Problem mam z grafiką, do przyszłego ryzena 5 3600 chciałbym (czas bliżej nieokreślony) chciałbym kupić GTX 1660 SUPER. Najczęściej gram w CSGO, zacząłem Forze 4, czasami lol i chciałbym ograć kilka nowszych gier. Monitor póki co to stary benq, docelowo będzie coś przynajmniej 144hz lub lepiej 240 bez WQHD. Zmianić ramy? Kupić najpierw kartę potem procek? 

graphic.png

Opublikowano

Trochę nie rozumiem - chcesz tanio ulepszyć aktualny sprzęt o CPU i GPU, czy wymieniać platformę na Ryzena? Jaki to dokładnie zasilacz? Corsair ma kilka zasilaczy 450W. Jaki chcesz przeznaczyć budżet pod ten upgrade? Jaka obudowa?

Opublikowano
2 godziny temu, Anhin napisał:

Trochę nie rozumiem - chcesz tanio ulepszyć aktualny sprzęt o CPU i GPU, czy wymieniać platformę na Ryzena? Jaki to dokładnie zasilacz? Corsair ma kilka zasilaczy 450W. Jaki chcesz przeznaczyć budżet pod ten upgrade? Jaka obudowa?

Chce tanio ulepszyć bo nie wiem czy uda mi się wymienić do wakacji czy na święta Bożego Narodzenia. Do końca też nie wiem czy nie wygodniej było by kupić laptopa a komputer z lepszą kartą i procesorem się przyda. Corsair VS 450 z 2014r. Kartę od kolegi mam za 350zl a procesor z allie za 210zl. Z tego co szukałem to ten xenon jest najmocniejszy na lga 1150 w racjonalnych pieniądzach. Obudowa silentium rg1. 

1 godzinę temu, gucio88pl napisał:

Cześć!

Zmiana procesora na Ryzena 5 3600/5600 na pewno da duży krok do przodu w kwestii wydajności. W przypadku karty graficznej, GTX 1660 SUPER to świetny wybór do gier w rozdzielczości Full HD i pozwoli Ci cieszyć się grami w płynniejszych klatkach na Twoim monitorze.

Co do RAM-u, to Twoje obecne kości mogą działać w Dual Channel, co może poprawić wydajność, ale uważaj, czy Twój procesor oraz płyta główna obsługują kości o różnych parametrach. Jeśli chcesz poprawić wydajność w grach, to zalecamy minimum 16GB RAMu z taktowaniem przynajmniej 3000 MHz.

Jeśli chodzi o kolejność modernizacji, to jeśli nie masz teraz wystarczającej wydajności graficznej, to zalecamy kupno karty graficznej jako pierwszy krok. Możesz później zaktualizować procesor i RAM, kiedy będziesz miał na to fundusze.

Pamiętaj, że zasilacz Corsair 450W może być niewystarczający dla nowych podzespołów, zwłaszcza po modernizacji procesora. Upewnij się, że masz wystarczająco mocny zasilacz do zasilenia Twojego nowego sprzętu.

Mam nadzieję, że te wskazówki Ci pomogą!

Tak, do tej pory wszystko działało tylko widzę że są różne wartości ramu. Płyta główna obsługuje do 1600mhz więc mocniejszych nie może być. Nie wiem czy ta karta nie jest za mocna jak mi się odwidzi i nie będę odczuwał już potrzeby wymiany jednostki może lepiej dokupić coś słabszego ale znowu rtx jest dość oszczędny. Wskazówki średnio pomocne ale dziękuję za zainteresowanie! 

graphic.png

Opublikowano

Nadal nie wiem jaki to jest zasilacz, bo model nie podany, pewnie Corsair VS.
Jeśli kolega chce Ci sprzedać GTX 1660 SUPER, za 350 PLN to bierz jeśli masz pewność, że działa i jest to pewny zakup (tj. kolega jest pierwszym właścicielem, a karta nie jest po przebojach).
RAM'u zmieniać nie musisz jeśli aktualna ilość jest odpowiednia dla Ciebie oraz jeśli działa w Dual Channel (bo wcale działać nie musi) - możesz to sprawdzić z łatwością w CPU-Z.

Kolejność upgrade'u według mnie GPU -> CPU. CPU aż do wymiany na Xeona będzie ograniczał tego GTX 1660 SUPER.

Opublikowano

Nadal nie wiem jaki to jest zasilacz, bo model nie podany, pewnie Corsair VS.
Jeśli kolega chce Ci sprzedać GTX 1660 SUPER, za 350 PLN to bierz jeśli masz pewność, że działa i jest to pewny zakup (tj. kolega jest pierwszym właścicielem, a karta nie jest po przebojach).
RAM'u zmieniać nie musisz jeśli aktualna ilość jest odpowiednia dla Ciebie oraz jeśli działa w Dual Channel (bo wcale działać nie musi) - możesz to sprawdzić z łatwością w CPU-Z.

Kolejność upgrade'u według mnie GPU -> CPU. CPU aż do wymiany na Xeona będzie ograniczał tego GTX 1660 SUPER.

Tak, stary VS450. Patrząc ze względu opłacalności operacji to chyba lepiej rzeczywiście przejść na inną platformę. Chyba żeby chociaż grafikę zmodyfikować. Jaką kartę proponujesz do tego i5 4400 bez bottleneck'a? 

graphic.png

Opublikowano

Nie myśl o innym GPU, jeśli możesz kupić w naprawdę dobrej cenie od kolegi GTX 1660 SUPER, jeśli jest to pewny zakup. Lepiej mieć to GPU za śmieszne pieniądze niż kupować coś słabszego - potem już sam zdecydujesz czy kupujesz Xeona, czy chcesz zmieniać platformę. W przy zmianie platformy warto zastanowić się nad zakupem nowego zasilacza - ten swoje lata już ma.

Przy zmianie platformy liczymy CPU, MOBO i RAM, warto też zasilacz. Może też dysk NVMe 1TB, skoro chcesz pograć w nowsze gry, które swoje ważą.

Opublikowano
9 minut temu, Anhin napisał:

Nie myśl o innym GPU, jeśli możesz kupić w naprawdę dobrej cenie od kolegi GTX 1660 SUPER, jeśli jest to pewny zakup. Lepiej mieć to GPU za śmieszne pieniądze niż kupować coś słabszego - potem już sam zdecydujesz czy kupujesz Xeona, czy chcesz zmieniać platformę. W przy zmianie platformy warto zastanowić się nad zakupem nowego zasilacza - ten swoje lata już ma.

Przy zmianie platformy liczymy CPU, MOBO i RAM, warto też zasilacz. Może też dysk NVMe 1TB, skoro chcesz pograć w nowsze gry, które swoje ważą.

Chciałbym uniknąć znowu tego legendarnego bottleneck'a z tą słabą kupą. Potem raczej będę szedł w kierunku 3060/70 jak już. Ta 1660 nie jest taka do końca pewna bo do czasu spięcia trytytkami działa. Raczej będę szedł w kierunku laptopa ze względu na mobilność. Wymienił bym chociaż te GPU na coś typu RX 570 albo GTX 970 żeby bez strat zagrać normalnie w pubg i gta 5. Dziękuję za rzeczową pomoc 

graphic.png

Opublikowano
19 minut temu, Jezusx3 napisał:

Ta 1660 nie jest taka do końca pewna bo do czasu spięcia trytytkami działa.

Czyli nie działa i jest złomem.

Nie wiem jaki budżet chcesz przeznaczyć na GPU, ale w przypadku RX 570 sporo jest pokoparkowego złomu.

Opublikowano

Fajnie jakbyś podał budżet jakim dysponujesz, bo możesz po prostu sprzedać aktualną płytę z procesorem i ramem, grafikę i kupić nową platformę.

Obstawiam, że aktualnie zintegrowane grafiki w procesorze mają lepszą wydajność niż GTX660, więc może kupno nowszej i5/i7 pod DDR4 (może nawet DDR5) będzie dobrym wyjściem, a za parę miesięcy dokupienie zajebistej grafiki do tego?

"Jesteśmy ludźmi, bo popełniamy błędy i na nich się uczymy."

Opublikowano
3 godziny temu, JacoH napisał:

Fajnie jakbyś podał budżet jakim dysponujesz, bo możesz po prostu sprzedać aktualną płytę z procesorem i ramem, grafikę i kupić nową platformę.

Obstawiam, że aktualnie zintegrowane grafiki w procesorze mają lepszą wydajność niż GTX660, więc może kupno nowszej i5/i7 pod DDR4 (może nawet DDR5) będzie dobrym wyjściem, a za parę miesięcy dokupienie zajebistej grafiki do tego?

Nie będę ukrywał że przed postem tutaj szukałem w innych źródłach i dostałem propozycje niedrogiej modyfikacji. Chciałem na początku kartę za około 500zł, chociaż raczej lepiej kupić A320M-S2H do tego ryzena 5 1600af i 16gb ramu 2666mhz (jakie CL?) a GPU na końcu. Masz jakieś propozycje? 

graphic.png

Opublikowano

Wybieranie pod Ryzena pamięci wolniejszej niż 3000MHz to ograniczanie jego wydajności na własne życzenie - szukaj 3000MHz CL15/16 lub 3200MHz CL16. Lepiej szukać MOBO na chipsecie B450, trafiają się używki po 200 PLN - będziesz mógł w przyszłości posadzić na niej Ryzeny 5000. Budżet na ten upgrade to 500 PLN?

Opublikowano
Godzinę temu, Anhin napisał:

Wybieranie pod Ryzena pamięci wolniejszej niż 3000MHz to ograniczanie jego wydajności na własne życzenie - szukaj 3000MHz CL15/16 lub 3200MHz CL16. Lepiej szukać MOBO na chipsecie B450, trafiają się używki po 200 PLN - będziesz mógł w przyszłości posadzić na niej Ryzeny 5000. Budżet na ten upgrade to 500 PLN?

A proszę jeszcze szanowanego kolegę o odpowiedź na pytanie jak na stronie pisze akceptowalna prędkość ram np. 2666mhz a po OC 3600. Muszę w takim wypadku kupić 2666? Budżet na procesor ram+płyta 500zl, tak najlepiej 

graphic.png

Opublikowano

W takim razie szukasz Ryzen 5 1600AF lub Ryzen 5 2600 ze względu, że są to zbliżone do siebie procesory, koniecznie z chłodzeniem, żeby nie pompować dodatkowych kosztów.. Patrz czy piny nie są pogięte - do 200 PLN do znalezienia bez problemu.

MOBO na B450 też do znalezienia do 200 PLN. RAM'u poniżej 150 PLN raczej nie znajdziesz, ale warto szukać. Wylecisz zapewne ponad budżet, ale w kwocie 600 PLN powinieneś się zamknąć. Potem pozostaje zbierać na GPU - GTX 1660/GTX 1660 SUPER/GTX 1660 Ti jesteś w stanie znaleźć w kwocie 500-600 PLN. Pomyślałbym dodatkowo nad zasilaczem.

Po prostu szukaj pamięci 3000-3200MHz o opóźnieniach CL15/CL16. Wszystko oznaczone jako "OC" jest profilem XMP i producent nie gwarantuje tych prędkości, natomiast te procesory z prędkościami 3000/3200MHz radziły sobie bardzo dobrze. Kupowanie pamięci o niższych prędkościach niż 3000MHz to zabijanie wydajności procesora.

Opublikowano

No nic, wątpliwości zostały rozwiany a ziarenka zasiane. Mam jeszcze pytanie czy nie lepiej było by dołożyć to 100zl do ryzen 3600? W połączeniu z gtx 1660 super powinno wyjść chyba troszkę lepiej? Lepiej ram 3200 cl16 czy 3000cl15? 

graphic.png

Opublikowano

Jeśli masz fundusze to jasne, że lepiej polować na Ryzena 5 3600 za 300 PLN jeśli takowy znajdziesz - lepsza wydajność i lepszy kontroler pamięci. W CSGO skok fpsów będzie bardzo zauważalny względem Ryzena 1600AF/2600. Z RAM - bierz to co wychodzi Ci taniej - zawsze lepiej brać 3200MHz CL16. Tutaj za 159 PLN masz Crucial Ballistix Sport - https://www.olx.pl/d/oferta/crucial-ballistix-pamiec-ram-2x8gb-3200mhz-CID99-IDTbG91.html. Bardzo dobre pamięci na kościach Microna rev. E - przy Ryzenie 5 3600 i w miarę ok płycie można je próbować kręcić na 3600MHz CL16.

Opublikowano
11 godzin temu, Anhin napisał:

Jeśli masz fundusze to jasne, że lepiej polować na Ryzena 5 3600 za 300 PLN jeśli takowy znajdziesz - lepsza wydajność i lepszy kontroler pamięci. W CSGO skok fpsów będzie bardzo zauważalny względem Ryzena 1600AF/2600. Z RAM - bierz to co wychodzi Ci taniej - zawsze lepiej brać 3200MHz CL16. Tutaj za 159 PLN masz Crucial Ballistix Sport - https://www.olx.pl/d/oferta/crucial-ballistix-pamiec-ram-2x8gb-3200mhz-CID99-IDTbG91.html. Bardzo dobre pamięci na kościach Microna rev. E - przy Ryzenie 5 3600 i w miarę ok płycie można je próbować kręcić na 3600MHz CL16.

Przeliczyłem i przemyślałem, nie lepiej będzie kupić od razu ryzena 5 5600g? Rozłożę to w czasie ale sam on będzie mocniejszy niż teraźniejszy setup. Do niego mobo b450 gigabyte/asrock nowe ramy g-skill i tyle na razie. Może dysk m2 512gb do tego. Potem ewentualnie GTX ale zobaczymy. 

graphic.png

Opublikowano

Po stronie GPU nie uzyskasz praktycznie żadnej poprawy wybierając 5600G, do tego trzeba zrobić aktualizację BIOS, żeby B450 obsługiwały Ryzeny 5000 - jeśli kupisz MOBO bez takiego BIOS'u to sam sobie go nie zrobisz, bo zdecydowana większość płyt B450 nie ma funkcji Flashback. Niemniej chyba wolałbym stanąć na R5 3600 i zbierać na GPU + PSU o jakiejś adekwatnej mocy w stosunku do GPU.

Opublikowano
2 minuty temu, Anhin napisał:

Po stronie GPU nie uzyskasz praktycznie żadnej poprawy wybierając 5600G, do tego trzeba zrobić aktualizację BIOS, żeby B450 obsługiwały Ryzeny 5000 - jeśli kupisz MOBO bez takiego BIOS'u to sam sobie go nie zrobisz, bo zdecydowana większość płyt B450 nie ma funkcji Flashback. Niemniej chyba wolałbym stanąć na R5 3600 i zbierać na GPU + PSU o jakiejś adekwatnej mocy w stosunku do GPU.

Zostańmy więc przy Ryzenie 5 3600

Podsumowując:

Płyta gigabyte b450m k

Procesor j/w 

Ram g-skill 3200MHz CL16 2x8GB

GTX 1660 Ti/super

Dysk m2 Kioxia Exceria

PSU wymienie przy następnym upgrade GPU. Tak chyba wyjdzie najbardziej 'opłacalnie'. Co kolega o tym sądzi? 

graphic.png

Opublikowano

Jakbyś podał ceny za te podzespoły to mógłbym coś o tym sądzić, a tak to mogę jedynie napisać, że wszystko ze sobą kompatybilne.

Opublikowano

Ryzen używany 380zl 

GTX z gwarancją do lipca 660zl 

mobo nowa 305zl 

Ramy nowe 200zl 

Pamięć 260zl 

graphic.png

Opublikowano
2 godziny temu, Jezusx3 napisał:

Ryzen używany 380zl 

Nie no, tyle to nie, w cenie 450 PLN jest Ryzen 5 5500 i do tego gra. Ryzen 5 3600 będzie dobrym wyborem jak znajdziesz go w okolicach 300 PLN, a nie prawie 400 PLN.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

No i wyszło jak zwykle. Brak podwyżki, zmiana pracy. Rozglądam się za laptopem do 2.5k znalazłem kilka ofert z gtx 1660ti i i7 9750h. Warto brać takiego poczciwego Acera nitro 5 z 16gb ramu i 500gb?

graphic.png