Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jaki posiadasz budżet na kupno? Max do 5800 zł

Kiedy zamierzasz kupić zestaw (za ile dni, tygodni, miesięcy, lat)? Planuję zamówić w tym tygodniu.

Jaka jest dotychczasowa specyfikacja sprzętu, a jaka rozdzielczość monitora? Monitor FHD 75Hz

Do czego ma służyć komputer? Do gier + Excel

Czy w koszyku ma się znajdować monitor albo inne peryferia (myszka, klawiatura, słuchawki, etc.)? Nie

Czy do zestawu ma być dołączony system operacyjny? Nie

Czy zamierzasz podkręcać podzespoły? Jeżeli będzie taka możliwość, to tak.

Masz jakieś dodatkowe wymagania dotyczące sprzętu? Brak

Czy części mogą być używane? Wolałbym nie.

Opublikowano

Zestaw za ~5700 PLN: https://www.x-kom.pl/lista/cbmwffqp9

• Intel Core i5-12400F
  • SPC Fera 5
  • Gigabyte B660M DS3H DDR4
  • Kingston Fury Beast (2x8GB) 3600MHz CL17
  • Inno3D RTX 3060 Ti Twin X2
  • Lexar NM620 1TB NVMe
  • Krux Generator 650W
  • Lian Li Lancool 205 Mesh TG

Alternatywnie zamiana obudowy na SPC Ventum VT2 Evo, a GPU na XFX RX 6750 XT Core Speedster QICK 319 - Lepsza wydajność w tradycyjnej grafice 3D kosztem gorszej wydajności w Ray-Tracingu oraz brak NVENC.

Od razu informuję, że te GPU są bardzo mocnym overkillem pod Twój monitor i jeśli nie zamierzasz zmieniać go na 1080p 144Hz/1440p 60Hz to możesz wybierać między RTX 3060 a RX 6600 XT - różnice te same co wyżej. Zestaw wtedy zostanie odchudzony o 500 PLN, więc można zainwestować w lepsze podzespoły lub po prostu już nic nie zmieniać.

Opublikowano (edytowane)

Dzięki!

Ogólnie, komputer ma być też podłączony pod TV 4K.

A czy warto dokładać do 3070?

Edytowane przez Swifty
Opublikowano

Zależy co będziesz robić na tym telewizorze - jeśli będzie podpięty tylko w celu oglądania filmów to nie ma sensu dokładać do niczego lepszego.

Opublikowano

Jeśli masz na to fundusze i chcesz dopłacać to możesz dopłacać. Natomiast zastanów się w co chcesz grać na tym TV i czy jest w ogóle sens dokładania 500 zł (względem RTX 3060 Ti) do GPU - RTX 3070 owszem, jest wydajniejszy w 4K od RX 6750 XT, ale w 1080p niejednokrotnie RX 6750 XT zrównuje się lub przewyższa RTX 3070 wydajnością. Siłą NVIDII jest wydajność w Ray Tracingu, DLSS, NVENC oraz bardzo dobra wydajność w 4K. Tak więc zastanów się w co grasz, obejrzyj jak rozkłada się wydajność w tychże grach na tych GPU i podejmij decyzję samodzielnie.

Zestaw miał być do max 5800 zł do grania w 1080p 75Hz i taki też stworzyłem. Zestaw z obudową SPC Ventum VT2/VT4V i RTX 3070 kosztuje 6100 PLN, więc ponad budżet. Mogę jeszcze stworzyć zestaw z Ryzenem 5 5600 i RTX 3070 - powinien zamknąć się w kwocie 6000 PLN.

Opublikowano

Myślę, żeby zainwestować, ponieważ nie chcę w ciagu najbliższych 2/3 lat nic zbytnio zmieniać.

Wyjdzie coś ciekawego jakbyśmy uznali, że na CPU+MOBO itp itd mam 3500 zł, a na kartę graficzną 4000zł?

Opublikowano

Zestaw za 7500 PLN: https://www.x-kom.pl/lista/cxbwmff5t

• AMD Ryzen 5 5600
  • SPC Spartan 5 MAX
  • Gigabyte B550 Gaming X V2
  • Patriot Viper Steel (2x8GB) 3600MHz CL17
  • Gigabyte RTX 3080 Gaming OC 10GB
  • Lexar NM620 1TB NVMe
  • Krux Generator 750W
  • Genesis Irid 505 ARGB

Budżet dobrze wykorzystany - zmiana na AMD, bo taniej wychodzi, to samo na Intelu ~7560 PLN. Jak chcesz na Intela z jakiegoś powodu to daj znać, zrobię modyfikację. Od razu informuję, że w 1080p bottleneck ze strony procesora będzie widoczny. Kompletnie pominąłem RTX 3070 Ti ze względu na to, że dopłata względem RTX 3070 nie kalkuluje się z wzrostem wydajności.

Poza tym na Amazonie w dobrej cenie jest dostępny XFX SPEEDSTER MERC 319 RX 6900 XT Black Gaming.