Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, ostatni serwer robiłem może z rok temu, więc nie jestem w temacie hostingów i liczę na pomoc w wyborze. 

Planuje serwer na 1.19 dla max. 15 może 20 osób, do tego byłoby tam kilka pluginów,

myślałem nad craftserve albo pukawką, z tego co obiło mi się o uszy to ten pierwszy jest raczej średnim wyborem, ale nie wiem jak z pukawką...

Fajnie jakbyście podzielili się opinią na temat tych dwóch albo polecili coś innego sprawdzonego 😉

Opublikowano (edytowane)

Przy tej ilości graczy to trzeba już raczej o jakimś prostym dedyku myśleć bo solidny hosting pod takie potrzeby będzie kosztował niewiele mniej albo tyle samo, a wprowadzi rozmaite ograniczenia. Tanie hostingi to scamy, które zaczną ci chodzić na boki jak tylko okaże się, że faktycznie potrzebujesz zasobów za które zapłaciłeś. Ewentualnie poczekaj aż zajrzy forumowy specjalista od minecrafta i doradzi ci "darmową na zawsze" instancję Oracla za którą słono bekniesz zanim zorientujesz się w szczegółach podpisanego kontraktu i warunkach jego rozwiązania.

Troszkę na ten temat znajdziesz też na świeżo tutaj:

Napisz jaki budżet chciałbyś przeznaczyć na serwer, czy mody czy bez i czy projekt jest rozwojowy (publiczny) czy zamknięta grupa graczy. Ale generalnie minimum tego co mógłbyś potrzebować to VPS 8GB np. z OVH, który mogę polecić z czystym sumieniem. Przy czym najlepiej gdybyś miał od razu 16GB czyli właśnie jakiś prosty dedyk bo różnica w cenie jest już względnie niewielka.

Edytowane przez monsune
Opublikowano

@monsune Raczej serwer dla zamkniętej grupy osób do pogrania może ze dwa miesiące, bez modów z kilkoma podstawowymi pluginami, budżet to max 40zł za miesiąc więc jeżeli  chodzi o OVH to raczej nie poszaleje 

Opublikowano (edytowane)

Dobry hosting kosztuje nie mniej niż VPS z OVH, np. zobacz tutaj: https://bloom.host/#featured i porównaj sobie z ofertą VPS-ów: https://www.ovhcloud.com/pl/vps/ - jeżeli dasz się nabrać na jakieś magiczne oferty za 10 czy 20zł to wtopisz tę kasę i zamiast zabawy będzie lagoza i wykłócanie się z supportem albo migrowanie i następne wydatki. Za mniej niż 40-50zł tego nie zrobisz - możecie zacząć na 4GB ale tak naprawdę powinno być 8GB minimum i większy koszt, wydaje mi się, że taka grupa graczy jest w stanie się złożyć, po prostu trzeba im to wyjaśnić, że będzie albo rybka albo to drugie. I wtedy mógłby to być niedrogi dedyk z kategorii SYS bo bez sensu przepłacać za VPS-a (w przeliczeniu na zasoby).

Edytowane przez monsune
Opublikowano

Ale powiedz czemu tylko 2 miesiące? To już drugi taki projekt dzisiaj, obliczony na krótki czas. Przecież po kilku miesiącach ta gra dopiero się zaczyna, a nie kończy. Nie lepiej pomyśleć o czymś długoterminowym, pozyskać więcej graczy i cieszyć się tym?

Opublikowano

Dedyk dla pojedynczego serwera to overkill, nie ma szans by wykorzystać wszystkie jego zasoby. Tickowanie działa na głównym wątku procesora, więc większa ilość rdzeni nie poprawi ci tpsów, a przede wszystkim przyspieszy ładowanie chunków (co i tak często jest niezauważalne, ponieważ limitem staje się łącze graczy, które nie potrafi tak szybko odebrać ich od serwera). Taki serwer nie wykorzysta też więcej niż 12gb (co może się lekko różnić zależnie od trybu i konfiguracji), a więcej jedynie mu zaszkodzi (wydłuży czasy garbage collectora, który blokuje główny wątek na milisekundy). Vpsy zazwyczaj robione są z myślą o zastosowaniach w środowiskach wielowątkowych i skalowalnych, takie jak np. strony internetowe, dlatego nie zawsze są one dobrym wyborem. Przykładowo ovh wykorzystuje procesory Xeon, które w środowisku jednowątkowym (takim jak serwer Minecraft) słabo sobie poradzą. Najkorzystniejszą opcją jest Oracle Cloud, którego darmowy pakiet wystarczy na twoje potrzeby. Jeśli patrzeć tylko na jakość to aktualnie najlepszy jest Pufferfish, z Bloomem siedzącym mu na ogonie. Pukawkę można nazwać "najlepszym z najgorszych" - stosuje nieetyczne i nie w pełni legalne sposoby manipulacji klientów podobnie jak pozostałe tzw. scamhosty, jednak w przeliczniku jakości na cenę nie wypada aż tak źle i może być użyty jako ostateczność po nieudanej rejestracji do Oracle (co zdarza się dosyć często). Zalecam też ignorować wypowiedzi monsune, którymi od miesięcy celowo wprowadza w błąd użytkowników forum.

Opublikowano

@Helios1993 Dzięki za tak obszerne wytłumaczenie, rzucę okiem na Oracle, pukawkę używałem ostatni raz ze 3 lata temu i nie było tak źle, ale grało wtedy troszkę mniej osób niż teraz bedzie.

Opublikowano (edytowane)

@Gryzzli10 Trzymaj się z daleka od Oracle, dobrze ci radzę, albo przynajmniej przeczytaj dokładnie warunki użytkowania i rezygnacji z usługi zanim podasz dane karty płatnicznej. Ostrzegam przed pseudo ekspertem wyżej, wystarczy poczytać wymianę zdań w temacie który zlinkowałem wcześniej oraz historię jego wypowiedzi. Co parę tygodni zmienia gadkę i poleca wszystko na zmianę. Pukawkę też grzał i polecał, nagle przestał. Aternosa też dawniej polecał i inne śmieci. Ma jakąś obsesję na punkcie swojej racji, nie można nic powiedzieć inaczej niż on bo zaraz leci z pianą i zaczyna swoje ataki personalne.

Dzisiaj napisałem o całej masie scamhostów i obnażyłem ich metody działania to najpierw mi nawrzucał jak dziecko, że nie pozwalam się młodym firmom rozwijać, a teraz już nagle sam pisze o scamhostach i udaje mądralę. No niestety taki typ człowieka - nie dość, że toksyk i narcyz to jeszcze manipulant bez granic. On nic nie wie o hostingach tak naprawdę, coś tam wie o pluginach i to wszystko. 90% hosterów leci na VPS-ach włącznie z tymi z czołówki jak Bloom. Ale tego ci nie napisze i będzie tłoczył do bólu swoje brednie nie wiadomo właściwie po co.

I tani dedyk za 130-140zł to nie jest żaden overkill tylko jedyna metoda na uzyskanie 16GB ramu w ludzkiej cenie, a to będzie ci potrzebne z czaem, bo dobry hosting wyjdzie drożej, VPS też. Oczywiście zrobisz jak uważasz, możesz nawet wejść w Oracla, ale jak ci ściągną setki złotych z karty pewnego dnia to pamiętaj kto cię ostrzegał przed tym scamem, a kto ci go polecał.

Edytowane przez monsune
Opublikowano
9 minut temu, monsune napisał:

Co parę tygodni zmienia gadkę i poleca wszystko na zmianę. Pukawkę też grzał i polecał, nagle przestał. Aternosa też dawniej polecał i inne śmieci.

Czy ty naprawdę poszedłeś aż tak daleko, by wymyślać kłamstwa tylko po to aby wygrać jakiś argument?

11 minut temu, monsune napisał:

Dzisiaj napisałem o całej masie scamhostów i obnażyłem ich metody działania to najpierw mi nawrzucał jak dziecko, że nie pozwalam się młodym firmom rozwijać

I kolejne kłamstwo, czekam na dowody.

12 minut temu, monsune napisał:

90% hosterów leci na VPS-ach włącznie z tymi z czołówki jak Bloom

Bloom posiada ofertę vpsów do środowisk jednowątkowych, ale to oferta mc jest tam najpopularniejsza.

13 minut temu, monsune napisał:

I tani dedyk za 130-140zł to nie jest żaden overkill tylko jedyna metoda na uzyskanie 16GB ramu w ludzkiej cenie

16gb to nie dedyk, nikomu by się nie chciało składać na to maszyny. Powodzenia w szukaniu.

14 minut temu, monsune napisał:

możesz nawet wejść w Oracla, ale jak ci ściągną setki złotych z karty pewnego dnia to pamiętaj kto cię ostrzegał

I znowu całkowicie zignorowałeś co pisałem wcześniej - nic nie ściągają jeśli nie aktywujesz płatnego pakietu, identycznie jest na każdym hostingu.

Opublikowano (edytowane)

Za daleko to ty poszedłeś i tak od miesięcy już. Zacznij się leczyć albo odpocznij od tego forum trochę bo masz lekką obsesję chyba. Nic nie można napisać w dziale bo wiecznie lecisz z pianą i kpinami. Ale w momencie jak zaczynasz przede mną "ostrzegać" ludzi i zalecać "ignorowanie moich manipulacji" to już przestaje być śmieszne i tak sobie myślę, że ty może jesteś chory psychicznie po prostu? Tym bardziej, że wiem co piszę, nie manipuluję, znam się na temacie i wiem doskonale, że to właśnie ty uprawiasz manipulacje albo robisz to co robisz ze zwykłej niewiedzy. Masz człowieku pojęcie w jaki kanał ludzi ładujesz wciskając Oracla? Zacznij wreszcie interesować się tematem i zapoznaj się z TOS-em usługi w szczegółach, dobrze radzę, a także opiniami na ten temat. Skończ również z tym cięciem wypowiedzi na kawałki, manipulowaniem i tworzeniem fikcyjnych kontekstów bo to też twój wielki, powszechnie znany problem.

Dedyki od 16GB oczywiście są i przestań się, znawco, kompromitować kolejny raz bo nie zawsze wielki ram jest potrzebny, a kosztuje w konfiguracji i zużywa cenną energię. Ważniejszy może być storage dla kogoś lub szybkie I/O bądź po prostu samo łącze. Jak się trafi za niewiele większe pieniądze 32GB czy 64GB to czemu nie, ale fizycznie najtańsze są 16GB i więcej nie ma sensu do minecrafta, przynajmniej nie w przypadku prostych serwerów. Dlatego pisałem wyraźnie, że prosty dedyk bo ja też na takich nie pracuję, ale do minecrafta nadają się doskonale i kosztują niewiele np. w OVH w przeliczeniu na moc obliczeniową, I/O, storage, przepływność łącza, latencję, itd. Na pewno jest to znacznie lepsze wyjście niż płacenie za byle hosting o porównywalnym ramie i przestań wymyślać koło bo naprawdę dochodzę do wniosku, że albo jesteś jakiś zamotany albo trollujesz świadomie albo ktoś ci płaci za to co wypisujesz, żeby ludzi w ciemnocie trzymać i naganiać klientelę na hostingi. A może po prostu boisz się dedyków i VPS-ów bo jedyne z czym w życiu miałeś styczność to panel od minecrafta na kilku hostingach? No to napisz to wprost, a nie ściemniaj.

Twoja gadka o środowisku jedno/wielowątkowym też ma tyle sensu co kot napłakał. Człowieku, ty nie masz żadnej rzetelnej wiedzy na te tematy, a czytam tę samą śpiewkę od wielu miesięcy. Ile można? W takie akademickie niuanse można wchodzić jak masz setki, a nawet tysiące ludzi online i tyleż zapytań do bazy na sekundę, a nie przy serwerkach na 10 czy 20 graczy gdzie problemem #1 nie jest procesor tylko ram oraz I/O i na tym trzeba się skupić. Mając własnego dedyka można go pięknie podzielić ponadto łącząc przyjemne z pożytecznym, więc co ty tu za teorie spiskowe tworzysz?

A teraz tnij i manipuluj ile wlezie. Już raczej nie będę tych toksyczno-trollujących wrzut zgłębiał, a tym bardziej obszernie odpisywał na nie. Natomiast tylko raz cię poproszę, żebyś zaprzestał oczerniania mnie na forum. Dopóki urządzasz sobie wycieczki personalne to jeszcze mnie to bawi, ale jak zaczynasz przede mną "ostrzegać" to ja nie mam wyboru i będę musiał coś z tym fantem zrobić bo są granice których się nie przekracza w swoim zadęciu.

Edytowane przez monsune