Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam , tak jak w temacie mam problem od tygodnia z moją kartą graficzną , otóż podczas grania Wentylatory pracują na ok 1800 do 1900  przy temp 68-70 i nagle z bomby wskakują na 3500 obrotów, nie mam zainstalowanych zadnych programów sterujących predkością wentylatorów i wczesniej było normalnie . Proszę o jakieś rady 

Opublikowano

Podstawowe pytania:

• Jaki model tego RTX 2060?
  • Jak wyglądają temperatury w czasie obciążenia np. w 3DMarku?

Teraz tak - problemem może być temperatura, GPU osiąga jakąś wartość krytyczną, przy której wentylatory wkręcają się na 100%, żeby je schłodzić. Wtedy wypada wyczyścić komputer, oraz kartę graficzną - wypada też zrobić jej pełen serwis w postaci wymiany pasty termoprzewodzącej i termopady na coś porządnego i trzymającego właściwości przy wysokich temperaturach.

Innym rozwiązaniem (oczywiście, jeśli temperatury nie są problemem) to reinstalacja sterownika GPU na czysto za pomocą DDU. Jeśli nie pomoże to dostosować krzywą wentylatorów za pomocą MSI Afterburner, przy okazji warto zrobić UV, co pozwoli zmniejszyć temperatury i GPU będzie w stanie wyżej boostować.

Opublikowano

Model to MSI rtx 2060 gaming z  sprawdzałem  , reinstalacja sterowników również nie pomogła a pastę wymieniałem z miesiąc temu , komputer czyscilem dziś jest czyściutki jak nówka z sklepu :)  a co do reinstalacja sterowników to o co chodzi że za pomocą DDU? wybacz że pytam ale nie znam się aż tak dokładnie :) Jeśli chodzi o temperatury to max 70 stopni , przy teście w programie occt już po 2 min gdy karta osiąga powyżej 68 stopni wentylatory wbijają na 3500 tys .

.

temp.jpg

Opublikowano

Reinstalacja za pomocą DDU to kompletna deinstalacja sterowników. DDU to skrót od Display Driver Uninstaller, link do programu: https://www.wagnardsoft.com/forums/viewtopic.php?t=4142

Instrukcja obsługi DDU: https://www.wagnardsoft.com/content/ddu-guide-tutorial

Z wykresów OCCT wynika, że tylko jeden wentylator na GPU wykręca się do 3450 rpm, drugi natomiast fluktuuje. Co na początek proponuje zrobić:

• Kompletna deinstalacja sterownika GPU za pomocą DDU, następnie sprawdzić, czy wszystko jest w porządku.
  • Zainstaluj MSI Afterburner i ustaw troszkę inną krzywą obrotów wentylatorów GPU.
  • Wyjmij GPU i ponownie je podłącz.
  • Reaplikacja pasty - pasta ma pokrywać cały rdzeń, a chłodzenie musi równomiernie dociskać do GPU. Polecam porządne pasty pokroju Arctic MX-4, Noctua NT-H1, Gelid GC-Extreme albo Thermalright TFX. Natomiast nie zalecam używania Kryonauta - pasta jest wrażliwa na wysokie temperatury, przez co szybko wysycha.
  • Ostatecznie RMA karty, jeśli posiadasz gwarancję. Pomimo tego, że rozebrałeś GPU to MSI zazwyczaj przyjmuje takie karty, jeśli nie wyglądają jakby były rozbierane za pomocą młotka, a wszystkie elementy są na swoim miejscu.