Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć

Szukam nowej klawiatury, do tej pory miałem tylko bardzo budżetowe membranówki, jakiś czas temu kupiłem pierwszego mechanika (KFA2 STEALTH-03) też nie z górnej półki, ale po to żeby w ogóle zobaczyć "z czym się to je".
Tak wiec moje ogólne pojęcie o klawiaturach jest dość słabe ale chciałbym zakupić w końcu trochę lepszy sprzęt, ale do rzeczy.
Klawiatura ma mi głównie służyć do gier i przeglądania internetu, wielkich esejów nie będę na niej pisał.
Chciałbym żeby była mechaniczna, pełnowymiarowa (ewentualnie mogę się zastanowić nad TLK ale wolałbym pełnowymiarową), bezprzewodowa, podświetlana najlepiej ARGB ale jeśli nie będzie takiej opcji to kolor niebieski bądź po prostu biały też będzie fajny.
Wiem że mechaniki są głośne, nie przeszkadza mi to bardzo ale nie chciałbym też mega głośnej klawiatury.
Budżet to do 300zł (jeśli naprawdę warto by było dopłacić  trochę do czegoś lepszego też wezmę pod uwagę.) 
Tak jak pisałem nie znam się, ale chyba zbyt dużego wyboru przy połączeniu bezprzewodowości i podświetleniu nie ma (jeśli się mylę wyprowadźcie mnie z błędu)?
Ale bardzo bym prosił o pomoc i rade, jakie modele wpasowywałby się w moje wymagania i co polecacie?

Opublikowano

Twoje wymaganie kolidują z Twoim budżetem, zrezygnuj z bezprzewodowości, bo inaczej jesteś skazany praktycznie na klawiatury z BT - a na nim opóźnienie będzie odczuwalne, szczególnie w dynamicznych grach.

Jeśli tylko z tego zrezygnujesz to w okolicach Twojego budżetu pojawia się DM DreamKey - umiejscowienie czcionki na keycapach może odrzucać, ale jest to czytelne, kwestia przyzwyczajenia, warto dać jej szansę, a jak się nie spodoba to można zawsze wymienić keycapy na inne. Keycapy to oczywiście PBT - wytrzymałe, grube, nie wycierają się i mają dobrą fakturę. Kolejną zaletą są switche Kailh BOX, czyli na ten moment topka jeśli chodzi o switche w mainstreamie, stabilizatory pod dłuższymi klawiszami są fabrycznie przesmarowane.

Typowo pod gaming - DM DreamKey Kailh BOX Red

Jak coś dodatkowo piszesz - DM DreamKey Kailh BOX Brown

Jeśli koniecznie bezprzewodowość musi być, to pozostaje Ci czekać, aż pojawi się Keychron K4-G1 - Bluetooth, trzeba do niego dokupić moduł (np. ASUS USB BT-500). Układ 97%, również da się przyzwyczaić, podświetlenie białe, średnie keycapy, dobre switche Gateron G Pro Red, Hotswap.

Opublikowano

Należałoby doprecyzować, że OP powinien zrezygnować z bezprzewodowości w zakresie przedstawionego budżetu, a nie ogólnie, bo np. rozwiązanie Lightspeed w klawiaturach Logitecha jest obłędne. Nie widzę żadnej różnicy w stosunku do kabla. W dodatku mogę się przełączyć jednym guzikiem na BT i korzystać z klawiatury na telefonie albo tablecie. Mega rozwiązanie. Dlatego uważam, że przed podjęciem decyzji o zakupie trzeba sobie to wszystko dobrze przemyśleć. Zwłaszcza, że z podświetlaniem (jego jakością i konfiguralnością) też jest bardzo różnie. Ja zacząłem poszukiwania od klawiatury za 150zł bo "miała tylko świecić". A jak poczytałem trochę to skończyłem na G915 TKL ze 101 powodów. I po latach uważam wciąż, że była to bardzo dobra decyzja i kupiłbym tę samą klawiaturę ponownie. To nie jest w budżecie OP-a, ale może rozsądną używkę znajdzie za przyzwoite pieniądze.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

@Anhin @ProUser Wiem że odzywam się po bardzooooo długim czasie ale wracając do tematu.

Najbardziej z tych wszystkich rzeczy to zależy mi właśnie na bezprzewodowości klawiatury, kiedyś trochę próbowałem swoich sił na scenie pro lola ale te czasy to już przeszłość. Więc pro granie się skończyło. Teraz chciałbym sobie po prostu miło i przyjemnie pograć w różne gierki. Przez gierki mam namyśli chyba każdy gatunek gier no może za wyłączeniem sportowych typu fifa etc. raczej mało wyścigowych (choć do wyścigowych to imo bez kierownicy nie ma podjazdu), i FPS, strzelanki mnie średnio pociągają. Lubie rts albo gierki pokroju HOMM, Darkest dungeon, Pilars of eternity ale i lubię pyknąć w Assassin Creed no i oczywiście trochę LoLka 😄. I tutaj moje pytanie jako laika czy do 300zł nie zajdzie się nic ciekawego z moimi wymaganiami i bez kabla?

Może rozważmy to dwojako, polećcie coś ze "średnią" bezprzewodowością i moimi wymaganiami do powiedzmy +-350zł. I coś z "dobra" bezprzewodowością z moimi wymaganiami ale możliwie najtańszego tak żebym miał porównanie ile ewentualnie trzeba by dopłacić.

Z góry dziękuje za wcześniejsze rady i przepraszam za mega wolną odpowiedź 😕 .

Opublikowano

Nie masz co przepraszać, możesz sobie tylko dziękować.

Na dzień dzisiejszy jesteś w stanie za 420 PLN kupić Endorfy Thock Wireless na przełącznikach Kailh Box z fabrycznie przesmarowanymi stabilizatorami - do wyboru czerwone (bardziej responsywne, trzeba się przyzwyczaić do ich punktu aktywacji) lub brązowe (bardziej uniwersalne), do tego hotswap, bezprzewodowość 2.4GHz oraz Bluetooth, keycapy Double-Shot PBT, więc praktycznie "niezniszczalne". Żywotność na baterii też dosyć ok, bo ok. 45 godzin przy pełnym podświetleniu.

Trochę taniej, bo za 380 PLN jest Endorfy Thock TKL Wireless - wersja TKL tego co wyżej, do wyboru przełączniki Kailh Box Red lub Kailh Box Black.

Aktualnie nie ma nic ciekawszego pod Twoje wymagania oprócz tej klawiatury w tych pieniądzach.

Opublikowano (edytowane)

@Anhin  Mówimy o "Endorfy Thock Wireless". Ta klawiatura ma dobrą łączność bezprzewodową czy raczej taką średnią? Posiadam kartę Gigabyte B660 GAMING X DDR4, czy będę musiał dokupywać  jakiś odbiornik tak żeby klawiatura u mnie działała tak jak to pisałeś w przypadku keychrona? Jeśli tak to jaki najlepiej dokupić. Ta klawiatura posiada wbudowany akumulator ładowany przez kabel? Jeśli tak to jak wygląda żywotność takiego akumulatora i czy jest opcja wymiany go jakby umarł? Teraz tak mega laicko czym jest hotswap oraz keycap i co daja albo za co odpowiadają? Jak ma sie ten Endorfy do Keychron K4-G1? I jeśli dobrze patrze to póki co te Keychron jest niedostępny? Jeśli tak to coś wiadomo kiedy będzie spowrotem?

Edytowane przez Zygfryd6
Opublikowano

Ma łączność 2.4GHz i Bluetooth - na Bluetooth mogą być zauważalne opóźnienia, na 2.4GHz nie będą zauważalne. Dlatego jest to wybór na ten moment lepszy niż Keychron.

Niczego nie musisz dokupować - dongle jest w zestawie, który podpinasz do komputera.

Posiada wbudowany akumulator ładowany przez kabel USB-C także załączony do klawiatury. Żywotność przy włączonym RGB na maksymalnej jasności to jak pisałem wyżej ok. 45 godzin. Opcja wymiany na pewno jest, bo akumulator jest podłączony za pomocą kabla do płytki PCB.

Hotswap to możliwość wymienienia przełączników bez lutowania. Dzięki temu w łatwy sposób możesz zmienić przełączniki na inne.

Keycap to nakładka na przełącznik. Keycapy Double-Shot PBT to najtrwalsze keycapy - czcionki się nie wycierają, a sam plastik się nie tłuści i nie połyskuje po czasie, dodatkowo mają wyczuwalną teksturę i są matowe, podczas gdy keycapy ABS są gładkie.

Tak potrafią wyglądać keycapy ABS po 2, 6, 12 miesiącach:

qqleopbq9hz91.jpg

Nie jestem przedstawicielem x-komu, żebym wiedział takie rzeczy. Paradoksalnie pewnie sam x-kom tego nie wie, co sam kilka razy doświadczyłem - towar na stronie dostępny, w magazynie nie ma i sami nie wiedzą kiedy będzie, dlatego mają takie opinie jeśli chodzi o obsługę klienta - w przepraszaniu za brak dostępności wbili maksymalny lvl.

Opublikowano (edytowane)

@gucio88pl Klawiatury o których piszesz są w ogóle dostępne w Polsce? Przeglądając neta tak średnio to widzę, byłbym mega wdzięczny za linki bo wyszukując nieraz nazwa różni się tylko 2 literami i wydaje mi się że wtedy pokazuje mi nie tą klawiaturę której szukam 😕 . Czerwone podświetlenie bardzo mnie razi, w takim sensie że mi czerwony to się kojarzy z kolorem jakieś awarii (nie wiem może zboczenie zawodowe) dodatkowo naprawdę czerwony jakoś dziwnie bije po oczach, wiec nie chce czerwonego podświetlenia. O tym Endorfy o któym pisze kolega Anhin mógłbyś się coś wypowiedzieć?

@Anhin Udało ci się może dotrzeć do tego jak duży akumulator ma w sumie ten Endorfy w wersji pełnowymiarowej? Patrzę po różnych sklepach, po stronie producenta do specyfikacji i nic nie pisze jedyni znalazłem że wersja compact ma 2500mAh i tyle 😕. A i jak wygląda kwestia softwara śmiga on dobrze? Bo niektórzy narzekali, no i szkoda że bez kabla ten sofware nie jest obsługiwany, ale znalazłem informacje że producent chce żeby na jednej z dwóch łączności w przyszłości była możliwość konfiguracji. Wiesz może czy już to dodali?

Edytowane przez Zygfryd6
Opublikowano

HyperX Alloy FPS Pro nie jest bezprzewodowa i ma keycapy ABS, poza tym jest już chyba od jakiegoś czasu EOL.
Drevo Calibur V2 TE - Klawiatura nie jest TKL tylko 60%. Dodatkowo ma podświetlenie RGB oraz nie posiada żadnej baterii/akumulatora. No i klawiatura jest niedostępna w polskiej dystrybucji.
RedDragon Draconic K530 - Również jest to klawiatura 60%, a nie pełnowymiarowa. Klawiatura ma połączenie po Bluetooth, co przełoży się na opóźnienia. Żywotność przy wyłączeniu RGB, w takim trybie to i Endorfy podziała kilka tygodni. Wersja Pro ma 2.4GHz i switche RedDragon Brown - prawdopodobnie rebrand Outemu.

Informacje nt. klawiatur z kosmosu, żadnej sensownej propozycji. Outemu to bardzo budżetowe switche stosowane w tanich klawiaturach, Kailh Box są o wiele lepszymi switchami.

@Zygfryd6 Software jest podstawowy, więc nie żre zasobów komputera tak jak soft Razera czy Logitecha. Ja z reguły staram się unikać softu dołączanego przez producentów sprzętu, bo jest bardzo często szajski, jeśli mam możliwość to ustawiam co muszę i soft idzie do deinstalacji, albo korzystam z alternatyw (o ile istnieją). Trwają prace nad obsługą softu na 2.4GHz, kiedy się zakończą? Pytaj Coolinga/Endorfy. O pojemności akumulatora nic mi nie wiadomo - logicznym tokiem rozumowania powinien być on większy niż 2500mAh, ale również - takie pytania powinieneś słać do producenta.