Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam kupiłem jakiś czas temu tego laptopa HP Victus 16-D0543NW za cene w promocji 3,699 zł aktualnie znowu jest za 5,199 zł więc z zakupu jestem zadowolony zresztą oceńcie Ale zaczęło mi doskwierać brak miejsca na gry 😕 i nie wiem czy muszę dokupić zewnętrzny czy w środku jest miejsce na dodatkowy ktoś może jest w stanie mi to powiedzieć a jeżeli nie to polecić jakiś zewnętrzy budżetowy dysk do gier tak od 1tb w górę 

Licznik Postów: 20|40|60|80|100|150|200|250|300|350|400|450|500+

Opublikowano

Niezły zakup za te pieniądze faktycznie. Z tego co doczytałem Victus 16 ma generalnie 2 sloty NVME M.2, więc jak najbardziej możesz coś dorzucić do środka. Za nieco ponad 400zł mógłbyś kupić np. Goodram'a PX500 1TB i myślę, że nic więcej ci nie potrzeba. Za mniej więcej taką kwotę byłby też dysk zewnętrzny 4TB, np. Toshiba Canvio Basics. I trzymałbym się raczej z daleka od WD i Seagate'ów. Ogólnie wydaje mi się, że dysk zewnętrzny byłby chyba lepszym wyborem bo za te 400zł jednak trochę miejsca i radochy będzie.

Opublikowano

Podaj budżet jaki posiadasz na ten zakup.

Kioxia Exceria G2 na tle PX500 ma lepszy kontroler, DRAM, lepszy IOPS, dłuższą gwarancję, a kosztuje podobne pieniądze (okolice 380 zł). SM2263XT posiadają takie ulepy jak EX900 i NV1.

Toshiba Canvio Basics to HDD z porywającymi transferami rzędu 150MB/s, więc jako magazyn to się sprawdzi, ale filmów czy zdjęć. W niektórych grach micro-stuttering gwarantowany.

Opublikowano

@Anhin może być do 350 zł około i może zewnętrzny tak żeby nie stracic gwarancji 

Opublikowano

Nie kupisz za takie pieniądze zewnętrznego dysku SSD 1TB, dyski zewnętrzne są z reguły droższe. Najtańszym sensownym dyskiem jest właśnie Kioxia Exceria G2 - z kodem R12-300922 cena schodzi do 350 zł.

Zajrzysz do warunków gwarancji - nie sądzę, aby wymiana/dołożenie dysku SSD lub RAM'u powodowała utratę gwarancji - HP w wielu modelach swoich laptopów informuje, że wymiana SSD/RAM nie unieważnia gwarancji, a jedyne co może ją unieważnić to uszkodzenie jakiegoś elementu przez użytkownika. Poza tym obudowa pewnie żadnej plomby nie ma na spodzie.

Opublikowano

@Anhin okej sprawdziłem i faktycznie plomby nie widze dzęki kupie sobie ten dysk kioxia 

Opublikowano

Pewnie nie masz odpowiednich narzędzi do otwarcia laptopa, więc polecam Ci udać się do serwisu z laptopem i dyskiem w celu montażu.

Opublikowano

@Anhin sam składałem sobie starego pc'ta i w laptopie mamy wymieniałem ram i dysk z hdd na ssd więc sobie poradzę xD

Opublikowano (edytowane)

Kioxia (czyli marka Toshiby) z tym konkretnym modelem G2 nie do pobicia cenowo w promocji, ale parametry nie powalają. Samsung 980 ma jeszcze wyższy IOPS, a także niemal dwukrotnie wyższy zapis i odczyt. Właśnie takie, jak powinien mieć solidny dysk NVME. Kosztując nieco ponad 400zł. Także ostrożnie z tą Kioxią, w jakimś teście widziałem zupełnie inne parametry (dorównujące Samsungowi), a ta tania wersja ma znacznie niższy transfer. Wygląda to na jakąś podmiankę. Pomijając, że Samsung daje w ramach 5-letniej gwarancji 600 TBW, a Kioxia tylko 400. Jak na "lepsze" dramy to jakoś ta gwarancja nie zachwyca. A czy Kioxia ma kontroler lepszy od Samsunga to kwestia dyskusyjna. Samsung opracował i coraz szerzej stosuje od pewnego czasu swój autorski kontroler Pablo i jakieś powody ku temu muszą być. Mówi się wręcz o lepszej optymalizacji i niezawodności. Także zamiast zachłystywać się liczbą kanałów Phisona w Kioxi lepiej byłoby zastanowić się dlaczego transfery ma takie denne w porównaniu z Samsungiem.

Jak to zwykle bywa, kupowanie najtańszych produktów i poławianie okazji za wszelką cenę kończy się jak w słynnym powiedzeniu - chytry 2x traci. Jak się ma te 350zł do zainwestowania w dysk to lepiej dołożyć jeszcze trochę i mieć coś bezkompromisowego, a nie szybkie wynalazki. Z całym szacunkiem dla Toshiby oczywiście bo to jeden z moich faworytów, ale akurat Kioxia to taka nowa, szybka, budżetowa marka, która naprawdę niczym nie zachwyca. Zwłaszcza jak czyta się, że w lutym 2022 Kioxia i WD (który zamawia pamięci w fabrykach Kioxii) ogłosiły, że miały miejsce spore problemy w procesie produkcyjnym. W produktach końcowych wykryto zanieczyszczenia, które spowodowały, że 2 japońskie fabryki Kioxii stanęły całkowicie, a mowa o aż 6.5 exabajtach kości wyprodukowanych z wadami. Trochę lipa, co? Dziwnym trafem chwilę później dyski G2 są w Polsce w super promocji. Przypomina mi się historia jak to do Polski (ogólnie na Europę Środkową i Wschodnią) poszły kiedyś trefne partie dysków WD z wadliwym lakierem magnetycznym (czyli murowane bad sectory po pewnym czasie). To wtedy właśnie zaczęła psuć się opinia o WD i ta niedobra aura trwa do dziś. Fajnie, że Kioxia istnieje i że próbuje konkurować na trudnym rynku, ale jednak jeszcze zaczekałbym parę lat z kupowaniem ich produktów, zwłaszcza po tej aferze z zanieczyszczeniami w fabrykach.

Jeśli chodzi o Goodram PX500 to transferu wcale nie ma gorszego od tej Kioxii G2 z promocji, a za to ma bardzo duże TBW 660 czyli nawet przewyższające Samsunga. Kolejny raz stwierdzam przy tej okazji, że z tą Kioxią G2 jest chyba coś nie tak bo niby mega kontroler, a transfer dupiasty. To już wolałbym z tej półki cenowej Goodram'a bo to solidny, polski producent. Niekoniecznie robi rakiety, ale zazwyczaj rozsądne i dobrze przemyślane, niezawodne konstrukcje.

No oczywiście, że Toshiba Canvio Basics to mechanik i co z tego niby negatywnego wynika? Doskonały transfer jak na HDD (zwłaszcza bez raid'a) i więcej niż wystarczający na magazyn i filmy. Kto normalny myśli o graniu na najwyższym poziomie z dysku zewnętrznego w ogóle? Ale jak komp i system porządnie skonfigurowany to żadnych problemów z graniem przynajmniej w mniej intensywne gierki nie będzie. Natomiast jak magazyn to magazyn i jednak zewnętrzne 4TB piechotą nie chodzą w cenie 1TB NVME, prawda? Trzeba się zastanowić czego się chce tak naprawdę. Podałem jako dobrą, tanią alternatywę skoro mowa jest, być może, nie tylko o graniu ale i o gromadzeniu danych typu obrazy płyt, szeroko pojęte multimedia, itd. gdzie 1TB to jest śmiech na sali tak naprawdę.

I na koniec, jeżeli chodzi o dysk zewnętrzny NVME, to spokojnie można sobie takowy zmontować w 5 min. kupując zwykły dysk wewnętrzny plus obudowę. Także gadanie, że nie da się w tych pieniądzach mieć dysku zewnętrznego NVME to troszkę nonsens. Najtańsze rozsądne obudowy np. Baseus tego rodzaju to ok. 60zł, więc chyba nie majątek jak na taki potencjał.

Edytowane przez monsune
Opublikowano

Samsung kosztuje najtaniej 440 zł, więc jest to dużo ponad określony budżet. Kto napisał, że Kioxia ma lepszy kontroler od Samsunga? Napisałem, że ma lepszy kontroler niż PX500. Widziałeś pewnie w teście Kioxię Excerię Plus G2, wykorzystującą inny kontroler.

Nie napisałem również nic o "lepszych DRAM'ach" - Kioxia po prostu posiada DRAM, PX500 i Samsung 980 są DRAMless, wykorzystują technologię HMB. Nic też nie napisałem o liczbie kanałów. Samsung 980 nie jest "bezkompromisowy" i potrafi często kosztować w okolicach 500 zł, gdzie pojawiają się już ciekawsze modele, którym bliżej do 970 Evo Plus.

Nie nazwałbym GoodRAM'a solidnym producentem - zdarzały mu się świetne dyski, a także rasowe ulepy (CX400), które zdychały pod byle obciążeniem.

Proszę pierwszy lepszy test Kioxii, gdzie na wykresach widnieje również PX500, dalej są inne testy, nie tylko syntetyczne: https://ithardware.pl/testyirecenzje/test_kioxia_exceria_g2_1_tb_najbardziej_oplacalny_dysk_ssd_na_rynku-20951-2.html

To negatywnego z niego wynika, że OP napisał, że brakuje mu miejsca na gry. HDD jest miernym pomysłem jako magazyn na gry, gdy dla przykładu Wiedźmin 3 potrafi ładować się na SSD 30 sekund, a na HDD kilka minut. Z powodu miernych transferów znajdą się gry, które będą dostawały czkawki z tego powodu i będzie występował micro-stuttering.

Nie da się kupić w jego budżecie dysku zewnętrznego - Exceria G2 380 zł + obudowa Baseusa 60 zł = 440 zł, przy budżecie ~350 zł.

Edit:

Kioxia to wyodrębniona Toshiba Memory z Toshiby, to nadal Toshiba Memory z nową nazwą. Kioxia Exceria G2 nie ma super promocji, ten dysk został wyceniony na ok. 400 zł. Jest to budżetowy dysk do bólu, ale nie ma ulepowych komponentów. Kioxia zasila spory rynek pamięci, przecież oni dostarczają pamięci do wielu producentów. Poza tym opisujesz przypadek z końca 2021 roku, dodatkowo spadek cen wynika z zmniejszonego popytu na kości, co powoduje, że producenci wyprzedają zapasy. WD wykorzystuje natomiast kości SanDiska w każdym swoim dysku SSD, odkąd SanDisk jest ich własnością. WD i Kioxia po prostu posiadają wspólnie niektóre fabryki w ramach joint-venture.

Problemem dysków na kontrolerze SM2263XT jest fakt, że kontroler ten wspiera QLC, więc producenci w każdej chwili mogą bez zapowiedzi robić podmiankę TLC na QLC. No i przypominam, że cisnąłeś po Lexarze (wtedy chodziło Ci ciągle o NM610, myląc go z nowym NM620 z kontrolerem Innogrit IG5216), który jest 1:1 tym samym czym jest PX500, a takich dysków jest więcej, pod różnymi nazwami. Aha no i Samsung 980 byłby budżetowym killerem, gdyby nie jego przesadzona cena.

Opublikowano (edytowane)

Jak się nie ma budżetu to się nie kupuje wcale albo czeka na przypływ kasy bo inaczej to jest prosta droga do wyrzucenia pieniędzy w błoto. Jak dla mnie to ta Kioxia jest takim właśnie ulepem niewartym inwestycji. Jeżeli OP chciałby koniecznie NVME 1TB do środka to musi podejść od nowa do sprawy i pomyśleć nad zwiększeniem budżetu bo nie ma sensu wkładać pieniędzy w byle co. W tym kierunku warto pokierować klienta, a nie wciskać mu na siłę tę Kioxię. Chyba widzisz to co ja i wiesz doskonale, że ten dysk ma mierne transfery i słabe TBW. Człowiek miał prawie 4k na laptopa, a tu nagle problem dorzucić te kilkadziesiąt złotych do dysku za +/- 400zł? To jest właśnie taki typowy problem ostatniej mili. To jak z kupowaniem kompa za ciężkie pieniądze ale z najtańszym zasilaczem albo beznadziejnym monitorem.

Goodram jest solidnym i cenionym projektantem i producentem. Ewenement na dużą skalę, że coś takiego istnieje i działa od lat z powodzeniem w Polsce, a nie sprowadza gotowce ze swoją naklejką jak większość pseudo producentów. Oczywiście, CX400 jest do pewnego stopnia ulepem, ale kosztuje grosze. Do tej pory jest oferowany i zbiera pozytywne opinie. Zresztą ulep wynika nie z jakości Goodram'a tylko generacji i typu zastosowanych pamięci. Toshiby zresztą jak się nie mylę. I kontroler Phison czyli co jest takiego strasznego w tym? Przecież Kioxia też ma Phisona. Patrzy się na TBW i już się wie w czym jest rzecz. Jak ktoś kupuje do ciężkich zastosowań, a gry do takich ewidentnie należą, to powinien patrzeć na TBW. I tu wychodzi ta prawidłowość, że niskie TBW = problem. CX400 ma niskie TBW, można go wsadzić do kompa biurowego i tyle. A nie do montażowani filmów albo gralni. Tak więc Goodram nic nie ukrywa i nie produkuje słabego sprzętu. Produkuje modele w różnych budżetach i ten sprzęt wytrzymuje tyle ile ma wytrzymać. A wspomniany PX500 to zupełnie inna bajka z 660 TBW czyli przebijającym Samsunga z 600 TBW, nie mówiąc o Kioxi z podejrzanym lekko 400 TBW.

W dalszym ciągu nie widzę ani jednego powodu, żeby wybrać Kioxię zamiast PX500. Ale ty chyba też już nie. Jak zwykle pięknie lejesz wodę, operujesz półprawdami i odwracasz uwagę, ale do sedna sprawy nie przeszedłeś. Kontroler SM2263XT jest elastyczny i to chyba dobrze, prawda? A czy producent podmienił TLC na QLC to przecież łatwo sprawdzić przed zakupem więc po co na siłę szukać problemów tam, gdzie ich nie ma?

Wywody na temat Lexara mógłbym śmiało pominąć, ale skoro nalegasz - tam chodziło o dobry sprzęt, budżet nie miał większego znaczenia bo w grę wchodziło bodajże 7k na kompa. Także twoje doradzanie Lexara, po którym teraz sam jedziesz w kontekście podobieństw do PX500, to lekki żart. Jechałem po Lexarze bo go poleciłeś jakby to był nie wiem jaki cud podczas gdy było oczywiste, że można było wybrać lepszy dysk za bardzo podobne pieniądze. Nawiasem mówiąc już Lexara nie polecasz? Co się stało? A ja konsekwentnie, od początku piszę tutaj, że PX500 jest wystarczajacy dla aktualnego OP-a, a nie że to najlepsze co może być. Ale na pewno nie gorsze od Kioxi (zwłaszcza ze względu na TBW i transfery). Skoro mogę mu polecić fajnego mechanika na magazyn to mogę i prostszy dysk bo nie zaczął posta od tego, że ma 10k do wydania i cena nie gra roli. A jednocześnie proponuję też dysk lepszy czyli Samsunga.

Reasumując, zaproponowałem 3 różne rozwiązania. Od budżetowego dobrej klasy (PX500), poprzez praktyczne/kompromisowe (zewn. mechanik Toshiby), do najlepszego w sensownych pieniądzach (Samsung 980). Właściwie to 4 rozwiązania jeśli wziąć pod uwagę samoróbkę zewnętrzną. I takie podejście do sprawy uważam za właściwe i rzetelne. A ty właściwie co zaproponowałeś? Jedną, biedną Kioxię bo jest paredziesiąt złotych tańsza? Ale czy warto schodzić tak nisko? Na pewno nie. I teraz szorujesz po dnie jak zwykle (bo śmiałem mieć inne zdanie) zamiast skupić się na potrzebach OP-a i jego dobrze ulokowanych pieniądzach.

Edytowane przez monsune
Opublikowano

GoodRAM robi dobre pamięci RAM, ale w przypadku SSD ma sinusoidę od lat. Potrafił zrobić świetnego Iridium Pro, żeby zaraz wypuścić ulepy takie jak CX400 czy CL100. Ich bycie ulepami nie wynika z generacji ani zastosowania pamięci NAND, ale wynika z kontrolera, który potrafił zdechnąć pod byle obciążeniem. CX400 posiada Phisona S11 - straszne gówno i potwierdza regułę, że ocenia się produkt, a nie patrzy na producentów. CL100 Posiadał kontroler Marvell 88NV1120 - jeszcze gorszy szajs niż Phison S11. Poza tym GoodRAM wykorzystuje głównie kości Microna, Kioxia pojawia się tylko w tych "wyższych" modelach IRDM.

Kolejny raz piszesz o tym, że gry wykorzystują mocno dysk, a chciałeś mu polecić HDD. A ja kolejny raz napiszę, że do gier nie potrzeba ultra high-endowych dysków. High-Endowe dyski bierze się, gdy pracuje się dużo na plikach, szczególnie dużych plikach - czyli przy montażu filmów, przy grafice, fotografii i wszędzie tam, gdzie pliki potrafią swoje ważyć i są ciągle wykorzystywane. Mam nadzieję, że w końcu pokażesz choć jedną grę, która katuje te dyski SSD w taki sposób, że wymagany jest "wysokiej klasy" NVMe.

Podejrzewasz, że Kioxia jest na "super promocjach" w Polsce, bo prawie rok temu gdzieś tam w fabrykach w Japonii doszło do zanieczyszczenia pamięci i na tej podstawie budujesz tezę, że Exceria jest podejrzanie tania, a ona zawsze była tania, w końcu jest to dysk budżetowy, który właśnie idealnie nadaje się jako magazyn, albo jako dysk do gierek. Nic nie napisałem, że ma nie brać PX500 - napisałem to co napisałem. Może sobie brać PX500 i jemu pokrewne konstrukcje - HP EX900, Lexara NM610 czy Silicon Power SP34A60, bo wszystkie te dyski są tym samym - kontroler SMI SM2263XT oraz kości Microna. Może sobie również brać Lexara NM620 na kontrolerze Innogrita, Patriota P300, WD SN570. Może również wybrać, jeśli trafi się okazja Kingstona A2000 lub jakby była fajna promocja to KC2500/SKC2500, jednocześnie unikając jak ognia Kingstona NV1, który wykorzystuje właśnie SM2263XT i posiada kości QLC Microna - co widocznie przekłada się na wydajność. Odsyłam do testu, który dobitnie pokazuje jakim szmelcem jest właśnie NV1: https://www.techpowerup.com/review/kingston-nv1-1-tb/. Na "elastycznym" kontrolerze producent może elastycznie wydymać konsumenta podmieniając po cichu TLC na QLC.

I nie, nie da się łatwo sprawdzić przed zakupem rodzaju kości - trzeba albo sprawdzić to programem albo odkleić naklejkę i fizycznie sprawdzić rodzaj kości - tych rzeczy nie da się zrobić ani na odległość, ani przed zakupem. Producent nie informuje, kiedy zmienia komponenty. Nie zrobił tego Samsung, gdy podmienił kontroler i pamięci w 970 Evo Plus, nie zrobił tego PNY, Power Silicon, Patriot ani Corsair gdy zmieniali kontrolery, a czasem i kości. Nie informowała także Adata.

NM620 był tańszy, a największym problemem Samsunga jak wiele razy próbowałem Ci tłumaczyć jest jego cena, która jest przesadzona. Ty natomiast uparcie opierałeś informację o NM610, a są to dwa różne dyski wyposażone w dwa różne kontrolery. Dodatkowo uparcie twierdziłeś, że w Samsungu 980 siedzi Elpis, a nie czterokanałowy Pablo. Gdyby cena oscylowała w okolicach 400 zł to wymiótłby konkurencję, tak jak swego czasu zrobił to Kingston A2000. Wszędzie chcesz wciskać tego Samsunga pomimo tego, że on często kręci się w okolicach 500 zł, gdzie już pojawia się VPN110 i wiele innych konstrukcji będących konkurencją dla 970 Evo Plus. Aktualnie KC3000 kosztuje 550 zł i kompletnie pozbawia sensu zakup jakiegokolwiek dysku Samsunga w tym momencie. Nadal będę zamiennie proponował Excerię, NM620 i SN570, jeśli będą atrakcyjnie cenowo. Jeśli nie będą to nie będą polecane, jeśli nagle jakimś cudem PX500 będzie latał po sklepach za 300 zł 1TB to będę go polecał. Jeśli Samsung 980 będzie kosztował w cenach podobnych do wyżej wymienionej trójki to będę go polecał.

Twoje twierdzenie o dobrze ulokowanych pieniądzach to propozycja zrobienia sobie dysku zewnętrznego - czyli wydania na najtańszy sensowny NVMe ok. 400 zł i dołożenie do tego 60 zł na obudowę, podczas gdy OP ma budżet w okolicach ~350 zł. Ponadto zaproponowałeś zewnętrzny HDD, który jest mierną propozycją jako magazyn dla gier, jest wybitną propozycją natomiast jako magazyn na kopie zapasowe, zdjęcia, filmy i inne pierdoły. Poza tym zaproponowałeś mu PX500 jak sam to określiłeś "za nieco ponad 400 zł", gdzie ten dysk w wielu sklepach stoi poniżej 400 zł, więc nie wiem skąd Ty tą cenę wytrzasnąłeś. Poza tym - co za różnica czy on tam wrzuci "lepszej klasy" dysk jak ten fabryczny to prawie na pewno jest OEM Kioxii.

Opublikowano

Masz jak zwykle problemy z czytaniem ze zrozumieniem zdań złożonych. Albo obsesję na punkcie manipulowania cudzymi wypowiedziami. Momentami ciężko się połapać czy ty chcesz komuś doradzić czy tylko zabłyszczeć tutaj za wszelką cenę i po trupach. Teraz nie mam czasu ale wieczorkiem zedytuję i odniosę się detalicznie do tego co nabzdurzyłeś kolejny raz. Nie pozwolę ci na taką zabawę z całą pewnością.

Opublikowano

Już się nie produkuj.

• Zapytałem OP'a o budżet, napisał jaki posiada, więc zaproponowałem Kioxię, która mieści się w budżecie. Prawdopodobnie dysk został już zakupiony.
  • TBW nie jest wyznacznikiem wyboru dysku, większym wyznacznikiem jest DWPD. Dla Twojej informacji - żeby osiągnąć 400 TBW trzeba codziennie przez ok. 5 lat zapisywać 200GB danych.
  • Gry nie są "ciężkim zastosowaniem", bo kontroler dysku w czasie grania głównie wykonuje operacje odczytywania danych.
  • Ulepowy CX400 nie kosztuje groszy, tylko 350 zł za 1TB.
  • PX500 jest tym samym co Lexar NM610 - posiada ten sam kontroler i kości pamięci Microna - N2TTE1B1FEB1. Recenzja NM610 na TPU: https://www.techpowerup.com/review/lexar-nm610-1-tb-m2-nvme-ssd/2.html. Recenzja PX500 na ukraińskim portalu Overclockers: https://www.overclockers.ua/storage/goodram-px500-nvme-pcie-gen3-x4-ssd-1024gb/.
  • Ty na razie niczego nikomu nie doradzasz ani nie pomagasz w tym dziale - albo nazywasz użytkowników cebulami, polaczkami itd. Albo jedyne co jesteś w stanie napisać, gdy użytkownik szuka pomocy to:

Przestań być takim frustratem/toxiciem, nie wyzywam Cie (nie obraziłem Cie ani razu), bo masz odmienne zdanie - po prostu mam inne zdanie, inny pogląd na sytuacje. Ty natomiast rzucasz inwektywami w wielu użytkowników tego forum, którzy tu jeszcze zostali. Pierw piszesz, że nie szanuję pieniędzy osób, które zakładają tu tematy, bo proponuje obudowy za 600zł, albo przedstawiam zestaw o 1000 zł mniej niż zakładany budżet, a potem wyskakujesz z tekstem, że jak chłop miał prawie 4000 zł na laptopa, to powinien mieć więcej pieniędzy na dysk - dobry fikołek.

Pozdrawiam cieplutko, więcej nie mam zamiaru toczyć ten bezowocnej dyskusji.