Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ktoś włamał mi się na server minecraft, dokładnie na konsolę, dzięki temu gdy wbił mógł dać sobie op’a i rozwalić cały server łącznie i zbanowali jedną z osób, a reszcie op’a odebrał i pozostawił ogromne zniszczenia stawiając commandblocka ktory spawnował withery. Tym samym niszcząc moją i moich znajomych pracę. Czy mogę to gdzieś zgłosić czy nie jest to aż tak bardzo poważna sprawa. (Po krótkim researchu wiem kto to jest)

Opublikowano

Jeśli nie masz firmy i nie przyczyniło się to do znacznego zmniejszenia średniego przychodu to dużo z tym nie zrobisz. Jeśli wiesz kto to jest to zapewne znałeś już tą osobę, możliwe, że świadomie dałeś mu dostęp do zarządzania serwerem. Na przyszłość używaj mocniejszych haseł (w przypadku vpsa używaj kluczy ssh) i nie dawaj innym tak wysokich uprawnień.

Jest też duża szansa, że gdzieś w panelu twojego hostingu znajdzie się kopia zapasowa, którą możesz wgrać i serwer nadal będzie żył. Jeśli w panelu takiej opcji nie znajdziesz, skontaktuj się z supportem tego hostingu.

Opublikowano
W dniu 13.03.2022 o 14:07, Helios1993 napisał:

Jeśli nie masz firmy i nie przyczyniło się to do znacznego zmniejszenia średniego przychodu to dużo z tym nie zrobisz. Jeśli wiesz kto to jest to zapewne znałeś już tą osobę, możliwe, że świadomie dałeś mu dostęp do zarządzania serwerem. Na przyszłość używaj mocniejszych haseł (w przypadku vpsa używaj kluczy ssh) i nie dawaj innym tak wysokich uprawnień.

Jest też duża szansa, że gdzieś w panelu twojego hostingu znajdzie się kopia zapasowa, którą możesz wgrać i serwer nadal będzie żył. Jeśli w panelu takiej opcji nie znajdziesz, skontaktuj się z supportem tego hostingu.

Nie, nie jest to nikt moj znajomy. Nigdy w życiu nie słyszałem o tym czlowieku i nie ma ani ze mna ani z moja rodzina nic wspólnego. Kopii zapasowej - nir było. Kontakt nic nie da bo i tak zaczalem wszystko od nowa budowac. Czyli rozumiem ze mam tego nigdzie nie zgłaszać?

Opublikowano
59 minut temu, Urwiseq napisał:

Kontakt nic nie da bo i tak zaczalem wszystko od nowa budowac.

Na jakim hostingu stoi twój serwer?

Godzinę temu, Urwiseq napisał:

Czyli rozumiem ze mam tego nigdzie nie zgłaszać?

Jeśli krył się na tyle słabo, że go znalazłeś, to zapewne jest młody. Skuteczne i proste w takim przypadku może być skontaktowanie się z jego rodzicami.

Opublikowano
1 godzinę temu, Helios1993 napisał:

Na jakim hostingu stoi twój serwer?

Jeśli krył się na tyle słabo, że go znalazłeś, to zapewne jest młody. Skuteczne i proste w takim przypadku może być skontaktowanie się z jego rodzicami.

Titanaxe. Tak, bardzo młody. Tylko skąd znac kontakt do jego rodziców?..

Opublikowano
21 minut temu, Urwiseq napisał:

Titanaxe.

Scam, ale kopie zapasowe posiada. Z wgraniem jej nie powinno być problemu. Zalecam też przejść na jakiś prawdziwy hosting.

22 minuty temu, Urwiseq napisał:

Tylko skąd znac kontakt do jego rodziców?

Najłatwiej z facebooka.

Opublikowano
2 godziny temu, Helios1993 napisał:

Scam, ale kopie zapasowe posiada. Z wgraniem jej nie powinno być problemu. Zalecam też przejść na jakiś prawdziwy hosting.

Najłatwiej z facebooka.

Dlaczego scam? Wg mnie jest zajebisty

Opublikowano
6 minut temu, Urwiseq napisał:

Dlaczego scam?

Dostajesz jedynie 40% ramu za który płacisz, a do tego w panelu specjalnie ukazywane jest dużo wyższe jego użycie niż prawdziwe aby zmusić klientów-amatorów myślących że tpsy zależą od ramu do zakupu droższego pakietu. Ceny są tak samo ogromne jak overselling. Gdyby te ceny były tak z 4x niższe to by się nadawał dla tych 15, max. 20 graczy, ale titanaxe w porównaniu z innymi hostingami nie jest ani trochę opłacalny.

• Yaboku zmienił(a) tytuł na Ktoś włamał się do serwera
Opublikowano
W dniu 14.03.2022 o 18:30, Helios1993 napisał:

Najłatwiej z facebooka.

Serio? Chcesz się kontaktować z rodzicami jakiegoś dzieciaka, który zniszczył ci spawn w grze? 

Według mnie to nie jest poważne.
Jasne, potępiam działanie tego kolesia, który zniszczył Twoją pracę, ale trzeba pamiętać że to tylko gra i ja jako rodzic nie traktowałbym tego poważnie. Zastanów się przede wszystkim jak ta osoba włamała się Tobie na hosting, wyciągnij wnioski i drugi raz nie popełniaj tego samego błędu. Największy błąd jaki robią gracze MC to zakładanie konta na każdym serwerze z takim samym hasłem.

Poza tym, skąd pewność, że włamał się Tobie do konsoli? Op'a mógł dać sobie na wiele różnych sposobów. Włamanie na hosting jest dużo cięższe ponieważ potrzebny jest e-mail i hasło.

Opublikowano
Godzinę temu, DreaMPL96 napisał:

Serio? Chcesz się kontaktować z rodzicami jakiegoś dzieciaka, który zniszczył ci spawn w grze?

Takie rozwiązanie jest tu całkowicie normalne. W ten sposób można ochronić inne potencjalne cele takiej osoby, a nawet właśnie tą osobę. Dla przykładu, nie jest ciężko wykonać log4shell i jest na to pełno poradników, a sporo nawet tych dużych serwerów nadal jest na to podatne. Chłopak obejrzy sobie taki poradnik, zniszczy jakiś większy serwer i będzie miał dużo poważniejsze problemy. Rozmowa z rodzicem często może odciągnąć dziecko od takich "zabaw", tym samym oszczędzając wielu osobom nerwów.

Godzinę temu, DreaMPL96 napisał:

Włamanie na hosting jest dużo cięższe ponieważ potrzebny jest e-mail i hasło.

Akurat w przypadku titanaxe nie jest to aż tak trudne, byłem świadkiem kilku sytuacji, w której ktoś przypadkowo pokazał hasło do ftp lub włączył rcona nie zmieniając domyślnego hasła.