Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie,

kilka dni temu pojawił się u mnie na serwerze problem w postaci wysokiego pingu u wszystkich graczy (około 230). Serwer zlokalizowany jest w Niemczech. Po połączeniu się z serwerem mam około 60 pingu (tak jak przed wystąpieniem błędu), ale po minucie, może dwóch mój ping jak i wszystkich graczy przekracza 200. Żadne pluginy nie były wgrywane w tamtym czasie. Problem występuje na lobby i wszystkich trybach. 

Opublikowano
17 godzin temu, monsune napisał:

@eGhuthek W jakim trybie masz ustawiony Anti-Xray?

Nie ważne w jakim, występuje tylko na jednym trybie a problem jest na wszystkich włącznie z lobby. 

Opublikowano
12 godzin temu, monsune napisał:

Czyli mają cię dość na Bloomie. Czas przejść na solidnego VPS-a lub prostego dedyka.

Problem nie jest po stronie hostingu. Po odłączeniu serwerów od proxy, wszystko działa prawidłowo. Przetestowałem już również Waterfall, na którym błąd nie występuje. Zastanawia mnie po prostu, czemu Velocity powoduje ten błąd. Dodam, że nie zależy on od trybu online-mode. Błąd pojawił się kilka tygodni temu (dokładny okres nie jest znany) i ostatnia rzecz, która była zmieniana to player-info-forwarding na moder w velocity.toml, gdyż przenieśliśmy wszystkie serwery na wersję +1.19. 

Opublikowano
15 godzin temu, eGhuthek napisał:

Po testach i rozmowach z hostingiem wynika, że problem leży po stronie proxy. Stworzenie nowego serwera nie pomogło. 

Jakie pluginy są zainstalowane na proxy? Próg kompresji pakietów jest skonfigurowany prawidłowo (256 na proxy, -1 na mc)?

Opublikowano
7 minut temu, Helios1993 napisał:

Jakie pluginy są zainstalowane na proxy? Próg kompresji pakietów jest skonfigurowany prawidłowo (256 na proxy, -1 na mc)?

Jeśli chodzi o te ustawienia, to tak;

To jest ukryta treść, proszę

Na proxy są następujące pluginy:
- epicguard-velocity
- LuckPerms-Velocity
- minimotd
- SkinsRestorer

Opublikowano

Zbadałem bardziej tę sprawę i zauważyłem, że problem nie powoduje proxy i serwery, ale ochrona TCPShield. W momencie, gdy mam podpięty serwer proxy pod domenę z wykorzystaniem TCPShield to problem występuje, ale gdy odłączę domenę i połączę się za pomocą numerycznego adresu IP, to wszystko działa prawidłowo.

velocity.toml

To jest ukryta treść, proszę

Zauważyłem, że jak zmieniam wartość haproxy-protocol na false to nie jestem w stanie się połączyć z serwerem za pomocą domeny, ale mogę za pomocą numerycznego adresu IP. W konfiguracji TCPShield nie znalazłem żadnej informacji, aby to włączyć i zastanawiam się, czy po prostu niepotrzebnie włączyłem tą opcję i ona może powodować te problemy. 

Opublikowano

Gdybyś choć słowem wspomniał, że masz TCPS... no ale dobrze, pisząc tutaj ten cały pamiętnik po kawałku przynajmniej rozkminiłeś to sobie sam. I tak ma być. Widać jakieś głębsze procesy analityczne, co jest rzadkością w tym środowisku.

Opublikowano
Godzinę temu, DreaMPL96 napisał:

Zauważyłem, że jak zmieniam wartość haproxy-protocol na false to nie jestem w stanie się połączyć z serwerem za pomocą domeny, ale mogę za pomocą numerycznego adresu IP. W konfiguracji TCPShield nie znalazłem żadnej informacji, aby to włączyć i zastanawiam się, czy po prostu niepotrzebnie włączyłem tą opcję i ona może powodować te problemy. 

Łączysz się bezpośrednio przez adres ip twojego serwera czy ip tcpshielda? Możliwe, że w tcpshieldzie korzystasz ze starej metody przekierowania ip bazującej na pluginie. Jeśli tak, usuń plugin i przejdź na proxy v2. Ta opcja w configu velocity musi być włączona dla poprawnego działania tcpshielda. Jeśli problem będzie nadal występował, skontaktuj się z supportem tcpshielda. Możesz też przejść na tańsze rozwiązanie, jakim jest hosting Pufferfish z filtrami na wszystkich trzech warstwach w cenie.