Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, borykam się z problemem mojego PC. Aktualnie zrobiłem upgrade aczkolwiek mam wrażenie że różnica jest znikoma a pieniędzy poszło sporo. Czy jest ktoś w stanie wytłumaczyć mi co może być problemem bo potrafię mieć mniej fps w takim Warzone 2.0 niż kumpel który ma dużo słabszą specyfikacje ( moje fps 90-ze spadkami, jego 120). Aktualne części:

MSI RTX 3070 Gaming Z Trio

AMD ryzen 7 5800X

Płyta główna MSI B450 TOMAHAWK MAX

Pamięć Patriot Viper Steel, DDR4, 8 GB, 3200MHz, CL16

Obudowa SilentiumPC Signum SG1 TG Pure black

Chłodzenie CPU SilentiumPC Fortis 3 HE1425 v2

Zasilacz SilentiumPC Deus m1 650W ( tu zastanawiam się czy może aż tak wpływać na fps gdyż ma on już z 8 lat, przekładany z poprzednich sprzętów).

W takich grach jak np Cyberpunk jest np niemożliwe utrzymanie 60fps na ultra z RT w 1080p więc gram bez RT a i tak spadki potrafią być nawet do 40 klatek. Z góry dziękuje za odpowiedzi.

Opublikowano

W przypadku Cyberpunka to norma bez DLSS.

Zasilacz może nie podawać pełnej mocy GPU - jest to staruszek, którego osobiście bałbym się łączyć z tym GPU.

Ten RAM to 2x4GB czy 1x8GB? Generalnie jest go mało jak na taką specyfikację, optymalnie byłoby 16GB (2x8GB) o prędkości 3600MHz.

Opublikowano

No to troszkę słabiutka prędkość.

System po upgrade był stawiany na nowo, czy nie? Sterowniki są aktualne?

Co do sytuacji z Warzone - znajomy może mieć inne ustawienia i dlatego wynika różnica.

Odpal demo 3DMark i sprawdź jak wychodzą wyniki.

Opublikowano

Ten zasilacz spokojnie wystarcza. Mój staruszek Seasonic ma 9 lat i co z tego? Nadal nie dorównuje mu 75% tego co jest na rynku. Problemem w tym zestawie jest oczywiście AMD i któryś ze sterowników. Grzebanie w obecnym bagnie po omacku jest bez sensu - prościej będzie wziąć inny, pusty dysk, postawić tam świeży system i eksperymentować ze sterownikami i wynikami testów do skutku. Jeśli coś z tego wyjdzie to można się zastanowić jak uzyskać ten efekt na obecnym systemie albo go pożegnać po prostu.

Opublikowano

Ten zasilacz jest jednym z pierwszych w ofercie SPC, nie był to poziom zbliżający się do konstrukcji Seasonica w żadnym aspekcie - w ogóle ten zasilacz nie był żadnym arcydziełem wśród zasilaczy, walczył ceną. Pewnie już dawno nie ma deklarowanych ~600W na linii 12V z racji swojego wieku. Zasilacz może mieć wpływ na wydajność, ale bez wyników z 3DMarka i screenshota z HWiNFO gdzie będzie pokazane zużycie GPU oraz zużywanej mocy przez GPU można tylko wskazywać zasilacz jako potencjalny problem.