Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Co sądzicie o nowych cenach w McDonald's?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Po niedawnych podwyżkach niektóre pozycje z oferty są już o 50% droższe w porównaniu do cen z ub. roku. Nie to, żebym tam jadał bo na szczęście umiem gotować i liczyć kasę, ale jak spojrzałem na cennik to ręce mi opadły. Nawet głupi cheesburger to wydatek 6.50zł, a BigMac classic to prawie 22zł. McFlurry prawie 10zł. Serio ktoś to kupuje jeszcze?

Opublikowano

Czasem jest ochota na takie syf przetworzone żarcie, BigMac kosztuje chyba 16zł z tego co sprawdziłem, zestaw kosztuje 22.

Te lody i McFlurry to porażka i często robione są na odpierdol, ale no to nadal jest dużo taniej niż w innych miejscach, ja dawno nie jadłem zwykłego burgera za mniej niż 33zł, pensje też nie stoją w miejscu. 

Czy jest to warte swojej ceny?
Nie, ale wole to niż ryzykować kolejnego zatrucia jak mam ochotę na fastfood.

Opublikowano

Słynny indeks BigMaca i gadanie, że inflacja już w odwrocie, strasznie te ceny odzwierciedlają prawdziwy stan gospodarki 😛 

@nexores2 niby nie stoją w miejscu, ale w stosunku do wzrostu cen, to żart

EXPmIpC.gif

Opublikowano (edytowane)

Nie wiem gdzie ty kupujesz takie rzeczy @nexores2 że za byle burgera płacisz 33zł. Za tyle to można przyzwoity obiad zjeść w bistro albo 2 duże pizze lub kebsy. Jest tajemnicą poliszynela, że McD to chemia od A do Z. Miało być z założenia tanie żywienie ludzi, a nie dojenie jakby nie wiadomo jaką jakość oferowali. Komponenty do tych kanapek kosztują ich śmieszne grosze np. bułka do cheesburgera to 5gr. Gdzie jest granica zachłanności, żeby zrobić z tego 6.50zł?

I wydaje mi się, że nie ma co przesadzać z tym truciem się bo to już nie te czasy. To dawniej taki szeptany marketing robili. Jak się kupuje w jakiejś podejrzanej budzie to pewnie, ale będąc w trasie łatwo znaleźć dobrą jadłodajnię. Przy powiedzmy 4 osobach i jako takim "obiedzie" w McD poniżej 150zł ciężko zejść i będą to głównie bomby węglowodanowe z tłuszczami trans. Bez problemu można się najeść po ludzku za te 150zł w wielu miejscach. A jak fastfood to już wolałbym na Orlenie kupić bo mają naprawdę spoko ofertę i za te 150zł to ciężko byłoby zjeść to wszystko. W mieście coraz więcej ludzi wybiera z kolei np. Żabkę - burgery schodzą milionami w skali roku. Także tu bym upatrywał problemu: McD ma problemy z przetrwaniem na polskim rynku i stąd te skokowe podwyżki tłumaczone rzekomą inflacją.

A generalnie to inflacja sracja, zwykły skok na kasę i rabunkowe zwiększanie marży. Tak jak z cukrem - od Rumunii po UK cukier w granicach 3zł/kg. Tylko w Polsce straszna inflacja i cukier po 7zł (bo ten po 5zł jest wirtualny). Ręce opadają. W Turcji, przy znacznie większej inflacji, McD jakoś nie ma problemu z utrzymaniem niskich cen (średnio połowę niższych niż w Polsce).

Jakby było mało to jeszcze nie mają jednakowych cen w całym kraju. Właściwie co miejscówka to inna cena i są to naprawdę spore różnice nawet rzędu 25%. Jak dla mnie to jest to jedna wielka porażka, gdzie tu mówić o dawnych czasach gdy naprawdę mieli atrakcyjne ceny i jakość.

Edytowane przez monsune
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

pamietam czasy jak za dyche kupowalo sie 5 czisburgerow, wspaniale czasy

a nexores to huj

lpv4KEF.pnglpv4KEF.pnglpv4KEF.pnglpv4KEF.pnglpv4KEF.png

Opublikowano
W dniu 2.08.2022 o 14:58, Lord Makin napisał:

Słynny indeks BigMaca i gadanie, że inflacja już w odwrocie, strasznie te ceny odzwierciedlają prawdziwy stan gospodarki 😛 

@nexores2 niby nie stoją w miejscu, ale w stosunku do wzrostu cen, to żart

Wiesz co, masz racje, skupiłem się na innym sektorze gospodarki, wzrost pensji r/r to około 15.7% (mediana), w niektórych sektorach (głownie IT) dochodzi do ponad 20

W dniu 2.08.2022 o 17:16, monsune napisał:

Nie wiem gdzie ty kupujesz takie rzeczy @nexores2 że za byle burgera płacisz 33zł. Za tyle to można przyzwoity obiad zjeść w bistro albo 2 duże pizze lub kebsy. Jest tajemnicą poliszynela, że McD to chemia od A do Z. Miało być z założenia tanie żywienie ludzi, a nie dojenie jakby nie wiadomo jaką jakość oferowali. Komponenty do tych kanapek kosztują ich śmieszne grosze np. bułka do cheesburgera to 5gr. Gdzie jest granica zachłanności, żeby zrobić z tego 6.50zł?

I wydaje mi się, że nie ma co przesadzać z tym truciem się bo to już nie te czasy. To dawniej taki szeptany marketing robili. Jak się kupuje w jakiejś podejrzanej budzie to pewnie, ale będąc w trasie łatwo znaleźć dobrą jadłodajnię. Przy powiedzmy 4 osobach i jako takim "obiedzie" w McD poniżej 150zł ciężko zejść i będą to głównie bomby węglowodanowe z tłuszczami trans. Bez problemu można się najeść po ludzku za te 150zł w wielu miejscach. A jak fastfood to już wolałbym na Orlenie kupić bo mają naprawdę spoko ofertę i za te 150zł to ciężko byłoby zjeść to wszystko. W mieście coraz więcej ludzi wybiera z kolei np. Żabkę - burgery schodzą milionami w skali roku. Także tu bym upatrywał problemu: McD ma problemy z przetrwaniem na polskim rynku i stąd te skokowe podwyżki tłumaczone rzekomą inflacją.

A generalnie to inflacja sracja, zwykły skok na kasę i rabunkowe zwiększanie marży. Tak jak z cukrem - od Rumunii po UK cukier w granicach 3zł/kg. Tylko w Polsce straszna inflacja i cukier po 7zł (bo ten po 5zł jest wirtualny). Ręce opadają. W Turcji, przy znacznie większej inflacji, McD jakoś nie ma problemu z utrzymaniem niskich cen (średnio połowę niższych niż w Polsce).

Jakby było mało to jeszcze nie mają jednakowych cen w całym kraju. Właściwie co miejscówka to inna cena i są to naprawdę spore różnice nawet rzędu 25%. Jak dla mnie to jest to jedna wielka porażka, gdzie tu mówić o dawnych czasach gdy naprawdę mieli atrakcyjne ceny i jakość.

Lepszy kebab we Wrocławiu to koszt około 30zł za dużą tortillę (nie 50cm), a te "z wyższej półki" to około 34zł za tortille i 38zł za kebab w bułce, ceny pizzy (margherita) zaczyna się od 25zł, a obiad w bistro (pierś z kurczaka panierowana/ze szpinakiem) to około 26-30zł.

Nie słyszałem o różnych cenach w zależności od lokalu, mógłbyś to przybliżyć?

W dniu 15.08.2022 o 00:32, Paweu. napisał:

pamietam czasy jak za dyche kupowalo sie 5 czisburgerow, wspaniale czasy

a nexores to huj

Pamiętam czasy jak Paweu nie był hujem 

Opublikowano (edytowane)

Ogólnie zdarzy mi się podskoczyć aby coś sobie zamówić. Jak akurat mam ochotę. Ale nie jem tak często jak wczesniej. Kiedyś zzdecydowanie częściej się tam żywiłem, Obecnie jak mam już ochotę zamowić sobie jakiś zestaw to jest to zwykle z ich edycji specjalnych. Ostatnio kupowałem sobie zestaw z maestro i moim zdaniem daję rade, jest całkiem smaczny.

Gotuję poza tym więcej samodzielnie w domu. Sporo dobrych sezonowych przepisów jest na tej stronie https://kulinarneprzeboje.pl/

Pamiętam jak kiedyś zestawy big mac były w cenie 10 zł ehh 😉

Edytowane przez dkdk