Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Poszukuję starej gry strategicznej

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Na wstępie chciałbym podkreślić że nie jest to gra FFP ale szukałem na forum i nie znalazłem odpowiedniej kategorii.

Potrzebuje pomocy z znalezieniu starej gry strategicznej. Grałem w nią z 10 lat temu na pc. 

Była to gra w której budowaliśmy koszary, czołgi, lotniskowce itd. Wyglądało to tak jak gra "Kozacy europejskie boje" ale odbyło się w czasach nowoczesnych. Szukam od dłuższego czasu i nie mogę znaleźć na necie. 

Ciężko mi dodać jeszcze jakieś szczegóły. 

Gra niemalże identyczna jak "Kryzys Kubański "

Edytowane przez PawełXMas
Opublikowano (edytowane)

Gdy zaznaczyło się jednostki i np kazałem przejechać w inne miejsce odzewem było wojskowe "Roger". Na lotniskowcu były widoczne małe samoloty a gdy startowały było widać jak stopniowo się zwiększają. Były systemy antyrakietowe i np typ samolotu bombardier którym można było zrzucić bombę atomową. Jak na razie tyle pamiętam 

Opublikowano

Nie umiem pomóc niestety. Ale wypowiem się. Z takich rzeczy to ja tylko w Starcrafta grałem, oryginał wciaż leży w zasięgu wzroku, może będzie trzeba znowu zagrać. Co za piękna gra, absolutny hicior w tamtych czasach, gdy modny był też Q2, wchodził Unreal Tournament, a wielu jeszcze instalowało ochoczo Dooma z dyskietek. Świetna ścieżka dźwiękowa i te wszystkie potwierdzenia na radiu, itd. Miód malina, więc dobrze rozumiem twoje emocje.

Opublikowano

Niestety to nie te 😞

Niemalże identyczna w sposobie gry i grafice jest gra "blitzkrieg 2". Grafika gorsza niż w telefonie ale naszła mnie taka nostalgia 😄

Opublikowano (edytowane)

A może tobie się ta gra po prostu przyśniła? Tak czasem bywa. Aż tylu to tych strategii nie było, żeby nie dało się jej znaleźć. Nie pamiętasz producenta czasem? Lub jakiegoś charakterystycznego szczegółu, loga, tego co było w jakimś tam intrze, itp. Mnie się zdarzyło przypominać sobie 2 gierki z C64. Trafiałem na podobne, w dodatku myliłem je z innymi, również z innych kompów typu ZX Spectrum. Ale w końcu udało się. Nie do wiary jak z czasem zawodna staje się pamięć ludzka, kiedyś to cokolwiek się zrobiło, przeczytało, zagrało, zobaczyło, usłyszało - człowiek wszystko pamiętał i mógł to wyciągnąć w ułamku sekundy.

Edytowane przez monsune
Opublikowano (edytowane)

Napewno mi się to nie przyśniło 😀 niestety nie pamiętam żadnego intra itd, zbyt dużo czasu minęło. Budynki budowało się tak jak kozakach ( zdjęcie nr 1 ). Były jakieś budynki strategiczne itd. Lotnisko. Jak zaznaczyło się samoloty do startu startowały one po kolei z lotniska.

Nr 1

Gra wyglądała tak jak na 2 zdjęciu.

Nr 2

Podkreślam że zawsze grałem single player, nie pamiętam nawet czy była możliwość gry multiplayer.

Opublikowano

No właśnie, pytanie podstawowe: w którym roku w to grałeś? I czy to było multi czy single raczej. Jaki miałeś wtedy telefon? Gdybyś skojarzył dokładny rok to byłoby znacznie prościej bo kiedyś aż tyle gier nie wychodziło, grało się w nowości z danego okresu zazwyczaj. Tak naprawdę wszystko zmienił szybki net, Steam oraz pojawienie się narzędzi typu Unreal czy Unity, które spowodowały eksplozję nowych tytułów.

Opublikowano (edytowane)

Grałem tylko w single playera. Niestety nie pamiętam kiedy dokładnie, myślę że to jakieś 7 lat temu ale równie dobrze to mogło być mniej lub więcej. Za dużo czasu minęło a nie była to jakaś gra w którą wkręciłem się na kilka miesięcy xd mam wrażenie że jest to WarGame ale patrząc na grafikę i na YouTube widok jest jakiś inny... Zresztą w mojej grze były statki podwodne itd.

Napewno nie grałem na żadnych steamie itd, z tego co pamiętam była ściągnięta z neta lub z jakiegoś chomikuj.

Opublikowano

Informacje które podajesz są zbyt ogólne, żeby móc zrobić coś więcej niż strzelać tytułami do skutku. Gdybyś zrobił listę tego co do tej pory sprawdzałeś to byłoby łatwiej, żeby nie powielać tutaj tytułów. Moje propozycje na tę chwilę:

World in Conflict

Cuban Missile Crisis

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Nawet jeśli rozpoznajesz nazwę, pobranie go teraz będzie prawdopodobnie trudne. 

Witam wszystkich, jestem Michael. Od dziecka ojciec zaszczepił we mnie miłość do sportu. Od 8 do 18 roku życia byłem zawodowym piłkarzem, a teraz gram w amatorskiej drużynie. Pięć lat temu zacząłem obstawiać i zagłębiłem się w zakłady sportowe. Mając doświadczenie jako kierownik sprzedaży, znalazłem się na stanowisku kierownika ds. afiliacji. Michael Elovik (Affiliate Manager)