Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Szukam odpowiedniego modelu pamięci ram (układ scalony)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam projekt stworzenia takiego komputerka. Jestem dość zaawansowany, ale nie znam się na pamięciach. Otóż mam procesor kendryte k210, z wylutu z specjalnej płytki ze sklepu botland. Mam podzespoły podstawowe aż w nadmiarze, ponieważ kupiłem sobie na parę lat. Mam już wszystko do projektu: gniazda, rezystory, kondensatory, ledy, diody, złącza i wiele więcej. Chcę by mój komputer był wielopłytkowy, mam zrobioną taką płytę główną z goldpinami i zasilaniem oraz procesorem, kolejną płytką jest karta graficzna na bazie rp2048 (lub jakoś tak), kartę dźwiękową, no i poprostu wszystko, na płycie mam również wprowadzone z procesora wszystkie złącza i z expandowane. Chcę teraz zrobić moduł z pamięcią ram. Nie mam jednak już dużo miejsca, ponieważ zrobiłem już plastikową obudowę. mam pamięć vram z karty graficznej, ale ona się chyba nie nada? Jeżeli się nada to problem z głowy, ale najbardziej chciałbym jakąś 256kb eeprom i 64gigabajty sram (w sram max 4 moduły, czytałem, że im mniej tym lepiej) proszę o pomoc.