Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry,

potrzebuję o pomoc w wyborze komputera oraz monitora. Komputer byłby używany głównie do gier takich jak

To jest ukryta treść, proszę

Chciałbym grać w dobrych ustawieniach graficznych, oraz dobrej ilości klatek. Jak wiadomo, Cities: Skylines zaczyna lagować przy większych miastach. Chciałbym aby komputer wytrzymywał nieco większe miasta w cities właśnie. 

Do tego programy takie jak

To jest ukryta treść, proszę

Budżet to około 8 tysięcy złotych razem z monitorem. Czas kupna jest nieznany. Muszę znać teraz konfigurację aby podać przybliżoną cenę, dopiero wtedy mogę dostać pieniądze.

System to Windows 10+ lub Ubuntu 20.04+

Opublikowano

Przy Cities: Skylines (szczególnie zmodowanym) klęknie każdy komputer - silnik gry nie jest przystosowany do tego typu gier.

Jakieś wymagania dotyczące monitora (rozmiar i typ matrycy, odświeżanie, rozdzielczość)?

System Windows posiadasz, czy trzeba wrzucać zakup w koszty?

Opublikowano
11 minut temu, Anhin napisał:

Przy Cities: Skylines (szczególnie zmodowanym) klęknie każdy komputer - silnik gry nie jest przystosowany do tego typu gier.

Jakieś wymagania dotyczące monitora (rozmiar i typ matrycy, odświeżanie, rozdzielczość)?

System Windows posiadasz, czy trzeba wrzucać zakup w koszty?

Każdy klęknie - to prawda. Ale chodzi mi głównie o to, żeby nie klęknął przy średniej liczbie ludności w mieście. 

Monitor raczej 24", może być mniejszy. Chodzi o to, żeby po prostu był. Wiadomo, że matrycka IPS najlepsza, ale też najdroższa. Nie mam wymagań co do matrycy. 144Hz?

Windowsa nie wrzucać w koszta, bo jeszcze decyduje czy Linux, czy Windows. Najwyżej Winde dokupię później.

Ogólnie mam na oku dwa zestawy. Pierwszy to https://tinyurl.com/pierwszy-zestawior a drugi to https://tinyurl.com/drugi-zestawior ale nie wiem, czy którykolwiek z nich jest wart bliższego spotkania.

Opublikowano

Moja propozycja za ~7600zł: https://www.x-kom.pl/lista/3vk9xngmd

• Intel Core i5-12400
  • SPC Fera 5
  • Gigabyte B660M DS3H
  • Patriot Viper Steel (2x8GB) 3600MHz CL17
  • KFA2 RTX 3060 Ti 1-Click OC LHR
  • Kingston KC2500 1TB
  • Seasonic Core GM 650W
  • SPC Regnum RG6V TG
  • AOC 24G2U

Względem zestawów, które podlinkowałeś głównymi różnicami to mocniejsze GPU, porządny dysk NVMe 1TB oraz lepszy jakościowo półmodularny zasilacz z 7-letnią gwarancją producenta. Dodatkowo w koszyku znajduje się powszechnie znany AOC 24G2U - 24 cale na matrycy IPS 144Hz.

Opublikowano
31 minut temu, Anhin napisał:

Moja propozycja za ~7600zł: https://www.x-kom.pl/lista/3vk9xngmd

• Intel Core i5-12400
  • SPC Fera 5
  • Gigabyte B660M DS3H
  • Patriot Viper Steel (2x8GB) 3600MHz CL17
  • KFA2 RTX 3060 Ti 1-Click OC LHR
  • Kingston KC2500 1TB
  • Seasonic Core GM 650W
  • SPC Regnum RG6V TG
  • AOC 24G2U

Względem zestawów, które podlinkowałeś głównymi różnicami to mocniejsze GPU, porządny dysk NVMe 1TB oraz lepszy jakościowo półmodularny zasilacz z 7-letnią gwarancją producenta. Dodatkowo w koszyku znajduje się powszechnie znany AOC 24G2U - 24 cale na matrycy IPS 144Hz.

A co z tym procesorem? Znajomy mówi, że nie jest on najlepszy. W dodatku jakoś dziwnie patrzy mi się na to niskie taktowanie :/

Opublikowano

A co według Twojego znajomego możesz znaleźć lepszego w Twoim budżecie? i5-12400/12400F to jak najbardziej optymalny procesor do RTX 3060 Ti.

i5-12400F na tle mocniejszego i5-12600K, słabszego i5-10400F i potencjalnego "rywala" Ryzena 5 5600X:

Opublikowano
53 minuty temu, Anhin napisał:

A co według Twojego znajomego możesz znaleźć lepszego w Twoim budżecie? i5-12400/12400F to jak najbardziej optymalny procesor do RTX 3060 Ti.

i5-12400F na tle mocniejszego i5-12600K, słabszego i5-10400F i potencjalnego "rywala" Ryzena 5 5600X:

On proponuje i5-12600KF

Opublikowano

To ten sam procesor tylko jeszcze z możliwością OC (podkręcania), tylko wtedy musisz kupić lepszą płytę, aby wykorzystać ten potencjał 

Masz problem z wyborem laptopa czy komputera? >Napisz do mnie<

Opublikowano

Wrzucenie i5-12600K/KF + MOBO Z690 to dopłata w okolicach 900zł, na czym znajomy ma zamiar oszczędzić? Chyba nie wziął pod uwagę, że w budżecie trzeba zmieścić monitor lub wychodzi z założenia, że wystarczy byle co, byle wyświetlało obraz.

@Gajwer Nie są to te same procesory, mają więcej różnic niż odblokowany mnożnik i podbite zegary: https://www.intel.pl/content/www/pl/pl/products/compare.html?productIds=134586,134589