Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć dawno tu nie byłem ale mam jedną wątpliwość przy kompletowaniu podzespołów do nowego pc.

Podzespoły:

Obudowa - Corsair 7000D Airflow

Procesor - i9-13900k

Karta - RTX 4090 (prawdopodobnie GAMING X TRIO)

AIO - ARCTIC LIQUID FREEZER II 360/420

O resztę mniejsza, nie jest ważna w tym pytaniu. Pytanie dotyczy obudowy i umiejscowienia AIO bo w tej obudowie jest opcja żeby dać chłodnice na bocznej ściance niestety nie 420 a 360. I zastanawia mnie jak to ugryźć czy lepiej dać AIO 420 i dać je na front panel albo top. Czy kupić 360 i na boczny żeby wypychało powietrze z obudowy.

Ja się skłaniam bardziej do opcji na boku obudowy bo nie chce tłoczyć ciepłego powietrza z obudowy przez chłodnice na topie ani wciągać z przodu i tłoczyć ciepłe powietrze z AIO na kartę i resztę komponentów w środku. Bo albo CPU będzie miał ciepłej albo wszystko co w środku , a mi zależy na ciszy i temperaturach. Może ktoś coś doradzi co się bardziej sprawdzi.

Bo ostatnio zacząłem miewać też takie przemyślenie że jak bym tłoczył dodatkowymi wentylatorami powietrze od frontu i boku to mogło by być chłodniej a AIO 420 na górze wypychało by to powietrze mogło by być łatwiej schłodzić CPU bo wiadomo większa powierzchnia chłodnicy i więcej powietrza z zewnątrz.

Bo chłodnica front raczej kompletnie nie ma sensu tłoczyć ciepłego powietrza do obudowy.

Opublikowano

Chłodnica na froncie to podniesione temperatury CPU i GPU (w zależności od kubatury obudowy), a co za tym idzie większe obroty wentylatorów na GPU. Chłodnica na topie to najoptymalniejsze rozwiązanie. Umiejscowienie chłodnicy na boku nie będzie zbyt optymalne, jeśli powietrze miałoby być wyciągane przez chłodnice na zewnątrz - zaburzysz naturalny przepływ powietrza. Chłodne powietrze z frontu będzie praktycznie w całości zaciągane przez chłodnicę. Czysto teoretycznie front i bok powinny działać jak wloty powietrza, a top oraz tył jako wyloty, dzięki takiej konfiguracji powinieneś zachować optymalny przepływ powietrza.

Osobiście zrobiłbym to tak - dokupił wentylator na tył obudowy, a fabryczny zamontowany na tyle przeniósłbym na front. Porobił testy i zdecydowałbym czy warto dokładać dodatkowe wentylatory (i pewnie bym dołożył).

Jeśli zdecydowałbyś się na 420mm, a pomimo tego CPU nadal by się mocno grzał to powinieneś się wtedy zaopatrzyć w Contact Frame (u Chińczyka 20-30 PLN).