Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Posiadam serwer z łącznie 52/53 pluginami, 20 skryptami (większymi, mniejszymi), 3 wyrenderowanymi mapami: Nether/end 8x8 tysięcy kratek, kratek 12x12 tysięcy kratek. Ostatnio pojawił się problem na serwerze, gdy chce go włączyć - wyłącza się. Serwer posiadam na craftserve (pakiet diamond). Problem pojawił się od czasu wyłączenia usypiania serwera przez support na moją prośbę. Oto logi: tutaj. Druga część postu to hosting. Czy polecacie jakiś hosting oraz jego ofertę pod ilość pluginów, skryptów i światów jakie mam oraz dla np. 30 graczy? Ktoś polecał tutaj bloom, ale boje się jaki ping będą mieć moi gracze na nim grający. Najlepiej z wieloma ofertami, aby w przyszłości mógł uciągnąć większą ilość pluginów/skryptów/graczy/światów po zakupie.

Opublikowano

Serwer się wyłącza, ponieważ na craftserve ram jest współdzielony i aktualnie jest w całości wykorzystywany na twojej maszynie. Korzystasz też z wersji silnika podatnej na log4shell, więc przydałoby się go zaktualizować. Masz też zainstalowany bardzo niestabilny plugin FAWE, więc jeśli przynajmniej raz go użyłeś to zalecam całkowicie wywalić świat. Objawy uszkodzonych przez ten plugin plików świata mogą zostać zauważone długo po samym uszkodzeniu, a wtedy gracze będą mieli już sporo zbudowane i nagle wszystko stracą. Ping możesz sprawdzić tu: https://bloom.host/locations/. Pamiętaj też, że Minecraft to nie strzelanka i gracze nie zauważą różnicy między 10 a 150 ms opóźnienia.

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Helios1993 napisał:

Serwer się wyłącza, ponieważ na craftserve ram jest współdzielony i aktualnie jest w całości wykorzystywany na twojej maszynie. Korzystasz też z wersji silnika podatnej na log4shell, więc przydałoby się go zaktualizować. Masz też zainstalowany bardzo niestabilny plugin FAWE, więc jeśli przynajmniej raz go użyłeś to zalecam całkowicie wywalić świat. Objawy uszkodzonych przez ten plugin plików świata mogą zostać zauważone długo po samym uszkodzeniu, a wtedy gracze będą mieli już sporo zbudowane i nagle wszystko stracą. Ping możesz sprawdzić tu: https://bloom.host/locations/. Pamiętaj też, że Minecraft to nie strzelanka i gracze nie zauważą różnicy między 10 a 150 ms opóźnienia.

Zamiast fawe używać zwykłego WorldEdita? Nie jest on mniej wydajny? Od której wersji naprawiono luke log4shell? Mam prośbę, czy jesteś z wymienionych przeze mnie danych napisać jaka oferta na bloomie by była dla mnie najkorzystniejsza? W Falkenstein mam 30-36 ms na ten moment.

Edytowane przez FromTheInside_
Opublikowano
3 minuty temu, FromTheInside_ napisał:

Zamiast fawe używać zwykłego WorldEdita? Nie jest on mniej wydajny?

Fawe swoją "wydajność" zyskuje dzięki niestabilnej, asynchronicznej implementacji i całkowitym pomijaniu ważnych części stawiania bloków, jak np. odświeżanie heightmapsów. Szansa na uszkodzenie plików świata przy każdym użyciu jest ogromna, a objawy zobaczysz gdy będzie za późno.

5 minut temu, FromTheInside_ napisał:

Od której wersji naprawiono luke log4shell?

Purpur ma ją naprawioną od 1.18, jednak nawet na tej wersji narażasz serwer na możliwe ataki, a także tracisz spore boosty wydajności (w 1.19 stworzone zostały implementacje asynchronicznego pathfindingu i wielowątkowego trackera sponsorowane przez Blooma, z asynchronicznym trackerem w trakcie tworzenia). Silnik serwera zawsze powinien stać na najnowszej wersji, a dodatkowo bardzo dobrze aktualizować go do najnowszych buildów przynajmniej raz na tydzień.

9 minut temu, FromTheInside_ napisał:

jaka oferta na bloomie by była dla mnie najkorzystniejsza?

Jeśli nic nie zepsułeś przy konfiguracji to pakiet Performance 8gb na spokojnie wystarczy. Dla poprawy wydajności i ogólnego działania serwera możesz powyrzucać pluginy: rcefix, serverlistmotd, tabcompletefilter, clearlag, protocollib, skinsrestorer, statssb, advancedban, commandpanels, multiverse, crazyauctions, silkspawners oraz wszystkie addony do skripta, przede wszystkim skquery (na najnowszej wersji skripta wystarczą jedynie skbee, skript-placeholders i skript-yaml). Poaktualizuj też pozostałe pluginy i rób to często. Jako alternatywy warto użyć minimotd, commandwhitelist, autoryzacja microsoftu/fastlogin, tab, ajleaderboards, libertybans i playerauctions.