Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam pytanko ponieważ mój głowny monitor jest podlaczony przez displayport pod kartą graficzną i działa a chciałóem podłączyć mój drugi stary monitor displayportem tam gdzies wyzej takie drugie wejscie nw pod co sie podłącza ale on nie działa jest czarny ekran i nic 

giphy.gif

Jeżeli pomogłem. Kliknij Lubię to.

Opublikowano

Witam,

jest kilka możliwości, między innymi nie posiadasz integry lub jest wyłączona w BIOSie. Najprościej byłoby podpiąć monitor pod kartę graficzną, ale pewnie gdybyś miał taką możliwość, to byś to uczynił.

Opublikowano

@Wefaj Jeśli kupiłeś to co w temacie dt. składania jednostki, tj. i5-10400F to procesor nie posiada zintegrowanej karty graficznej w procesorze (iGPU), która daje sygnał video poprzez złącza video na płycie głównej. W takim wypadku jakiekolwiek podłaczenie monitora pod te złącza nie da żadnego sygnału, musisz podłączać monitor/monitory pod kartę graficzną (GPU). Specjalnie dla Ciebie obrazek:

Schemat video.png

Opublikowano (edytowane)

image.png

Jeśli dobrze sprawdziłem (zapewne poprawi mnie @Anhin), to Twoje CPU posiada integre. Możliwe, że masz wyłączoną systemowo lub w BIOSie. Na samym początku zerknij BIOS i szukaj opcji pokroju Onboard VGA.

W Device Managerze powinieneś mieć na liście ,,kartę graficzną'' o nazwie Intel (...)

Edytowane przez Vosly
problem z wysyłaniem postu
Opublikowano

Tak, wszystkie procesory Intela bez litery "F" posiadają iGPU, a tak naprawdę to mają je włączone w mikro kodzie. Jednakże iGPU jest domyślnie wyłączane, gdy MOBO wykryje dGPU.

By włączyć iGPU trzeba w UEFI/BIOS wejść w tryb Advanced Mode, następnie Settings -> Advanced -> Integrated Graphics Configuration, gdzie trzeba ustawić opcję IGD Multi-Monitor na Enabled. Po przełączeniu pojawi się dodatkowa opcja umożliwiająca zmianę przydzielanej pamięci RAM dla iGPU. Na koniec wystarczy wcisnąć klawisz F10 i zatwierdzić dokonane zmiany. Po wszystkim komputer się uruchomi a Windows powinien zacząć pobierać sterowniki Intela dla GPU poprzez Windows Update.

Generalnie nie polecam tego nikomu, jeśli nie ma zamiaru korzystać z funkcji Quick Sync Video. Łatwiej jest po prostu podłączyć monitor do GPU.

Opublikowano

hmm czyli lepiej podlaczyc drugi monitor hdmi pod karte graficzna bo jak wlacze integre w grze beda spadki fps?

giphy.gif

Jeżeli pomogłem. Kliknij Lubię to.

Opublikowano

Tak - monitory w pierwszej kolejności podłącza się pod GPU, a gdy skończą się złącza to wtedy pod iGPU. Integry nie włącza się w grze to raz, a dwa gra ani żadna aplikacja nie włącza się domyślnie na iGPU na desktopach.