Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witajcie!

Niestety od pewnego czasu odczuwam spadek performance w grach. Przykładowe gry: League of Legends (kiedyś - stałe144 fps, teraz - spadki nawet do 60 fps), CS:GO (kiedyś - stałe 144fps, teraz spadki nawet do 60 fps). Zauważyłem, że dość często mam 100% zużycia CPU. I to paradoksalnie nie w grach, lecz np. w klientach gier. Klient League of Legends (wiem, że jest zbugowany, lecz kiedyś tego nie było ^^), Steam, Opera GX - takie programy powodują zużycie CPU do 100%. 

Nie znam jakiegokolwiek troubleshooting w tym temacie, dlatego proszę o pomoc. Jedynie co w tym temacie zrobiłem to wymieniłem pastę termoprzewodzącą (2 tyg temu) oraz oczyściłem komputer z kurzu. 

Komputer:

Karta graficzna: Gigabyte GeForce GTX 1060 Windforce OC 6GB GDDR5

Procesor: Intel Core i5-7500 3.4 GHz

Mobo: Gigabyte B450M DS3H B250M-DS3H

RAM: 16GB

Zasilacz: BeQuiet! BQT L7-530W

Ten procek wydaje się być jakoś w tyle.. 😞 Tylko czemu tak nagle? 🙂

Pozdrawiam i życzę wszystkiego dobrego w nowym roku. 

Edytowane przez Palaverk
Opublikowano (edytowane)

W sumie zastanowiłbym się czy nie masz jakiegoś malware'u w systemie, który wygrzewa ci procka podczas gdy beztrosko pogrywasz.

Edytowane przez monsune
Opublikowano

Konfiguracja, którą podałeś nie ma prawa działać - MOBO pod AMD, a CPU Intela. Potrzeba więcej informacji:

• System i wersja/kompilacja
  • Antywirus
  • Modele dysku/dysków
  • Model MOBO/CPU (w zależności z czym się pomyliłeś

Jak wyżej, malware czy inne zagrożenie może być przyczyną takiego stanu rzeczy, pobierz MBAM lub EEK i wykonaj pełny skan systemu, w razie wątpliwości czy coś jest zagrożeniem czy nie to wyślij screenshota z raportu/kwarantanny.

Oprócz tego już teraz polecam przejrzeć aplikacje działające w tle i odpalające się wraz z startem systemu - wyłączyć to co nie jest potrzebne w celu odciążenia CPU.

Jeśli posiadasz Windows 10 lub 11 to standardowo - DISM oraz SFC. Odpalasz Powershell/Terminal jako Administrator i wklejasz następujące komendy:

To jest ukryta treść, proszę

Jeśli System File Checker wykryje uszkodzone pliki systemowe to zalecam powtórzyć skan jeszcze raz.

Opublikowano (edytowane)

@Anhin

Wybacz, miałem na myśli „B250M-DS3H”. Sprawdze resztę rzeczy 🙂

@Anhin
Zatem uzupełniam informacje:

System i wersja/kompilacja: Windows 10 Pro, 21H2, 19044.2364

Antywirus: Zwykły systemowy Windows Defender

Modele dysku/dysków:

1) HDD: SEAGATE ST1000DM010-2EP102

2) SSD: Crucial MX500 500GB (CT500MX500SSD1)

Model MOBO: j.w. Gigabyte B250M-DS3H

Malwarebytes wykryło 9 malwares, wszystkie wrzuciłem do kwarantanny.

Wykonałem powyższe polecenia w Powershellu. Znalazł corrupted pliki, po ponownym skanie już takowych brak. 

Będę testował rezultaty i zbierał dalsze info. 🙂

image.png

Tak to mniej więcej wygląda bez żadnej gry. Przeglądarka nie była jakoś super obciążona - normalne użytkowanie.

Edytowane przez Palaverk
Opublikowano

Wersja systemu jest bardzo stara, straciła w grudniu wsparcie - warto zaktualizować system do najnowszej 22H2 - https://www.microsoft.com/pl-pl/software-download/windows10

Jak na przeglądarkę, która posiada wbudowane funkcje limitowania CPU i RAM to żre sporo procesora. Jakie posiadasz zainstalowane rozszerzenia w przeglądarce? Dodatkowo warto wyczyścić dane przeglądarki (bufor oraz ciasteczka) - spowoduje to wylogowanie się z praktycznie wszystkich stron - potrafi to odmulić przeglądarkę, gdy zaczyna działać nie tak jak powinna.