Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

CPA,VGA i BOOT na płycie głównej przy uruchamianiu - RGB na obudowie działa 3 sek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie,

wczoraj składałem koledze komputer (cała specyfikacja: https://www.morele.net/inventory/info/d05eac6c/).

Wszystko poszło bez problemów, wszystko pasowało idealnie. Pierwsze uruchomienie poprawne, brak jakichkolwiek usterek. Nic nie rozłącząło, wszystko ok. 

Zauważyłem jednak, że na płycie głównej przy włączaniu świecą się 3 czerwone diody. Najpierw dioda CPU (która później gaśnie). Gdy CPU zgaśnie, zapalają się VGA i BOOT. Mam wrażenie, że komputer przez to dłużej się odpala (przy takiej specyfikacji powinno to zajmować dużo mniej uważam). Nie ma reguły, czy zasilanie jest podłączane do przedłużacza, czy bezpośrednio do gniazdka w ścianie.

Co więcej, jest jakiś problem z obudową. Wszystko podpięte poprawnie, a wiatraki RGB działają tylko przez 3 sekundy. Następnie, lekko żarzą kolorem (dwa frontalne wiatraki). Wiatrak tylni działa w większości czasu bez zarzutu. Próbowałem podmienić PINy (FAN2,FAN1 i na odwrót), jednak bez rezultatów. (tl;dr: przy uruchomieniu wiatraki działają super - 3 sekundy  później działają ledwo - później wiatrak z tyłu działa OK, a te z przodu tylko lekko mienią kolor czerwono-niebieski)

Liczę na pomoc i z góry dzięki! 🙂

Opublikowano

Płyta główna nie jest poprawnie przykręcona, brakuje śrub po prawej stronie. Dystanse znajdują się w woreczku strunowym dołączonym do obudowy, śruby tak samo. Do montażu płyty głównej używamy śrub M3 z okrągłą główką, w środkowo-górny otwór wkręciłeś nie ten wkręt co trzeba. Śruby M3 do montażu MOBO wyglądają tak:

M3_Black_Motherboard_Screws_10_Pack__19317_zoom.jpg

Popraw montaż MOBO, wtedy prawdopodobnie problemy znikną. Dodatkowo sprawdź wersję UEFI/BIOS - najlepiej jakbyś zaktualizował go do wersji 2.30/2.40, bez znaczenia, którą wybierzesz, ważna jest AGESA. Po aktualizacji sprawdź czy diody PST/Debug nadal się świecą - pamiętaj, że aktualizacja UEFI/BIOS powoduje reset ustawień, więc profil XMP musi zostać ponownie włączony.

Dodatkowo polecam wyłączyć CSM (bo pewnie jest włączony) oraz włączyć Above 4G Decoding oraz Resizable Bar (C.A.M). CSM znajduje się w zakładce Boot, kolejne dwie opcje powinny być w Advanced\PCI Configuration lub Advanced\Chipset Configuration (ASRock lubi zmieniać umiejscowienie opcji co wersję UEFI).

Opublikowano

@Anhin dzięki za odpowiedź! czy mógłbyś proszę zaakceptować zaproszenie na Discord? (KamilB#1337) 

Ustawiłem powyższe rzeczy w BIOS, bez zmian. Diody nadal się palą. 

Opublikowano

Dla potomnych, problem rozwiązany w kilka minut poprzez Discorda:

• Problem z świecącymi się diodami PST/Debug - OP wyjaśnij dokładniej zachodzące zjawisko, diody święcą się podczas bootowania, po zbootowaniu do systemu gasną. Jest to normalne zjawisko - płyta sobie sprawdza czy wszystko jest ok.
  • Problem z przygasającym RGB na obudowie - zmiana w UEFI/BIOS w zakładce H/W Monitor\Fan Configuration opcji Chassis Fan Setting z Silent Mode na Standard Mode rozwiązała problem. Problem wynikał z upośledzenia UEFI ASRocka, co nie jest niczym nowym.