Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć wszystkim, czy moglibyście polecić mi godne rozważenia pozycje ramu ddr4, które będa pasowały do płyty i procesora? Nie zależy mi na światełkach, tylko na jak najlepszej grywalności w bardziej wymagających gierkach.

1. Posiadam procesor I7 8700k i płytę msi tomahawk z370

2. Mój obecny ram Corsair vengeance RGB pro ddr4 2x8gb 3200mhz 16-18-18-36

3. Jestem świadomy, że im mniejszy CL tym lepiej, ale z kolei im wyższe taktowanie to często jest duży CL. Dlatego mam wątpliwości czy lepiej wziąć np. 3500mhz CL 16, czy może 3200 CL 15 itd, a może jednak jest jakiś konkretny z dużym taktowaniem i niskim CL, co będzie pasował do mojego PC?

Szukam czegoś mocniejszego od tego co posiadam. Podobno moja płyta obsługuje max 4000mhz wg specyfikacji. Znacie jakieś godne polecenia kości, zakładając że cena nie ma znaczenia? Dzięki za pomoc!

Opublikowano (edytowane)

Obecnie chyba zadna gra nie wymaga wicej niz 16GB ramu, wiec dolozenie ramu nie zwiekszy/poprawi wydajnosci w grach. Oczywiscie jesli chcesz mozesz dokupic kolejne 2 kostki takiego samego ramu zwiekszajac pojemnosc na zapas. Sam ram o wyzszych taktowaniach jakos znaczaco wydajnosci nie zwiekszy.

Tutaj masz filmik z porownaniem poszczegolnych taktowan. https://youtu.be/TfrGBf5RKVo

Moim zdaniem lepiej bedzie jesli dokupisz kolejne 2 kosci takiego samego ramu, tak aby bylo go 32GB, niz zmiana obecnego na mocniejszy.

Edytowane przez Kaori.

Mobo: Aorus Z390 Pro|Cpu: i7 9700|Ram: Patriot Viper 4 3600MHz 16GB|Gpu: Rx 580 8GB|Psu: Seasonic Focus Plus 650W|Cooler: Noctua NH-U12A|Case: Corsair 220T 

Opublikowano

W skrócie - najlepiej to jak największe taktowanie i jak najmniejsze opóźnienia. Szybszy RAM potrafi podnieść wydajność, jednakże nie w każdej grze - wiele zależy od gry oraz posiadanego sprzętu. Dodatkowo, aby podjąć decyzję o wymianie pamięci RAM fajnie jest wiedzieć jakie GPU posiadasz oraz o jakich grach mówisz.

Zamiast wymieniać RAM warto spróbować je podkręcić. Na podstawie timingów i tego co często Corsair w te swoje "ultra RAM'y z RGB" wrzucał masz moduły z kośćmi Hynix CJR albo low-binned Samsung B-Die - nic specjalnego, ale mogą pozytywnie zaskoczyć czasami, szczególnie te "trash B-Die". Ewentualny poradnik dotyczący podkręcania modułów DDR4: https://github.com/integralfx/MemTestHelper/blob/oc-guide/DDR4 OC Guide.md

Na ten moment Patriot Viper Steel o prędkości 4000+MHz z CL19 to praktycznie pewny wysoki bin Samsungów B-Die z którymi można się fajnie pobawić, jednakże nie daję gwarancji, że ruszyłyby na Twojej MOBO - czysto teoretycznie powinny ruszyć na XMP.

Opublikowano

Tzn mi bardziej zależy na poprawie wydajności. Główne gry to tarkov. Temat mnie zaciekawił, ponieważ zauważyłem, że niektóre gry podczas testów miały wzrosty nawet o 20 FPS z ramem o wyższym taktowaniu i mniejszym opóźnieniu. Dodatkowo posiadam karte GTX aorus 1080 ti 11gb. 

W skrócie chciałbym poprawić wydajność, ale może faktycznie najpierw pobawię się podkręceniem tego stopniowo. A dlaczego tak się uparłem? Bo po podkręceniu procesora i karty czasami wciąż mam spadki do 60-70 FPS na niskich ustawieniach przez co gra jest słabo grywalna. Oczywiście o wymianie karty nie ma mowy, bo to za drogi interes zdecydowanie. Mój znajomy ze słabsza karta (1060 ti) oraz słabszym procesorem osiąga stabilne klatki w tej gierce 80-90 na niskich ustawieniach, ale za to ma mocniejszy ram ode mnie. Ciekawe czy to przypadek czy po prostu kwestia ustawień. Dzięki za każde sugestie.

Opublikowano

Tarkov jest jedną z tych gier, gdzie optymalizacja nie jest najwyższych lotów, a sama gra ma syndrom Chrome - zjada bez powodu ogromne ilości RAM (nie ważne ile go masz), dlatego gra posiada opcję RAM Cleaner. Nie zawsze również wszystko na low oznacza wzrost fps, ponieważ istnieją gry, gdzie pewne opcje graficzne zaczynają mocniej obciążać CPU zamiast GPU, a gra dalej działa nijako.

Oprócz próby podkręcenia pamięci operacyjnej (stabilnego) mogę Ci zaproponować przede wszystkim aktualizacje sterowników (głównie Audio i GPU) oraz ogólną optymalizację systemu:

• Zmniejszenie autostartu do koniecznego minimum oraz trzymanie w tle jak najmniejszej ilości programów.
  • Wyczyszczenie systemu za pomocą BleachBit'a (opcja zaawansowana) lub za pomocą wbudowanego w system narzędzia Oczyszczanie Dysku.
  • Wyłączenie w przeglądarce, której używasz opcji "Kontynnuj działanie aplikacji w tle po zamknięciu". Ewentualnie, jeśli przeglądarka posiada opcję "Przyśpieszenie uruchamiania" to ją także wyłączyć - są to opcje, które na desktopie nie są praktycznie potrzebne.
  • Przejrzenie ustawień systemu Windows i wyłączenie opcji z których nie korzystasz (szczególnie zakładka Prywatność).
  • Ustawienie planu zasilania na Wysoką Wydajność.
  • W Panelu Sterowania NVIDIA ustawić dla Tarkova tryb zarządzania energią na "Preferuj maksymalną wydajność".

Jeśli słabszy sprzęt osiąga lepszą wydajność to może mieć to właśnie związek z programami w tle, które "podkradają" zasoby. Dodatkowo niestabilne OC nie zawsze powoduje wysypywanie się systemu/zawieszanie się - czasem objawia się wysypywaniem się w losowych momentach gry lub aplikacji, a czasem właśnie dziwnym spadkiem wydajności. Nie zawsze testy syntetyczne są w stanie wyłapać niestabilne OC i wtedy sięga się po gry, żeby przeanalizować stabilność i wydajność całej maszyny. Czasem próba "dorzucenia" tych 100MHz powoduje skutek odwrotny do zamierzonego i trzeba windować napięcie o kilkadziesiąt mV, żeby utrzymać stabilność, co nie jest warte zachodu.