Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, posiadam serwer z 29 pluginami na silniku paper(1,17,1) a on bez graczy zużywa 5.33gb Ram-u dodam tylko że optymalizowałem wszystkie pliki typu paper,spigot i bukkit i  view-distance,

a ten serwer zużywa za dużo ram-u ktoś wie jak to naprawić ?

Z góry dziękuje Watchest

Opublikowano

Podeślij jakie masz pluginy, pokaż co konsola pokazuje, serwer masz na hostingu, czy maszynie? Jak na maszynie to pokaż polecenie startowe

Opublikowano

Z tego co widze 3 pluginy ci błędy wywalają, możliwe że świat też ci coś wywala, ale nie chce mi się już dzisiaj aż tak tego analizować xd jak mi przypomnisz jutro na dsc, ktore masz na moim profilu to mg ci to ogarnać. Chyba że ktoś tu szybciej pomoże, a jak nie to pisz tam, bo ja zapomne o tym a różnie zaglądam na forum

Opublikowano
Godzinę temu, Helios1993 napisał:

Użycie ramu sprawdzasz w panelu czy za pomocą pluginu na serwerze mc? Na jakim hostingu stoi twój serwer?

Pukawka, ram sprawdzany i tu i tu, jak jego serwer odpaliłem na localhoście zużywa 700mb max 1gb, ale pukawka mu odpisała że ma jakiś system coś zmienia w poleceniu startowym serwera, tak by było optymalnie. Z tym że moim zdaniem 8gb to przesada jak na pusty serwer + pluginy nie są jakieś obciążające, swiat tak samo. Pewnie o serwerach wiesz więcej, może ty pomożesz 

Opublikowano

Takie hostingi lubią pokazywać wyższe niż prawdziwe wykorzystanie ramu w panelach aby móc zrzucać na to problemy z lagami (tu dodam - duże wykorzystanie ramu nie wpływa na wydajność, jeśli zacznie go brakować to GC Old będzie wykonywał się zbyt często, czego objawem są częste, kilkusekundowe freezy). Prawdziwe wykorzystanie ramu sprawdzisz za pomocą pluginu Spark używając komendy /spark healthreport.

Opublikowano
1 godzinę temu, Helios1993 napisał:

Takie hostingi lubią pokazywać wyższe niż prawdziwe wykorzystanie ramu w panelach aby móc zrzucać na to problemy z lagami (tu dodam - duże wykorzystanie ramu nie wpływa na wydajność, jeśli zacznie go brakować to GC Old będzie wykonywał się zbyt często, czego objawem są częste, kilkusekundowe freezy). Prawdziwe wykorzystanie ramu sprawdzisz za pomocą pluginu Spark używając komendy /spark healthreport.

Tu pukawka po kontakcie z nimi, tłumaczy to optymalizowaniem serwera co dla nich jest okej, moim zdaniem przesadne(w koncu do serwera gdzie gra 0 osób, na mapie którą jest sam spawn przypisują 8gb ramu), ale taki hosing. Pukawka może mnie nie zawiodła co do innych gier, ale do mc wydaje mi się średnim hostingiem. 

Opublikowano

Żadna "optymalizacja" do tego nie prowadzi. Jedyne co ma wpływ na wyświetlany ram i wydajność, a także może zostać zmienione przez hosting to flaga Xms, która w przypadku ramu dedykowanego jest równa fladze Xmx i wyświetla stałe 100% w panelu, a w przypadku ramu współdzielonego jest dużo niższa niż flaga Xmx i wyświetla użycie z różnicą kilkuset mb. Na pukawce dostajesz ram współdzielony, a dedykowanego masz tylko 256mb. Xms równy Xmx to oczywiście dużo wyższa wydajność, jednak większość hostingów woli oszukiwać klientów i przykładowo z maszyny fizycznej 64gb ram sprzedać 32 maszyny wirtualne po współdzielonych 8gb. Pukawka jako hosting budżetowy jeszcze jakoś się nada, lecz gdy tylko jest taka możliwość to warto skorzystać z darmowego i wydajniejszego pakietu od Oracle.

Opublikowano (edytowane)

Zdecydowanie odradzam "darmowy hosting Oracle". To nie są instancje przeznaczone do stawiania ciężkich serwerów gier. Niektórzy już się o tym przekonali tracąc nagle dostęp do serwera lub mając obciążoną kartę płatniczą z powodu złamania polityki fair use. Warto dokładnie zapoznać się z TOS-em. Rzekomo darmowe usługi to tylko wabik bo liczą, że ktoś w końcu wykupi pakiet komercyjny, a jak nie i w dodatku obciąża mocno zasoby to wylatuje bądź dowiaduje się, że złamał regulamin.

A jeśli chodzi o ten ram to wcale nie musi być tak, że faktycznie zajęte jest 5GB. To, że tak ci pokazuje to jest często specyfika systemu na którym to wszystko stoi. Póki co proponuję korzystać i obserwować jak zachowuje się serwer pod obciążeniem nie martwiąc się na zapas.

Edytowane przez monsune