Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam pytanie jest moze na necie udostepniona jakas fajna paczka modów do pogrania na serwerku ze znajomym,i? np nowe stworki bossy rozne architektury czy cos?

giphy.gif

Jeżeli pomogłem. Kliknij Lubię to.

Opublikowano

Do lepszych paczek w których każdy się odnajdzie należy np. seria All of Fabric, lecz osobiście wolę trudniejsze paczki z nastawieniem na progressing. Dobrą paczką tego typu na początek jest Enigmatica 2 Expert, jednak trzeba mieć do tego sporo czasu i motywacji.

Opublikowano

Od darmowego Oracle trzymaj się z daleka, a w każdym razie przeczytaj szczegółowo warunki użytkowania zanim podasz im dane swojej karty płatniczej.

Opublikowano

@monsune

@Helios1993

O to wam chodzi? https://bloom.host/

Ten hosting jakos latwiejszy jest ze podaliscie mi to zamiast hosting polski? Np zamiast enderchest to z tego mam skorzystac tak? Latwiej mody sie instaluje? Wgl jak je zainstalowac i ja sam tez bede ze znajomymi musial miec je odpalone te mody?

giphy.gif

Opublikowano

W Polsce nie ma dobrych hostingów mc, nie uciągniesz na nich modyfikacji. Co najwyżej na pukawce, ale to też nie jest w 100% pewne. Na tych hostingach jest ogromny overselling, a kupowany ram i wątki procesora dzielisz z innymi klientami. Bloom daje ci to, za co płacisz. Posiada też najbardziej rozbudowany panel z jakim się spotkałem. Modyfikacje musisz mieć na cliencie, najprościej zrobić to za pomocą customowego launchera z instalatorem, np. PrismLauncher.

Opublikowano

Jest bezpieczny, już trochę z niego korzystam. To fork launchera MultiMC wprowadzający sporo ulepszeń. Jest open source, więc możesz też ręcznie zbuildować go z githuba.

Opublikowano (edytowane)
17 godzin temu, BetonOficjalny napisał:

@monsune

@Helios1993

O to wam chodzi? https://bloom.host/

Ten hosting jakos latwiejszy jest ze podaliscie mi to zamiast hosting polski?

Po prostu dostajesz tam to, za co płacisz. W przeciwieństwie do większości polskich hostingów, których nie sposób polecać ze względu na ewidentne wały jakie tam odchodzą. Tak jak zostało wspomniane, o czym zresztą sam pisałem nieraz - problemem takich hostingów jest to, że co innego widzisz w cenniku, za co innego płacisz, a co innego dostajesz. Zasoby są cięte na twoją niekorzyść (ograniczane) w mniej lub bardziej wyrafinowany sposób. W efekcie nie dostajesz tego za co płacisz. Powszechnie jest to znane jako overselling. Jeżeli maszyna na której stoją takie wirtualne hostingi ma np. 128GB, a sprzedaje ludziom łącznie np. 192GB ramu to znaczy, że od czasu do czasu tego ramu po prostu zabraknie jeżeli w danym momencie wszyscy naraz chcieliby wykorzystać do pełna ram za który zapłacili. Dlatego wtedy hosting wywala część serwerów. To samo z cpu, I/O, itp.

Na zachodzie też jest wiele takich pseudo hostingów, oferujących niskie ceny, ale też beznadzieją jakość. Na Bloomie jest inaczej, ale też ma to swoją cenę - wyższą niż posiadanie własnego VPS-a np. z OVH czyli tam, gdzie Bloom kupuje (między innymi). Marża Blooma to 20-25% mniej więcej. Gdybyś potrzebował skonfigurować czysty VPS i trochę oszczędzić w ten sposób zamiast płacić Bloomowi to pisz na priv śmiało i bez problemu pomogę.

Oczywiście to, że Bloom liczy sobie drożej (w przeliczeniu na zasoby) nie oznacza, że to się nie opłaca - tworzą bowiem dobrą wartość dodaną w postaci skutecznego supportu, wygodnego panela i wielu ułatwień. Wiele z tego można uzyskać samemu (włącznie z zainstalowaniem sobie przyzwoitego panela) no ale trochę czasu, pracy i wiedzy to kosztuje. Dlatego wiele osób woli zapłacić hostingowi trochę więcej. W takiej sytuacji istotne jest oczywiście, żeby ten hosting był uczciwy, a nie jedynie obiecywał gruszki na wierzbie jak wiele z nich.

Edytowane przez monsune
Opublikowano
2 godziny temu, monsune napisał:

Na Bloomie jest inaczej, ale też ma to swoją cenę - wyższą niż posiadanie własnego VPS-a np. z OVH czyli tam, gdzie Bloom kupuje

Już ci tłumaczyłem, że nie jest to prawda. Bloom z ovh nie ma nic wspólnego, jednak z jakiegoś powodu nie możesz się z tym pogodzić.

Opublikowano
12 godzin temu, Helios1993 napisał:

Jest bezpieczny, już trochę z niego korzystam. To fork launchera MultiMC wprowadzający sporo ulepszeń. Jest open source, więc możesz też ręcznie zbuildować go z githuba.

ej a mógłbym jakoś wgrać na zwykłego launchera mc premium?

giphy.gif

Opublikowano

Jeśli paczka jest w domyślnym formacie (zip ze wszystkimi modami, configami itp.) to tak, jednak większość z nich jest w formacie curseforge, czyli tekstowej listy modów do pobrania obsługiwanej przez launchery takie jak prism.

Opublikowano

To stara wersja, więc optifine, a rtx 2060 to nie jakaś potężna karta. Jeśli coś jest nie tak, dowiesz się tego robiąc profiler Sparkiem.

Opublikowano

Cześć, dołączę się do rozmowy mam nadzieję pozostając w temacie😀 Chciałbym postawić sobie zewnętrzny serwer do grania w kilka osób na ten moment powiedzmy 5-6. Pieniądze mają pomniejszą rolę, ale nie chcę brać za dużo na ten moment, tzn. serwera którego nie wykorzystują te 3-5 osób. 

Od razu mówię, że jestem tutaj nie ogarem.

Moje pytanie to co polecacie.

Chciałabym czasem wpuścić do świata kogoś z zewnątrz, czy będę miał możliwość go usunąć zbanować, gdyby okazał się uciążliwy?

Czy jak na serwerze powstanie świat to będę mógł go przenieść kiedyś na inny serwer?

Jakieś wskazówki?

Opublikowano (edytowane)

I co wgrac tak samo sparka jak mody i jak to zbadac tym sparkiem bo nie czaje bo to mod do mc tak?jak zainstalujw to jak tego uzyc zeby wam podac co jest zle

Edytowane przez BetonOficjalny

giphy.gif