Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

ponieważ mój gamingowy laptop został przejęty przez syna, jestem zmuszony do zakupu czegoś dla siebie. Komputer do sporadycznego grania, nie chcę kupować na ten moment innego monitora niż ten, który wykorzystuję do pracy. Będę wdzięczny jeśli uda się coś podpowiedzieć.

Jaki posiadasz budżet na kupno? 4500zł

Kiedy zamierzasz kupić zestaw (za ile dni, tygodni, miesięcy, lat)? Nawet wczoraj.

Jaka jest dotychczasowa specyfikacja sprzętu, a jaka rozdzielczość monitora? Monitor 21:9 rozdzielczość 2560x1080

Do czego ma służyć komputer? Gry (Minecraft, CS:GO, City Skylines)

Czy w koszyku ma się znajdować monitor albo inne peryferia (myszka, klawiatura, słuchawki, etc.)? Jeżeli płyta główna bez wi-fi to karta sieciowa

Czy do zestawu ma być dołączony system operacyjny? Nie

Czy zamierzasz podkręcać podzespoły? Nie wiem

Masz jakieś dodatkowe wymagania dotyczące sprzętu? Preferuję płytę z wbudowaną kartą wi-fi - po prostu myślę, że tak będzie taniej, ale mogę się mylić.

Czy części mogą być używane? Nie

Pozdrawiam

Opublikowano

Zestaw za 4500 PLN na Intelu + MOBO WIFI: https://www.morele.net/inventory/info/43184224/

• Intel Core i5-12400F
  • Gigabyte B660M DS3H AX DDR4
  • Kingston Fury Beast (2x8GB) 3600MHz CL16
  • Sapphire RX 6700 Gaming OC
  • Lexar NM620 1TB NVMe
  • SPC Vero L3 600W
  • Krux Pallas

Zestaw za 4400 PLN na AMD + Karta sieciowa WIFI na USB: https://www.morele.net/inventory/info/f6550589/

• AMD Ryzen 5 5600
  • ASRock B550M Pro4
  • Kingston Fury Beast (2x8GB) 3600MHz CL16
  • Sapphire RX 6700 Gaming OC
  • Lexar NM620 1TB NVMe
  • SPC Vero L3 600W
  • Krux Pallas
  • ASUS USB-AC58 WIFI 5

Zamiennie w obu zestawach możesz zmienić RX 6700 na RTX 3060, jeśli potrzebujesz akurat karty NVIDII, jednakże Radeon jest wydajniejszy.

W x-komie natomiast do 4700 PLN możesz dostać zestaw na AMD z RX 6700 XT - jednakże model, który jest tam oferowany (MSI Ventus) nie jest niczym wybitnym.

Osobiście skłaniałbym się ku zestawowi na AMD ze względu na lepiej doposażone MOBO.

Opublikowano (edytowane)

@Anhin bardzo dziękuję za przedstawienie propozycji! i to w dodatku z wariantami😁 Chociaż te warianty to akurat jeszcze mi mącą w głowie.

Przemawia do mnie sugestia o lepszym MOBO.

Pytanie laika.. to nic że karta graficzna jakiś Sapphire?

I jeszcze jedno pytanie laika czy nie dopłacić do zasilacza 700W?

I ostatnie może trochę głupie jak bym miał dołożyć 500 zł to do czego dopłacić, procesor, grafika np. Asus Dual Radeon RX 6700 XT OC 12GB GDDR6, płyta główna?

Edytowane przez DonMajkelone
Opublikowano (edytowane)

Sapphire jest producentem - robi jedne z lepszych modeli Radeonów. Możesz dopłacić do 700W, w przypadku RX 6700 XT to nawet lepiej będzie brać troszkę mocniejszy zasilacz.

Do czego warto dołożyć? No cóż - nie za bardzo masz tutaj pole do popisu - grasz okazyjnie, a gry, które podałeś pomimo, że siedzą na CPU to nie skalują się z ilością rdzeni tylko z częstotliwością rdzenia oraz IPC - dopłacenie 500 PLN do Ryzena 7 5800X przyniesie uzysk wydajności w okolicach błędu pomiarowego.

Do czego można dopłacić:

EDIT:

Dopłacić możesz też do pełnego ATX - ASUS TUF Gaming B550-PLUS

Krux Pallas podskoczył do prawie 300 PLN, więc alternatywnie możesz zamienić ją na SPC Ventum VT2 EVO lub do tańszej Krux Vako.

Edytowane przez Anhin