Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jeżeli masz wykupionego VPS-a z przypisanym adresem IP to jego zmiana nie jest możliwa. Musiałbyś zapłacić za nowego VPS-a, przenieść na niego dane i tego starego anulować. Oczywiście najlepiej zrobić to krótko przed upływem miesięcznego okresu rozliczeniowego, żeby nie skracać sobie czasu ważności opłaconej usługi. Inna możliwość to dokupić dodatkowy adres IP do posiadanego VPS-a bo większość dostawców oferuje taką możliwość. Wtedy wystarczy ustawić to w konfiguracji serwera mc i gotowe. Przy czym tu trzeba dodać, że najprawdopodobniej będziesz musiał za ten dodatkowy adres IP płacić co miesiąc jakieś pieniądze.

Opublikowano

A to mówisz o domenie, a nie IP. Taniej wyjdzie kupić w OVH bo za rok w Titanaxe zapłacisz 89zł za odnowienie, a w OVH 72zł. Nie chcę wpadać w ton reklamowy, ale to jest najlepsza oferta na rynku. Wiele firm kusi tanio pierwszym rokiem, a potem dowalają np. 150zł za odnowienie. W dodatku teraz jest promocja w OVH i pierwszy rok masz za 5.50zł. Jak będziesz miał domenę to trzeba tylko dla niej ustawić DNS w panelu OVH, żeby wskazywał na IP twojego serwera i gotowe. Ten temat był wałkowany wiele razy na forum, także nie powinno być problemu, ale w razie czego napisz.

Opublikowano

W sensie mi chodzi o to że żeby wejść na serwer minecraft to musze podać ip ale nie chce mieć tego ip co dostaje się z vps tylko swoje np. tunazwa.pl czy coś takiego.

I mam jeszcze jedno pytanie bo juz ostatnio pisałem o tym hostingu ale tam się syf zrobił to chce kupic ten serwer vps na titanaxe tylko serwer będzie we francji tylko nie wiem ile potrzeba ramu itp bo juz mam mody przygotowane (będzie ich 32 w tym niektóre mody wymagają innego moda) i ten serwer ma byc na 6 osob i wszytsko na 1.19.2

Opublikowano

Adres ip a domena to dwie różne rzeczy. W uproszczeniu, domena to tekst, który za twoimi plecami jest tłumaczony na ip, czyli cyfry. Domenę kupisz na ovh, warto też skorzystać z nameserverów od cloudflare dla prostszego panelu i krótszego czasu odświeżenia ustawień.

14 minut temu, Kybiszczan napisał:

chce kupic ten serwer vps na titanaxe

Titanaxe jest bardzo słabym hostingiem, sporo przepłacisz a lagów się nie pozbędziesz. Titanaxe korzysta z procesorów pod środowiska wielowątkowe, które nie poradzą sobie dobrze w przypadku serwera Minecraft. Jest też tam ogromny overselling, do tego stopnia, że zamiast ramu potrafią dać ci wielokrotnie wolniejszy dysk skonfigurowany w sposób by działał jako ram. Na tak mały serwer wystarczy ci pierwszy lepszy darmowy hosting, a jeśli będziesz potrzebował coś więcej to możesz wziąć pukawkę (28zł, niska wydajność, prosta instalacja), oracle clouda (free, średnia wydajność, trudna instalacja) lub blooma ($10, średnia wydajność, bardzo prosta instalacja). Zalecam dodatkowo pobrać modyfikacje poprawiające wydajność serwera, np. Starlight i Lithium, a także wygenerować część świata modyfikacją Chunky.

Opublikowano

Niestety ale wiem że titanaxe jest słaby ale pierwszy lepszy hosting będzie się wywalał a poza tym to nie sądze żeby kazdy hosting uciągnął 32 mody na 1.19.2

Opublikowano

Jednym ten hosting pasuje, innym nie. Jeżeli jak dotąd nie miałeś problemów to nie ma powodu, żeby się przejmować negatywnymi opiniami. Właściwie każdy hosting zbiera jakąś tam sumę negatywnych opinii i zawsze tak było i pozostanie. Nie zawsze trzeba od razu sięgać do gwiazd.

Jeżeli chodzi o temat IP oraz domeny - to są pojęcia bardzo powszechnie mylone wśród polskich graczy od lat. Adres IP to adres IP czyli cyferki, a dokładnie cztery oktety (bajty 8-bitowe) w przypadku IPv4. Także jak ktoś pyta o IP serwera a w odpowiedzi dostaje nazwę domenową typu kaczordonaldmc.pl to jest to nieporozumienie, które niestety utrwaliło się ludziom w głowach przez te wszystkie lata. Jest to domena, potocznie zwana *adresem* serwera, a nie IP. Wzięło się to też stąd, że kiedyś tych domen było mniej, pierwsze serwery stały głównie na czystych IP i ludzie posługiwali się cyferkami, więc tak im chyba zostało.

Jaki masz generalnie budżet miesięczny? To znajdę ci coś sensownego. Uprzedzam, że hostingi typu shared to nie jest dobry pomysł pod minecrafta z modami. I jeszcze raz przypominam, że nie możesz oczekiwać cudów za grosze. Jeżeli to ma działać to musi trochę kosztować. Lokalizacja jak najbardziej może być we Francji, Holandii, Niemczech... to nie ma większego znaczenia w przypadku Minecrafta, trochę wyższa latencja jest akceptowalna, nawet gracze z USA mogą grać na serwerze w EU i odwrotnie.

A odnośnie domeny i konfiguracji, itd. (jak już będziesz miał kupioną) możesz śmiało do mnie pisać - to jest kwestia 15 min. i wszystko będzie ustawione.

Opublikowano

Ogólnie z budżetem sprawa wygląda tak że maksymalny na 2 miesiące to 216 zł. 

Czyli wychodzi 108 zł na miesiąc

I jak przeszukiwałem internet to na titanaxe kupienie vps we francji z 12 gb ramu na 2 miesiące była najlepsza.

Opublikowano

To nie jest jakaś szczególnie atrakcyjna cena prawdę mówiąc. Nie to, żebym na siłę namawiał na OVH, ale tam masz za podobne pieniądze co prawda 8GB (opcja Comfort), ale w miarę rzeczywistych zasobów, bez overselling'u. Titanaxe wspomina, że mają LXC - to są tylko kontenery, a nie rzeczywista wirtualizacja KVM jak w przypadku OVH. W praktyce obiecują ci aż 8 vCore i 12GB, ale nigdy nie wiesz jak to będzie działać przy dużym obciążeniu. Nie byłbym optymistą. Zresztą te 8 wątków naprawdę nie jest ci do niczego potrzebne, więc to taki pic trochę. Ważniejsza jest rzeczywista wydajność pojedynczego vCore. Możesz też spojrzeć na ofertę Hetznera, np. CX41 - 16GB i 4 vCpu za niecałe 21 euro czyli stówka. Teoretycznie mógłbyś się też skusić na 2 serwery 8GB (CX31) w podobnych pieniądzach łącznie. Ale to też zależy co tam chcesz postawić, czy jeden tryb gry czy więcej.

Opublikowano

A rozumiem to sobie zobacze ofertę i będe pisał i serwer ma byc do gry ze znajomymi na jednym trybie tylko chcemy żeby to sensownie działało i żeby nie lagowało lub wywalało serwer za obciążenie itp.

Opublikowano

To prawdę mówiąc pewnie brałbym tego Hetznera CX41 czyli 16GB. Drożej niż Titanaxe nie jest, mieści się w budżecie, solidne zasoby, wręcz ramu więcej.

Opublikowano

Tak jak masz ustawione jest OK - ta informacja o koszcie IP jest pomijalna w praktyce - teraz zaczyna się szaleństwo z wprowadzaniem miesięcznych opłat za adresację, ale Hetzner zawsze to miał. Ta stawka która jest tam podana to 0.7 euro za miesiąc czyli śmieszne grosze. Sprawdź też PW zanim zamówisz.

Opublikowano

Środowisko modów w ostatnich latach bardzo się poprawiło. Tak jak za czasów 1.12 ciężko było utrzymać kilkadziesiąt graczy, to teraz bez większego problemu można wpuścić ich ponad 100. Modyfikacje poprawiające wydajność tworzone przez społeczność bardzo w tym pomogły. Jeszcze w tych zasobożernych czasach na pukawce dobrze chodziły potężne paczki modów złożone z ponad 200 modyfikacji, a nawet ponad 300 w przypadku wersji 1.16.

Opublikowano

Kiedyś to bylo.. Niestety ale od jakiegoś czasu wersje minecraft zaczynają tak pochłaniać procesor że mój komputer bardziej laguje w mc niż w gta v na b.wyskoich.

Na pukawce się trochę zawiodłem bo widziałem dobre opinie że jak mówisz nadaje się do modów ale po ostatnich trzech miesiącach użytkowania nie mam dobrej opini. Najbardziej zawiodłem się na administracji i jej pomocy.

A z tym hetznerem to te 16 gb wystarczy na 6 graczy i na te mody ?

Opublikowano

No zgadza się. Sam pamiętam jak na 2GB ramu siedziało bez lagów np. 60 graczy (strasznie dawne czasy gdy przeciętne dedyki standardowo miały taki ram), a problemy zaczynały się  dopiero przy 70-80 online. Gdzie te czasy. A pukawka niestety usiadła na laurach już dawno.

16GB to aż za dużo, w praktyce wręcz nie wypada tyle używać pod pojedynczy serwer bo zdegradujesz wydajność. Ale zapas warto mieć bo możesz sobie tam postawić np. stronę serwera czy cokolwiek. Poza tym samym system też trochę pożera jakby nie było. All in all - będziesz miał czyste 12GB na serwer.

Opublikowano
49 minut temu, Kybiszczan napisał:

Niestety ale od jakiegoś czasu wersje minecraft zaczynają tak pochłaniać procesor

To stary mit, który powstał gdy mojang zepsuł wersję 1.14 (większość problemów ponaprawiał w 1.15 i 1.16). Aktualnie, głównie dzięki wkładowi społeczności, wydajność Minecrafta rośnie z każdą wersją. Przykładowo, na moim komputerze (gtx 650, a10-7850k) na wersji 1.8 osiągam 150-200 fps, a na 1.19 mogę grać z view distance liczonym w setkach w ponad 400 fpsach. Jeszcze za czasów 1.16 ledwo dobijałem do 300. Daje mi to możliwość wydajnej gry na shaderach i resourcepackach z wyższą rozdzielczością, o czym parę lat temu mogłem tylko marzyć. W przypadku serwerów nie jest inaczej - bez większego problemu można trzymać 300 graczy przy zachowaniu ograniczonych vanillowych funkcji. Ramu też dużo nie potrzeba, dla tych samych 300 graczy wystarczy 12-16gb.

49 minut temu, Kybiszczan napisał:

Na pukawce się trochę zawiodłem bo widziałem dobre opinie że jak mówisz nadaje się do modów ale po ostatnich trzech miesiącach użytkowania nie mam dobrej opini

Pukawkę można nazwać "najlepszym z najgorszych". Ze względu na niską cenę może być dobrym wyborem w niektórych przypadkach, jednak nic dużego na tym nie otworzysz. Hetzner będzie tu gorszym wyborem, ponieważ wykorzystują procesory Epyc stworzone dla środowisk wielowątkowych.

Opublikowano (edytowane)

No własnie u mnie jest na odwrót z działaniem. Wcześniej smigało na shaderah w 170 fps'ah a nawet więcej a  bez miałem 200 fps a teraz  na shaderah teraz jest 70 -80 fps i już robiłem co się da żeby lepiej chodziło ale nic to nie daje 😕

Edytowane przez Kybiszczan
Opublikowano

Jest ujowo i tyle. Jednym działa lepiej, innym o wiele gorzej. Ta rozbieżność jest dołująca. Od strony serwera to już w ogóle dramat - najlepiej vanilla oczywiście, a jak się człowiek troszeczkę rozochoci i nawrzuca różnych rzeczy to się szybko okaże, że śmieszny serwerek żre bez granic bo tu coś cieknie, tam coś cieknie, tu niezoptymalizowane, itd. O przepisaniu pod multi threading też można zapomnieć.

Opublikowano
20 minut temu, Kybiszczan napisał:

No własnie u mnie jest na odwrót z działaniem.

Zgaduję, że nadal korzystasz z optifine. Sporo osób nadal siedzi w przeszłości, a aktualnie istnieją dziesiątki modyfikacji optymalizujących różne części gry, które razem dają kilkukrotnie więcej fps.

15 minut temu, monsune napisał:

najlepiej vanilla oczywiście, a jak się człowiek troszeczkę rozochoci i nawrzuca różnych rzeczy to się szybko okaże, że śmieszny serwerek żre bez granic

Tutaj to nie wina mojanga, a właściciela serwera który pobiera pluginy niskiej jakości. Już się spotkałem w kilkoma pluginami, które potrafiły zjadać więcej procka niż cały serwer mc. Dlatego warto aktywnie badać wydajność używanych pluginów przy użyciu profilera.

18 minut temu, monsune napisał:

O przepisaniu pod multi threading też można zapomnieć.

To już się dzieje od lat, a dokładniej od wydania wersji 1.13. Wtedy system chunków został przepisany dla w pełni asynchronicznego ładowania i generowania, a aktualnie jeśli trochę poszukać to można znaleźć większość kodu entity i tworzone tickowanie chunków poza głównym wątkiem.

Opublikowano (edytowane)

I będzie się działo przez kolejnych 10 lat, a w tym czasie Minecraft się wykrwawi bo coraz mniej ludzi będzie zainteresowanych płaceniem za coraz droższe hostingi pod rosnące wymagania. Zwłaszcza, że EULA zakręciła właścicielom wiele możliwości poprawienia ekonomii projektu. W efekcie korzystają i rosną tylko wielkie sieci, małe giną albo w ogóle nie mogą się rozwinąć. W moim odczuciu są to ewidentnie celowe działania, Microsoft nie jest zainteresowany decentralizacją, a wręcz przeciwnie. Bez przesady, żeby typowy serwer trzymał stabilnie tylko kilka(naście) osób i dławił się przy 20-30 góra. Przecież to jest parodia założeń tej gry. Moim zdaniem od czasu, gdy Microsoft umoczył swoje paluszki w temacie jest coraz gorzej. Jak wszystko czego się tkną.

Pluginy oczywiście, że są słabe, ale to jest wina beznadziejnego framework'a przede wszystkim, który wybitnie sprzyja tym słabościom i który jak najbardziej dostarcza Mojang, który tworzy to wszystko w zasadzie głównie pod siebie, a nie pod społeczność i nawet oni często nie rozumieją pewnych rzeczy i popełniają takie błędy, że głowa mała. A raczej ciężko wymagać od byle admina serwera, żeby był od razu programistą (tym bardziej, że nawet doświadczony programista wymięka niejednokrotnie) i rozwiązywał morze problemów albo latami czekał na fixy do fixów. Tak jak ciężko wymagać, żeby każdy był guru od pisania pluginów. Ludzie próbują, a potem okazuje się, że jest to taka gmatwanina, że spełnić trzeba tyle warunków i wejść w to tak głęboko, że życia nie starcza, a czasem i w zaświatach coś dalej nie działa jak powinno. A już o kombinacjach zestawów pluginów i modów nawet nie wspominam bo to po prostu nie ma prawa działać w wielu konfiguracjach. Tymczasem idea systemu pluginów jest taka, że ma być łatwo, szybko i przyjemnie, a przede wszystkim używalnie. A tu syf jest coraz większy w tym temacie również. Mnogość zmian i zwrotów sytuacji, ścieżek którymi należy kroczyć, itd. po prostu przeraża. W praktyce nikt początkujący nie ma już szans zrobić niczego sensownego jeśli tylko postanowi wychylić się troszkę bardziej. A nie jest to przecież jedyna gra do której pisze się pluginy i takiego syfu nie ma po prostu nigdzie indziej w moim odczuciu.

Czy na pewno chodzi o taki stan rzeczy? Jakoś nie jestem optymistą jeśli chodzi o przyszłość i myślę, że będzie coraz gorzej zamiast coraz lepiej. Jak ze wszystkim gdzie swoje brudne łapska położył i trzyma Microsoft. Można się zastanowić co by było gdyby Minecraft'a kupił zupełnie kto inny i do tej pory ubolewam i zawsze będę ubolewał, że stało się jak się stało. Co ten Notch najlepszego narobił? A może widział już wtedy to bagno i dlatego szybko się zwinął nie czekając na kolejne propozycje, które mogły napłynąć lub nie. Za taką tezą zdaje się przemawiać fakt, że cały ten projekt poszedł za właściwie symboliczne pieniądze.

Edytowane przez monsune