Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam mam kości ram patriot viper 3200mhz cl 16 i czy ktoś mógłby wytłumaczyć czy te ramy chodzą dobrze i czy ewentualnie mógłbym to jakoś

ustawić sobie w uefi ? procesor to ryzen 1600x a płyta główna msi b450 A-pro

Przechwytywanie.PNG

Przechwytywanie2.PNG

Opublikowano

W tym temacie i w tym poście Ci odpowiadałem na to pytanie: https://www.mpcforum.pl/topic/1680817-sluchawki-win-10/?do=findComment&comment=13884893

• Włącz profil XMP.
  • Jeśli komputer po tym nie wstaje to musisz podbić prawdopodobnie napięcie SOC, ewentualnie ręcznie wszystko poustawiać (nie zrobisz tego samodzielnie, bo się nie znasz).
  • Jeśli komputer restartuje się, bo jakiś dyletant nie potrafi poskładać komputera w całość to trzeba ten komputer rozłożyć i złożyć ponownie. Przy okazji sprawdzić czy piny w procesorze nie zostały pogięte.
Opublikowano (edytowane)

a te piny da się naprawić w razie w  ? pewnie już nie ? 

oddam do serwisu po prostu chciałem się upewnić 

a profil xmp włączałem tylko tego jest parę trybów 

na biosie sobie elegancko zawsze podkręcałem wszystko i ustawiałem ale uefi nie chce mi się uczyć szczerze dinozaur się zrobiłem w tej kwestii 

Edytowane przez Kapturek12
Opublikowano
  • Da się naprawić nawet urwane piny.
  • Włącz pierwszy profil jeśli masz dwa, jeśli komputer nie startuje lub jest niestabilny to sprawdź czy na drugim działa lepiej.
  • UEFI to nakładka graficzna na BIOS.
Opublikowano

oba profile są takie same 16-20-20-40  tylko prędkość w jednym większa na 3200mhz nowe screeny dam, ale zostaje ta sama prędkość chyba i reszta po zmianie 

Przechwytywanie.PNG

Przechwytywanie2.PNG

Opublikowano

No profile to zapewne 2933MHz oraz 3200MHz - testujesz najpierw ten wyżej taktowany, jeśli nie działa to sprawdzasz profil niżej taktowany.

W BIOS/UEFI po włączeniu profilu zapisujesz ustawienia klawiszem F10 oraz potwierdzasz zmianę? Po screenshotach wygląda to tak jakbyś nie zapisywał zmian, bo nadal jest włączony domyślny natywny profil JEDEC.

Informacyjnie - podłączając pendrive do komputera możesz robić screenshoty klawiszem F12 w BIOS/UEFI, które się zapisują na pendrive.

Opublikowano (edytowane)

takie coś wyszło zmieniać cl ręcznie  ? mam też procka ryzen 1600x bawić się w delikatne oc i czy będzie zmiana w wydajności jakaś ?

Przechwytywanie.PNG

Nie spodziewałem się że ramy na tym procesorze dadzą się do 3200mhz podkręcić szczerze wiesiek na uber + z 60 klatek teraz nie chcę schodzić a miał 45-55 zazwyczaj 

Edytowane przez Kapturek12
Opublikowano

Cieszę się, że bez problemów profil XMP wskoczył. Szkoda natomiast, że tyle czasu siedziałeś na sprzęcie, który nie działał optymalnie z tego jednego powodu.