Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Laptop + monitor, opóźnienie wyświetlania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć. Mam stacje roboczą HP ZBook Fury G8 (i9 11950, RTX A4000, 32 GB RAM, 4k 120hz). Po podłączeniu do niej monitora 3440x1440 75hz i odpaleniu inventora, praca w polu roboczym (tym w którym renderuje się model 3D) jest opóźniona. Po prostu "laguje" jakby wyświetlany obraz był w 20 fps. Poruszanie się po pasku nawigacji, przeglądarce internetowej jest bezproblemowe. Problemu doszukuje się w ustawieniach panelu sterowania Nvidia, może trzeba tam ustawić odpowiednią opcję? Ustawiłem już wszystko na maks wydajność ale nie pomaga. Kabel HDMI w standardzie 2.1 czyli tutaj raczej nie ma bottlenecka. Ustawienia wymuszają odpalenie programu na dedykowanym GPU. Na ekranie laptopa wszystko działa sprawnie i płynnie. Jak mogę rozwiązać ten problem, aby na monitorze również wszystko gładko szło?

Procesor: Intel Core i5-6400 3.3GHz (Turbo)   Karta graficzna: Gigabyte GTX 1060 6GB Windforce OC    Płyta główna:  MSI B150M Mortar

Zasilacz:  Antec VP 500    Dysk:  SSD 240GB + HDD 1TB    RA M:  4x4GB Kingston HyperX FURY 2133MHz CL14   Obudowa: SilentiumPC RG3

Mysz: Razer Viper Mini   Klawiatura: IBOX Aurora K-4   Monitor: iiyama XU2490HS-B1

Opublikowano

Czy nie jest czasem tak, że po podpięciu zewn. monitora cała stacja zamula? Bo to się może zdarzyć, gdy masz różne rozdzielczości jednocześnie.

Opublikowano (edytowane)
56 minut temu, monsune napisał:

Czy nie jest czasem tak, że po podpięciu zewn. monitora cała stacja zamula? Bo to się może zdarzyć, gdy masz różne rozdzielczości jednocześnie.

Zauważyłem właśnie że jak zmienię rozdziałkę na ekranie laptopa na 900p i odpalę inventora na monitorze w natywnej rozdziałce to śmiga wszystko tak jak powinno. Wtedy mogę już przestawić na 4k i dalej wszystko jest ok, czyli jednocześnie monitor dobrze działa w 3440x1440 75hz oraz wbudowany na 4k 120hz . Ale gdy odpalę inventora jak najpierw jest na lapku 4k, to na monitorze już są zacięcia w programie. Dziwna sprawa. 

Sprawdziłem inne rozdzielczości i wniosek jest, że im większa rozdziałka na laptopie tym większe opóźnienia na monitorze. Da się to jakoś zoptymalizować abym mógł z obu ekranów korzystać w natywnej rozdzielczości?

Edytowane przez Lirnen

Procesor: Intel Core i5-6400 3.3GHz (Turbo)   Karta graficzna: Gigabyte GTX 1060 6GB Windforce OC    Płyta główna:  MSI B150M Mortar

Zasilacz:  Antec VP 500    Dysk:  SSD 240GB + HDD 1TB    RA M:  4x4GB Kingston HyperX FURY 2133MHz CL14   Obudowa: SilentiumPC RG3

Mysz: Razer Viper Mini   Klawiatura: IBOX Aurora K-4   Monitor: iiyama XU2490HS-B1

Opublikowano (edytowane)

Nie chcę odpowiadać pytaniem na pytanie, ale jaki masz ten monitor właściwie? Bo ta rozdzielczość którą podajesz wskazuje na format UltraWide podczas gdy twoja stacja ma natywnie prawdziwe 4K UHD czyli 3840x2160. Może w tym jest problem? Moje monitory 4K mają również 3840x2160 natywnie (60Hz) i tak powinno to być. Różnica jest ogromna bo 4K UHD to 8 mln pixeli, a UltraWide to 5 milionów. Więc może problemem jest ta różnica standardów i coś się wali przez to na poziomie sprzętowym albo i drivery się plączą albo jakiś soft od karty albo coś w systemie operacyjnym. Jak masz możliwość to na początek przejdź się do kogoś z monitorem 3840x2160 lub do jakiegoś sklepu po prostu i sprawdź tę teorię bo może wystarczy monitor zmienić i po sprawie. Napisz też jeszcze ew. jaki masz kabel dokładnie, czy jakiś certyfikowany czy chińczyk no-name bo ja musiałem swoje wymieniać na lepsze, niby wszystko to samo, a jednak nie. Z kablami pod 4K jest trochę dziwnie.

EDIT: Jest mnogość wersji tego ZBook'a i mają różne rozdzielczości natywne. Nie podałeś dokładnego modelu, ale na podst. przedstawionej specyfikacji zakładam, że masz wersję 4K UHD, tj. Zbook Fury 15 G8 (524Z4EA).

Edytowane przez monsune
Opublikowano
  • Na jakiej wersji systemu działasz?
  • Jak wyglądają ustawienia wyświetlania w panelu NVIDIA?
  • Sprawdzałeś jak wygląda sytuacja podłączając monitor pod DP?