Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, nie wiem czy jest to wina karty graficznej czy procesora. po odpaleniu komputera pojawiaja sie artefakty na ekranie i  zacina sie na chwile komputer a po czasie przechodzi i jest ok.
Zaczelo sie to miesiac temu i bylo tylko kilka linii lecz teraz jest duzo wiecej i się to nasila. Czy to znak ze karta graficzna klęka 😄 ?Ge Force GTX 1660 Super

xdedede.jpg

Opublikowano
1 godzinę temu, MocarQQ napisał:

po odpaleniu komputera pojawiaja sie artefakty na ekranie i  zacina sie na chwile komputer a po czasie przechodzi i jest ok.

Jak mam to rozumieć? Komputer się włącza z artefaktami, następnie zacina się na chwilę, a następnie już chodzi normalnie, lecz nadal są widoczne artefakty, czy już artefaktów nie ma?

Sprawdzałeś połączenie kablowe, inny kabel, inny monitor, inne złącze? Jeśli nie to polecam sprawdzić. Oprócz tego zalecam przeprowadzić stresstest za pomocą demo 3DMarka - jeśli artefakty w jakikolwiek sposób się zmieniają to już wiesz, że winowajcą jest GPU.

Dodatkowo zachęcam przejrzeć dziennik systemowy w podglądzie zdarzeń w poszukiwaniu zdarzeń o poziomie Błąd oraz Krytyczny. Jeśli jakikolwiek błąd jest związany z którymś z składników sterownika graficznego (np. nvlddmkm) to wtedy zalecam czystą reinstalację sterowników GPU za pomocą DDU. Poradnik, żeby poprawnie użyć narzędzia - https://www.wagnardsoft.com/content/DDU-Guide-Tutorial

Opublikowano
10 godzin temu, Anhin napisał:

Jak mam to rozumieć? Komputer się włącza z artefaktami, następnie zacina się na chwilę, a następnie już chodzi normalnie, lecz nadal są widoczne artefakty, czy już artefaktów nie ma?

Sprawdzałeś połączenie kablowe, inny kabel, inny monitor, inne złącze? Jeśli nie to polecam sprawdzić. Oprócz tego zalecam przeprowadzić stresstest za pomocą demo 3DMarka - jeśli artefakty w jakikolwiek sposób się zmieniają to już wiesz, że winowajcą jest GPU.

Dodatkowo zachęcam przejrzeć dziennik systemowy w podglądzie zdarzeń w poszukiwaniu zdarzeń o poziomie Błąd oraz Krytyczny. Jeśli jakikolwiek błąd jest związany z którymś z składników sterownika graficznego (np. nvlddmkm) to wtedy zalecam czystą reinstalację sterowników GPU za pomocą DDU. Poradnik, żeby poprawnie użyć narzędzia - https://www.wagnardsoft.com/content/DDU-Guide-Tutorial

artefakty pojawiają się w menu logowania i po zalogowaniu do windowsa, kiedy się pojawią komputer tak jakby przycina się i nie można ruszyć kursorem. Później to przechodzi- tak po 2 minutach i jest ok. Gram w gry typu LoL i działa wszystko ok, tylko chce sie dowiedzieć z czym zaczynają się problemy bo jeśli coś takiego się dzieje to stawiam na karte graficzną 

Opublikowano

Czyli po przycince artefakty znikają mam rozumieć?

Korzystasz z jakiejś przejściówki/adaptera video czy monitor jest podłączony bezpośrednio kablem do komputera?

Przejrzałeś dziennik systemowy? Jeśli chcesz to możesz go wyeksportować i podesłać, sam przejrzę i dam znać czy coś widać niepokojącego.

Opublikowano
17 godzin temu, Anhin napisał:

Czyli po przycince artefakty znikają mam rozumieć?

Korzystasz z jakiejś przejściówki/adaptera video czy monitor jest podłączony bezpośrednio kablem do komputera?

Przejrzałeś dziennik systemowy? Jeśli chcesz to możesz go wyeksportować i podesłać, sam przejrzę i dam znać czy coś widać niepokojącego.

Nie, znikają dopiero po czasie a gdy się pojawiają to czasami przycina na 2 sekundy. Monitor podłączony bezpośrednio do komputera przez display port

Opublikowano

No więc co pozostaje Tobie zrobić to już napisałem, ale powtórzę:

• Sprawdzić na innym monitorze/kablu/złączu, oraz po prostu sprawdzić połączenie
  • Sprawdzić GPU w 3DMarku, czy artefakty się pojawiają lub czy sterownik GPU się wysypuje, warto również przy okazji monitorować temperaturę podzespołów za pomocą HWiNFO
  • Spróbować przeinstalować sterowniki GPU za pomocą DDU
  • Sprawdzić dziennik systemowy w podglądzie zdarzeń, lub go wyeksportować (Podgląd zdarzeń -> Dzienniki systemu Windows, następnie PPM na dziennik System -> Zapisz wszystkie zdarzenia jako..., plik zapisujesz i wstawiasz do postu lub np. na zippyshare)

Po screenshocie nie jestem w stanie wyrokować czy GPU umiera, do tego potrzebna jest jakakolwiek diagnostyka z Twojej strony. Może to być problem po stronie sterownika, po stronie GPU, złącza PCI-E, monitora, itd. - możliwych przyczyn jest multum.