Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć, trochę minęło od kiedy składałem swoją pierwszą jednostkę i niestety moje aktualne obycie w podzespołach jest średnie (Nie mam pojęcia czy intel dalej prowadzi czy może już AMD całkowicie zjechało konkurencje). W każdym razie potrzebuje dobrej jednostki do około 20tys ale nie bierzcie tego jako górnej granicy, jeśli będzie jakiś ogromny przeskok między dołożeniem kilku tys. to chciałbym to wykorzystać, zależy mi na kompie na lata. Jeśli mogę użyć jakichś części ze starego PC (w co wątpię bo było to 5 lat temu) to warte wspomnienia to i7 6700k i 32GB ramu HyperX 3600mhz i płyta gówna asus pro gaming z170. Ale nie bierzcie tego jako punkt odniesienia, jeśli lepiej zacząć od zera to wolałbym żeby tak było, zależy mi na jakości.

Kompa potrzebuje głównie do gier, tak żeby wszystko chodziło tak dobrze jak tylko się da na największych wymaganiach. 

Jeśli chodzi i monitory, to aktualnie posiadam jakieś stare Lenovo 144hz zakupione z 3-4 lata temu więc jak będziecie mieli jakieś do polecenia pod tą jednostkę to przydałyby mi się z 2-3. Oczywiście wydatek na monitory to już całkiem inny budżet nie wchodzący w skład budżetu na PC, więc tak na boku, cena nie gra roli byle by nie była to jakaś przesada ale też żeby się sprawdzały. 

Cały komp chciałbym dopasować do schematu kolorów biało-czarny, chce żeby było czysto i schludnie tak żeby dopasować kompa do całej reszty (biurka, białych ledów, słuchawek, klawiatury, krzesła).

Fajnie by było gdybyście do zestawów które stworzycie napisali kilka zdań odnośnie dlaczego akurat te części tak żebym mniej więcej chociaż był back on track. 

A no i oczywiście za najlepszy zestaw chętnie wynagrodzę, sam przy swoim pierwszym spędziłem kilka tygodni żeby ogarnąć wszystkie wady i zalety poszczególnych części a nie chce marnować nikogo czasu za free, mam nadzieje że nie przeszkadza to tutejszym administratorom, wszystko będzie udokumentowane, opodatkowane i oczywiście poprowadzone zgodnie z prawem ^^

Jeśli chodzi o komputer to planuje zakup jak najszybciej, przeprowadzam się do nowego mieszkania i chciałbym się nim trochę pobawić 😉 

Ps. raczej planuje być na windowsie (również musiałbym kupić).

Edytowane przez Kerag0s
Opublikowano

Zestaw ~20K: https://www.x-kom.pl/lista/gyvx73fpv

• Intel Core i7-12700K
  • Be Quiet! Silent Loop 2 360mm
  • ASUS TUF Gaming Z690-PLUS DDR4
  • G.Skill Ripjaws V (2x16GB) 3600MHz CL16
  • ASUS TUF Gaming RTX 3090 Ti 24GB
  • Samsung 970 EVO Plus 2TB NVMe
  • Be Quiet! Silent Base 802
  • Corsair RMx 1000W Gold

W koszyku wpisz kod bq-bracket-BK015, żeby dostać bracket na LGA1700. Do tego Windows 11 Home, jeśli posiadasz na starym PC licencję na W10, która jest podpisana pod konto Microsoft to wystarczy ją deaktywować na starym PC i aktywować na nowym.

Info:

i7-12700K zamiast i9-12900K ze względu na to, że i9 w grach praktycznie nic nie daje, różnica to tylko cztery rdzenie Efficient. RTX 3090 Ti to aktualnie najmocniejsze GPU na rynku, dlaczego taki model a nie inny? Nie ma za dużego wyboru, a ASUS stworzył jedne z ciekawszych modeli. Recenzja do poczytania na Guru3D. Polecam dokupić podpórkę do GPU. O MOBO nie ma co się rozpisywać, wybrana głównie ze względu na atrakcyjną cenę i panel I/O, na pewno sekcja zasilania się nie ugotuje. Dysk NVMe 2TB - miejsca nie powinno zabraknąć, dodatkowo jest to jeden z ciekawszych modeli na PCI-E 3.0. Obudowa bardzo dobra jakościowo - jeśli aktualnie posiadasz jakąś obudowę za 200/300 zł, to tutaj już po dotknięciu poczujesz przeskok jakościowy. Zasilacz od lat plasujący się czołówce. Generalnie sprzęt do grania w 1440p z wysokimi FPS, o ile gra nie jest pod względem technicznym wywłoką, w 1080p to ten komputer będzie się nudził. Dlaczego nie MOBO z obsługą DDR5? Ceny samych płyt głównych i modułów RAM są na tyle wysokie, a przyrost wydajności na tyle niski, że nie ma sensu pchania się w to.

Alternatywy:

Generalnie ciężko złożyć komputer biało-czarny/czarno-biały, bo brakuje komponentów w białym kolorze bardzo często, albo mają horrendalne ceny - w przyszłości możesz dokupić przedłużki lub całe okablowanie w kolorze białym. Postawiłem na MOBO i GPU jednej firmy, żebyś nie musiał instalować 5 aplikacji do zarządzania RGB z poziomu systemu. Nie wiem jaki VR posiadasz także, jakby złącza nie pasowały to można coś pozmieniać. Co do monitorów - bez budżetu i wymagań nie mam zamiaru polecać niczego - tutaj pozostaje kwestia otwarta. Jak masz jakieś pytania to śmiało pytaj, bez problemu odpowiem.

Opublikowano (edytowane)

@Anhin Dzięki wielkie, mam kilka zastrzeżeń, tak jak napisałem w poscie, nie mam problemu z dopłatą kilku tys do zestawu tak żeby to było top of the top. Dlatego też jeśli ten zestaw sto zdecydowałbym się na i9-12900K. Odnośnie zasilacza, nie sądzisz że przy takim setupie na miejscu byłoby dodanie Dark Power PRO 12, głośniejsza opcja Corsair jakoś średnio do mnie przemawia. Jeśli chodzi o CPU i MOBO myślałem też nad połączeniem ASRock X570Ryzen 9 3950X, nie wypadałoby to lepiej? Jeśli chodzi o przeskok z DDR4 > DDR5 faktycznie cena/jakość nie powala więc jestem w stanie zostać przy DDR4, aczkolwiek pewnie ten wybór mnie mocno zaboli z myślą o przyszłych upgradeach. Co do Silentloop, rozumiem ogólny Hype i napompowanie dookoła BeQuiet, zawsze takie było, ale czy nie lepiej w tym wypadku jednak kierować się jakością i pójść w stronę arctic coolera? 

Overall zestaw mi sie bardzo podoba ale jest w nim trochę decyzji które nie do końca do mnie przemawiają. Wiadomo gdybym to tak zbudował to pewnie byłaby to dobra maszyna bez zastrzeżeń ale jak już planuje taki wydatek to jednak chciałbym żeby był on maksymalnie wykorzystany z pełnym potencjałem. 

Jeśli chodzi o monitory to myślę że główny do 5k, szybkie odświeżanie bo czasem lubie pograć w CS'a i wiadomo jakość. Nie koniecznie 24" może być curved.

W każdym razie czekam jeszcze na więcej zestawów, dzięki za zabranie głosu, setup na poziomie 😉 

Edytowane przez Kerag0s
Opublikowano

Napisałem, dlaczego nie wybrałem i9-12900K, do komputera do gier ten procesor nie ma zbytnio sensu, rdzenie Efficient nie mają wpływu na ilość FPS w grach, nie warto dopłacać 1000zł do 2-5 fps więcej. Ryzen 9 3950X to staruszek, i7-12700K robi go jak chce. Płyt ASRocka nie polecam, bo są to często nieporozumienia, a nie płyty główne. Można poskładać sprzęt na R9 5900X/5950X, ale w grach nadal i7-12700K jest lepszy. Generalnie test i7-12700K do poczytania na TPU, gdzie pokazane są testy w różnych zastosowaniach, a także testy w grach w różnych rozdzielczościach.

DDR5 nie zapewnia żadnej przewagi w grach na ten moment, być może zmieni się to za rok/dwa lata. Generalnie DDR5 jest po prostu nieopłacalne i tyle, płyty drogie, moduły drogie, a zysk z wydajności żaden. Dodatkowo zaproponowałeś zmianę na CPU AMD z wymarłą aktualnie podstawką AM4, a dodatkowo z wyłącznym wsparciem DDR4. AMD dopiero ma zamiar ogłosić podstawkę AM5, jednakże czas od ogłoszenia a faktycznej premier, a docelowo dostępności w sklepach (gdzie AMD zawsze ma z tym problemy) to kawał czasu.

Dark Power Pro jest konkurencją dla Corsair AX i Seasonic PRIME, a nie RMx i Focus. Nikt nie narzekał na głośność RMx, jest to jeden z cichszych zasilaczy z certyfikatem Cybenetics. Chcesz to bierz Dark Power Pro, dla mnie osobiście bezsensowny wybór pchać się w zasilacz za taką kwotę, żeby było 200W więcej. Zasilacze Be Quiet! zawsze stały drogo i często nie były lepsze na tle konkurencji. Wybrałem taki a nie inny zasilacz z powodów takich, że nie uważam, żebyś potrzebował certyfikat Titanium lub Platinum. Dalej będę się upierał ku zasilaczom na platformach CWT i Seasonic, bo nie mam zaufania do platformy FSP, którą wykorzystuje Be Quiet!.

Piszesz o hypie na Be Quiet! i chcesz wybierać zasilacz tej marki - nie rozumiem. Owszem Arctic Liquid Freezer II jest fajny, ale na pewno nie pod względem jakości - generalnie nie wiem jakim cudem doszedłeś do wniosku, że AIO za 500zł będzie lepsze jakościowo niż AIO za 700zł. Poza tym w zestawie nie ma bracketu na LGA1700, więc musiałbyś się zgłaszać do producenta o takowy. Naprawdę, jeśli chciałbym Ci wrzucić przehypowane AIO to widziałbyś w koszyku Krakena, a nie Silent Loopa. Wybór na Silent Loopa 2 padł ze względu na - refill port, co jest wręcz unikatem w AIO, brak oprogramowania producenta, wydajność, dobrą kulturę pracy i jakość.

Opublikowano

Jeśli chodzi o procka to faktycznie masz racje, intel faktycznie lepiej wygląda na tle konkurencji w testach, mimo wszystko jednak i9-12900K bardziej do mnie przemawia, przyda mi sie w renderze. 

O zasilaczu wspomniałem właśnie z myślą o i9, wciąż się zastanawiam czy BeQuiet nie będzie przy tym lepszą opcją. 

W AIO za to mam dylemat, miałem oba i całkiem szczerze Arctic osiągał lepsze temperatury i wyniki na nim mnie zadowalały mimo uczucia taniego plastiku. Możliwe że po prostu trafiłem na słabszą sztukę silentloopa, ale mam znajomych którzy żałują że nie wybrali arctica. 

Cała reszta zgadza się, tak jak mówiłem moja aktualna wiedza i obeznanie leży więc staram się cisnąć research, dzięki za źródła. 

Opublikowano

W przedziale 1200W i tak nie masz za dużego wyboru, alternatywnie warto spojrzeć na tańszego Corsair HX 1200W Platinum. Jeśli chcesz brać i9-12900K to ci przecież nie zabronię. W jakim programie renderujesz?

Co do AIO - pewny jesteś, że mówisz o Silent Loop 2, a nie Pure Loop? Generalnie, jeśli chcesz Liquid Freezera II to bierz, zawsze to dłuższa gwarancja vs. lepszy wygląd. Piszesz, że miałeś Arctica, więc co się stało, że już go nie masz?

Monitory - główny monitor ma być do gier? W jakiej odległości od monitora siedzisz? Co myślisz o monitorze 21:9? Nie myśl nawet o 24", bo tutaj minimum 27" wleci albo większy jak masz odpowiednio dużo miejsca i nie siedzisz pół metra od monitora.

Opublikowano

Renderuje w After affects i blenderze ale głównie trufle scripty. 

arctic leży w starym PC który planuje w całości odsprzedać wiec nie chce go już klientowi wyciągać i zastąpić boxowym. 

zastanawiam sie właśnie czy starczy ten zasilacz 1000W czy jednak pchać sie w to 1200.

monitor główny do gier, odległość może metr? 21:9 mi nie przeszkadza chociaż już jakis czas przywykłem do 16:9 ale jak expirience ma sie polepszyć to why not 

Opublikowano

1000W starczy, jednakże te 200W więcej to również lepsza kultura pracy zasilacza, a także mniejsza szansa na włączenie się zabezpieczeń przeciw przeciążeniowych. Wszystko zależy od tego czy będziesz chciał kręcić podzespoły - jeśli tak, to wtedy lepiej mieć te 200W więcej niż ich nie mieć.

Monitory, wszystkie są 1440p, wszystkie mają minimum 144Hz. Monitory 21:9 nie są dla każdego, natomiast sprawdzają się bardzo dobrze w klimatycznych grach (Wiedźmin 3 np.), a także podczas pracy, ze względu na to, że oferują większą przestrzeń roboczą. To już jest Twoja indywidualna kwestia czy wybierzesz monitor 16:9 czy 21:9.

27" 2560x1400:

Monitory tak naprawdę zbliżone do siebie, różnice są na korzyść MSI ze względu na lepszą podstawkę i obecność portu USB-C.

34" 3440x1440:

Tutaj znowu, pierwsze dwa monitory są do siebie zbliżone, Gigabyte posiada KVM, LG jest troszkę szybszy. Iiyama to z kolei panel VA, generalnie panele VA oferują znakomitą czerń, ale smużą - Iiyama tutaj poradziła sobie dobrze ze smużeniem. Monitory IPS natomiast mają IPS Glow.

Opublikowano (edytowane)

Dzieki, poczytalem troche na temat monitorow, podobno szykuje sie jakis nowy przelom w QLED i warto poczekac, prawda czy raczej nic z tego?

Edytowane przez Kerag0s
Opublikowano

Nie ma sensu czekać, bo za rok znowu będzie coś lepszego, koło się zamyka i można tak czekać w nieskończoność. Nie wiem, gdzie wyczytałeś o jakimś przełomie, QLED to znak towarowy Samsunga. Generalnie QLED to po prostu matryca VA produkcji Samsunga, ale nadal to VA, tak jak Nano IPS od LG to nadal IPS. Jedyna technologia, która rzeczywiście może dokonać przełomu w monitorach to microLED, ale to może za 5 lat.

Opublikowano

Dzieki za wszystko, koniec koncow decyduje sie na setup:

• Intel Core i9-12900K
  • Be Quiet! Silent Loop 2 360mm
  • ASUS TUF Gaming Z690-PLUS DDR4
  • G.Skill Ripjaws V (2x16GB) 3600MHz CL16
  • ASUS TUF Gaming RTX 3090 Ti 24GB
  • Samsung 970 EVO Plus 2TB NVMe
  • Be Quiet! Silent Base 802
  • Dark Power PRO 12

Do tego glowny monitor LG UltraGear 34GN850-B i poboczny LG UltraGear 27HP850-B. Pozostaje mi wybrac jeszcze biurko - dla zainteresowanych postawilem na Apexdesk Elite Series 71" oraz fotel Secret lab TITAN evo 2022 - szczerze, jest dobry ale polecam troche doplacic i ogarnac sobie ergonomika.

@Anhin tak jak obiecalem dla najlepszego setupa (w tym wypadku jedynego ale trafnego) troche $$ za pomoc bez ktorej pewnie meczylbym sie z kilka tygodni, tak przynajmniej pozostanie mi radosc ze zlozenia tego cacka 😉 Jesli masz jakis cryptowallet to rzuc mi na pw adres a jak nie to blik/konto bankowe - obojetne. Dzieki wielkie za pomoc jeszcze raz.

Plus priorytety niestety troche sie zmienily, nie mam jak przewiezc kompa przez granice wiec zakupy zrobie juz na miejscu 15 czerwca.