Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

WItam.,

Chciałbym sprzedać swój stary sprzęt tzn: CPU + pł.główna + RAM`y no i obudowa.,

(FX 6300 + Asus m5a97 r2.0 +8gb ram)

Potrzebowałem jednak kupić do tego jakiś zasilacz a że nie chciałem pakować w to większej kasy to kupiłem używany zasilacz Be Quiet pure power bqt l7-430w,

rzecz w tym, że pamiętam że przy innym starym zasilaczu podpinałem zasilanie CPU poprzez wtyczki 4pin + 4pin bo na płycie jest wejście 8pin przy CPU a tamten zasilacz miał te wtyki 4pin + 4pin.,

A ten obecny Be Quiet ma tylko jedną wtyczkę zasilania CPU jako 4pin., no i teraz pytanie czy jest jakaś przejściówka do tego czy coś w ten deseń? 

Wiem że w uefi płyty zawsze była zaznaczona chyba jakaś opcja by przy obciążeniu procek przechodził z 3,6ghz na 4,5ghz max, coś chyba typu one click oc, nigdy w sumie na to nie patrzałem.,

No i ostatecznie można to podpiąć tylko tą wtyczką 4pin czy lepiej by było ,,pójść" w jakąś przejściówke?

Dziękuje z góry za podpowiedzi!

nh766_44609_black_rock_shooter_czarne_wl

Those nostalgic memories,the times where we are simply had fun !

​     ​

Opublikowano

Nie potrzebujesz EPS 8pin, na 4pin spokojnie wystartuje. Przejściówka nie spowoduje, że nagle z kabla EPS popłynie więcej prądu, spowodować może za to problemy.

One Click OC i inne podobne wynalazki to prosta droga do zabicia procesora gdy płyta ustawi napięcia, które mogą zdegradować/zabić procesor. OC CPU ręczne albo w ogóle, poza tym temu procesorowi OC nie pomoże - był ulepem już w trakcie premiery.

Opublikowano

co do tego ,,one click oc" to mi to tam jedno, przez lata mi to tak chodziło i nie było problemów.,czyli ostatecznie można podpiąć tylko tą 4pin`ową? 

w manualu płyty nic niestety jakoś bardziej o tym nie pisze .-.

​     ​

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

rzeczywiście przeoczyłem, mówiąc po czasie.,można zamknąć temat 

​     ​