Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Posiadam router UPC Connect Box i mam problem z przekierowaniem portow. Zadzwonilem na infolinie w celu zmiany IPv6 na IPv4, aby opcja przekierowania portow pojawila sie w ustawieniach routera i tak tez sie stalo. Niestety po dodaniu odpowiedniej reguly port nadal jest zablokowany ( sprawdzalem przez strone https://www.portchecktool.com/).

Dziwne jest to, ze przy wlaczeniu opcji "Dostep zdalny" w routerze przypisany do tego port sie otwiera ( tylko ten domyslny, przy zmianie na inny niz ten, port jest zablokowany)

Mial ktos cos podobnego? Jak moge temu zaradzic?

Probowalem wlaczyc opcje DMZ oraz wylaczenia firewalla routera, na nic to sie zdalo.

Edytowane przez wilkoxd
Opublikowano (edytowane)

Jeżeli poszedłeś już tak daleko jak aktywacja DMZ oraz wyłączenie firewall-a na routerze to wydaje mi się, że przyczyny należy szukać w innej części infrastruktury, tzn. na urządzeniach UPC. Być może po przejściu na IPv4 coś jeszcze się nie odświeżyło lub nie skonfigurowało po ich stronie, zaczekaj parę(naście) godzin bo configi są zazwyczaj kolejkowane do aktualizacji w godzinach nocnych.

Wydaje mi się, że gdyby nic się do jutra nie zmieniło to jednak należy cisnąć pomoc techniczną - od tego są. Trzeba zadać proste pytanie, np. dlaczego aktywacja DMZ i wyłączenie firewall'a nie umożliwia swobodnego dostępu do portów i jakie ustawienia powinienem sprawdzić dodatkowo? Jak się nie uda za pierwszym czy drugim razem to wydzwaniaj do skutku bo co człowiek to inna rozmowa zazwyczaj i inne jej efekty. Jeden ma doświadczenie i nie boi się rozmawiać, a drugi tylko odwala herbatogodziny i ma w nosie.

A generalnie to nie miałbym zaufania do routera dostarczanego przez UPC. Mogą ci monitorować cały ruch w ten sposób, logować się zdalnie (niezależnie od tego co ustawisz w opcjach), itd. Nie wiem jak jest u nich z tym, ale być może jest możliwość podłączyć własny router, bez dziwnego softu, ew. ograniczeń, itp. Też możesz o to zapytać przy okazji. Albo i nie pytać tylko sklonować MAC-a w innym urządzeniu (jeżeli posiadasz lub możesz załatwić) i sprawdzić co będzie.

Edytowane przez monsune
Opublikowano
10 minut temu, monsune napisał:

Jeżeli poszedłeś już tak daleko jak aktywacja DMZ oraz wyłączenie firewall-a na routerze to wydaje mi się, że przyczyny należy szukać w innej części infrastruktury, tzn. na urządzeniach UPC. Być może po przejściu na IPv4 coś jeszcze się nie odświeżyło lub nie skonfigurowało po ich stronie, zaczekaj parę(naście) godzin bo configi są zazwyczaj kolejkowane do aktualizacji w godzinach nocnych.

Wydaje mi się, że gdyby nic się do jutra nie zmieniło to jednak należy cisnąć pomoc techniczną - od tego są. Trzeba zadać proste pytanie, np. dlaczego aktywacja DMZ i wyłączenie firewall'a nie umożliwia swobodnego dostępu do portów i jakie ustawienia powinienem sprawdzić dodatkowo? Jak się nie uda za pierwszym czy drugim razem to wydzwaniaj do skutku bo co człowiek to inna rozmowa zazwyczaj i inne jej efekty. Jeden ma doświadczenie i nie boi się rozmawiać, a drugi tylko odwala herbatogodziny i ma w nosie.

A generalnie to nie miałbym zaufania do routera dostarczanego przez UPC. Mogą ci monitorować cały ruch w ten sposób, logować się zdalnie (niezależnie od tego co ustawisz w opcjach), itd. Nie wiem jak jest u nich z tym, ale być może jest możliwość podłączyć własny router, bez dziwnego softu, ew. ograniczeń, itp. Też możesz o to zapytać przy okazji. Albo i nie pytać tylko sklonować MAC-a w innym urządzeniu (jeżeli posiadasz lub możesz załatwić) i sprawdzić co będzie.

Bardzo dziękuję za tak wyczerpującą odpowiedź. Poczekam do jutra może coś się zmieni. 

Opublikowano

Zapomniałem jeszcze zapytać: czy wyłączyłeś fizycznie router na parę minut? Jeżeli nie to należy to zrobić. Wyłączyć z prądu, zaczekać z 10 min. i włączyć. To też może pomóc bo kablówki robią różne cuda, kiedyś np. podsyłali świeże configi lub soft do urządzeń po takiej czynności. Oczywiście to tylko teoria, nie wiem jak jest z tym routerem ale warto sprawdzić.

Opublikowano
11 godzin temu, monsune napisał:

Zapomniałem jeszcze zapytać: czy wyłączyłeś fizycznie router na parę minut? Jeżeli nie to należy to zrobić. Wyłączyć z prądu, zaczekać z 10 min. i włączyć. To też może pomóc bo kablówki robią różne cuda, kiedyś np. podsyłali świeże configi lub soft do urządzeń po takiej czynności. Oczywiście to tylko teoria, nie wiem jak jest z tym routerem ale warto sprawdzić.

Poczekalem do rana zeby sprawdzic czy jakims cudem to dziala, niestety nie. Sprobowalem tak jak radziles, wylaczylem router na 10 minut jednak nic to nie pomoglo.

Katowalem infolinie UPC. Rozmawialem z "inzynierem" ktory prawdopodobnie przywrocil moj router do ustawien fabrycznych, nic to nie dalo. Kolejnym razem zalecono mi wykonanie twardego resetu co tez zroblem, bez skutku. 
Jedyna przydatna informacja ktora wynioslem z infolinii to taka zeby miec zapas srodkow na koncie bo stracilem z 20 zl na rozmowy ktore nic nie daly.

Informacja koncowa jaka otrzymalem brzmiala "Musi Pan zalatwic to na wlasna reke". 

Opublikowano

To są jakieś kpiny chyba - od tego jest support, żeby rozwiązać problemy klienta, choćby i mieli technika do ciebie przysłać, żeby wszystko sprawdził. Tak zawsze było, a przynajmniej kiedyś tak było. Co to jest w ogóle za odpowiedź "musi pan na własną rękę" skoro problem najprawdopodobniej nie leży po twojej stronie. A nie masz czasem wykupionej lub wciśniętej w gratisie jakiejś "ochrony przez zagrożeniami internetowymi" albo "troski o bezpieczeństwo dziecka w internecie"?

• 1 rok później...
Opublikowano

@wilkoxd Czy udało się Tobie rozwiązać ten problem?

Mam dokładnie to samo na routerze Connect Box 5.1, muszę otworzyć porty dla usług VPN i nie mogę tego zrobić,

Proszę doradź jeśli się udało coś wymyślić,