Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie.

Mam pytanie odnośnie kupienia RTX 3080Ti, którego mogę kupić po okazyjnej cenie. Podam specyfikację sprzętu i chciałbym się dowiedzieć czy przypadkiem mój zasilacz wystarczy, żeby to wszystko uciągnąć.

-MOBO ROG STRIX B660-P GAMING WIFI

-I5 12600K

-2X16 GB DDR5 CORSAIR VENGEANCE 6000MHZ

-M2 500GB + SSD 500GB

-ZASILACZ SEASONIC GX 750W GOLD (MIESIĄC TEMU KUPIONY)

-BUDA PHANTEKS ENTHOO 718, 4x fan RGB

-chłodzenie Arctic Cooling 280

Czy ten zasilacz bez problemu uciągnie RTX 3080Ti czy jednak RTX 3080 to będzie max co mogę wsadzić? Pozdro!

Opublikowano

Nie masz co się martwić - pociągnie bez problemu. Poza tym i tak polecam zrobić UV w Afterburnerze - nie dość, że pobór spadnie to jeszcze temperatury polecą w dół.

Większe obawy to mam co do tego RTX 3080 Ti w "okazyjnej cenie", bo brzmi to jak wyprzedaż GPU po koparce.

Opublikowano
3 godziny temu, Anhin napisał:

Nie masz co się martwić - pociągnie bez problemu. Poza tym i tak polecam zrobić UV w Afterburnerze - nie dość, że pobór spadnie to jeszcze temperatury polecą w dół.

Większe obawy to mam co do tego RTX 3080 Ti w "okazyjnej cenie", bo brzmi to jak wyprzedaż GPU po koparce.

Okazyjna w sensie, ze jak nowa kosztuje 10500kr to ta od tego Pana sprzedaje za 7500kr, jest jeszcze na gwarancji ma fakture itp karta z konca 2021r. Drugie pytanie jezt takie bo zasilacz jak kupilem to dostalem dwa kable z rozgalezieniem. W tej chwili mam podlaczone 2 oddzielnymi kablami PCI. Napisalem do supportu Seasonic i wyslali mi zdjecie ze mozna podlaczyc RTX3080/3080Ti jednym kablem z rozgalezieniem i jednym oddzielnym i ze slotami 1 i 3 w PSU ale nie zalecaja i za darmo dzisiaj my wyślą jeden dodatkowy PCI kabel, tylko to potrwa na pewno tydzien. Czy bezpiecznie bedzie narazie podlaczyc tak jak jest na zdjeciu STANDARD 2 kablami czy poczekać na 3 kabel? Nie mam zamiaru podkrecac ani nic narazie wiec chcialbym tylko wiedziec czy da rade tak chwile pociagnac dopoki kabel nie przyjdzien. Nie ukrywam nie chce od jutra znowu zostac bez PC tygodnia 😊 

Screenshot_2022-10-07-11-10-16-646_com.google.android.gm.jpg

Opublikowano

No pewnie, że możesz. Jedynie staraj się nie katować tego GPU jakimiś furmarkami i innymi benchmarkami, dodatkowo polecam ustawić fps-locka, żeby GPU nie generowało niepotrzebnych klatek.

Opublikowano
Teraz, Anhin napisał:

No pewnie, że możesz. Jedynie staraj się nie katować tego GPU jakimiś furmarkami i innymi benchmarkami, dodatkowo polecam ustawić fps-locka, żeby GPU nie generowało niepotrzebnych klatek.

Nie nie, narazie bede tylko grał a mam monitor 240hz i narazie bede gral jedynie w Diablo Mordhau i Battlefielda gdzie w FPS potrzeba klatek, rozumiem ze jak dodatkowy kabel przyjdzie to moge pobawic sie w obciazanie jakims 3d mark itp?

Opublikowano

Jak przyjdzie to sobie możesz zmieniać na niej już limity mocy i bawić się w OC, bo głównie po to zaleca się stosować osobne kable PCI-E, żeby napięcia były stabilne. Poza tym masz teraz dobry zasilacz, więc kable nawet tego nie odczują.

Opublikowano
13 minut temu, Anhin napisał:

Jak przyjdzie to sobie możesz zmieniać na niej już limity mocy i bawić się w OC, bo głównie po to zaleca się stosować osobne kable PCI-E, żeby napięcia były stabilne. Poza tym masz teraz dobry zasilacz, więc kable nawet tego nie odczują.

Dzieki wielkie za pomoc 😊👍 milego weekendu!

Opublikowano
W dniu 7.10.2022 o 13:06, Anhin napisał:

Hej hej. Zdecydowałem się jednak na RTX3080 w wersji MSI Gaming Z Trio. Zauwazylem ze jak przy prawie 100% zuzycia temp byly na ok. 80 stopni. Podejrzewam ze to normalne poniewaz wiekszy pobor mocy itp. Przeczytalem o Undervoltingu i pobawilem sie troche w Afterburnerze, obnizylem napięcie przy fabrycznych zegarach i doszedłem do max TDP 275W-280W i poszło 9-10 stopni do dołu. Myślisz, że jeszcze mogę obniżyc czy zostawić juz tak jak jest? Wstawiam ZDJ

IMG_20221008_162359_Easy-Resize.com.jpg

Opublikowano

80 stopni to bardzo dużo, wydaje mi się, że pasta to już kamień. Obniżać możesz tak długo aż nie pojawią się artefakty w różnych grach - nie testuj tylko w jednej grze.

Opublikowano
13 godzin temu, Anhin napisał:

80 stopni to bardzo dużo, wydaje mi się, że pasta to już kamień. Obniżać możesz tak długo aż nie pojawią się artefakty w różnych grach - nie testuj tylko w jednej grze.

Trochę poprawiłem krzywą wiatraków, obniżyłem napięcie, przetestowałem w 4 wymagających grach , i w tej chwili przy 100% zuzyciu jest 59-60stopni i jest cicho 🙂