Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam.
Zgłaszam się do was z dość pewnie typowym problemem. Pomimo dobrej specyfikacji PC, w grach wymagających dostaje freezy tzn. gra się zawiesza, a z nią chyba cały system, dźwięk zazwyczaj również zacina się i w kółko odtwarza ten sam jak zdarta płyta.

Płyta AMD B450M DS3H
Procesor AMD ryzen 5 2600
Karta graficzna RX 590
Dysk: SSD 512 GB SiliconPower A55
System Windows 10 Pro 21H1
RAM 2x8GB G.Skill Ripjaws V
Zasilacz SilentiumPC Regnum 600W

Dodam że nie nie działa wtedy ctrl+alt+del, a nawet przycisk zasilania. Komputer muszę restarowac. Na przykładzie gry fortnite - gra sama dobrała odpowiednie ustawienie i teoretycznie nie powinno być żadnych problemow, a jednak po +/- 5 min następuje owa zacinka, lecz nie jest to jedyna gra w której mam tego typu problem. Razem z freezami mam dziwne lekkie scinki gry którym towarzyszy jakby brzęczenie w słuchawkach które zacina się wraz z obrazem. Z komputerem miałem wcześniej problem z powodu spadków FPS dosłownie we wszystkich grach. Dostałem informację z serwisu, że wadliwy był dysk, więc go wymieniłem, a tamten poszedł na gwarancję, z aktualnym raczej nie mam problemów. W grach "lżejszych" typu CS, LoL owe problemy nie występują, wszystko działa bez problemów. Sprawdzałem czy problem nadal występuje po wyłączeniu profilu XMP ramu w biosie, lecz nic się nie zmieniło, więc zakładam że nie w tym problem. Używam programu MSI afterburner do ręcznego ustawiania prędkości wiatraków. Żadnego z podzespołów oprócz tego RAMu nie podkręcałem.
Liczę na chociaż drobną pomoc lub sugestie:) pozdrawiam

Edytowane przez iamevil223
Opublikowano

Do sprawdzenia:

• Temperatury podzespołów w czasie obciążenia - nie musi to być gra, może to być np. 3DMark Demo (do pobrania z Steam). Sprawdzasz je za pomocą HWiNFO, który rejestruje najwyższe i średnie temperatury, lub za pomocą nakładki RTSS dostępnej wraz z MSI Afterburner.
  • S.M.A.R.T. dysku, czy przypadkiem nie umiera. Te dyski zdychają seryjnie.

Do zrobienia:

• DISM - DISM /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth oraz SFC - SFC /scannow - komendy wklejasz w cmd/powershell uruchomionym jako admin, jeśli SFC wykryje uszkodzone pliki to zalecam zrobić go ponownie. Następnie uruchamiasz ponownie system.
  • Aktualizacja sterowników, w szczególności chipsetu oraz audio, żebyś nie musiał szukać i nie bawił się w jakieś ścierwa pokroju Driver Booster: Sterowniki Chipsetu, Sterowniki Audio.
  • Reinstalacja sterownika GPU z wykorzystaniem DDU. Instrukcja jak wykonać to poprawnie: https://www.wagnardsoft.com/content/ddu-guide-tutorial

Opublikowano (edytowane)

Witam. Dzięki za odpowiedź. Zrobiłem to, co sugerowałeś. 

S.M.A.R.T dysku sprawdziłem w HD Tune i wygląda następująco :

SMART (2).png SMART (1).png

Z poleceniem sfc /scannow próbowałem wcześniej i nawet jak wykrywało błędne pliki, czy też nie to nie przynosiło to zadnego efektu, ale także to zrobiłem razem z poleceniem DISM w cmd i zrestartowałem komputer.

obraz_2022-08-30_005516406.png

Od tamtego czasu problem przeniósł się na Gothic'a z modem graficznym DX11 gdzie owe crashe wcześniej równiez miały miejsce, sporadycznie, ale miały. Raz dostałem także tego bluescreena z smutnym emotikonem, że mój komputer napotkał problem i musi zostac zrestartowany. Oprócz tego crash wygląda tak samo - dźwięk słyszę ale cały pc zawiesza się nie mogę ruszyć myszką wpisac alt + ctr + del kompletnie nic, tylko restart. I tak na okrągło. Bardzo często dostaję również powiadomienie z AMD Software o treści  “Default Radeon WattMan settings have been restored due to unexpected system failure”. Sterownik karty zawsze na biężąco aktualizuję w tym właśnie oprogramowaniu. 

Wgrałem także najnowszy chipset do płyty głównej, stery karty dźwiękowej, bios także zaktualizowany do najnowszej wersji. 

W kolejnym poście wrzucę screena z temperaturami z tego 3DMarka. Pozdrawiam. 

Opublikowano

Informacja z AMD Software może wiązać z uszkodzonymi sterownikami GPU, jak pisałem wcześniej kompletna reinstalacja sterownika GPU za pomocą DDU według instrukcji załączonej w poprzednim moim poście.

Skoro dostajesz BSOD'y to wypada dowiedzieć się z jakimi kodami błędów - pomoże w tym BluseScreenView.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Anhin napisał:

Informacja z AMD Software może wiązać z uszkodzonymi sterownikami GPU, jak pisałem wcześniej kompletna reinstalacja sterownika GPU za pomocą DDU według instrukcji załączonej w poprzednim moim poście.

Skoro dostajesz BSOD'y to wypada dowiedzieć się z jakimi kodami błędów - pomoże w tym BluseScreenView.

Właśnie przed chwilą zrobiłem ten reinstall sterownika korzystając z tego programu i instrukcji którą wysłałes, a następnie zainstalowałem do karty najnowszy z oficjalnej strony amd. Zobaczymy jak będzie teraz. Zaraz zabieram się do testu benchmark karty, cpu i storage'u w tym 3DMarku Demo, wybrałem jakiś Fire strike w 1080p. Przez ile powinienem robić ten test? Wybrać silnik directx12, 12 ultimate, 11 czy Vulkan do testu? Jest tu parę wariantów.obraz_2022-08-30_182422947.png

Dzięki za odpowiedź.

No i dupa. Minęły gdzieś 2-3 minuty animacji w tym fire strike'u i zacięcie, freez, obraz stanął a dźwięk leciał dalej. Nic nie mogłem zrobić. Zrestartowałem komputer i znowu info z Software'u AMD o tym Wattman'ie. Zrobiłem fotę temperatur z drugiego monitora podczas benchmarka.IMG_20220830_182950-min.jpg

Opublikowano

Okej, potrzebowałbym jeszcze screenshot z BlueScreenView - skoro sypie BSOD'ami to coś je powoduje.

Dodatkowo chciałbym logi systemowe z podglądu zdarzeń. Instrukcja jak to zrobić - W podglądzie zdarzeń wybierasz pozycję "Dzienniki systemu Windows", następnie klikasz PPM na pozycję "System" i wybierasz "Zapisz wszystkie zdarzenia jako...". Wyeskportowany plik dołączasz do postu.

Na ten moment wstępna diagnoza to umierające GPU, przez co wysypuje się sterownik graficzny.

Opublikowano (edytowane)

W BlueScreenView był tylko jeden raport, z dziś:

obraz_2022-08-30_222345910.png

Niestety ten plik z podglądu zdarzeń ma 6,1 mb i dostaje błąd -200 na forum nie mogę wstawić bo maks pliki 5mb...

Spróbuję może jeszcze przeinstalować ten sterownik, lecz teraz wgram nieco starszy, może to w czymś pomoże.

Po zainstalowaniu starszego ale rekomendowanego sterownika karty grałem z dobre 20-30 min i było dobrze, stabilniej. Jednak w pewnym momencie po prostu znów dostałem tego samego laga i restart. Zauważyłem że czasami podczas restartu po tych zacieciach komputer zaczyna głośno wyć jak machina przez 4-6 sekund gdy się odpala i potem wraca do normalnej głośności. Chyba dotyczy to wentylatorów.

Blue Screeny dostaje po tych restartach, gdy np włączam przeglądarkę nawet. Do tej pory dostałem te dwa. Co ciekawe w grach ich nie dostaje tylko te frustrujące zamrożenie wszystkiego.

Przed chwilą dostałem drugiego BSOD'a, tym razem o takiej treści:

obraz_2022-08-31_112628877.png

Opublikowano

Wyłącz sterowanie wentylatorami poprzez MSI Afterburner i sprawdź, czy wszystko chodzi tak jak trzeba. BSOD 0xD1 powoduje amdkmdag.sys, a to wskazuje na konflikt między AMD Wattman a MSI Afterburner. Możesz także kompletnie deinstalować MSI Afterburner.

Jeśli problem nadal występuje:

Plik z logami systemowymi możesz wrzucić na jakiś hosting i podlinkować.

Opublikowano (edytowane)

Wylączyłem sterowanie wentylatorami w MSI, sprawdzę czy to coś da, jak nie, to wyłączę go całkowicie i usunę z autostartu.

https://www61.zippyshare.com/v/053NI1j3/file.html
Tutaj link do tego dziennika z podglądu zdarzeń. Jeśli wszystko poszło zgodnie z planem to powinno to działać.

Wyłączyłem MSI AB, ale nie przyniosło do żadnego efektu, więc kompletnie usunąłem go z komputera. Grałem normalnie i przyzwoicie przez prawie 1h, ale nagle ni stąd ni zowąd, kolejny BSOD. Znowu o treści: IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL. Tym razem bez DRIVER na początku odziwo.

Dokładne info: 

image.png

Opublikowano

Przejrzałem log. Są błędy dotyczące aktualizacji systemu, które nie mogą zostać ukończone. Wiszą Ci jakieś aktualizacje systemu? Jeśli tak i nie chcą się zainstalować to spróbuj aktualizacji za pomocą Media Creation Tool.

Dodatkowo najczęstszym błędem jest błąd Realtek RTL8188EU Wireless LAN 802.11n USB 2.0 Network Adapter - wygląda na to, że sterownik do niego został uszkodzony, więc wypadałoby go przeinstalować/zaktualizować.

Zrób raz jeszcze DISM i SFC.

Edit: Odinstaluj AVG, być może to on powoduje problemy, a wbudowany Defender wcale nie jest gorszy od tego klona Avasta.

Opublikowano (edytowane)

W windows Update wszytstko wygląda przyzwoicie. Nie mam zadnej informacji o błędnych aktualizacjach, ani w ogóle o aktualizacjach.

image.png

W sumie moge odinstalować te AVG i tak nie korzystam z tego jakoś często, sporadycznie i jest to wersja free więc połowy funkcji i tak nie mam. Po odinstalowaniu Afterburnera póki co nei zauważam już tych freezów. Zobaczymy dalej. Skorzystam z tej aktualizacji ze strony microsoftu. I spróbuję przeinstalować sterownik od tej, z tego co mi się wydaje, karty WiFi.

Jak pobieram tą apkę do aktualizacji to zaraz po włączeniu dostaje info że "dziękujemy że zaktualizowanie systemu windows" i mam tylko opcje zamknięcia.

Opublikowano

Czyli masz wszystkie aktualizacje zainstalowane.

Tak jest to karta WIFI, a raczej "adapter WIFI" wpięty do USB. Z tego co widzę sprzęt już leciwy. Sterowniki zapewne znajdziesz na stronie producenta, a jeśli nie to spróbuj tych - Station-Drivers.

Opublikowano (edytowane)

Myślałem, że to już koniec problemów ale niestety tak jak po odisntalowaniu tego MSI miałem chwilę spokoju, tak teraz męczą mnie te BSOD'y ":(", które wyskakują losowo podczas grania... i sie sam komp zaczyna restartować. Znowu IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL. Może to mieć coś wspólnego z RAM'em? Do tej karty Wi-Fi różne sterowniki instalowałem i lipa chyba, chociaż karta ta działa normalnie i sygnał z routera wyłapuje, ale i tak z niej nie korzystam prawie wcale bo mam neta przez ethernet. Sypie właśnie takimi błędami: obraz_2022-09-02_181413988.png

Opublikowano

Potrzebowałbym 3 najwcześniejszych plików .dmp, postaram się je przeanalizować.

Fajnie by było jakbyś w tym czasie zrobił:

• Ponowny DISM i SFC.
  • Odłączył tę kartę sieciową WIFI na USB, skoro i tak z niej nie korzystasz.
  • Przeskanował system za pomocą MBAM.
  • Sprawdził RAM za pomocą MemTest86 (może to długo potrwać).

Jeśli skanowałeś wcześniej system MBAM i testowałeś RAM za pomocą MemTest (i nie wykryło żadnych błędów) to nie musisz tego robić ponownie.

Opublikowano (edytowane)

Sprawdzałem RAM ale tylko tą diagnostyką Windowsa wbudowaną w system, memtestem próbowałem ale przeszło tylko przez tą pierwszą próbę, dalej nie robiłem, bo nie miałem czasu żeby zostawić komputer odpalony, no i myślałem poniekad że bedzie trwało to wieki, ale teraz zostawię go na dłużej i zobaczymy. Teraz dostaję jeszcze jeden niepokojący obiaw, którym jest dziwne okienko cmd wyskakujące podczas gry na ułamek sekund i gasnące. Irytuje bo wywala z fullscreena. Bez różnicy w jakiej grze. Podczas przeglądania sieci i innych czynności tego nie doswiadczam. Dołączam te 3 ostatnie pliki dmp. Karte sieciową Wi-Fi odłączyłem, przeskanuje system. Sprawdziłem i DISM oraz SFC raczej bez zmian (nic nie znalazło). Dzięki wielkie za Twoje sugestie czas i pomoc. Pozdrawiam serdecznie !

To jest ukryta treść, proszę

Opublikowano (edytowane)

Dzięki. AVG odinstalowałem już po tych błędach, więc pewnie dlatego wskazywało że to przez tego antywirusa. Skorzystałem z AVG Clear, więc AVG już definitywnie nie jest kłopotem i to okienko cmd chyba też już przestało wyskakiwać po przeskanowaniu MBamem. Ehhh, ale chyba tu już wszystko się sypie. Przed chwilą znowu dostałem BSOD'a, tym razem z tytułem DRIVER irql etc.. Dołączam logi z niego. Najdziwniejsze było to, że zalogowałem się do systemu jak zawsze po każdym BSOD'zie i wyskoczyło "Przygotowywanie systemu windows" zamiast "Zapraszamy", a po zalogowaniu była inna tapeta, rozmiar ikon i był komunikat w stylu, że nastąpiło błędne logowanie do konta microsoft i musze uruchomić ponownie komputer a w innym wypadku dane zostaną utracone czy coś, znowu coś się krzaczy.... ale na szczęście jak się zalogowałem po restarcie to było wszystko na miejscu. Teraz zagadką są dla mnie te dwa naprzemiennie występujące BSOD'y, i w tytule albo z "DRIVER" albo bez.

Opublikowano

BSOD powoduje amdkmdag.sys. Co zrobić:

• Po raz kolejny odinstaluj sterowniki GPU za pomocą DDU, a następnie zainstaluj je ponownie. Nie ustawiaj krzywych chłodzenia GPU. Tutaj polecam pobrać na początek sterowniki GPU, następnie odłączyć kabel Ethernet od komputera (na czas deinstalacji i instalacji sterowników), dopiero wtedy odinstalować sterowniki za pomocą DDU w trybie awaryjnym, a po uruchomieniu komputera ponownie zainstalować na nowo sterowniki. Po tej operacji możesz ponownie podłączyć kabel Ethernet do komputera.
  • Zresetować ustawienia UEFI/BIOS i nie włączać trybu XMP - następnie sprawdzić stabilność w grach/3DMarku.
  • Wyłącz w opcjach zasilania funkcję Szybkie uruchamianie.
  • Zwiększ powerlimit w AMD Wattman do maksimum.
  • Jeśli BSOD'y nadal będą występować to zalecam zrobić naprawę In-Place Upgrade. Natomiast jeśli możesz to zalecam czystą instalację systemu.

Jeśli powyższe rady nie pomogą, a MemTest86 nie wykaże żadnych błędów to wstępna diagnoza - czyli umierające GPU się uprawdopodabnia. Dalsze czynności diagnostyczne powinny obejmować już sprzęt, a tutaj potrzebny jest serwis lub znajomy, który pożyczy GPU, żeby potwierdzić lub wykluczyć czy źródłem problemów jest GPU. Innym problemem może być niestabilne OC, ale jak sam piszesz niczego nie podkręcałeś.

Opublikowano

Zrobiłem wszystko o czym wspomniałeś wyżej, Jeśli nic z tego nie będzie no to spróbuję jeszcze przeprowadzić tę naprawę. 😁 No i zobaczymy co z tego wyjdzie. Potestuje trochę i w razie kolejnych błędów dam znać, dzięki jeszcze raz.

Opublikowano
W dniu 3.09.2022 o 16:35, Anhin napisał:

BSOD powoduje amdkmdag.sys. Co zrobić:

• Po raz kolejny odinstaluj sterowniki GPU za pomocą DDU, a następnie zainstaluj je ponownie. Nie ustawiaj krzywych chłodzenia GPU. Tutaj polecam pobrać na początek sterowniki GPU, następnie odłączyć kabel Ethernet od komputera (na czas deinstalacji i instalacji sterowników), dopiero wtedy odinstalować sterowniki za pomocą DDU w trybie awaryjnym, a po uruchomieniu komputera ponownie zainstalować na nowo sterowniki. Po tej operacji możesz ponownie podłączyć kabel Ethernet do komputera.
  • Zresetować ustawienia UEFI/BIOS i nie włączać trybu XMP - następnie sprawdzić stabilność w grach/3DMarku.
  • Wyłącz w opcjach zasilania funkcję Szybkie uruchamianie.
  • Zwiększ powerlimit w AMD Wattman do maksimum.
  • Jeśli BSOD'y nadal będą występować to zalecam zrobić naprawę In-Place Upgrade. Natomiast jeśli możesz to zalecam czystą instalację systemu.

Jeśli powyższe rady nie pomogą, a MemTest86 nie wykaże żadnych błędów to wstępna diagnoza - czyli umierające GPU się uprawdopodabnia. Dalsze czynności diagnostyczne powinny obejmować już sprzęt, a tutaj potrzebny jest serwis lub znajomy, który pożyczy GPU, żeby potwierdzić lub wykluczyć czy źródłem problemów jest GPU. Innym problemem może być niestabilne OC, ale jak sam piszesz niczego nie podkręcałeś.

Odziwo po zastosowaniu się do wszystkich twoich sugestii z poprzedniego postu  problemy, BSOD'y i freezy ustały ! Teraz całokształt peceta działa znakomicie, dziękuję ci serdecznie za pomoc, oby więcej tylu pomocnych ludzi;)) Pozdrawiam ♥.

Opublikowano

Cieszę się, że to był problem programowy, a nie sprzętowy. Oczywiście jeśli wszystko działa dobrze, a profil XMP nadal pozostawiłeś wyłączony to wypada go włączyć.