Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Kolizja na mapie?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej,
Chciałbym spytać czy może ktoś wie jak ustawiać kolizję i podzieliłby się tą wiedzą? Tak jak na screenie poniżej, jeśli chodzi się obok szafki 4x4, to tylko nie da się przechodzić przez prawy dolny róg a reszta zasłania gracza. Jak zrobić by cała dolna  część była nie do przejścia a reszta (górna część) poprostu zakrywała gracza?
image.png
image.png
Z góry dzięki za wyjaśnienie,
~Tofame (Tofame#6412 dc)

Opublikowano (edytowane)

Okej, trochę popróbowałem rzeczy i wpadłem na takie rozwiązanie, że potraktuję dolną część jako dwie oddzielne cześci, zamiast jednej o rozmiarze 2x1. Obie mają opcje "unpassable + unmovable" zaznaczone. Myślę, że może da się to zrobić jeszcze lepiej, ale nic mądrzejszego nie wymyślę.
image.png

Kierując się tą logiką jedyny wniosek jaki mogę wyciągnać, jest taki, że każdy obiekt większy niż 1x1 może mieć kolizję tylko w prawym dolnym rogu. Czyli jeśli miałoby się dom 5x5 to będzie się pod nim dało przechodzić wszędzie oprócz kratki w prawym dolnym rogu. Pewnie ktoś mógłby to potwierdzić, jeśli mam rację to temat można zamknąć bo to by oznaczało, że znalazłem jedyne rozwiązanie.

Edytowane przez tofame
Opublikowano

Tak jak mówisz, oryginalnie itemy w RL tibi są podzielone po 32x32 (1sqm x 1sqm) i każdy ma przypisany odpowiednie atrybuty. Drzewa które są wyższe zachowują się tak jak twoja opisana półka. Jednak, szybciej dodawać do clienta itemy w całości. Możesz też stworzyć sobie przezroczysty blok 32x32px którym będziesz blokował te miejsca których nie chcesz aby gracze wchodzili.

Opublikowano
18 godzin temu, rafaeru napisał:

Tak jak mówisz, oryginalnie itemy w RL tibi są podzielone po 32x32 (1sqm x 1sqm) i każdy ma przypisany odpowiednie atrybuty. Drzewa które są wyższe zachowują się tak jak twoja opisana półka. Jednak, szybciej dodawać do clienta itemy w całości. Możesz też stworzyć sobie przezroczysty blok 32x32px którym będziesz blokował te miejsca których nie chcesz aby gracze wchodzili.

Okej, dzięki za pomoc 😄